Wellness

Lorem ipsum dolor sit amet, ex sed nostro pertinax. Aeque placerat ne eum.

Latest Posts

    Sorry, no posts matched your criteria.

facebook instagram twitter

Angkor Wat: Route & tips voor hét tempelcomplex van Cambodja!

angkor wat, cambodja

Cambodja is onder reizigers een nog niet super plat gelopen bestemming, iets wat wij altijd erg belangrijk vinden als we onze keuze maken met landen die we willen bezoeken. De grootste bezienswaardigheid is zonder meer Angkor Wat, een enorm tempelcomplex waar je dagen op verkenning kunt gaan. Voor backpackers is de entreeprijs even schrikken, maar geen zorgen, dit is het zeker waard! Om alles uit jouw bezoek naar Angkor Wat te halen, hebben we alvast de beste route uitgestippeld, geven we tips voor de mooiste tempels én manieren om hordes toeristen te ontwijken.

In dit blog:

Het grootste tempelcomplex

Het avontuur begint vaak in het gezellige Siem Reap: een stadje vlakbij Angkor Wat gebied en de perfecte uitvalsbasis om de omgeving te verkennen. Allereerst is het handig om te bedenken hoeveel tijd je hebt om het tempelcomplex te bezoeken. Wij hebben voor een 3-daagse pass gekozen omdat we echt de tijd wilde nemen en niet als een kip zonder kop rond wilde rennen door tempels. Je hebt dan de komende tien dagen de tijd om drie keer het park in de gaan.

Wist je dat er jaarlijks meer dan 2,5 miljoen mensen Angkor bezoeken? Ondanks dat het dus erg druk kan zijn, hadden we het ook niet willen overslaan. Het gehele Angkor gebied is zo’n 400 km2 groot en is bezaaid met diverse tempels. Heb je maar één dag de tijd, kun je beter alleen de tempels bezoeken die je echt wil zien. Een entreeticket voor een dag kost $37 en voor drie dagen $62 (per persoon).

Tips voorafgaand aan je bezoek:

  • Laat je drone maar thuis, want vliegen rondom Angkor is verboden.
  • Kleed je respectvol: een broek of rok over de knieën en bedek je schouders.
  • Neem een hoed of pet mee, de zon is genadeloos.
  • Koop niets van kinderen: erg schattig maar ze horen op school en niet te werken.
  • Neem zelf eten en drinken mee, alles wat je koopt binnen het Angkor complex is twee keer zo duur.
Banteay Kdei tempel

Rondrijden door Angkor Wat

Als je eenmaal hebt bepaald hoeveel tijd je hebt, kun je een route gaan uitstippelen. Eigenlijk kiezen de meeste toeristen om een tuk-tuk met een chauffeur te huren. Hier kun je standaard kiezen voor een klein rondje en een groot rondje. Eerlijk gezegd vonden we dit helemaal niets, we houden juist van die vrijheid om te doen en laten wat we willen, niet achter de “horde” aan. We besloten om andere opties te bekijken, en kwamen op het volgende:

Tuk-Tuk met chauffeur

Dit is een goede optie als je geen zin hebt om een route uit de stippelen, kosten te besparen of weinig tijd hebt. Wil je Angkor Wat verkennen met een tuk-tuk, dan is het slim om dit vooraf te regelen. De kleine tour van 6 uur kost ongeveer $13, voor een hele dag $25. Wil je de zonsopkomst zien of de route aanpassen dan betaal je vaak extra. Wil je een gids, dan betaal je ongeveer $15 per dag. Echt nodig is het niet, want bij de tempels staan vaak bordjes met informatie.

Spreek van tevoren goed af met je chauffeur welke route je wilt (klein, groot of eigen route) en waar je weer afspreekt als je een tempel uitkomt. Onthoud goed hoe je tuk-tuk eruit ziet, want anders raak je hem geheid kwijt tussen alle honderden chauffeurs. Je kunt met maximaal 4 personen een tuk-tuk delen maar dan zit je echt op elkaar gepropt. Met z’n tweeën heb je redelijke beenruimte en nog plek voor je tassen. In ieder hostel of hotel vind je een excursie boekje waar in staat welke route er wordt gereden en langs welke tempels je dan komt.

Elektrische scooter

Dit klinkt leuk, maar vonden wij in de praktijk niet erg handig. De accu gaat niet heel lang mee, waardoor je zeker 1 of 2 keer op een dag moet opladen. Er is in Angkor Wat wel een oplaadpunt, maar het is toch zonde van je tijd. Daarnaast wil je niet ergens midden in het tempelcomplex stil te komen staan. Misschien is het wel wat voor je als je kleine afstanden wilt rijden over de standaard wegen. Mocht je er een willen huren, dan is Green E-bike een aanrader.

Normale scooter

Als toerist mag je volgens zeggen (officieel) geen scooter huren. Toch hebben we dit gedaan, in het centrum van Siem Reap konden wij gewoon een scooter huren zonder problemen (helm verplicht). We hebben er drie dagen mee rondgereden, langs controles en politie, zonder dat we werden aangehouden. Wel kregen we soms rare blikken van tuk-tuk chauffeurs én toeristen dat we op een scooter rondreden (zeker toen we iedereen voorbij reden in de vroege ochtend). Met een scooter ben je in het voordeel omdat je sneller bent en smaller, dus kun je gewoon langs de lange wachtrij in de ochtend (lees meer daarover verderop).

Angkor wat scooter
scooter angkor wat

Fiets of mountainbike

En dan is er nog fiets, al hebben we dit eigenlijk niet serieus overwogen. Waarom niet? Vanaf Siem Reap naar de entree van Angkor Wat is het al bijna circa 7 kilometer en dan moet je nog heel het park rond. Die afstanden zijn niet eens zo erg, maar de vochtige en warme temperatuur wel. We hebben enkele mensen zien fietsen en dit leek echt afzien. Vooral na 10.00 uur wordt het echt tropisch warm en bloedheet. Wij waren erg blij met de koele wind die we op de scooter hadden!

De beste routes door Angkor Wat

Welke route voor jou het meest geschikt is, hangt natuurlijk af van wat je wil zien en hoeveel tijd je hebt. Wij delen onze route met je, waarbij je langs de meest populaire tempels komt, maar ook langs een paar onbekendere. De hoofdtempel Ankor Wat gaat vanaf 05.00 uur open, de rest van de tempels om 07.30 uur. Er staan vaak ‘bewakers’ in de ochtend om ervoor te zorgen dat je echt niet eerder de andere tempels in gaat, maar misschien heb je geluk. De meest rustige tijden zijn over het algemeen tussen 07.30 – 09.00, 12.00 – 13.00 en 16.30 – 18.00. Dit is goed te voorspellen, omdat de tuk-tuk chauffeurs altijd dezelfde routes rijden, lunchpauze houden etc.

Tip: Plan je route vooraf met google Maps of download de app Maps.me. Hier kun je routekaarten downloaden en vervolgens offline gebruiken!

Ta Prohm tombraider tempel

Dag 1: Bayon Temple & Angkor Wat Temple

Wij vonden het prettig om de eerste dag even op verkenningstocht uit te gaan. Voordat je naar het tempelcomplex rijdt, moet je eerst een Angkor Pass kopen bij het ticket center aan de Aspara rd. Afhankelijk van hoe druk het is, ben je hier zo een half uur verder. Daarna rijdt je door richting de entree van het park. Vlak voor de entree, is er nog een controlepost waar je ticket wordt ingeknipt op de dag dat je erin gaat. Het is een groot gebied, maar als je eenmaal de hoofdwegen een beetje door hebt, kom je overal een stuk sneller. We begonnen bij de Bayon Temple, een bijzondere Boeddhistische tempel met 54 torens die aan elke zijde een ‘gezicht’ hebben. Je kunt een looproute volgen, maar ook gewoon lekker door de tempel en gangen rondstruinen. In de ochtend en einde middag (rond het gouden uur) is het licht erg mooi en ontstaat er een bijna magische sfeer.

bayon tempels

De volgende stop is de grootste en meest bekende Angkor Wat temple, die je het beste kunt bezoeken tussen 12.00 en 13.00 uur. Waarom? Omdat de hitte en lunchpauze de meeste mensen ervan weerhoudt op dit tijdstip deze tempel te bezoeken. Ook wij waren er rond dit tijdstip, en vergeleken met de mensenmassa die we in de ochtend zagen, was het nu vrij rustig. Ok, echt super rustig zal het nooit worden op deze toeristische plek, maar als je al een foto kan maken zonder dat er steeds mensen doorheen lopen, dan is de missie al geslaagd 😉 Je kunt naar de top van de tempel klimmen, maar die rij blijft lang (vaak 1 uur of langer), hebben we dat niet gedaan.

angkor wat temples cambodja
angkor park pass cambodja
Angkor Wat muur

Dag 2: Angkor Wat Temple bij zonsopkomst

Ben je geen vroege vogel, dan wordt dit een zware dag 😉 Tenminste, als je de zonsopkomst wilt zien. Dit is een populair moment, dus verwacht een horde mensen die allemaal die een perfecte foto willen hebben. Kom je later, dan heb je of de zonsopkomst gemist of je hebt geen goede plek meer voor een foto. Als je rond 04.45 vertrekt vanuit Siem Reap, ben je redelijk op tijd, maar voor het mooie vertrek je nog vroeger. Er rijdt letterlijk een hele stoet aan tuk-tuks over de lange rechte weg naar Angkor Wat. Met de scooter kun je hier makkelijk langs, wat je weer meer kans geeft op een betere plek vooraan.

Angkor Wat
angkor wat templecomplex

Eenmaal de scooter of tuk-tuk geparkeerd, loop je richting de ingang van de grootste tempel van het Angkor Wat gebied. Als ze je om 05.00 door laten, is het snellen voor een mooi plekje bij de vijver, zodat je de reflectie van de tempel in je foto krijgt. Het is even wachten, maar dan heb je ook wel wat. Wij hadden het geluk dat we een lucht kregen met prachtige kleuren, maar er is natuurlijk ook de kans dat het bewolkt is of zelfs regent. Check vooraf even de weersvoorspelling om teleurstellingen te voorkomen! Na de zonsopgang gaan de meeste tuk-tuks door naar de Bayon tempel, dus zorg dat jij dan ergens anders heen gaat. De tempels die wij daarna bezochten zijn de Preah Khan en de Ta Som Temple.

zonsopkomst angkor wat cambodja

Dag 3: Ta Prohm & Banteay Kdei

Wil je een van de eerste zijn bij Ta Prohm tempel, zorg dan dat je er rond 07.15 uur staat. Bij opening heb je dan in ieder geval het rijk alleen. Soms staat geen bewaking en kun je al eerder de tempel in, maar dat geluk hadden we helaas niet. Deze tempel is overgenomen door de natuur, wat zorgt voor een mysterieuze sfeer en unieke foto’s. De locatie is gebruikt voor enkele opnames van de film Tombraider, misschien leuk om vooraf de film nog even te kijken, misschien herken je bepaalde plekken. Langs de wandelroute kom je langs een plek waar reusachtige boomwortels door en over een tempel groeien, maak zeker even een foto. Van 07.30 tot 09.00 uur konden we prima rondwandelen zonder de hele tijd andere toeristen tegen het lijf te lopen.

Ta Prohm tempel angkor wat
Ta prohm tempel

Daarna merk je dat het drukker wordt, en besloten wij om naar de volgende tempel te gaan: Banteay Kdei, dat er vlakbij ligt. Deze tempel, aan de zuidoostzijde van het Angkor complex ligt, vonden we erg mooi! Banteay Kdei is niet heel druk bezocht en schaduwrijk, dus ook prima om in de warme middag te bezoeken. Via een poort loop je over een pad naar de ingang van de tempel. Verdwaal in de tempelgangen of bewonder de bijzondere muurafbeeldingen.

tempel Angkor wat
Banteay Kdei tempel angkor wat

Ten slotte hebben we op deze dag ook Bayon Temple nog een keer bezocht. Deze tempel hadden we op de eerste dag al bekeken, maar toen lag alles nog in de schaduw. Nu waren we er in de middag en scheen het zonlicht op de ‘gezichten’. Misschien is Bayon wel de mooiste tempel van allemaal: de details die bewaard zijn gebleven zijn echt zo gaaf! Je komt waarschijnlijk meerdere keren langs Bayon, omdat het op de route ligt naar andere tempels. Aan het eind van dag drie merkten we dat we een beetje ‘tempelmoe’ werden, een gevoel dat je krijgt als je teveel tempels achter elkaar hebt gezien. Je kunt dit zoveel mogelijk voorkomen door je tijd te nemen voor elke tempel die je bekijkt en tussendoor wat pauzes te nemen. Je hoeft natuurlijk niet iedere dag van 07.00 tot 18.00 uur in het park rond te lopen, de laatste dag vonden we het om 15.00 uur ook wel best. Lekker even het zwembad van het hotel induiken na zo’n lange dag is erg fijn!

bayon tempel gezicht
Angkor Wat poort

Vind jij tempels en cultuur helemaal te gek? Bekijk dan ook eens de ultieme rondreis door Sri Lanka & de Malediven van reisbloggers Jannick & Marlieke. 

De leukste plek om te slapen in Siem Reap

Siem Reap is een heel leuk en relax stadje met een redelijk groot aanbod aan hostels en hotels. Je kunt middenin het drukke centrum verblijven of juist wat meer daarbuiten. Er zijn veel leuke winkeltjes, restaurants en markten. Uitgaan doe je in de Pubstreet: Hier vind je talloze bars waar je tot in de vroege uurtjes kunt losgaan.

Siem Reap is de populairste bestemming in Cambodja, waardoor de best beoordeelde hotels vaak snel vol zitten. Voordeel is dat je hier een prima hotel kunt krijgen voor weinig geld. Vanaf een paar euro per nacht slaap je in een hostel. Wil iets meer luxe, denk dan aan zo’n 15 tot 40$ per nacht.

Relaxen bij Aster Villa

In Cambodja is het vaak warm met een hoge luchtvochtigheid, een zwembad bij je accommodatie is dan echt heel fijn. Wij zijn helemaal fan van Aster Villa, een kleinschalig hotel met zwembad en een hele vriendelijke eigenaar. De luxe kamers hebben airconditioning, kitchenette en een koelkast. Aster Villa ligt iets verder van het centrum, maar met de fietsen die je gratis kunt gebruiken, zit je er zo.

Een goede plek voor feestgangers en backpackers is The Siem Reap Chilled Backpacker. Dit huiselijke hostel heeft een klein zwembad, bar en ruime kamers. Hier hebben we twee nachten geslapen maar zijn uiteindelijk bij Aster Villa beland omdat we toch wat meer rust wilden.

Tip: Weet je nog niet precies wanneer je in Siem Reap bent? Via Booking.com kun je alvast nachten vastleggen zonder dat je daarvoor betaald. Vaak kun je nog tot enkele dagen voor aankomst de data verzetten, annuleren of omboeken. Stel daarvoor de filter “gratis annuleren” in en lees voor de zekerheid de voorwaarden als je een geschikt hotel hebt gevonden.

Beste reistijd voor Angkor Wat

De beste maanden om Angkor Wat te bezoeken is van november tot februari. Over het algemeen valt er tijdens deze maanden de minste regen en is het niet super heet. Wij waren er halverwege november en hadden prima weer: overwegend zonnig met wat wolken en temperaturen rond de 29 graden. Het blijft een tropische bestemming, in de week dat we er verbleven hebben we ook wat regen gehad, maar dit viel vooral in de namiddag of nacht. Van maart t/m mei wordt het echt heel warm en kun je het beste op pad gaan in de vroege ochtenden en late middagen. Het regenseizoen valt in juni tot oktober, waar je Angkor ook nog prima kunt bezoeken.

Angkor Wat tempelcomplex

Heb jij het tempelcomplex van Angkor Wat weleens bezocht? En wat vond je ervan? Of staat het nog op je lijst? Mocht je nog meer tips willen of heb je vragen over bepaalde bestemmingen, stuur ons dan gerust een berichtje, we helpen je graag.

Een van de beste boeken om mee te nemen op jouw reis is de Lonely Planet Cambodia. Zo haal je alles uit je reis!