Wellness

Lorem ipsum dolor sit amet, ex sed nostro pertinax. Aeque placerat ne eum.

Latest Posts

    Sorry, no posts matched your criteria.

facebook instagram twitter

Taman Negara: op avontuur in de oudste jungle van Maleisië

Taman Negara, Maleisië

Taman Negara Nationaal Park is een van de oudste regenwouden ter wereld en beslaat een gebied van meer dan 4.000 vierkante kilometer. Om je een beter idee te geven, het park is net iets kleiner dan de hele provincie Noord-Brabant. Genoeg jungle om te ontdekken, al is slechts een deel hiervan toegankelijk voor toeristen. En dat is misschien maar goed ook. Wil je goed voorbereid zijn op jouw reis naar Taman Negara? Lees dan eerst dit blog. 

In dit blog:

aap icon jungle

Een bezoek aan Taman Negara

Bijna alle activiteiten, tours en accommodaties in Taman Negara vinden plaats in het kleine dorp Kuala Tahan, de toegangspoort tot het park. Tussen het Nationale Park en het dorp ligt een rivier, de Tembeling River. Er varen van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat kleine veerboten om bezoekers naar de overkant te brengen. Dit duurt hooguit een paar minuten, je betaalt 1 MYR / € 0,20 per persoon voor een enkele overtocht. Er helpt niemand met je tassen tillen, hou daar rekening mee. Gelukkig is Leon groot en sterk, want met onze twee backpacks van ruim 20 kg per stuk en twee zware handbagage tassen over een smal plankje lopen naar het ‘vaste land’, was toch best spannend.  Aan de oevers van het dorp liggen een aantal drijvende restaurants, soms zwemmen er ook mensen in de rivier. 

Taman Negara, rivier Mutiara Resort
Mutiara Resort Taman Negara tembeling rivier

Ben je aan de kant van het National Park, dan moet je eerst een trap op, richting het Mutiara Taman Negara Resort. Loop bovenaan de trappen linksaf, langs het restaurant naar de Park Headquarters. Koop hier je entreeticket voor 1 MYR / € 0,20 en een fotografievergunning van 5 MYR / 1 euro. Deze kosten zijn eenmalig, het maakt dus niet uit hoeveel dagen je blijft en hoe vaak je het Taman Negara Park in en uit gaat. Officieel moet je voor elke camera 5 MYR betalen, dus ook je smartphone. Wij hadden een GoPro, twee smartphones en een spiegelreflex camera mee, maar vonden één vergunning wel voldoende ; -) Drones zijn niet toegestaan in het Taman Negara Park. 

Let op: Wil ook de Canopy Walk bezoeken? Koop dan direct je ticket van 5 MYR bij de headquarters, want dit kan dus niet ter plekken! Verken op eigen houtje het park of boek van tevoren een privégids.

Welke dieren kun je er zien?

Wanneer je naar de Taman Negara jungle reist, zie je vaak maar een piepklein gedeelte van het park. De meeste dieren die er leven zijn schuw, en zul je helaas niet snel tegenkomen. De kans dat je oog in oog staat met een Maleise tijger, een tapir, Maleise beer of Sambar hert is echt super klein. Omdat bijna alle toeristen door hetzelfde stukje National Park lopen / varen, kan het behoorlijk druk worden. Dit is natuurlijk niet zo handig als je wilde dieren wilt spotten. Maak je verwachtingen niet te hoog, dan is alles wat je wél ziet mooi meegenomen. Zo spotten wij een plompe lorie (bijzonder aapje) vlakbij de entree van het National Park. 

Taman Negara wildlife
Taman Negara, slow loris

Het is vrij lastig om zelf dieren te spotten in de dichte jungle van Taman Negara, het makkelijkste is om met een ervaren gids mee te gaan. Die weten precies waar ze naar zoeken en geven meteen interessante informatie. Deze dieren worden regelmatig gezien in het Taman Negara park:

  • waterbuffels
  • apen
  • hagedissen
  • varanen
  • slangen
  • bladsnijdersmieren
  • wandelende takken
  • schorpioenen
  • miljoenpoten
  • vlinders
  • neushoornvogels
  • argusfazanten
Taman Negara jungle miljoenpoot
Taman Negara aap
Taman Negara, Maleisie, waterbuffels
Taman Negara jungle wandelende tak
reisblog

Wat te doen in Taman Negara?

De meeste mensen bezoeken het Taman Negara Park voor 2 of 3 dagen als onderdeel van een rondreis door Maleisië. Omdat het behoorlijk afgelegen ligt, kom je vaak pas rond het middaguur aan. Tel daar het inchecken bij je accommodatie plus even settelen / lunchen bij op, en je eerste dag is al bijna voorbij. Er zijn diverse tours waaruit je kunt kiezen, maar je kunt ook zelf op pad of een privé gids inhuren. Het vlonderpad mag je zelf bewandelen, voor andere delen van het park heb je een gids nodig. Hieronder hebben we de leukste bezienswaardigheden en activiteiten in Taman Negara op een rijtje gezet.

Canopy walk

Heb je geen last van hoogtevrees en wil je op een unieke manier de jungle zien? De Canopy Walk is één van de meest populaire attracties van Taman Negara en redelijk makkelijk te bereiken. Je komt er via een wandeling over vlonders (1,5 kilometer), dit is binnen een half uur te lopen. Je wandelt op deze route door het oerwoud, dus houd je oren en ogen open voor bijzondere vogels, apen en andere dieren. De vlonders zijn makkelijk te lopen, maar maken wel enorm veel herrie. Dat is jammer, want daar jaag je waarschijnlijk veel dieren mee weg. 

Het laatste stuk naar de Canopy Walk bestaat uit veel trappen, best vermoeiend met die hoge luchtvochtigheid. Neem altijd genoeg water mee het park in, hier vergissen we ons altijd weer in. Handig om vooraf te weten: op vrijdag is de Canopy Walk gesloten, en ook als het hard waait of regent gaat de attractie dicht.

Taman Negara hike
Taman Negara jungle boom

Bij de ingang van de Canopy Walk moet je registreren en je kaartje laten zien, daarna mag je de wiebelende hangbruggen op van in totaal meer dan 500 meter lang en 40-50 meter hoog. Tussendoor kun je de boomtoppen bewonderen vanaf de kleine platforms, die de hangbruggen met elkaar verbinden. Omdat het meestal erg druk is bij de Canopy Walk, is de kans dat je dieren spot, erg klein. Doe je het voor een leuke ervaring en wat avontuur, dan wordt je niet teleurgesteld. Aan het einde van de boomtopwandeling vind je een eenvoudig toiletgebouw, mocht je van al dat water drinken – of de spanning – naar het toilet moeten. 

Taman Negara hangbrug jungle
Taman Negara hangbrug

TIP ♥ – De Canopy walk is vanaf 09.00 uur geopend, maar begin rond 08.30 uur aan je wandeling, anders loop je tussen groepen (luidruchtige) toeristen en is de kans kleiner dat je wilde dieren ziet. Het is zo’n 30 minuten wandelen. De Canopy Walk is eenrichtingsverkeer en er zit een limiet aan het aantal mensen dat er per keer op mag. Natuurlijk vanwege de veiligheid, maar ook om de drukte wat te spreiden. Kom je samen aan met de groepstours, dan sta je meestal in een wachtrij op de Canopy Walk op te mogen. 

Bukit Teresek

Vanaf de Canopy Walk kun je ervoor kiezen om door te wandelen naar de twee uitkijkpunten bij Teresek Hill / Bukit Teresek. “Bukit” betekent heuvel of berg in het Maleis. Je kunt ook rechtstreeks vanaf het Taman Negara informatiecentrum lopen, dat is 2,5 km over het vlonderpad en trappen. Welke kant je ook op gaat, het zijn flink wat trappen die je op moet. Wij zijn redelijk fit en vonden het vrij pittig, maar dit kwam vooral omdat in mei de luchtvochtigheid enorm hoog ligt en we – toen we de tocht naar Bukit Teresek begonnen – al veel te weinig water hadden. Neem minimaal 1 liter water per persoon mee. Op een zonnige dag is het uitzicht natuurlijk een stuk mooier.

Is het de moeite waard? Om heel eerlijk te zijn, vonden we het niet zo indrukwekkend, we zijn behoorlijk verwend tijdens de hikes in Nieuw-Zeeland en Rarotonga. Bij het uitkijkpunt was het ook aardig druk, stilletjes genieten van de natuur was er niet bij. Heb je hierna nog energie over, kun je de route vanaf het uitkijkpunt verder volgen en een groot rondje terug maken (totaal 5,3 km). Ben je helemaal uitgeteld? Dan moet je eerst een stukje hetzelfde pad terug nemen de berg af en daarna de route linksom over het vlonderpad pakken. Rechtsom kan ook, maar dat is langer. Je komt dan wel langs de zwemplek Lubuk Simpon, waar je eventueel het water in kan duiken na je klim. Op Maps.me staan de wegen duidelijk aangegeven.  

Bukit Teresek
Taman Negara jungle aap

Goed om te weten: Ga je vanaf de Canopy Walk door naar Bukit Teresek, dan moet je eerst weer de trappen op naar het startpunt van de Canopy Walk. Niet heel handig, een andere optie is om eerst het uitkijkpunt te bezoeken en daarna de Canopy Walk te doen, maar dan is de kans groot dat je in de wachtrij moet staan.

Lubuk Simpon

Hou je niet zo van al die drukte op de wandelpaden en zoek je een fijne plek om in af te koelen? Lubuk Simpon is een soort zandstrandje / oever op 1 km lopen vanaf de Taman Negara Headquarters (het pad begint aan de linkerkant). Het pad is aan deze kant niet zo goed onderhouden, dus let op waar je loopt. Na zo’n 20 minuten wandelen kom je aan bij de open plek aan de rivier, die omringd is door tropisch regenwoud. Je kunt eventueel ook met de boot erheen vanaf de pier bij Kuala Tahan, dit duurt hooguit 5-10 minuten. Neem een duik in het verfrissende water en geniet van het geluid van de vogels.

In de ochtend zie je hier regelmatig bootjes langsvaren die onderweg zijn naar Lata Berkoh. Meestal staat er amper stroming en kun je veilig zwemmen. Blijf in het ondiepe om te voorkomen dat een eventuele stroming je de rivier intrekt. Hoe donkerder het water, hoe dieper. Oh, en check na het zwemmen wel even op bloedzuigers 😉 

TIP ♥ – Download vooraf de offline kaart van Maps.me, zodat je zeker weet dat je goed loopt. Deze route is niet zo moeilijk, maar wil je daarna nog verder, is dat wel handig. 

Avondtour met gids

Een aanrader als je van avontuur houdt  en niet gillend wegrent voor dieren als slangen en insecten. Geen zorgen, er lopen ook families met kleine kinderen tussen, dus iedereen kan mee. Gewapend met een zaklamp, telefoonlampje of hoofdlamp, verzamel je eerst voor de heaquarters van het Taman Negara Park. Hier wordt je in kleine groepen ingedeeld van ongeveer 10 personen per gids. Bij onze avondtour waren er enorm veel “kleine” groepen, waardoor het uiteindelijk nog erg druk was. Je loopt namelijk allemaal over dezelfde vlonders heen én terug, wat regelmatig voor opstoppingen zorgde. Niet ideaal, maar toch zijn we blij dat we deze avondexcursie gedaan hebben. Deze activiteit begint als het flink donker is, zo rond 21.00 uur ’s avonds. Je loopt met een Engels sprekende gids door het Mutiara Resort naar één van de ingangen van het vlonderpad. Dat je niet eens de jungle in hoeft om dieren te zien, werd meteen duidelijk toen we na 1 minuut al meteen een slang op het “normale” pad tegenkwamen, iets verderop enorme mieren en op een boomstam een grote duizendpoot zagen lopen!

Taman Negara jungle slang nacht
Taman Negara jungle avond tour

Vervolgens wandel je via de vlonders naar een observatiepost (Tahan Hide). Dit is een open plek met in het midden een boom, waar ze een ‘zoutlik’ steen hebben opgehangen. Er worden soms olifanten en herten gespot, maar wij zagen hier helaas niets. Dit is trouwens ook een goede plek om vroeg in de ochtend (zeg 06.30 uur) te gaan kijken. Onze gids wist nog best wat dieren en insecten te vinden, waaronder wandelende takken, slangen, hagedissen, grote nachtvlinders, een soort ‘fluffy’ slapende vogel en een schorpioen.

Taman Negara jungle schorpioen
Taman Negara schorpioen blacklight

Goed om te weten: Welke dieren je ziet tijdens een avondtour is erg verschillend. De gidsen weten precies waar ze naar zoeken, maar het is ook een beetje een kwestie van geluk hebben. Gewoon het rondlopen met een zaklamp door een donkere jungle is al een bijzondere ervaring op zich!

Riviersafari - Lata Berkoh

Na al het wandelen door de jungle, is een boottochtje naar de ‘watervallen’ van Lata Berkoh een leuke afwisseling. Het is eigenlijk een soort stroomversnelling met veel rotsen, verwacht dus geen enorme waterval. Vanaf de pier in Kuala Tahan neem je plaats in een kleine longtailboat, met maximaal 4 personen. De tour duurt ongeveer 3 uur en kost 250 MYR per boot. Een zwemvest is verplicht, al was het water op het moment dat wij er waren erg ondiep. Dit heeft met  de hoeveelheid regenval te maken, soms moet je zelfs uit je bootje omdat deze de bodem raakt, maar bij ons was dit niet het geval. De boot vaart de Tahan River op, totdat het te ondiep wordt en je het laatste stuk te voet verder moet (20 minuten).

Onderweg stop je nog bij een gigantische boom (alleen fotostop) die meer dan 60 meter hoog is en zo’n 400 tot 500 jaar oud. Het is één van de oudste Tualang bomen die langs de rivier te bereiken is, de rest staat diep in de dichte jungle. Het is lastig om de boom helemaal op de foto te krijgen, zet daarom je telefoon op panoramastand en beweeg verticaal omhoog om zoveel mogelijk erop te krijgen. Daarna stop je bij een fish sanctuary, waar je grote kelah vissen mag voeren (3 MYR), een soort karpers. Wij vonden hier weinig aan, dus zaten we na 5 minuten alweer terug in de boot. De laatste stop is een paar honderd meter voor Lata Berkoh, hier stap je uit en wandel je op eigen gelegenheid over een pad langs de rivier naar de stroomversnelling. Gidsen zeggen dat ervaren zwemmers hier het water in kunnen, maar dit vonden wij te gevaarlijk.

Taman Negara
Taman Negara watervallen
Tembeling river, boottour
Tembeling River, Taman Negara

Goed om te weten: Tijdens ons bezoek in de maand mei waren er veel kleine bijen (sweatbees /  groefbijen) langs de rivier. Ze doen niets als je kalm blijft, maar kunnen wel op je gaan zitten en vliegen continue om je heen. Ze komen namelijk af op de zoete zweetlucht, die al snel om je heen hangt in de klamme jungle. De enige oplossing is om het water in te duiken, of rustig weg te lopen. Lizette is uiteindelijk wel gestoken, doordat een bij tussen haar nek en zwemvest ‘klem’ kwam te zitten. Ook dan hoef je niet in paniek te raken, tenzij je allergisch bent.

Orang Asli dorp

Wil je meer leren over de cultuur en lokale gebruiken van de bevolking van de Taman Negara jungle, boek dan de tour naar de Orang Asli. Je vertrekt vanaf de jetty in Kuala Tahan, en vaart richting het noordoosten over de Tembeling River. Het inheemse dorp laat een heel andere manier van leven zien; kleine huizen gemaakt van rotan en bladeren, kleding als gordijnen en weinig comfort. Toch is dit voor de Orang Asli een prima manier van leven, ze zijn creatief en weten alle benodigdheden uit de natuur te halen. Zo laten ze je zien hoe je vuur maakt, een blaaspijp gebruikt en met stokjes eet. Een unieke ervaring, al kan het soms wat druk zijn met tours. Deze trip wordt soms gecombineerd met een ‘rapid shooting’ tour, waarbij je door stroomversnellingen vaart en flink nat kan worden. Let daarom goed op wat je precies boekt en wat erbij zit inbegrepen.

Er zijn ook nog andere tours zoals een avondtour per boot, neushoornvogels spotten in de ochtend of (meerdaagse) privé tours die dieper het tropische regenwoud ingaan naar grotten en watervallen. Vraag bij je accommodatie na wat er allemaal mogelijk is. 

overnachten op reis

Overnachten in Taman Negara

Qua accommodatie heb je in Taman Negara en de omgeving niet heel veel keuze. Dit komt vooral omdat de plek nogal afgelegen is. De meeste accommodaties liggen in het dorp Kuala Tahan, dit zijn vooral homestays of simpele guesthouses. Alleen bij het Mutiara Resort krijg je wat meer luxe (eigen houten bungalow), maar daar betaal je ook meteen een stuk meer voor. Dit zijn onze aanraders:

Mutiara Taman Negara – vanaf €150 per nacht (halfpension)
Het grootste voordeel van dit resort is dat je niet elke keer de rivier hoeft over te steken om het park in te kunnen. Je hebt ook een grote kans om dieren zoals vogels, vlinders, varanen en apen te zien op het terrein van het resort. De locatie is dus het grootste pluspunt, samen met het comfort van een eigen bungalow met warm water, elektriciteit en airconditioning. In het restaurant is er zelfs gratis WIFI beschikbaar. Het nadeel; daar hangt een flink prijskaartje aan, al zit daar wél je ontbijt en avondeten bij inbegrepen (lopend buffet). 

Mutiara Resort Taman Negara tropisch
Mutiara Resort, Taman Negara, Maleisie

Tebing Guest House – vanaf €34 per nacht
Ben je op zoek naar een schone kamer met een goede werkende airconditioning, kijk dan niet verder. Dit guesthouse heeft ook nog eens heel vriendelijk personeel, kan allerlei tours voor je regelen en bereidt heerlijke ontbijtjes voor maar 15 MYR per persoon. Een dikke aanrader! 

Julies Hostel Taman Negara – vanaf €25 per nacht 

Bij dit hostel weten ze wat service is, want ze doen gratis je was en verwennen je ook nog eens met koekjes! De locatie is top, op loopafstand van de jetty. De kamer is basic, maar schoon en heeft fijne bedden en airco. Bonus: zowel heet als koud water is gratis. 

D’pinggir Guest Room – vanaf €20 per nacht 
Een nette kamer met airconditioning, vlakbij de parkeerplaats waar de bussen vertrekken / stoppen. In de buurt liggen kleine winkeltjes waar je wat snacks kunt kopen. De jetty ligt op loopafstand je hoeft alleen maar de heuvel af. De vriendelijke eigenaar geeft je elke dag twee nieuwe flesjes drinkwater. Niet heel duurzaam, maar wél handig. De beste prijs-kwaliteit verhouding in de buurt.

vervoer reis

Reizen naar Taman Negara

Een bezoek aan het Taman Negara National Park is eenvoudig zelf (online) te regelen, bijvoorbeeld via Han Travel of NKS Travel. Er rijden vanaf Kuala Lumpur dagelijks grote bussen en minibussen naar Kuala Tahan, het dorp tegenover het park. De weg ernaartoe zit vol met bochten, hou daar rekening mee als je snel last hebt van reisziekte / wagenziekte. Alle bussen stoppen op een parkeerplaats bovenaan de oever, op een paar minuten lopen van de Kuala Tahan jetty. Wil je de reis ernaartoe iets interessanter maken, laat je dan op afzetten bij Labu Sentral Jetty, op zo’n 30 km ten zuiden van Taman Negara. Je vervolgt je weg over de Tembeling rivier met een longtailboat, een erg leuke ervaring!

Wat betreft de tours, die hoef je zeker niet al vooraf te boeken. Je kunt prima tijdens je verblijf bepalen waar je zin in hebt, en wilt zien. Boek eenvoudig bij je accommodatie of het kantoor van NKS Travel in het dorp Kuala Tahan.

Taman Negara, vissers
Taman Negara jungle boot
Taman Negara, rivier

Heb je weinig tijd? Dan is een Taman Negara dagtour ook mogelijk, met vertrek vanuit Kuala Lumpur. Niet ideaal, want de heen- en terugrit duren elk zo’n 3 á 4 uur, maar wel een goede optie om toch een van de oudste regenwouden ter wereld gezien te hebben. Inclusief vervoer, gids, entree, hike,  boottocht en een bezoek aan de Orang Asli bevolking. 

beste reistijd

Beste reistijd Taman Negara

Taman Negara ligt zo’n beetje in het midden van Maleisië, en heeft een tropisch klimaat met een hoge luchtvochtigheid. De beste reistijd om de jungle van Taman Negara te bezoeken, is van maart t/m oktober. Dit is het droge seizoen waarin er minder regen valt en de wandelpaden beter begaanbaar zijn. Het blijft natuurlijk wel een regenwoud, dus kan op een bui is er altijd. In dit seizoen zijn er ook flink wat toeristen, waardoor het vooral bij tours behoorlijk druk kan worden. De oplossing hiervoor is om privé tours te boeken. Vertrek eerder of later of de drukte te vermijden, of ga naar delen van het Nationale Park waar weinig toeristen komen. 

Het regenseizoen loopt van november t/m februari en brengt zware regenbuien waardoor sommige activiteiten onmogelijk zijn. De paden zijn glibberig en de rivieren een stuk wilder door de hoge waterstand. De meeste regen valt in de middag of avond.  Temperaturen schommelen het hele jaar door tussen de 30 °C tot 35 °C. s’ Avonds koelt het een paar graden af, maar niet veel. 

Moet je de Taman Negara jungle aan jouw reisroute door Maleisië toevoegen? Dat hangt er een beetje vanaf, maar wij vonden het een leuke stop. Wakker worden aan de rand van de jungle blijft erg bijzonder. We hopen dat je met dit blog genoeg informatie hebt om die keuze zelf te maken. 

Wil je meer weten over reizen door Maleisië, onze ervaring in Taman Negara of heb je vragen of advies nodig voor één van jouw reizen? Volg ons op InstagramTiktok of Youtube voor nog meer tips en reisinspiratie!

Een van de beste boeken om mee te nemen op jouw reis is de Lonely Planet Maleisië. Zo ben je goed voorbereid en haal je alles uit je reis.