Wellness

Lorem ipsum dolor sit amet, ex sed nostro pertinax. Aeque placerat ne eum.

Latest Posts

    Sorry, no posts matched your criteria.

facebook instagram twitter

Hoe bespaar je geld om meer te reizen?

cebu filipijnen

Wil jij ook graag een wereldreis maken? Dan ben je niet de enige, want voor veel mensen is dit een grote droom. Bijna iedereen wordt enthousiast als je praat over een langere tijd reizen, maar in de praktijk zijn er weinig die echt gaan. Waarom is dat toch? De meest gehoorde “excuses” zijn: een goede baan, kinderen en te weinig geld. We krijgen regelmatig de vraag hoe we zo vaak op reis kunnen gaan en hoe we dit betalen. Het is helemaal niet zo moeilijk als je misschien denkt, maar gewoon een kwestie van prioriteiten stellen en gaan. Reizen is ons doel en we passen onze levensstijl hierop aan. En het mooie is, ook jij kunt meer reizen als je wilt. In dit blog vind je de beste tips om geld te sparen en te verdienen voor je op reis gaat, zodat je vaker én langer kunt reizen!

Wat staat er in dit artikel?

De vrijheid van het reizen

Begin 2018 was het voor ons zover: onze banen en huurhuisje waren opgezegd en we stonden op Schiphol, klaar voor het avontuur! Backpacks op en gaan; we hadden een enkel ticket naar Indonesië geboekt en geen idee wanneer we terug zouden gaan. Vrienden en familie waren vaak enthousiast dat we gingen, maar verklaarden ons ook regelmatig voor gek. “Je zegt toch niet zomaar je baan op?”, “Je hebt een onwijs goed lopende eigen zaak!” of “maar dan heb je helemaal geen thuis meer” en “Krijg je dan geen heimwee?”. Een tip ons: Wil je graag op (wereld) reis, trek je dan vooral niets aan van wat anderen zeggen 😉 Doe gewoon waar je zelf gelukkig van wordt!

Uiteindelijk hebben we bijna twee jaar rondgereisd, voornamelijk door Azië en Oceanië. En guess what? Het was de beste tijd van ons leven, we hadden het voor geen goud willen missen en waren het zo weer gegaan. Natuurlijk is een stukje voorbereiding wel fijn, zodat je minder zorgen op reis hebt. Ook al ben je geen ‘big spender’’ op reis, je wilt vooraf toch een buffer hebben. We helpen je alvast op weg met deze handige tips hoe je geld kunt besparen voor je reis. Let’s go for it!

hangmat op reis
apo eiland filipijnen

Stappenplan om geld te sparen voor je reis

Een langere reis of wereldreis kan flink wat kosten, zeker als je tussendoor niet van plan bent om te werken. Misschien wil je wel naar de tropische Malediven, de unieke Galapagos archipel of eiland hoppen in de Filipijnen. Waar je ook heen wilt, je hebt altijd geld nodig; voor je tickets, vervoer, accommodatie, eten en excursies. Het is handig om van tevoren op te zoeken hoeveel je ongeveer kwijt denkt te zijn. Maak een grove schatting, want in de praktijk vliegt je geld altijd sneller je portemonnee uit dan je wilt.

Stap 1: Spaarrekening openen

Begin met het aanmaken van een spaarrekening voor je reisgeld. Hierop zet je natuurlijk meteen je vakantiegeld (als je dat ontvangt), maar ook al het geld dat je (be)spaart voor reizen. Wij zetten het geld wat we over hebben nadat de vaste lasten zijn betaald, meteen opzij. Het werkt motiverend om vooraf een doel op te schrijven hoeveel je aan het eind van het jaar wilt hebben. Zo kun je halverwege alvast “spieken” of je op de goede weg bent.

Tip: Bij de meeste banken kun je verschillende “spaarpotjes” maken op je spaarrekening. Zo kun je bijvoorbeeld een potje “wereldreis” aanmaken.

Stap 2: Uitgaven bijhouden

Om te beginnen met sparen, moet je eerst weten hoeveel geld je elke maand overhoudt. Hoe minder uitgaven je hebt, hoe meer je kunt sparen. Je kunt dit bijvoorbeeld gemakkelijk bijhouden in een Excel bestand, met een app (zoals Gripp) of schrijf het op in een schrift. Hou dit minimaal een hele maand vol. Heb jij enig idee hoeveel je maandelijks uitgeeft aan vaste lasten? En wat geef je daarnaast nog uit aan abonnementen, eten, kleding en uitgaan? Door je meer bewust te worden van hoeveel je uitgeeft, kun je betere beslissingen maken waar je op kunt besparen. Begin met je vaste lasten, deze kun je niet altijd verminderen, maar het loont toch de moeite om te kijken. Denk aan een hypotheek en verzekeringen.

Stap 3: Bepaal wat je echt nodig hebt

Hier gaan we kijken naar wat je echt nodig hebt en wat je graag wilt. Al overtuigen we onszelf er maar al te graag van dat we bepaalde dingen écht nodig hebben, vaak is dit niet het geval. Denk aan bezoekjes aan de kapper, massagetherapeut en schoonheidsspecialiste maar ook die dure zonnebril of de zoveelste paar schoenen die je moet hebben. Pak nu je uitgavenlijst erbij en kijk naar de “wants” en “needs”. Alles wat je bij “wants” hebt ingevuld, zou je in theorie elke maand kunnen (be)sparen. Je bepaald zelf of je iets toch belangrijk genoeg vind om je geld aan uit te geven. Helemaal geen leuke dingen doen is op de lange termijn natuurlijk niet leuk, maar denk aan jouw doel en waarom je wilt sparen.

Stap 4: Houd je aan een budget

Heb je je uitgaven goed bijgehouden, dan weet je wat je maandelijks ongeveer kwijt bent. Is het altijd een feestje als jouw salaris weer is gestort? Leuk, maar als je serieus wilt sparen voor een (wereld)reis, doe je er goed aan om te werken met een budget. Stel dat je 2000 euro netto per maand verdiend, waarvan de helft naar vaste lasten gaat zoals hypotheek/huur, zorgverzekering en eten. Je zou dan 1000 euro overhouden voor de rest van de maand voor leuke dingen.

Wil je efficiënt sparen, geef jezelf dan een budget en stort de rest meteen naar je spaarrekening. Probeer je hier ook aan te houden; in geval van nood kun je natuurlijk altijd nog wat geld terug naar je betaalrekening storten. Ga je een avond uit met vrienden of wil je met je partner uit eten, bepaal dan vooraf hoeveel geld je daar aan uit ‘mag’ geven. Vind je dit lastig, dan kun je ook het hele weekbudget cash pinnen (bijvoorbeeld op maandag) en daar dan de rest van de week mee doen. Door voor elke categorie (boodschappen, kleding etc. ) een apart budget op te stellen, is het een stuk makkelijker om je hier aan te houden. Het klinkt heel streng, maar in de praktijk is het goed te doen en kun je het zien als een leuke uitdaging. Zo hebben wij een budget voor het eten van € 100 per week en hebben we afgesproken om maximaal 2x per maand uit eten of uit lunchen te gaan. Aan kleding geven we al niet veel uit, waardoor we eigenlijk geen budget hebben ingesteld. De ene maand zal dat 100 euro zijn, de andere maand niets.

raja ampat reizen

Maak een kostenplanning voor je droomreis

Geld is voor ons geen echte motivatie. Natuurlijk, het is leuk om geld te hebben, maar het gaat er uiteindelijk om WAT je met dat geld gaat doen toch? Voor de één is dat een dure auto, een groot huis of een kast vol kleding. Voor ons is dat reizen: met geld kopen we onze vrijheid, avonturen en ervaringen. Spaar je voor een reis, dan is het een goed idee om alvast te bedenken wat je wilt gaan doen en waar je allemaal heen wilt. Dit hoeft geen uitgebreide planning te zijn, maar een globaal financieel plaatje is wel handig.

Het is nogal een verschil of je wilt gaan backpacken in Azië of gaan island hoppen in de Malediven. Houdt je van luxe en comfort of vind je het prima om in hostels te slapen? Reis je met het openbaar vervoer of kies je voor een huurauto? Ga je voor een aantal maanden of voor een paar weken? Maak een schatting van de kosten, denk aan vluchten, vervoer, accommodatie, eten, excursies en activiteiten. Maak op zijn minst een richtlijn, zo weet je hoeveel je nog moet sparen maar ook hoeveel ruimte je hebt voor die “extraatjes” van thuis.

Tip: Denk in reiservaringen bij alles wat je bespaard, dit maakt het zoveel leuker. Het heeft wat uitleg nodig: Stel dat je 5 euro hebt gespaard, hiervoor heb je in Indonesië een hele avondmaaltijd met een biertje en met 10 euro kun je een paar cocktails drinken tijdens de zonsondergang op een tropisch strand. Voor 200 euro heb je een retourticket naar een Europese bestemming en 500 euro is twee weken backpacken in Azië.

reizen
rarotonga

Bespaar geld voor je reis met deze handige tips

Geld besparen wordt vaak gezien als ongemakkelijk omdat je er dingen voor moet opgeven. Je bent nou eenmaal zo gewend aan een bepaalde luxe, dat je dit niet snel meer wilt opgeven. Ook zit het een beetje in de aard van het beestje, dat we bijna altijd meer en groter willen; het gras is altijd groener aan de overkant. Toch kan het de moeite waard zijn om eens het roer om te gooien. Probeer tevreden te zijn met minder: goed voor je mindset én voor je portemonnee. Hieronder een aantal handige tips om geld te besparen voor je reis:

Zeg onnodige abonnementen op

Pak je (online) bankafschriften erbij en kijk welke uitgaven er elke keer terug komen. Je kent het vast wel, dat tijdschriftabonnement dat je al jaren hebt of extra betaalde televisiezenders waar je uiteindelijk nooit naar kijkt. Het lijken kleine bedragen, maar elke 10 euro die je maandelijks spaart, is toch weer 120 euro per jaar! Heb je een sportschoolabonnement, kun je ervoor kiezen om dit op te zeggen en lekker te gaan wandelen in de buitenlucht of door gratis work-out video’s op YouTube te volgen. Je hoeft niet álles op te zeggen, zo gebruiken wij gewoon nog Netflix, maar delen wel ons account, waardoor we toch kosten besparen. Dat scheelt je iedere maand al de helft. Denk ook eens na of je iets “standaards” als kabel-tv nodig hebt. Met een goede wifi verbinding en programma’s online terugkijken kom je al een heel eind!

Bespaar op telefoonkosten

We zijn vaak gewend om na 1 of 2 jaar een nieuwe telefoon met de verlenging van je abonnement te nemen. En dan wil je natuurlijk een van de nieuwere modellen met de beste camera en gave technische snufjes. Maar heb je dat écht nodig? Wij gebruiken onze mobiele telefoons alleen om te bellen, whatsappen, informatie op te zoeken en foto’s te maken. En dat kan prima op oudere modellen. Neem daarom eens niet de nieuwste iPhone of Samsung bij je abonnement maar gebruik je ‘oude’ telefoon nog een jaar, die het vaak nog prima doet. Met een sim-only abonnement kun je flink wat besparen. Gemiddeld betalen we hiervoor 15 a 20 euro per maand. Ok, we moeten eerlijk bekennen dat Lizette een paar weken geleden de nieuwe Samsung S21 heeft gekocht, maar wel nadat ze haar Samsung S8 meer dan 5 jaar heeft gebruikt…

Verkoop overbodige spullen

Als je al eens bent verhuisd, weet je waar we het over hebben; het verbaast ons altijd weer hoeveel spullen we hebben! Gedurende de jaren verzamelen we natuurlijk van alles: kleding, schoenen, woonaccessoires, plantjes en ga zo maar door. Wil je makkelijk geld verdienen, ga dan eens door je kasten, zolder of schuur. Zet alles wat je niet meer gebruikt op Marktplaats of Vinted. Wij vinden opruimen héérlijk, hoe minder spullen hoe beter. Wist je dat teveel spullen je helemaal niet gelukkiger maken maar juist stress opleveren? Vind je dit interessant, lees dan eens wat meer over minimaliseren en consuminderen. Onderzoeken wijzen namelijk uit dat je prima gelukkig kunt zijn met minder, het is gewoon een kwestie van wennen.

Besparen op vervoer

Heb je die auto wel echt nodig? Verkoop je auto als dit kan, het bespaart een hoop benzine, onderhoud, belastingen, parkeergeld en verzekering. Een auto kost al snel 250 euro per maand, bijna 3000 euro per jaar: dit is al snel één maand reizen voor twee personen! Maar oké, we gaan er even vanuit dat je een auto nodig hebt, het is ook gewoon wel heel erg makkelijk als het (weer eens) regent, je boodschappen moet doen of een weekendje weg wilt. Misschien kun je jouw auto inruilen voor een kleinere, meer zuinige auto en zo wat geld besparen. Of pak voor korte afstanden vaker de fiets. Al is het maar een besparing van 10 euro benzine per week dan heb je aan het einde van het jaar toch alweer 520 euro in the pocket. Een mooi bedrag om een paar gave excursies te doen tijdens je reis.

Tip: Bespaar niet alleen op benzine, maar ook op het OV door zoveel mogelijk te wandelen en te fietsen. Zo pak je gelijk die work-out mee. Win-win!

fietsen op reis
fietsen kep

Let op bij “kleine” uitgaven

Het is belangrijk om te weten waar je geld naartoe gaat, ook bij de kleinere uitgaven. Een paar euro hier en daar lijken niet veel uit te maken, maar vergis je hier niet in! Juist op die kleine bedragen kun je veel besparen. Ben je regelmatig onderweg met de auto of openbaar vervoer dan haal je al snel een koffie en wat snacks. Reken maar uit; de gemiddelde prijs van een bakkie en wat lekkers is al gauw 5 euro en dit 4-5 dagen in de week. Het kan best verrassend zijn hoeveel geld je uiteindelijk kwijt bent aan dit soort kleine dingen. Nou zeggen we niet dat je niets meer mag (moet je sowieso zelf weten), maar trakteer jezelf bijvoorbeeld alleen op vrijdag op een extraatje.

Wees creatief met uitjes

Nu met Covid hebben we weinig keuze maar normaal gesproken kun je flink wat besparen op uitjes. Organiseer eens een etentje, filmavondje of borrel bij je thuis om kosten laag te houden. Als iedereen wat eten en drinken meeneemt, is het net zo gezellig. Bij goed weer kun je gaan picknicken of maak een lange wandeling. Er zijn ook genoeg leuke uitjes en activiteiten die gratis zijn of weinig kosten.

Maak gebruik van het internet

Tegenwoordig vind je ALLES op het internet. Wil je meer weten over een bepaald onderwerp, hoef je echt geen dure cursus te volgen. Youtube en Google zijn je grootste vriend. Zoek je naar leuke informatie over je reisbestemming? Je kunt een Lonely Planet of reisgids kopen maar behalve dat dit veel ruimte in beslag neemt in je bagage straks, haalt iedereen daar al zijn info uit. Veel leuker is om online reisblogs te lezen met persoonlijke tips.

Lees je veel boeken? Je kunt aardig wat geld besparen door via Bol.com een abonnement te nemen op Kobo plus, waar je keuze hebt uit tienduizenden e-books voor nog geen 10 euro per maand. Als je normaal gesproken elke maand een nieuw boek of e-book koopt, dan heb je de kosten er al uit.

geld verdienen voor op reis

Zorg voor extra inkomsten

Heb je goed naar je uitgaven gekeken en je levensstijl omgegooid om meer te kunnen sparen? Top, want nu gaan we nog wat extra geld verdienen voor je reis. Je kunt op verschillende manieren wat extra geld verdienen, we hebben er een paar voor je op een rij gezet:

  • Vraag geld in plaats van cadeaus voor je verjaardag
    Minder gezellig, maar werkt goed als je wilt sparen voor je reis.

  • Doe extra werk
    Werk in het weekend bij in de horeca en/of doe freelance werk naast je vaste baan. In plaats van na je werk op de bank te hangen en te Netflixen, kun je ook elke avond bijverdienen door bijvoorbeeld te schrijven, social media, transcriberen, vertalen, of ander online werk te doen. Een handige app voor horecawerk en andere tijdelijke korte klussen is Randstad Go en YoungOnes. Kijk wel even hoe dit zit met belastingen. Heb je een leuke hobby waar je geld mee kunt verdienen? Go for it!

  • Klusjes voor geld
    Je kent vast wel mensen die hulp kunnen gebruiken bij klusjes in en om hun huis, die regelmatig een babysit nodig hebben of die op zoek zijn naar iemand om hun hond uit te laten wanneer zij er niet zijn. Denk ook aan het geven van bijles. Dit kan je (later) eventueel ook op afstand doen via Zoom. Bijvoorbeeld een taal, muziekles, of natuurkunde/wiskunde. Wil je langer op reis, dan is het erg handig om een online baan of passieve inkomsten te hebben, maar dit hoeft niet perse.

  • Verhuur een kamer of woning

    In de grote steden en op een populaire plek verdien je zo een paar tientjes per maand door het verhuren van je lege logeerkamer. Of waarom niet je hele appartement / huis?

    Tip: Probeer je huis te verhuren voor de periode dat je op reis bent. Dit kan niet alleen via Airbnb maar ook bij Booking.com

     

  • Vraag om loonsverhoging
    Ben je die multifunctionele alleskunner op je werk? Misschien is het dan een goed idee om een loonsverhoging te vragen. Een nee heb je, ja kun je krijgen. Bedenk dan wel goede redenen waarom je dit verdient (“ik wil backpacken en heb geld nodig” gaat waarschijnlijk niet werken). In plaats van loonsverhoging kun je natuurlijk ook een onbetaald verlof bespreken, of voorstellen om tijdens het reizen nog enkele uren online werkzaam te blijven. Veel bedrijven zijn door de Covid-19 beter ingesteld op remote werken, zeker als je een langere periode wilt reizen. Ben je ZZP’er, dan kun je vast je uurtarief wat ophogen. 

Geld sparen tijdens het reizen

Met alle bovenstaande tips ben je al een heel eind op weg om flink wat geld bij elkaar te sparen voor jouw droomreis. Het is erg fijn om de eerste periode dat je op reis bent, niet teveel over geld te hoeven nadenken. Hoeveel jouw spaargeld uiteindelijk moet zijn, is erg persoonlijk en afhankelijk van bestemming, interesses, levensstijl en wensen op reis. Waar de een met 1000 euro een maand kan rondreizen, besteedt een ander dit in een week. Behalve een flinke buffer te hebben, raden we ook aan om te zorgen dat je tijdens het reizen nog inkomsten binnen krijgt. Zo kun je langer reizen en heb je minder (geld)zorgen. Veel reizigers zorgen voor een vorm van passieve inkomsten, waarmee ze geld verdienen zonder er direct voor te werken (geen uurtje factuurtje). Benieuwd naar welke vormen van passieve inkomsten jij kunt gebruiken om ook tijdens je reis geld te verdienen?

We hopen dat deze tips je een eindje op weg helpen naar het sparen van jouw droomreis! Voor welke reis ben jij aan het sparen en heb je nog handige tips die ontbreken aan deze lijst? We vinden het leuk als je een berichtje hieronder plaatst 🙂

cambodja
perth

Dit artikel bevat affiliate links. Wanneer jij via deze links iets koopt, krijgen wij een klein percentage van jouw aankoop. Jij merkt daar helemaal niks van maar dit helpt ons wel enorm om deze blogs te kunnen blijven schrijven 🙂 We zullen nooit producten aanbevelen waar we zelf niet achter staan!