Het inpakken van je backpack: zeker voor de eerste keer reizen, kan het knap lastig zijn. Want laten we eerlijk zijn, we nemen liever teveel mee dan te weinig. Naarmate je vaker op reis gaat, wordt je er vanzelf handiger in en leer je op een snelle en ruimtebesparende manier je backpack inpakken. Zeker als je voor een langere tijd gaat backpacken, wil je niet dat je backpack topzwaar is. Je draagt hem immers op je rug! Met deze handige tips leer je welke backpack je moet kiezen, wat voor spullen er niet mogen ontbreken en hoe je het beste inpakt. Weg met die inpakstress!
Wat staat er in dit artikel?
Welke backpack moet je kiezen?
Yes, je gaat lekker reizen! Het kiezen van een backpack is de volgende stap, dit is nog niet zo makkelijk. Welke backpack voor jou geschikt is, hangt namelijk af van wat je ermee wilt gaan doen, de grootte en kwaliteit. Toen wij voor het eerst gingen backpacken, hebben we ons goed verdiept in de verschillen tussen de backpacks. Ook zijn we naar diverse winkels gegaan voor advies en hebben we een aantal op onze rug gehad om te kijken hoe ze zaten. We reizen inmiddels al zo’n 15 jaar en hebben flink wat backpacks versleten. Momenteel hebben we fijne backpacks van Nomad, een Nederlands merk. Ben jij nog in de zoektocht naar een goede backpack, lees dan deze tips.
Een goede voorbereiding is het halve werk
De voorbereiding en welke spullen je allemaal gaat meenemen is erg belangrijk, maar misschien is de keuze wat je thuis laat, nog veel belangrijker. Onderstaande tips helpen jou met het maken van een inpaklijst. Houd in ieder geval rekening met het maximale gewicht wat je mee mag nemen in het vliegtuig, wat meestal niet meer is dan 23 kilo aan ruimbagage. Op binnenlandse vluchten kan dit zelfs minder zijn, daar heb je soms een maximum van 15 kilo. Heb je al een aardige planning en zijn vluchten geboekt, check dit vooraf bij de vliegtuigmaatschappij waarmee je vliegt. Een inpaklijst kan erg handig zijn, zeker als je nog niet vaak op reis bent geweest of als je het lastig vindt om je backpack in te pakken.
Tip: Bekijk bij thuiskomst van je reis, wat je niet hebt gebruikt of misschien juist hebt gemist aan spullen. Noteer dit als reminder voor je volgende reis.
Deze spullen mogen niet ontbreken in je backpack
Je hebt een goede backpack gevonden, maar wat ga je eigenlijk meenemen? Een groot gedeelte is natuurlijk afhankelijk van je bestemming. Ga je voor 6 maanden naar Azië, dan zal je vooral slippers, badkleding en zomerse kleding meenemen. Sommige landen zoals Nieuw-Zeeland of Australië hebben zo’n divers klimaat, dat je van alles wat mee moet nemen. Voor elke reis zijn er eigenlijk wel standaard dingen die je altijd meeneemt:
- Reisstekker
Of je nou naar Azië, Afrika of Amerika reist, met een wereldstekker kun je overal jouw apparaten opladen. In elk werelddeel zijn er namelijk andere stopcontacten en voltage. Met een wereldstekker zit alles erbij, en hoef je niet na te denken. Stop hem dus lekker in je backpack! - Oordoppen
Op reis zijn er nogal wat irritante geluiden: snurkende mensen, luidruchtige buren of dieren, harde muziek en ga zo maar even door. Goede oordoppen zijn tijdens het backpacken echt een must, zeker als je een lichte slaper bent. - Regenponcho
Een heel regenpak is praktischer en milieuvriendelijker maar neemt misschien teveel ruimte in beslag. Je kunt goedkoop een paar biologisch afbreekbare regenponcho’s in je backpack en daypack stoppen. Op deze manier heb je altijd voorbereid op een onverwachte bui. Zeker in tropische gebieden kan het weer snel omslaan. Het ene moment lig je op het strand te bakken, het volgende moment komt het met bakken uit de hemel. Gelukkig blijf jij dan droog met je regenponcho! - EHBO-setje
Je hoopt het natuurlijk niet nodig te hebben, maar voor de zekerheid toch maar meenemen. Naast een standaard EHBO setje is het ook handig om een toilettas met paracetamol, reistabletten, muggenspray, diarreeremmers en blarenpleisters mee te nemen. Het meeste kun je ook wel tijdens je reis verkrijgen, maar veel handiger is als je het meteen kunt pakken als je het nodig hebt. - Powerbank
Tijdens het backpacken kom je vast wel eens op plekken waar de stroom uitvalt of waar er tijdelijk helemaal geen stroom is. Laat jij dan net je camera of mobiel moeten opladen…. Een powerbank is hiervoor dé oplossing. Dit is een externe batterij die je vooraf oplaadt. Daarna kun je diverse apparaten opladen via je powerbank. - Wc-papier
Het klinkt niet als iets wat je echt nodig hebt, maar wij waren diverse keren maar wat blij dat we een rol wc-papier mee hadden. Tijdens langere wandelingen zijn er vaak wel toiletten, maar regelmatig zonder wc rol. Je hoeft natuurlijk geen heel pak mee te nemen, 1 rolletje in je handbagage is genoeg. - Hammamdoek
Wij hebben onze zware strandhanddoeken al snel ingeruild voor een hammamdoek; deze zijn veel compacter, lichter en sneller droog. Je kunt ze gebruiken na het douchen, voor op het strand of als je gaat picknicken in het gras. Je hebt de keuze uit hippe prints en zacht materiaal. Wil je een zandvrije handdoek? Iets minder lichtgewicht, maar wel heel tof zijn de handdoeken van Tesalate
- Externe harde schijf
Hoeveel foto’s maak jij tijdens het reizen? Dat kan flink wat ruimte in beslag nemen op je laptop, waardoor die weer traag wordt. Een externe harde schrijf zorgt ervoor dat jouw digitale bestanden veilig opgeslagen staan. Wij zijn erg tevreden met die van Seagate (1 TB). Je upload zo al je documenten en foto’s vanaf je laptop of telefoon op de harde schijf. Daarnaast zorgen we er ook voor dat onze foto’s op een online cloud staan zoals Google Drive. Zo staan ze op drie verschillende plekken opgeslagen en is de kans héél klein dat je reisfoto’s verloren gaan. - Packing Cubes / Vacuümzakken
Een goed georganiseerde backpack voorkomt veel ergernis, want hoe vervelend is het, als je net dat ene leuke shirtje niet kan vinden. Gebruik de handige packing cubes, waarin je alles geordend kunt in pakken. Het beste is om verschillende kleuren te gebruiken, zodat je weet waar wat in zit, maar je kunt er ook met stift op schrijven wat erin zit. Ook kun je een packing cube gebruiken voor je vuile was, zo voorkom je een vervelende geur in je schone kleding. Wil je nog meer ruimte besparen, gebruik dan vacuümzakken. Hierbij zuig je alle lucht eruit, waardoor een een mooi compact geheel overhoudt. Dit is vaak handig tijdens vluchten, maar minder handig tijdens het reizen.
Tip: Pak je backpack in met je verstand en niet met je gevoel. Denk goed na wat je écht nodig hebt en neem alleen dat mee. Je kunt altijd nog extra spullen ter plaatse kopen indien je toch wat mist. Een strategisch ingepakte backpack geeft minder zorgen en ergernis voor en tijdens je reis.
Hoe pak je een backpack zo goed mogelijk in?
Heb je eenmaal besloten wat je meeneemt, dan kan het echte werk beginnen: het inpakken. Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, doe je dat niet zonder na te denken, want daar ga je spijt van krijgen. De onderstaande tips zorgen ervoor dat jouw backpack functioneel wordt ingepakt en ook comfortabel te dragen is. Geloof ons, je wilt echt geen backpack van 25+ kg op je rug de halve dag, waar alle spullen door elkaar liggen en je niets meer kunt vinden zonder alles overhoop te halen…
Zware spullen in het midden
JWil je zo min mogelijk last hebben van je backpack op je rug, stop dan zware spullen in het midden of tegen de rugzijde van je backpack. Dit advies zal je bij iedere outdoor winkel krijgen. Je zult merken dat het op deze manier een stuk fijner en comfortabeler wordt. Stop je zwaardere items zoals schoenen onderaan in je backpack, zo krijg je minder snel last van je rug. Door de zware spullen tegen je rug aan te dragen en deze vanaf het midden naar beneden in te pakken, blijf je ook beter in balans tijdens het lopen met je backpack.
Ook handig: Neem een daypack mee, die je tevens als handbagage gebruikt. Dit is een kleine rugzak die ideaal is voor als je een dag op pad gaat of een excursie gaat doen. Mocht je niet helemaal uitkomen met het gewicht van je backpack, stop dan wat zware spullen in je daypack / handbagage. Let dan wel op dat het in je handbagage mag, dus geen vloeibare of scherpe dingen.
Benut je ruimte zo goed mogelijk
Helaas heeft je backpack geen oneindige bodem waar je maar spullen in kunt blijven stoppen; benut je ruimte daarom zo goed mogelijk. Rol je kleding op in plaats van op te vouwen, op deze manier passen ze gemakkelijker op vrije plekjes in de backpack. Een leuk bijkomend voordeel van oprollen is dat je kleding een stuk minder snel kreukt. Sokken en ondergoed passen prima in schoenen. Heb je ondanks alle tips toch nog meer spullen en zit je backpack bijna vol, of je reis is naar een kouder gebied waardoor je meer dikke kleding nodig hebt, gebruik dan vacuümzakken. Behalve dat ze veel ruimte besparen, beschermt het je kleding ook tegen vocht. Eigenlijk zijn vacuümzakken sowieso een goed idee!
Het is misschien lastig, maar probeer toch om je backpack niet helemaal vol te proppen. Je kunt beter wat ruimte overhouden, want wellicht wil je nog een souvenir kopen, blijkt dat je een extra trui nodig hebt, of zie je toch die ene leuke bikini.
Hoe zien de eerste dagen van je reis eruit?
Houd rekening bij het inpakken met wat je de eerst dagen gaat doen. Wat heb je het eerste nodig? Zo voorkom je dat je de hele backpack uit moet pakken en het meteen na één dag al complete chaos wordt. Check het weerbericht op je bestemming. Als het 25 graden wordt, heb je die dikke trui echt niet nodig. Zorg ervoor dat je snel en makkelijk bij belangrijke dingen kunt, denk hierbij aan een regenponcho of een EHBO-kit: stop deze in de bovenkant van je backpack of in een zijvak als deze aanwezig is. Berg je paspoort, vliegtickets en bankpas / creditcard op in een handige plek, waar je makkelijk bij kunt (maar waar anderen niet snel bij kunnen). Een moneybelt onder je kleding is hier erg geschikt voor.
Minder spullen door samen te reizen
Ga je alleen op pad, dan heb je vaak wat meer spullen nodig dan wanneer je met een reisgenootje gaat reizen. Backpackers die samen reizen, kunnen prima met diverse spullen samendoen. Overleg wie wat meeneemt, leen van elkaar! Waarom zou je dubbele toiletartikelen zoals shampoo en tandpasta meenemen. Het bespaart niet alleen de nodige ruimte maar dubbele spullen geven ook meer gewicht. Je hebt echt wel genoeg aan één EHBO-kit of reisgids. Misschien hebben jullie een gezamenlijke favoriete schrijver, dan kunnen jullie boeken uitwisselen. Een E-reader is natuurlijk ook een uitkomst.
Neem niet teveel kleding mee
Het is een beetje een cliché, maar in de praktijk zijn het vooral de vrouwen die teveel aan kleding meenemen. Bij ons is dit net het tegenovergestelde, dus het kan ook zeker andersom! Bij het uitzoeken van je kleding, kun je het beste setjes meenemen die je goed met elkaar kunt combineren. Bijvoorbeeld simpele T-shirts of topjes die op verschillende onderstukken passen, zo heb je niet steeds hetzelfde aan. Neem niet te veel kleding mee, voor 5-6 dagen is vaak genoeg. In warme landen zweet je vaak wat meer, waardoor je vaker moet wassen. Op de meeste plekken is dit geen probleem en kun je jouw kleding laten wassen in je hotel, hostel of bij de wasserette op de hoek. Let wel op dat de kleding vaak niet gescheiden wordt en er veelal wordt gewassen met lauw water. Was je mooiste exemplaren daarom zelf met de hand, of laat deze thuis. Wij nemen altijd een waszak mee, zo houd je vieze kleding makkelijk gescheiden van je schone kleding.
Tip: Laat jouw kleding een paar dagen voordat je weer terug naar huis vliegt wassen, dan heb je thuis niet meteen zo’n berg was. Ook kan het helpen om een lekker zeepje of zakje met gedroogde bloemen in je backpack te stoppen, zo voorkom je dat je kleding muf gaat ruiken.
Zorg dat je spullen in je backpack veilig zijn
Heb je al je spullen met zorg ingepakt, dan wil je wel dat ze veilig zijn tijdens het backpacken. Je backpack is uiteindelijk je huis met spullen. Bij sommige backbacks zitten ze er standaard bij, bij andere backpacks moet je ze los kopen: een flightbag. Deze handige afsluitbare hoezen zijn vaak waterdicht en zorgen ervoor dat je backpack niet meteen vies is na je eerste vlucht. Daarnaast kun je ze afsluiten met een TSA-slot, op deze manier kan er niemand bij je bagage. Je kunt ook een gewoon slotje gebruiken, maar bij een controle moeten de luchtvaart medewerkers wel in je backpack kunnen. Bij sommige landen zoals de VS, is dit een vereiste. Heb je geen TSA-slot, dan wordt het slot geforceerd en is deze dus kapot.
Een flightbag is niet alleen handig tijdens een vlucht, maar ook als je backpack tijdelijk achter blijft op je hotelkamer of op het dak van een bus wordt gegooid. We hebben er ook plezier van gehad toen het een keer flink regende onderweg. Stop je flightbag daarom op een plek waar je makkelijk bij kunt.
Spullen over? Geef ze weg!
Je hebt je reis gepland, je backpack ingepakt en je bent eindelijk onderweg, het avontuur tegemoet! Onderweg zal je merken dat je steeds handiger wordt in het in- en uitpakken van je backpack. Misschien kom je er achter dat je toch overbodige spullen bij je hebt of juist wat mist.
Heb je spullen die je niet meer wilt of nodig hebt? Geef ze weg aan een lokale bewoner of aan een andere backpacker, je kunt er vast wel iemand blij mee maken. Zo hebben wij regelmatig spullen zoals reisgidsen, kleding en kampeerspullen weggegeven aan andere reizigers. Bij elke vlucht moet je natuurlijk weer je backpack inpakken en kunnen er vaak wel wat dingen weg. Reis je door wat minder rijke landen, dan wordt de lokale bevolking erg blij van jouw spullen. Geeft je ook een goed gevoel!
En, is het gelukt om je backpack in te pakken? We zijn benieuwd of jij nog handige tips hebt om het inpakken van een backpack nóg makkelijker te maken, deel die vooral hieronder!
Dit artikel bevat affiliate links. Wanneer jij via deze links iets koopt, krijgen wij een klein percentage van jouw aankoop. Jij merkt daar helemaal niks van maar dit helpt ons wel enorm om deze blogs te kunnen blijven schrijven 🙂 We zullen nooit producten aanbevelen waar we zelf niet achter staan!