Wellness

Lorem ipsum dolor sit amet, ex sed nostro pertinax. Aeque placerat ne eum.

Latest Posts

    Sorry, no posts matched your criteria.

facebook instagram twitter

Is Lombok het nieuwe Bali? 5 redenen om nu te gaan

bali lombok

Bali is al jarenlang een van de meest geliefde vakantiebestemmingen van Zuidoost-Azië. En we begrijpen wel waarom; het is een enorm divers eiland met prachtige tempels, mooie stranden, watervallen, rijstvelden, heerlijk eten en vriendelijke locals. Maar door de populariteit wordt het ook steeds drukker op Bali. Bekende plaatsen zoals Kuta en Canggu worden overstroomd door toeristen, wat regelmatig zorgt voor files, vervuiling, overlast en prijsstijgingen. Ondanks dat je op Bali nog steeds rustige plekken kunt vinden (noorden en oosten), zoeken steeds meer reizigers naar alternatieven. Buureiland Lombok ligt op nog geen uur vliegen van Bali, en is een goede keuze als je zoekt naar meer rust, authenticiteit en ongerepte natuur. Hieronder 5 redenen waarom je er nu naartoe moet gaan:

1. Er zijn een stuk minder toeristen

Ga je op vakantie naar Lombok, dan voelt het alsof je terug gaat in de tijd. De stranden zijn minder druk, de dorpjes authentieker, en de sfeer is relaxter. Zo zag Bali er 15 jaar geleden waarschijnlijk ook uit, voordat het zo populair werd. De drukste plekken op Lombok zijn Kuta, in het zuiden van het eiland (niet te verwarren met Kuta op Bali) en de Gili eilanden in het noorden. En zó druk zijn ze nou ook weer niet, maar in vergelijking met de rest Lombok vind je daar het meeste leven in de brouwerij. Mataram is de hoofdstad van Lombok, daar wonen de meeste mensen. Qua bezienswaardigheden valt er in deze stad weinig te zien. Het leukste is om een rondreis door Lombok te maken en tripjes te maken met een scooter. Je komt dan op plekken waar de lokale bevolking je verbaasd aankijkt en kinderen naar je zwaaien. Je ziet het authentieke dorpsleven, markten, vissers en mensen die op het land of de rijstvelden werken. En vaak is er geen andere toerist te bekennen!

Straatbeeld Lombok
strand lombok

2. Lombok heeft paradijselijke eilanden

De meest bekende eilandengroep bij Lombok is ongetwijfeld de Gili eilanden. De drie eilanden, Gili Trawangan, Gili Meno en Gili Air, zijn goed bereikbaar vanaf zowel Lombok als Bali. Vanaf het noorden van Lombok vaar je er binnen een kwartier naartoe, vanaf de oostkust van Bali doe je er met een snelle boot ongeveer 2 uur over. Op de eilanden kun je feesten, snorkelen, relaxen, duiken en zwemmen met schildpadden. Maar daar blijft het niet bij, want rondom Lombok liggen over kleine eilandjes (gili’s) verspreid. Bijvoorbeeld de ‘secret gili’s’ in het zuidwesten, waaronder Gili Asahan. Deze nog redelijk onontdekte eilanden zijn de perfecte bestemming voor rustzoekers, duikers en natuurliefhebbers.

Palmbomen Gili Meno Lombok

3. De natuur is schitterend

Lombok is net als Bali een vulkanisch eiland, met als letterlijk hoogtepunt de vulkaan Rinjani. Deze vulkaan ligt in het noorden van het eiland en is te beklimmen middels een meerdaagse hike. Dat is niet voor iedereen weggelegd, maar wel een onvergetelijke ervaring. In vergelijking met Bali, is het landschap van Lombok iets minder divers, maar er is nog steeds genoeg te zien. Het droge seizoen loopt van mei t/m september, deze periode is ideaal om te relaxen op het strand, eiland hoppen, duiken en surfen. Bezoek de witte zandstranden van Tanjung Aan, fotografeer de indrukwekkende Tiu Kelep waterval, wandel door de rijstvelden van Tetebatu of bewonder het uitzicht bij Sembalun. Het regenseizoen loopt van oktober t/m april. Je hebt dan meer kans op regen, maar dat zorgt er wel voor dat de natuur mooi groen is. Het is op Lombok in die periode nog rustiger, zo heb je de beste plekken helemaal voor jezelf.

Tetebatu rijstveld
Selong Belanak, Lombok, zonsondergang

4. Lombok is volop in ontwikkeling

Het toerisme in Lombok groeit snel, dus stel je bezoek aan dit Indonesische eiland niet te lang uit. De overheid en lokale gemeenschappen investeren volop in infrastructuur en faciliteiten om het eiland aantrekkelijker te maken voor bezoekers. Nieuwe hotels, restaurants en toeristische attracties schieten als paddenstoelen uit de grond. Zo is bijvoorbeeld Kuta binnen no-time veranderd van een vissersdorp naar een hippe surfplek met moderne accommodaties, trendy cafés en allerlei voorzieningen zoals massagesalons, scooterverhuur en kledingwinkels. Ook bij het verderop gelegen surfstrand Selong Belanak wordt volop gebouwd. Ondanks de toeristische ontwikkelingen blijft – tot nu toe – de charme en authenticiteit van Lombok grotendeels behouden. Nu is het perfecte moment om te genieten van alles wat Lombok te bieden heeft, voordat het ontdekt wordt door de massa’s toeristen.

Driftwood Selong Belanak
Scooter huren Lombok

5. Het is een geweldige surfbestemming

Lombok is een paradijs voor surfers, met een aantal wereldklasse surfspots die minder druk zijn dan op Bali. Aan de zuidkust van het eiland vind je goede surfplekken zoals Kuta, Gerupuk en Selong Belanak. Er staan bijna altijd golven, waardoor je het hele jaar door kunt surfen. Of je nu een beginner bent of een gevorderde surfer, Lombok stelt niet teleur. Over het algemeen is het droge seizoen de beste periode om te surfen, de zuidoostelijke passaatwinden zorgen in die maanden voor optimale omstandigheden.

Surfen Selong Belanak
Tanjung Aan

Wij vinden Lombok een erg fijn eiland en een goed alternatief voor het drukkere Bali. Benieuwd naar onze reisavonturen? Volg ons op InstagramTiktok of Youtube voor nog meer tips en reisinspiratie!

Een van de beste boeken om mee te nemen op jouw reis is de Lonely Planet Bali. Zo ben je goed voorbereid en haal je alles uit je reis.

The Salty Beachbums

the salty beachbums

We nemen je graag mee op reis naar de mooiste bestemmingen over de hele wereld. Voetjes in het zand, warme zonnestralen op je gezicht, een kokosnoot in je hand en een prachtig uitzicht op zee. Blijf je nog even? Ons reisblog staat boordevol inspiratie, routes en tips.

CameraCamera