Wij zijn inmiddels twee keer op vakantie naar Maleisië geweest, en zijn nog lang niet uitgekeken. Dit land in Zuidoost-Azië heeft veel te bieden, van moderne steden en kleurrijke streetart, tot aan tropische eilanden en ongerepte jungle. Tel daar de vriendelijke mensen, heerlijke fusion-eten en goede infrastructuur bij op, en je hebt een bestemming waar je niet meer weg wilt. Toch kan het plannen van een reis naar Maleisië overweldigend zijn, zeker als je voor de eerste keer gaat. Wil je goed voorbereid op reis? In dit blog delen we handige tips voor een vakantie naar Maleisië.
In dit blog:
Hou rekening met de (regen)seizoenen
Ga je op vakantie naar Maleisië, dan heb je rekening te houden met meerdere seizoenen. Dat maakt het soms lastig plannen, zeker bij een rondreis. Het is heel normaal om onverwachte buien te krijgen, zelfs tijdens de droogste maanden. De beste reistijd voor het oosten van Maleisië, is van april tot september. Aan de westkant van het schiereiland, waar populaire bestemmingen zoals Kuala Lumpur, Georgetown en Langkawi liggen, is de beste reistijd juist precies omgedraaid; van november t/m maart. Wil je tijdens je vakantie naar Maleisië zowel de westkust als je oostkust bezoeken, dan is de kans groot dat je onderweg een regenbui meepakt.
En dan is er nog Maleisisch Borneo, dat voor een groot gedeelte uit regenwoud bestaat. Zoals de naam al zegt; ook hier ontkom je vaak niet aan een flinke bui. De droge periode valt tussen april en oktober, aardig gelijk aan de oostkust van het schiereiland Maleisië. Meer over het weer en klimaat lees je in ons uitgebreide blog ‘beste reistijd voor Maleisië.‘
TIP ♥ – Neem een lichtgewicht regenjas / regenponcho mee! Niet zo’n eentje die je na 1x weggooit, want dat is zonde. Multifunctioneel, want een regenjas kun je ook gebruiken als je in de koude airco zit te wachten op het vliegveld bijvoorbeeld.
Download handige apps
Deze tip is niet alleen voor een vakantie naar Maleisië, maar ook voor veel andere landen in Azië. Zodra je op het vliegveld van de hoofdstad Kuala Lumpur aankomt, heb je vervoer nodig. Je kunt veel geld besparen door de app Grab te downloaden. Dit is een soort Aziatische Uber, en werkt erg goed, zeker in en rondom de steden. Een Grab taxi is een stuk goedkoper dan een normale taxi, en ze zijn betrouwbaar. Wij hebben zeker 10 ritten geboekt via Grab toen we in Maleisië waren, van ritten naar het vliegveld tot aan uitstapjes naar bezienswaardigheden. Een andere onmisbare app die wij altijd gebruiken, is Maps.me. Dit is een offline kaart die je vooraf kunt downloaden. Een soort Google Maps dus, maar dan zonder dat je internet nodig hebt. Super handig!
TIP ♥ – Lees ons blog ‘beste apps voor op vakantie’ voor nog meer reisgemak!
Verdiep je in de lokale cultuur
Maleisië heeft verschillende culturen, tradities en religies. Het is echt een smeltkroes van etnische groepen – van de lokale Maleisiërs en Chinezen tot Indiërs en de inheemse stammen. En die diversiteit merk je overal: in de markten, op straat, en bij religieuze plekken. In de stad Georgetown, (op het eiland Penang), staat er in één straat een moskee, kerk, hindoetempel en taoïstische tempel. Het is uniek hoe deze verschillende geloven naast elkaar bestaan, al was dat niet altijd zo.
Bij het bezoeken van religieuze plekken is het belangrijk om je aan de lokale gewoonten te houden. Als je een moskee of een tempel binnengaat, zorg dan dat je bedekkende kleding draagt. Meestal moet je ook je schoenen uitdoen. Wil je fotograferen, vraag dan eerst even of het oké is.
Maleise taal
In Maleisië wordt er vooral Maleis gesproken (Bahasa Malaysia), maar de meeste locals spreken ook goed Engels. Dat komt omdat ze een goede opleiding belangrijk vinden, veel Maleisische jongeren leren de Engelse taal op school. Toch is het leuk om een paar woordjes te leren, dat wordt altijd wel gewaardeerd:
- Ya / Tidak (ja / nee)
- Terima kasih (dankjewel)
- Selamat pagi (goedemorgen)
- Apa khabar? (hoe gaat het?)
- Sama-sama (graag gedaan)
- Berapa harga ini? (hoeveel kost dit?)
Hou je niet in met streetfood
Hoe vaak heb je te horen gekregen dat je in het buitenland niet ‘op straat’ moet eten omdat je anders ziek wordt? Dat is in Maleisië echt niet het geval, sterker nog, het beste eten is streetfood! Bijna elke stad in Maleisië heeft een straat vol eetkraampjes waar je de meest heerlijke lokale gerechten kunt proeven. Van saté en nasi lemak tot vers fruit en loempia’s, alles is om je vingers bij af te likken. Een ervaring die je niet mag missen als je het echte Maleisië wil meemaken. Probeer dit eens:
- Roti Canai
Een soort platte, deegachtige pannenkoek die vaak wordt geserveerd met dhal (linzensoep) of curry. Je kunt het ook met iets zoets combineren.
- Laksa
Een pittige noedelsoep met kokosmelk (curry laksa) of tamarinde (asam laksa). Er zijn allerlei opties, zoals vlees, vis, kip of met tofu. - Samosa
Gefrituurde driehoekige deegjes gevuld met gekruid vlees, groenten, of beide. De vulling is vaak pittig, met kruiden zoals komijn, koriander en kurkuma. Dit is een lekkere hartige snack! - Fruit
Maleisië heeft veel tropisch fruit dat je niet overal kunt vinden, zoals durian, mangosteen en rambutan. Lekker alles even proeven.
Kies het juiste vervoersmiddel
In Maleisië rijdt men aan de linkerkant van de weg, wat voor sommige reizigers even wennen is. Zeker als je een auto gaat huren – onze tip: Sunny Cars – moet je goed opletten. Een huurauto geeft je de ultieme vrijheid om te gaan en staan waar je wilt. Toch hebben wij veel gedaan met het openbaar vervoer (grote bussen / touringcars en minibusjes), omdat dit erg goed geregeld is. De wegen zijn prima, soms wel wat slingerend. Tussen grote steden zijn er ook goede verbindingen met de trein. Tot slot zijn er dagelijks erg veel binnenlandse vluchten die je snel van A naar B brengen.
Probeer te onderhandelen
Bij markten zoals Chow Kit in Kuala Lumpur of de Jonker Street Night Market in George Town kun je vaak afdingen, dus wees niet bang om te onderhandelen voor een betere deal. Het is een manier van zaken doen, het is bijna een sport. Zo scoor je de beste prijs:
- Een glimlach en een beleefde houding doen wonderen. Begin je gesprek altijd met een vriendelijke begroeting.
- Bied ongeveer 50% van de vraagprijs. Dit is een goed uitgangspunt om te starten. De verkoper zal al snel een tegenbod doen, en dan begint het onderhandelen.
- Bedenk van tevoren voor welke prijs je akkoord gaat. Als de prijs na even onderhandelen nog steeds te hoog is, is het helemaal prima om vriendelijk te zeggen dat het te duur voor je is en weg te lopen. Vaak zal de verkoper je dan terugroepen en je een betere deal aanbieden.
- Blijf altijd beleefd en realistisch. In Maleisië is het normaal om ongeveer 20-30% van de prijs af te dingen. Het is ook belangrijk om niet te veel aan te dringen of de verkoper te beledigen door te zeggen dat zijn producten niet goed genoeg zijn. Succes, je kan het!
Relax op een tropisch eiland
Als je echt even wilt ontspannen, zijn de tropische eilanden van Maleisië de perfecte plek. Denk aan witte stranden, helderblauw water en palmbomen om onder te chillen (kijk wel uit voor vallende kokosnoten, geen grap!) Of je nu naar Langkawi, de Perhentian eilanden of Tioman gaat, er is altijd wel een rustig plekje om lekker te relaxen. Maak een strandwandeling, neem een duik in het kristalheldere water, drink een verse kokosnoot of snorkel tussen de tropische vissen. Ahhh, het eilandleven…
TIP ♥ – Liever wat meer buiten de gebaande paden? Enkele minder bekende eilanden in Maleisië zijn Pulau Sibu, Pulau Tiga, Pulau Pangkor, Pulau Jerejak en Pulau Kapas. “Pulau’ betekent eiland, dat had je waarschijnljk al wel door 😉
Wil je meer weten over Maleisië, of heb je vragen of advies nodig voor één van jouw reizen? Volg ons op Instagram, Tiktok of Youtube voor nog meer tips en reisinspiratie!
Een van de beste boeken om mee te nemen op jouw reis is de Lonely Planet Maleisië. Zo ben je goed voorbereid en haal je alles uit je reis.