Op reis gaan we natuurlijk zoveel mogelijk offline. Het liefst laten we de telefoon uit en blijft ie de hele dag op onze kamer liggen. Op die manier kunnen we echt de tijd vergeten en genieten van waar we zijn. Toch biedt de mobiele telefoon ook veel voordelen op reis. Er zijn eindeloos veel handige apps die het reizen een stuk gemakkelijker, en soms zelfs leuker maken. We hebben een selectie gemaakt van reisapps die onmisbaar zijn op vakantie en ons helpen meer uit onze reizen te halen. Er zitten vast een paar tussen die je kunt gebruiken!
Wat staat er in dit artikel?
De beste reisapps voor een goede voorbereiding
Tripadvisor
Misschien vind je hier niet de echte hidden gems, maar toch is Tripadvisor een onmisbare reisapp. Dit komt vooral omdat de app zó compleet is. Of je nu een restaurant zoekt, leuke activiteiten in de buurt, accommodatie of bezienswaardigheden, op Tripadvisor vind je het allemaal. En hoewel je online reviews af en toe natuurlijk met een korreltje zout moet nemen, geeft de app een snel overzicht van de best beoordeelde bedrijven op jouw reisroute.
Polarsteps
Hoewel het bijhouden van een reisdagboek op papier natuurlijk super leuk is, is een reisapp zoals Polarsteps ook een goede manier om je reis te registreren. De app houdt jouw reis vanzelf bij, op de achtergrond, of je nu internet hebt of niet, en verbruikt niet eens veel van je batterij. Je kunt je in de app foto’s en teksten toevoegen, waardoor je meteen een compleet reisverslag hebt om met jouw vrienden en familie te delen. Wil je het wat professioneler aanpakken, is het misschien een idee om je eigen reisblog te maken.
Kom je hier op reis niet aan toe? Geen enkel probleem, dan doe je dat pas achteraf als je weer thuis bent. Nadat je alle foto’s en verhalen hebt toegevoegd, kun je het geheel in boekvorm laten drukken.
Maps.me
Er was eens een tijd dat Google Maps…maar die tijd is nu voorbij. Google Maps heeft natuurlijk veel gemakken zoals het kunnen opslaan en labelen van locaties, maar Maps.me heeft één heel groot voordeel ten opzichte van Google Maps: de app werkt veel beter offline. Binnen Europa maakt dat misschien niet meer zoveel uit, aangezien je jouw data overal kunt gebruiken. Maar als je graag buiten Europa op reis gaat, is het verstandig om Maps.me én de kaarten van jouw regio te downloaden.
Tripit
Voor de reizigers onder ons die niet zo goed zijn in onthouden en plannen van hun reizen, is de app Tripit in het leven geroepen. Maak je een lange rondreis met veel verschillende hotels en vluchten? Dan wordt deze app je beste vriend. Het werkt heel simpel: Je stuurt alle bevestigingen door (of geeft toegang tot je mailbox) en Tripit maakt een reisschema voor je. Inclusief routekaarten! Een andere soortgelijke app waar je ook eens naar kunt kijken is Tripcase en Tripsy.
Spotted by locals
Voor echte insidertips, gebruik je deze app. Vermijd de plaatsen waar alle toeristen heen gaan, en ontdek verborgen pareltjes. Het is niet gratis, maar voor een paar euro per stad krijg je toegang tot een schat van informatie! Momenteel zijn er reisgidsen beschikbaar voor meer dan 65 landen in Europa, Noord-Amerika en het Midden-Oosten. Helaas nog niet beschikbaar in het Nederlands. Handig: de gidsen zijn te downloaden zodat ze ook offline beschikbaar zijn!
De beste reisapps voor vervoer
Skyscanner
De app van Skyscanner is overzichtelijk en makkelijk. Wij gebruiken deze app altijd als eerste als we op zoek gaan naar goedkope vluchten. Behalve vliegtickets, kun je er ook huurauto’s en hotelovernachtingen mee boeken. Bespaar op je reizen met Skyscanner!
Uber / Grab / Lyft
Hoe regel je vervoer op de plek van je bestemming zonder de hoofdprijs te betalen? Natuurlijk is het openbaar vervoer een goede optie, maar vaak is het zoeken naar tijdtabellen en vertrekplaatsen. Veel makkelijker zijn de services van de apps zoals Uber en Grab. Je wordt door particulieren naar je bestemming gereden, voor soms half de prijs van een taxi. Na het downloaden van de app op je telefoon, vul je jouw (creditcard) gegevens in. Betaling verloopt makkelijk en snel. Daarnaast wordt je opgehaald op de locatie naar keuze. Wij gebruiken Grab vooral in Zuidoost-Azië. Vaak kun je de chauffeur ook contant betalen. Lyft wordt vooral gebruikt in Amerika en Canada.
De beste reisapps voor overnachtingen
Booking.com
Wij gebruiken Booking.com het meest onze hotels vooraf of tijdens het reizen vast te leggen. Via de app vind je gemakkelijk de leukste accommodaties, die je meteen kunt boeken. Kies altijd voor de optie ‘gratis annuleren’ zodat je jouw reisschema flexibel kunt houden. De meeste accommodaties kun je nog tot enkele dagen voor aankomst kosteloos annuleren of wijzigen. Als je creditcardgegevens invult, hoef je vaak niet direct te betalen. Dit kan ter plaatse bij je accommodatie.
Airbnb
Wie kent deze app nog niet? We hebben al vele malen via Airbnb een huisje of kamer geboekt. Het leuke van Airbnb vinden wij de kleinschaligheid en unieke slaapplekken. Zo hebben we in Nieuw Zeeland eens een heel huis gehuurd via Airbnb. Je hebt zognaamde ‘superhosts’ die goede beoordelingen krijgen en afspraken nakomen. Ben je op zoek naar toffe accommodaties, installeer dan zeker deze app op je telefoon.
Hostelworld
Met meer dan 36.000 accommodaties in 178 landen, kun je met Hostelworld altijd een goede slaapplek vinden. Behalve hostels, kun je met deze app ook hotels of een bed & breakfast boeken. Je ziet aan de beoordelingen meteen welke accommodaties er goed scoren. Ook kun je filters instellen. Wil je een eigen badkamer, zwembad bij je hostel of inclusief een lekker ontbijt?
Campermate
Als je gaat backpacken met een camper door Australië of Nieuw-Zeeland, dan is de gratis app Campermate onmisbaar. Je vindt er alle campings met prijs, faciliteiten en beoordelingen. Ook de freedom campings staan erbij (gratis sta-plekken). Behalve de campings, krijg je meteen een overzicht van toiletten, supermarkten, banken en bezienswaardigheden in de buurt. Campermate heeft een boekingsfunctie en is zowel online als offline beschikbaar. Wij hebben er ontzettend veel plezier van gehad!
De beste reisapps voor je financiën
XE
Hoofdrekenen is een leuk spelletje waar je met oefening steeds beter in zal worden, maar soms wil je liever geen risico nemen. Als je buiten de EU op vakantie gaat, is een valuta-app erg handig. Zo bereken je gemakkelijk wat iets kost en voorkom je dat je per ongeluk veel teveel betaalt. Bovendien zijn deze apps natuurlijk altijd op de hoogte van de huidige wisselkoers.
Transferwise
Inmiddels is de naam veranderd naar Wise, maar velen kennen deze handige app als Transferwise. Wat kun je ermee? Nou, heel makkelijk en goedkoop geld overboeken van jouw bankrekening in Nederland naar een bankrekening in het buitenland. Of andersom. Of tussen twee buitenlandse bankrekeningen. Je snapt wat we bedoelen… Bij banken zijn de overboekingskosten vaak erg duur. Met Wise bespaar je kosten en het werkt ook nog eens erg snel. Vaak zijn er maar 2 werkdagen nodig en je geld staat al op je bankrekening. Vooral handig als je voor een langere tijd in een land blijft!
Settle Up
Ben je met meerdere mensen op reis en willen jullie de kosten verdelen? Een app zoals Settle Up bespaart je een hoop rekenwerk. Iedereen kan in de app uitgaven toevoegen en aanvinken wie aan elke uitgave moet meebetalen. De app berekent wie hoeveel aan wie moet betalen. Dit kun je steeds tussendoor aflossen of aan het einde van de reis in één keer.
De beste reisapps voor onderweg
Google Translate
Het is een inkoppertje, maar oh wat is het handig. Google Translate is regelmatig onze life saver, want het schijnt dat we onze Indonesische talenknobbel nog niet gevonden hebben. In Australië was het natuurlijk een stuk makkelijker, maar op de meeste tropische bestemmingen die we bezoeken, vormt de taal een behoorlijke uitdaging.
Extra handig: door de camera te richten op bordjes, menukaarten en andere afbeeldingen, kun je geschreven teksten direct vertalen. Als je de benodigde taal download, kun je de app zelfs offline gebruiken.
Duolingo
Veel leuker dan overal Google Translate voor gebruiken, is natuurlijk iets van de lokale taal leren! Duolingo is all you need. Je kunt de app bijvoorbeeld een paar weken voor vertrek downloaden, en elke dag vijf minuten spelletjes en korte opdrachten doen. Als je de taal echt wilt leren spreken, heb je natuurlijk langer de tijd nodig. Op deze manier kun je in ieder geval spelenderwijs wat simpele uitdrukkingen leren. Wij hebben op deze manier al aardig basis Indonesisch leren praten!
Spotify
Wij kunnen echt niet zonder muziek op reis. Hoe lekker is het als je jouw eigen playlists kunt aanzetten in de auto, bus, boot of het vliegtuig? Of als je gaat sporten of wandelen. Even wegdromen bij de fijnste muziek. Met de gratis versie krijg je na een aantal nummers reclame. Vind je dit irritant, dan kun je de Premium versie kopen voor € 9,99 per maand. Tegenwoordig vind je ook veel podcasts op Spotify!
Netflix
Je hebt op vakantie waarschijnlijk genoeg leuke dingen te doen, maar toch blijft een avondje Netflixen op z’n tijd erg fijn. Zeker als je veel onderweg bent, is Netflix onmisbaar. Je kunt je favoriete films en series vooraf downloaden, zodat je geen dure internetkosten hoeft te maken. Op de wifi downloaden kan natuurlijk ook, maar dat gaat meestal niet zo snel, zeker niet in het buitenland.
Google Goggles
Sommige telefoons hebben een vergelijkbare functie automatisch in de camera gebouwd, maar mocht jouw telefoon dat nog niet hebben, biedt Google Goggles een uitkomst. Zeker als je houdt van geschiedenis en cultuur, is deze reisapp een must. Welk monument of kunstwerk je ook maar tegenkomt, richt je camera erop en krijg direct meer informatie over wat je ziet.
De beste reisapps voor natuurliefhebbers
Meteoblue
Zeker als je op reis buitenactiviteiten gaat ondernemen, is een app met de weersverwachtingen natuurlijk onmisbaar. Er zijn talloze weerapps. Welke je het beste kunt gebruiken, hangt sterk af van jouw reisbestemming. Vaak zijn er lokale organisaties (vergelijkbaar met het KNMI) die een weerapp hebben die beter is ingesteld op het weer van specifiek die bestemming.
Los daarvan is Meteoblue een favoriet. Zeker niet accuraat op alle bestemmingen, maar wel zeer overzichtelijk, makkelijk te lezen en met aanvullende informatie voor de liefhebber. Kijk bijvoorbeeld eens naar het multimodel of naar de hoogte van de bewolking: erg relevant als je een toffe hike op de planning hebt staan en van het uitzicht wilt kunnen genieten, of de zonsopkomst wilt fotograferen. Andere goede opties zijn ook Windy en WeatherPro.
Blautime
Met deze gratis app zie je in één oogopslag wanneer de beste tijden zijn om de mooiste foto’s te maken. Als je al een tijdje fotografeert, weet je dat bepaalde tijdstippen magisch licht opleveren. Ideaal voor jouw reisfoto’s. Vaak vindt dit een uur voor zonsondergang plaats (golden hour) en een half uur voor de zonsopkomst (blue hour). Met de app Blautime kun je waar dan ook ter wereld precies zien wanneer je het beste licht hebt. Verbaas vrienden en familie met de meest bijzondere foto’s!
PlantNet
Ben je niet echt een kunstliefhebber, maar wel gek op planten en bloemen? Dan is PlantNet iets voor jou. Maak een foto van een bloem, boom, vrucht of blad onderweg en kom er met PlantNet direct achter met welke soort je te maken hebt. De app is niet altijd 100% accuraat, maar helpt je zonder uitzondering in de goede richting. Vergelijkbare apps zijn er ook om bijvoorbeeld vogels te identificeren aan de hand van hun gezang (Shazam, maar dan anders).
Happy Cow
Als je vegetarisch of veganistisch eet, kan het op reis best een uitdaging zijn om fijne restaurants met voedzame maaltijden te vinden. Gelukkig is er HappyCow, een app waarin superveel vegetarische en vegan restaurantjes te vinden zijn. In steden is dit uiteraard makkelijker dan op het platteland van Cambodja, maar het helpt je in ieder geval op weg. Ook handig als je graag glutenvrij eet.
Kun jij nog zonder je telefoon als je op reis bent? Welke apps gebruik jij om nog mooiere avonturen te beleven? Volg voor meer reisinspiratie ons Instagram account @thesaltybeachbums. We ontmoeten graag andere reizigers!
P.S. we denken dat je ook onze tips kunt gebruiken om meer geld te sparen voor je reizen. Happy Travels!
Dit artikel bevat affiliate links. Wanneer jij via deze links iets koopt, krijgen wij een klein percentage van jouw aankoop. Jij merkt daar helemaal niks van maar dit helpt ons wel enorm om deze blogs te kunnen blijven schrijven. We zullen nooit producten aanbevelen waar we zelf niet achter staan!