Wellness

Lorem ipsum dolor sit amet, ex sed nostro pertinax. Aeque placerat ne eum.

Latest Posts

    Sorry, no posts matched your criteria.

facebook instagram twitter

Op reis met een drone: hier moet je op letten

drone op reis

Met een drone maak je fantastische beelden. Het is dan ook niet zo gek dat we dit leuke ‘speeltje’ graag willen meenemen op reis. Drones worden steeds betaalbaarder, daardoor kom je ze ook vaker tegen. Droneregels veranderen continue, houd dit goed in de gaten.

Op reis met je drone? Lees je dan vooraf goed in over de regels van het vervoer ervan en of je überhaupt wel een drone mag meenemen naar je bestemming. Met een goede voorbereiding voorkom je problemen en ga je zonder zorgen op reis. Kun jij alvast gaan nadenken over welke gave shots en video’s je gaat maken!

Wat staat er in dit artikel?

Met je drone op reis

Tijdens onze reizen proberen we zoveel mogelijk vast te leggen. Dit doen we met onze GoPro, OlypmpusTG6 en Canon EOS 250D. Een paar jaar geleden kochten we onze eerste drone, een DJI Mavic Air. Vliegen met een drone is super spannend! Hoe bedien je zo’n vliegende camera en wat kun je er allemaal mee? We waren dan ook erg enthousiast om onze eerste foto’s en video’s op reis te maken. Het is even oefenen, maar dan heb je ook wel wat. Wij hebben geen seconde spijt van de aanschaf van onze drone en hebben inmiddels een upgrade gemaakt van een DJI Mavic Air naar een DJI Mini 3 Pro. Heb je net een drone gekocht en wil je ermee op reis? Dan zijn er wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. We helpen je graag op weg.

locatie onafhankelijk werken
aitutaki

Neem extra onderdelen en accessoires mee

Je zal het nét zien; zit je op een onwijs gave locatie, klaar om met je drone te vliegen, is er een onderdeel kapot. Daar zit je dan. In de ‘middle of nowhere’, geen winkel in de buurt waar je nieuwe onderdelen of drone accessoires kunt kopen. Zonde, want op sommige plekken kom je misschien nooit meer! Voorkom dit door genoeg back-up materiaal mee te nemen. Denk aan:

  • minimaal twee accu’s
  • extra propellers
  • multi-lader
  • USB oplader
  • goede SD kaarten
drone Aitutaki

Vervoer jouw drone veilig in het vliegtuig!

We gaan er even vanuit dat je met het vliegtuig naar je bestemming gaat. Het verschilt per vliegtuigmaatschappij welke richtlijnen er zijn. De voorwaarden voor het meenemen met je drone vind je vaak op de website of FAQ van de vliegmaatschappij. Over het algemeen gelden de regels dat je drone altijd in je handbagage moet. Tenzij je een enorme drone hebt, die daar niet in past. Om te voorkomen dat je drone al beschadigd tijdens het vervoer, raden we aan deze in een stevige tas te stoppen. Wij gebruiken daar een speciale dronetas voor, zo heb je meteen alles bij elkaar.

Veilig reizen met je drone: accu’s & batterijen

Kan een batterij in de brand vliegen? Ja, dit risico is aanwezig als een batterij te warm wordt. Maar ook te koud is niet goed voor een batterij. Normale AA, AAA batterijen leveren geen problemen op. Grotere accu’s enLi-Po batterijen geven meer risico. De accu’s mogen niet volledig opgeladen zijn en moeten vaak in een Li-Po Savebag opgeborgen worden (in je handbagage). Dit in verband met explosie- en brandgevaar. Deze opberghoezen zijn gemaakt van geweven glasvezel en kunnen temperaturen aan tot wel 850 graden!

Drone batterijen groter dan 100Wh

Reis je net zoals ons met een DJI Mavic Air, of een andere kleine tot middelgrote drone, dan hoef je je geen zorgen te maken. Je kunt je accu of batterijen goed en veilig verpakt meenemen in het vliegtuig. Bij de meeste luchtvaartmaatschappijen moet je een aanvraag doen als je een batterij groter dan 100Wh wilt meenemen. Ze vragen dan om enkele gegevens zoals: volledige naam, boekingsnummer, type batterij, Wh van de batterij en de afmetingen van de drone. Om er zeker van te zijn: check gewoon altijd de regels van de luchtvaartmaatschappij waar je mee vliegt, want richtlijnen voor het vervoeren van drones en accu’s veranderen nog regelmatig!

Tip: Check je reisverzekering. Vaak is je bagage verzekerd tot een bepaald bedrag. Ga na of jouw verzekering alle waardevolle spullen dekt, waaronder je drone.

reisfoto's drone
rottnest eiland

De belangrijkste regels voor vliegen met een drone

Wil je hobbymatig vliegen met je drone binnen Europa? Vanaf 31 december 2020 gelden nieuwe, Europese regels. Dan moet je jouw drone registeren en een online kennistest volgen. Meer informatie vind je via de website van de Rijksoverheid. Buiten Europa heeft elk land zijn eigen regels, goed om vooraf even op te zoeken. De belangrijkste algemene regels voor vliegen met een drone zijn:

  • Kom niet in de buurt van een luchthaven.
  • Houd je drone altijd in het zicht.
  • Vlieg niet hoger dan 120 meter.
  • Vlieg niet ‘s nachts.
  • Vlieg niet direct over mensen.
  • Vlieg niet in of rond tempels, militaire basissen of overheidsgebouwen.
  • Geef altijd voorrang aan vliegtuigen en helikopters.
  • Houd rekening met privacy. Film of fotografeer geen mensen zonder toestemming.


Wereldwijd zijn er een groot aantal ‘No Fly Zones’. Dit zijn vooral vliegvelden, steden, tempels en veel gevallen ook nationale parken of populaire bezienswaardigheden.

malapascua filipijnen

Vliegen met je drone op reis

Wanneer je op reis gaat met een drone, raden we aan om vooraf goed de regels door te lezen. Dit is namelijk in elk land weer anders. Denk aan de toegestane vlieghoogte of een maximaal gewicht. In sommige landen zijn drones verbannen en in andere moet je vooraf een vergunning aanvragen of toestemming krijgen voordat je mag vliegen. Tijdens het schrijven van dit blog, komen we net terug van Bonaire. Daar mag je niet vliegen met je drone, en dus hebben we hem thuisgelaten.

Toch zie je regelmatig dronefoto’s en filmpjes verschijnen in landen en plekken waar het eigenlijk niet mag. Dat risico kun je nemen. Wij zagen tijdens ons bezoek aan de tuinen van het koninklijk paleis in Cambodja, een drone uit de lucht geschoten worden! Al is dat niet de slimste actie, het zal die van jou maar zijn. Het kan natuurlijk ook erger; denk aan een flinke boete of zelfs een gevangenisstraf. Ons advies: houd je gewoon aan de regels en voorkom problemen. Er zijn genoeg mooie plekken waar je wel mag vliegen.

Drone regels per land

Alles over regels voor het vliegen met een drone vind je op www.uavcoach.com/drone-laws. Ondanks dat droneregels regelmatig veranderen, krijg je toch een beetje een idee. Ben je van plan om naar een land te reizen waar je een vergunning moet aanvragen, heb je genoeg tijd om dit vooraf te regelen. Behalve de algemene regels die voor bijna elk land gelden, houden wij altijd rekening met de omgeving waar we vliegen. We kiezen standaard rustige plekken waar we niemand lastig vallen met onze drone. Het helpt ook als je tijdstippen kiest die minder druk zijn. We kijken wel eens met verbazing naar drones die laagvliegend voorbij racen over een propvol strand. Helaas is het vaak lastig te achterhalen wie de bestuurder is; meteen de reden waarom veel mensen alsnog stiekem vliegen. Doe wat je wilt, maar wees je wel bewust van de risico’s…

Bunaken sulawesi indonesie

De leukste landen om te vliegen met je drone

Al die verschillende droneregels maakt het een stuk ingewikkelder om je reis te plannen. We snappen dat het nodig is, want een drone kan best veel schade aanrichten. Wij hebben die van ons al twee keer gecrasht, en vooral die laatste keer was niet zacht. Gelukkig tegen een palmboom, maar het had net zo goed een persoon kunnen zijn. Op topsnelheid zit ie bijna op 60 km per uur! Goed blijven opletten dus. Ondanks enkele risico’s, is vliegen met een drone gewoon heel leuk. Je kunt er de gaafste drone video’s en foto’s mee maken. De onderstaande landen vinden wij ontzettend tof om met onze drone te vliegen. Soms vanwege de makkelijke regelgeving, maar vooral om het geweldige (tropische) landschap en natuur.

Indonesië

Ahhh Indonesië, wat een heerlijk land is het toch. We blijven maar terugkomen naar de vele tropische eilanden, vriendelijke bevolking, het verrukkelijke eten en de interessante cultuur. Ben je op reis in Indonesië, dan mag je bijna overal vliegen. En wat een vrijheid geeft dat! Natuurlijk gelden de standaard regels. Soms iets afwijkend, zoals een maximale vlieghoogte van 150 meter en niet vliegen binnen 15 km van een vliegveld. Ook mag je niet vliegen vanuit een bewegend voertuig. Maar buiten dat om, ben je gewoon vrij om te vliegen waar je maar wilt.

bunaken island sulawesi indonesie
raja ampat beser bay

Nieuw-Zeeland

Als er één land is dat uitblinkt in diversiteit, dan is het Nieuw-Zeeland wel! We hebben bijna een jaar in dit geweldige land rondgereisd en flink wat gezien. De regels voor vliegen met een drone in Nieuw-Zeeland zijn eigenlijk vrij gelijk aan die van Nederland (of Europa). Check naast de standaard regels wel even de zogenaamde no-fly zones. Het is vaak niet toegestaan om in nationale parken en natuurreservaten te vliegen. Download de Airshare app op je telefoon om te zien waar je wel en niet mag vliegen met je drone.

Nieuw Zeeland, Coromandel, New Chums Beach
Zeeleeuwen Nieuw ZeelandZeeleeuwen Nieuw Zeeland

Australië

Een groot voordeel van Australië is dat er enorm veel ruimte is. Genoeg om met jouw drone te vliegen, zonder daarbij anderen te hinderen. Daarnaast is het een ontzettend gaaf land om rond te reizen! Je vind er verlaten stranden, tropisch regenwoud, rode zandvlaktes, gebergtes en nog zoveel meer. Net als in Nieuw-Zeeland zijn er no-fly zones waar je rekening mee dient te houden. Helaas zijn dit de meeste nationale parken. Meer informatie over droneregels vind je bij de website van de Australische Overheid.

Tip: Reis buiten de gebaande paden. Er zijn nog zoveel mooie, onontdekte gebieden waar je kunt vliegen.

rottnest island
quokka rottnest island

Filipijnen

Vlieg je hobbymatig met je drone, dan zijn de Filipijnen echt een pareltje. De ontelbare eilanden vormen het perfecte decor voor video’s. Maak foto’s van de turquoise kustlijn, rijen palmbomen of een vulkaan. Soms kan het bereik een uitdaging zijn. De verbinding viel wel eens weg. Maar geen paniek; als je vooraf instelt dat je drone terugvliegt bij het verbreken van de verbinding, is er niets aan de hand. Op paradijselijke eilanden zoals Malapascua, Siquijor en Apo Island, maakten we de gaafste beelden.

koraalrif siquijor
apo island

We zijn erg benieuwd of jij al een drone hebt, en zo ja, in welke landen je ermee hebt gevlogen. Zo’n gaaf speeltje mee op reis geeft je best veel nieuwe mogelijkheden. Zeker wat betreft het creëren van content: unieke beelden en creatieve foto’s. Soms is het zelfs makkelijker dan een tripod en camera opzetten.

Aangezien een drone toch een soort vliegende camera is, denken we dat je vast ook deze fotografietips op reis kunt gebruiken!

Volg voor meer reisinspiratie ons Instagram account @thesaltybeachbums. We ontmoeten graag andere reizigers! 

raja ampat

Dit artikel bevat affiliate links. Wanneer jij via deze links iets koopt, krijgen wij een klein percentage van jouw aankoop. Jij merkt daar helemaal niks van, maar dit helpt ons wel enorm om deze blogs te kunnen blijven schrijven. We zullen nooit producten aanbevelen waar we zelf niet achter staan. Onwijs bedankt voor je support!