Wellness

Lorem ipsum dolor sit amet, ex sed nostro pertinax. Aeque placerat ne eum.

Latest Posts

    Sorry, no posts matched your criteria.

facebook instagram twitter

Georgetown, Penang: één van de leukste stadjes van Maleisië!

Georgetown Penang Maleisië

Georgetown is een leuke stad op het eiland Penang in Maleisië. We twijfelden eerst of we deze plek wilden opnemen in onze rondreis, maar zijn achteraf blij dat we Georgetown bezocht hebben. Vooral het oude centrum heeft ons positief verrast; overal zie je kunst, historische gebouwen en gezellige cafés. Wandel door de smalle straatjes of verken de stad met een fiets. Wil je alles uit je bezoek halen naar Georgetown in Penang? Lees dan eerst dit blog. 

In dit blog:

verrekijker

Wat te doen in Georgetown?

Georgetown is wat ons betreft een must-visit tijdens je rondreis door Maleisië. Je kunt er urenlang rondslenteren, want er valt vanalles te zien. Georgetown is vooral erg leuk voor foodies en liefhebbers van kunst en cultuur. Wij verbleven er twee dagen, precies lang genoeg om alle bezienswaardigheden te zien. 

Kleurrijke streetart

Georgetown staat vooral bekend om de prachtige muurschilderingen en andere streetart. In 2008 is de stad tot een UNESCO World Heritage Site uitgeroepen. Alle streetart is gewoon gratis te bezichtigen, soms moet je wel even weten waar je precies moet zijn. De meeste streetart schilderingen in Georgetown zijn erg creatief, inclusief een aantal optische illusies. Je vindt ze vooral in het oude centrum, letterlijk in bijna elke straat die je inloopt. 

streetart Georgetown Maleisië
streetart Penang, Georgetown Maleisië

Waar moet je beginnen? Bijvoorbeeld bij “Penang Street Art” een populaire muurschildering van twee kinderen op een fiets. Daarvoor is een echte fiets gebruikt, wat een grappig 3D effect geeft. Als je vanaf hier door de omliggende straatjes loopt, kom je al veel kunstwerken tegen. Op Google Maps staan enkele muurschildering aangegeven, maar lang niet alles. Wandel rond en laat je verrassen. Bang om wat te missen? Volg een van deze twee routes in Google Maps:

straatkunst Maleisië
straat kunst, fiets, Penang, Georgetown Maleisië

TIP ♥ – Er komen flink wat toeristen af op de murals en kunstwerken. Wil je in alle rust genieten van de streetart, is het slim om vroeg in de ochtend te gaan. Dan zijn er niet alleen minder mensen, qua temperatuur is dan ook beter uit te houden. 

Fietsen door de stad

Als Nederlander mag een fietstour natuurlijk niet ontbreken. Voorheen vonden we fietstours altijd vrij suf, totdat we het zelf probeerden. Het is gewoon een hele leuke, laagdrempelige manier om een stad te verkennen. Met een gids is dan wel handig, omdat die leuke routes kent en je meteen van informatie voorziet. Fiets langs de mooiste gebouwen, door sfeervolle straten en stop onderweg voor wat lekkers of een drankje. Ook leuk: een fietstour door het platteland van Penang.

Malaysia, Penang, bike tour

Gezellige cafés

In Georgetown barst het van de leuke restaurants, eetkraampjes en cafés. Niet alleen in het oude centrum, maar ook in het moderne gedeelte van Georgetown is genoeg te vinden. Bestel een lekkere koffie, vers vruchtensapje of een koud biertje. Aangezien buiten de temperaturen als snel oplopen tot boven de 30 graden, is een bezoek aan een café de ideale plek om af te koelen. 

kombucha georgetown penang

Bezoek diverse tempels

In Georgetown vind je een mix aan culturen, dit zie je terug aan de diverse tempels die verspreid staan in de stad. De meeste tempels mag je gratis bezoeken en kun je gewoon inlopen als je in de buurt bent. Hou wel rekening met de regels; vaak dienen schouders en knieën bedekt te worden en moeten je schoenen uit. Een uitzondering daarop zijn de taoïstische tempels, die hun oorsprong in China hebben. Zo bezochten wij een hindoetempel, moskee, kerk, boeddhistische tempel en taoïstische tempel, om een goed beeld te krijgen van de cultuur in Maleisië. Ook als je weinig met het geloof hebt, is het nog steeds een aanrader om een paar tempels te bezoeken. De gouden versieringen, geurige wierrook en serene sfeer die erg hangt, maken het een bijzondere ervaring.  

versierde tempel Taoisme Penang
wierrook, hindoetempel Georgetown, Penang, Maleisie

Bij sommige tempels heb je de mogelijkheid  om een offer te brengen. Dit gebeurt vaak in de vorm van voedsel, wierrook, kaarsen of een bloemenkrans. Voor een klein bedrag kun je wat offeren aan de goden (Hindoeïsme & Taoïsme).

Hindoetempel Georgetown, Penang, Maleisie
bloemenkrans beeld tempel Georgetown

TIP ♥ – Net buiten Georgetown liggen een aantal mooie tempels, zoals de Kek Lok Si Tempel en de Wat Chaiya Mangalaram & Dhammikarama Burmese Buddhist Temple. Met een Grab taxi zit je er zo. 

Kattenmuseum

Kattenliefhebbers opgelet! Georgetown heeft een heus kattenmuseum, een eigenaardige winkel met kunst en souvenirs. Leuk om doorheen te lopen als je toch al in de buurt bent, je kijkt er je ogen uit. Toegang is gratis.  

kattenmuseum Georgetown Penang, Maleisie
kattenmuseum Georgetown

Clan Jetty's

Als je de boulevard vanaf het historische centrum van Georgetown volgt, kom je al snel bij de Clan Jetty’s (oostkant). Dit zijn een soort kleine dorpen op palen, gebouwd op het water. De Clan jetty’s zijn ontstaan toen er in de 19e eeuw veel Chinese immigranten naar Penang kwamen. Met de community’s (clans) was de kans op overleving groter en konden ze eigen gebruiken en tradities voortzetten. Elke clan heeft een lange, houten pier met eenvoudige woningen, winkeltjes en een tempel. In totaal zijn er 6 clans:

  • Chew Jetty (meest populaire)
  • Lim Jetty
  • Yeoh Jetty
  • Lee Jetty
  • Tan Jetty
  • Koey Jetty

Vroeger kwamen de clans rond van de visserij, tegenwoordig werken de bewoners voornamelijk in de stad. Bezoek na de Chew Jetty ook een van de andere clans voor een meer authentiekere ervaring. Tussen 07.00 en 09.00 uur zijn er nog weinig toeristen te bekennen, al is de ‘officiële openingstijd’ van de jetty’s pas om 09.00 uur. Je kunt ook in de avond langsgaan (tot 21.00 uur). 

Chew Jetty Penang

Penang Hill

Wil je graag een mooi uitzicht over Georgetown, dan heb je twee opties: wandel in zo’n 2 uur naar de top van Penang Hill, of neem de kabelbaan (retourticket kost 30 MYR / 6 euro). Bovenaan ligt de Canopy Walk, een meer dan 200 meter lange loopbrug door het bladerdek van de jungle (40 MYR entree). Ga je naar boven wandelen, hou dan rekening met een stijl pad door de bossen. Onderweg is de kans groot dat je apen tegenkomt en allerlei soorten vogels. Er zijn ook andere mooie wandelen, de kortste duurt ongeveer 45 minuten. Penang Hill is één van de beste plekken om de zonsondergang te bekijken.    

Eten in Georgetown

Hou je van lekker en gevarieerd eten, dan zit je in Georgetown helemaal goed! Van streetfood tot aan finedining, er is voor ieder budget wat te vinden. Hieronder delen we onze favoriete plekjes om een hapje te eten. 

  • Yin’s Sourdough Bakery & Cafe
    Een leuke plek om te ontbijten met op het menu zuurdesembrood, croissants, bagels en lekkere gebakjes. Ook voor een goede kop koffie kun je in dit kleine café terecht. 
  • Hygge
    Wat ons betreft één van de beste restaurants in Georgetown, en zelfs van Penang! Bij de naam denk je al snel aan een Scandinavisch restaurant, maar op de menukaart staan vooral Oosterse fusion gerechten. Alles klopt; van het vriendelijke personeel tot aan de gezellige sfeer. Hygge heeft ook een aantal verrassende tapas, ideaal om te delen en zo van alles te proeven. Denk aan champignonkroketten, gekonfijte eend, laksa, gefrituurde bloemkool en curry gehaktballetjes. Dit restaurant zit in iets hogere prijsklasse, al is het nog steeds erg betaalbaar (circa €50 voor 2 personen inclusief drankjes). Tip: probeer de coconut & pineapple mocktail of verse watermelon mint juice, heerlijk verfrissend!
Hygge restaurant Georgetown, Penang
Hygge restaurant, cocktail, Georgetown, Penang
  • Streetfood
    In Georgetown kun je met een gerust hart wat bestellen bij een van de vele kraampjes op straat. Einde middag gaan de wokken en grillen aan en komt de geur van kruidig eten je al tegemoet. Voor een paar euro bestel je een rijst-  of noodle gerecht, springrolls, omelet, kippenpoten of andere lekkere hapjes. Sommige eetkraampjes hebben wat plastic stoelen en tafels staan om aan te zitten. Dit zijn de beste locaties voor streetfood in Georgetown, Penang:

  • Kimberley Street
  • Macallum Street
  • Cecil Street
  • Laksalicious
    Een goed restaurant is een rustige omgeving met authentieke laksa gerechten. Probeer de Nyonya Assam Laksa, een traditionele delicatesse, en laksa ijsthee.  Gemiddeld kost een gerecht 13 MYR, dat is nog geen 3 euro!
  • My Own Cafe
    Geweldige knapperige loempia’s en verse vruchtensappen. Zeer vriendelijke familie die de zaak runt en het eten was zeer redelijk geprijsd.Eenvoudig restaurant en eten, maar erg lekker en vriendelijk personeel. Zeer goede prijs-kwaliteitverhouding.
  • Eyescream
    We durven te wedden dat je nog nooit zo’n bijzonder ijsje op hebt als bij Eyescream. Naast de unieke smaken, waaronder houtskool en durian, krijg je een ijsje met een  (eetbaar) oog erop. Vandaar de naam 😉 Iets minder spannend, maar ook erg lekker, zijn de ijsjes van Inside Scoop Noordin One. 
Penang, food
cafe Georgetown, Penang, Maleisië

TIP ♥ – Leer lokale gerechten bereiden met een kookcursus. Zo hoef je de Maleisische keuken thuis niet te missen. Dit begint met een bezoekje aan de lokale markt, om verse ingrediënten te kopen. Vervolgens maak je een voorgerecht en een hoofdgerecht naar keuze. Ben je geen keukenprins(es)? Geen zorgen, je zet gegarandeerd wat lekkers op tafel. 

bed

Overnachten in Georgetown (Penang)

In Georgetown heb je flink wat keuze uit accommodatie, van een eenvoudig hostel tot aan een boetiekhotel. In het historische centrum ligt alles vrij dicht op elkaar en zie je vooral hostels en kleinschalige hotels. Buiten het centrum – maar nog steeds op loopafstand – liggen de wat grotere hotelketens. Ga je voor een handige locatie, een goedkope prijs, een mooie uitzicht over de stad of luxe? Onze persoonlijke favoriet is het Ren I Tang Heritage Inn (staat ook hieronder in het overzicht).     

Aayu Muntri – vanaf €29 per nacht 
Een schoon en modern hostel waar je kunt kiezen uit kamers met eigen badkamer of gedeelde badkamer. Het is basic, maar daar is de prijs ook naar. Zoals bij de meeste hostels, zijn oordopjes zijn geen overbodige luxe als je een goede nachtrust wilt. Deze krijg je van het hostel, super attent!

The Journey Hotel Penang – vanaf €42 per nacht 
Een fijne uitvalsbasis om Georgetown te verkennen. De ruime kamers hebben een kledingkast, bureau, flatscreen-tv en airconditioning. Ben je met de auto, dan kun je gratis parkeren. 

Hotel Mokozoyo – vanaf € 59 per nacht 
Een modern hotel / hostel met industrieel design. Vanaf het hotel wandel je binnen een kwartier naar de meeste toeristische attracties, en er liggen voldoende eetgelegenheden in de buurt. Qua geluidsisolatie kan het wat beter, hou er rekening mee dat er een (karaoke)bar tegenover het hotel ligt. 

Ren I Tang Heritage Inn – vanaf €60 per nacht (inclusief ontbijt)
Lijkt slapen in een historisch pand uit begin 19e eeuw je wel wat? Dit kleine boetiekhotel ligt midden in de wijk Little India, dichtbij de toeristische attracties van Georgetown. Een verborgen pareltje!

Savv Hotel – vanaf €75 per nacht 
Dit moderne hotel is centraal gelegen, tegenover de Clan Jetty’s. Pluspunten zijn de schone, comfortabele kamers, vriendelijk personeel en het kleine zwembad. Een goede prijs-kwaliteit verhouding. 

Campbell House – vanaf €89 per nacht 
Overnacht in een prachtig boetiekhotel geheel in koloniale stijl. De Italiaanse eigenaar legt je helemaal in de watten, je voelt je al snel thuis. Street art, musea en eetkraampjes liggen allemaal op loopafstand. Het boetiekhotel heeft een goed Italiaans restaurant Il Bacaro. Grappig feitje: voordat je de trap op loopt richting je kamer, moet je eerst je schoenen uitdoen. 

riksja Georgetown Maleisië
vliegtuig reistijd icon

Reizen naar Georgetown, Penang

Georgetown is een stad in het noordoosten van het eiland Penang, met ongeveer 400.000 inwoners. Penang is via twee lange bruggen verbonden met het vaste land van Maleisië, je kunt er dus gewoon heenrijden. Met een huurauto, taxi, of het openbaar vervoer. Georgetown is goed te bezoeken vanaf Kuala Lumpur, Ipoh, Cameron Highlands, en Langkawi. Zit je aan de oostkust, en kom je bijvoorbeeld van de Perhentian eilanden? Er gaat een rechtstreekse vlucht vanaf Kota Bharu naar Penang met de airline Firefly (ongeveer 30 euro ).

Vanaf Kuala Lumpur

De afstand tussen Kuala Lumpur en Georgetown is zo’n 350 kilometer. Er gaan bussen vanaf Kuala Lumpur naar Penang, hier doe je ongeveer 6-8 uur over. Een ticket boek je eenvoudig via 12GOAsia en kost ongeveer 10 euro. Let op: de bussen stoppen niet in Georgetown zelf, maar bij de busterminal op 10 km ten zuiden van de stad. Sommige bussen stoppen in Butterworth, je kunt dan eenvoudig de ferry pakken naar de overkant. Er gaat ook een trein vanaf KL Sentral naar Butterworth (reistijd 4 uur).

De snelste optie is een vlucht van Kuala Lumpur International Airport (KLIA) naar Penang International Airport (ongeveer 1 uur). AirAsia vliegt meerdere keren per dag, vanaf € 15 voor een enkele reis. Dit is afhankelijk van de reisperiode en exclusief ruimbagage. Alsnog erg goedkoop! 

Vanaf Ipoh / Cameron Highlands

Ipoh is een populaire tussenstop voor reizigers op weg naar Penang vanwege zijn historische centrum en kalksteengrotten. De afstand tussen deze steden is ongeveer 160 kilometer, met de bus doe je daar gemiddeld 3 uur over. Een busticket kost nog geen 5 euro. Reis je vanaf de Cameron Highlands naar Georgetown, kom je standaard langs Ipoh. Meestal hou je daar een korte pauze of wissel je van bus. Je vertrekt rond 08.30 vanaf de Tanah Rata Bus Terminal  richting Ipoh, daarna rijdt de bus door naar Penang. Een busticket kost rond de 10 euro. Hou tijdens een wissel in Ipoh goed op je bagage en zorg dat je in de juiste bus stapt. 

Vanaf Langkawi

AirAsia vliegt in zo’n 40 minuten nonstop vanaf Penang naar het eiland Langkawi en visa versa. Een enkele reis kost rond de 25 euro. Check eenvoudig de huidige vluchttijden en tarieven via Skyscanner of Google Flights.

wereldbol

Beste reistijd Georgetown, Penang

Georgetown / Penang ligt in het westen van Maleisië. Je hebt hier te maken met een tropisch regenwoudklimaat, waardoor het altijd warm en vochtig is. Ook in het droge seizoen – grofweg van juni t/m augustus – is er kans op een bui. Overdag is het gemiddeld 30 graden, in de avond liggen de temperaturen tussen de 22 tot 25 graden. Wij waren er in mei, het was toen erg warm met een hoge luchtvochtigheid. Einde middag of in de avond viel er soms een bui.

Ga je een dagje op pad in Georgetown, zorg dan dat je vroeg begint. En met vroeg bedoelen we rond 07.00 – 08.00 uur. Wil je zo min mogelijk andere toeristen om je heen, probeer dan de weekenden te vermijden. Dit geldt ook voor feestdagen en festivals. In Georgetown / Penang vinden de meeste festiviteiten plaats in de maanden januari, februari en augustus. Al is het natuurlijk ook juist wel weer leuk om zoiets mee te maken!

Wil je meer weten over reizen door Maleisië, onze ervaring in Georgetown, of heb je vragen of advies nodig voor één van jouw reizen? Volg ons op InstagramTiktok of Youtube voor nog meer tips en reisinspiratie!

Een van de beste boeken om mee te nemen op jouw reis is de Lonely Planet Maleisië. Zo ben je goed voorbereid en haal je alles uit je reis.