Reizen is geweldig: je maakt toffe herinneringen, leert andere culturen kennen, doet nieuwe ervaringen op en ontdekt de mooiste plekken op aarde. Dit alles wil je natuurlijk allemaal zo goed mogelijk op beeld vastleggen.. maar hoe? Iedereen met een camera kan op reis foto’s maken, maar wil je écht bijzondere foto’s die van je scherm spatten, dan helpen wij je alvast een eind op weg met deze reisfotografie tips.
Wat staat er in dit artikel?
Welke camera is geschikt voor op reis?
Er is zoveel keuze aan camera’s, dat je soms niet meer weet wat je moet kiezen. Een camera die mee gaat op reis moet eigenlijk compact, lichtgewicht, duurzaam en handig in gebruik zijn. Bedenk vooraf goed wat je met je camera wil gaan doen en welke functies je nodig hebt. Maak je vooral foto’s van landschappen, dieren of juist portretten? Misschien wil je er een berg mee beklimmen of juist het water induiken! Er zijn camera’s van honderd euro tot duizenden euro’s verkrijgbaar, meestal hoe meer en betere functies hoe duurder ze zijn. De nieuwste en duurste camera is niet perse het product wat het beste bij jou past.
Compactcamera
Deze camera is klein van formaat en daardoor goed op reis mee te nemen. Een compact camera is eenvoudig te bedienen, wel zo handig voor de minder ervaren fotograaf. Wil je een super goede compact camera die je ook nog eens kunt gebruiken onderwater? Wij zijn he-le-maal fan van de Olympus TG7: vooral de macro opties zijn top, maar ook als allround camera is hij erg geschikt!
Systeemcamera
Met dit type camera kun je mooie beelden vast leggen zonder al te veel gewicht mee te moeten sjouwen. Systeemcamera’s hebben een grotere sensor dan compactcamera’s waardoor er meer licht op valt. Dit komt erop neer dat je een groter dynamisch bereik hebt en betere foto’s kunt maken in het donkere omstandigheden. Net als de spiegelreflex kun je ook van lens wisselen.
Spiegelreflexcamera
Deze camera is vaak wat groter en zwaarder, maar gelukkig zijn ze er tegenwoordig ook in lichtgewicht varianten verkrijgbaar. Een spiegelreflex bestaat uit een body en een losse lens die je kunt wisselen indien nodig. Vooral de lenzen kunnen flink wat wegen, maar daarvoor krijg je wel erg goede kwaliteit foto’s. Het voordeel van een spiegelreflex is dat je alles kunt instellen maar er staan ook voorgeprogrammeerde functies op. Wij gebruiken momenteel de CANON EOS 250D, een erg fijne en veelzijdige camera voor op reis!
Drone
Een camera in de lucht is hands downs ons favoriete speeltje op reis. Vandaag de dag zijn ze aardig betaalbaar, al is het nog steeds geen koopje. Met een drone kun je vanuit heel andere hoeken (birds-eye view) foto’s maken, wat vaak unieke plaatjes oplevert. Wij hebben een DJI Mavic Air, een ideale drone qua formaat en gewicht als je gaat reizen. Ondanks zijn kleine afmeting is de kwaliteit van de video’s (4k mogelijk) en foto’s erg goed! Let wel even op de droneregels per land, in sommige landen zijn ze namelijk verboden. Check ook de nieuwe droneregels voor Europa, je moet tegenwoordig je drone registreren en een dronebewijs halen.
Smartphone
Je telefoon heb je altijd binnen handbereik om alles dat je onderweg ziet vast te leggen. Soms is het gewoon teveel gedoe om je camera tevoorschijn te toveren, het fotomoment kan dan al voorbij zijn. Denk aan een dier dat ineens voorbij loopt of die momenten dat je helemaal geen camera bij je hebt. Gebruik eventueel de Pro optie van je camera app waarbij je alles naar je hand kunt zetten. Je kunt hier handmatig de sluitertijd, ISO-waarde, witbalans en scherpte instellen. Leuk om eens te proberen!
Tip: Gebruik Adobe Lightroom om je foto’s te bewerken en ze van het scherm te laten knallen in jouw eigen stijl. Het is even uitvogelen hoe het werkt, maar na een paar keer proberen lukt het je vast. Je kunt ook altijd wat video tutorials kijken.
Een goede voorbereiding is het halve werk
Wil je bijzondere reisfoto’s maken, dan is het slim om je alvast goed voor te bereiden. Kijk maar eens naar populaire reisbloggers en influencers; die kijken van tevoren al naar locaties, zoeken uit op welk tijdstip het mooiste licht staat en passen zelfs hun kleding aan voor die perfecte foto. Ga je zelf niet op de foto, scheelt dat je een hoop voorbereiding. Houdt wel in je achterhoofd dat een foto vaak interessanter is met een persoon of personen erin, maar dit hoef jij natuurlijk niet zelf te zijn. Je kunt ook hele mooie foto’s maken van landschappen, zolang er maar wat uit springt. Hieronder wat tips die je écht moet weten:
- Is je lens goed schoon? Zonde als je allemaal foto’s hebt met een waas of smerige veeg erop. Neem wat lensdoekjes mee en gebruik ze regelmatig. Zorg ook dat je lensdop er op zit of een hoesje / tas gebruikt als je de camera niet gebruikt.
- Check altijd of je batterij helemaal vol is. Neem ook minimaal één reserve mee! Hoe vaak wij wel niet hebben gehad dat we aan een shoot begonnen en de batterij nog maar 1 streepje had…
- Zorg voor extra geheugenkaartjes, en stop ze ergens in je cameratas. Zeker als je veel in RAW schiet (en dat raden we aan), heb je veel geheugen nodig. Denk aan 32 gb of 64 gb kaartjes.
- Een statief is echt onmisbaar, zeker als je samen op de foto wilt, macro fotografeert of foto’s maakt met een langere sluitertijd zoals nachtfoto’s en de zonsondergang. Een ander voorbeeld van een langere sluitertijd gebruiken is een mysterieus effect van een waterval vastleggen (zie foto’s hieronder).
Zó maak je de mooiste reisfoto’s
No worries, je hoeft echt geen uitgebreide kennis te hebben van fotografie om deze tips te kunnen gebruiken en fantastische foto’s te maken. Je kunt ze ook toepassen met je mobiele telefoon, wel zo praktisch!
Fotografeer op het juiste moment van de dag
De beste tijdstippen om foto’s te maken, zijn in de ochtend of aan het einde van de middag. In Nederland staat de zon het hoogst tussen 12.00 en 15.00 uur, in tropische bestemmingen kan dit zelfs langer zijn, bijvoorbeeld van 11.00 tot 17.00 uur. De zon is het felst in deze uren waardoor het licht vrij “hard” kan zijn. Soms heb je niet echt een keus (denk aan een georganiseerde reis of dagtrip) en moet je er gewoon het beste van maken!
Het magische ‘golden hour’
Maak gebruik van het ‘gouden uur’ van de dag: dit is meestal een uur na zonsopgang of voor zonsondergang. In deze tijd is er meer indirect zonlicht omdat de zon nog laag aan de horizon staat. Bye…, bye fletse kleuren en harde contrasten! Wil je mooie, zachte foto’s dan is het dus de moeite waard om vroeg op te staan. Niet alleen vanwege het licht, maar vroeg in de ochtend heb je ook minder last van andere bezoekers.
Tip: Tijdens de zonsondergang kun je mooie silhouet foto’s maken. Dit kun je doen door met je camera tegen het licht in te fotograferen. Is je ooit geadviseerd dat je niet tegen de zon in moet fotograferen? In sommige situaties kan dit namelijk wel bijzondere plaatjes opleveren, zeker aan het einde van de middag. Probeer daarbij wel altijd het licht dat binnenkomt te filteren, dit kun je doen door het deels achter een object te laten wegvallen zoals een boom, persoon of gebouw.
Fotograferen op populaire plekken
De beste bezienswaardigheden zorgen vaak voor veel toeristen die natuurlijk altijd in je beeld staan. Ga je naar een plek waar een openingstijd is, zorg dan dat je de eerste bent. Nog beter: zoek een rustiger alternatief en praat met locals om bijzondere plekjes te ontdekken. Je kunt het beste eerst de foto’s maken die je wilt en daarna op je gemak de rest verkennen. Het kan soms best stressvol zijn als je dat ene perfecte plaatje wilt schieten, op sommige plaatsen kom je misschien nooit meer.
Het spreekt voor zich dat de meeste plekken rustiger zijn op een doordeweekse dag. Dat is helaas niet altijd haalbaar, maar mocht je langere tijd op één bestemming zijn, plan je fotomomenten dan buiten het weekend om.
Reisfotografie vanuit een andere hoek
Probeer te variëren in de hoeken van waaruit je de onderwerpen fotografeert, dit zorgt voor afwisseling in de foto’s. Fotografeer dus niet altijd alles in het midden. De meeste foto’s worden op ooghoogte genomen maar het is ook een optie is om liggend te fotograferen voor een verrassend effect of zoek juist de hoogte op. Maak eens een foto vanaf een trap, toren of brug naar beneden. Of ga op je knieën om dat ene straatje op een bijzondere manier vast te leggen.
Landschap en dieren fotograferen op reis
Na een urenlange hike kom je eindelijk aan op de top van de berg, het uitzicht is ongelofelijk mooi! Zulke plekken moet je eigenlijk altijd met je eigen ogen zien, op een foto ziet het er toch minder indrukwekkend uit. Wil je alles uit je landschapsfoto’s halen, maak de foto dan interessanter door een boom, gebouw, rivier of struik als hoofdonderwerp of voorgrond te plaatsen, dit geeft meteen diepte in de foto. Zet je raster aan als hulp middel zodat je de regel van derden kunt toepassen als je dat wilt de horizon recht hebt.
Ben je op safari, maak je een boottochtje of maak je een wandeling door de natuur? Dieren zijn erg onvoorspelbaar, je hebt veel geduld nodig om ze goed op de foto te zetten. Houd je camera altijd in de aanslag en je sluitertijd zo kort mogelijk om bewegingsonscherpte te voorkomen. Ga je met een bootexcursie op zoek naar walvissen en dolfijnen, dan kan een polarisatiefilter helpen voor minder reflecties op het water.
Tip: Kijk of je camera een burstmodus heeft en stel hem in. Met deze instelling maak je meerdere foto’s achter elkaar in een paar seconden. Zo weet je zeker dat er een goede foto bij zit.
Zet locals op de foto
Met goede portretfoto’s vertel je een verhaal. Niets is zo leuk als tijdens je reis bijzondere mensen op de foto zetten. Zo verbleven wij eens een week lang in een homestay in Papua Nieuw Guinea, deze ervaring zal ons altijd bij blijven. De eigenaar van de homestay ‘Papa’ wilde graag met ons op de foto!
Ga je aan de slag met portretfoto’s, vraag dan altijd vooraf toestemming, want niet iedereen zit te wachten op een camera. Je zult merken dat mensen vaak positief reageren. Het lastige is dat als je vraagt of je een foto mag maken, de meeste mensen automatisch gaan poseren, en dat wil je nu juist net niet. Wil je niet met je camera in iemands gezicht hangen, kun je er ook voor kiezen om de foto van een afstand te maken en in te zoomen. Wij doen niet heel veel aan portretfotografie (behalve van onszelf) maar denken dat in de praktijk bijna niemand toestemming vraagt, tenzij het een close-up is.
Reisfotografie met je smartphone
Met de komst van social media is het oh zo makkelijk om even snel een foto te maken met je telefoon en deze meteen te posten op Facebook of Instagram. Je kan foto’s gemakkelijk “pimpen” door een filter te gebruiken. Instagram heeft filters, maar er zijn ook tientallen fotografie apps. Onze favoriete apps voor het bewerken van foto’s op je smartphone zijn Lightroom, Snapseed en Facetune. Met bovenstaande tips kom je een heel eind qua reisfotografie, maar we hebben nog een paar extra tips voor fotografie met je smartphone:
Gebruik de lens aan de achterkant van je telefoon
De lens aan de voorkant heeft vaak een lagere resolutie met als gevolg dat de kwaliteit minder is. Je kunt dus beter de lens aan de achterkant gebruiken, al is dat soms lastiger, zeker bij het maken van een selfie. Gelukkig heb je daarvoor selfiesticks.
Zorg voor voldoende licht
Ook al worden telefooncamera’s steeds beter, de meeste presteren het beste bij voldoende licht. Is de omgeving donker, heb je kans op ruis en bewogen foto’s. Je zou denk dat de flitser dan een oplossing is, maar daardoor worden je foto’s niet direct beter. Denk maar eens aan overbelichte delen van je foto en rode ogen.
Negeer de digitale zoom
Het lijkt zo verleidelijk, inzoomen met je telefoon. Toch maar niet doen, want het beeld gaat snel achteruit. Je bereikt een beter resultaat door dichter naar je onderwerp te lopen. Ook handig; Voor een paar euro heb je al een setje met voorzetlenzen. Leuk om mee aan de slag te gaan en te experimenteren!
Fotografeer eens in de landschap-stand of panorama
Op de meeste telefoons zitten verschillende fotostanden zoals panorama en een nachtstand, hiermee kun je leuke dingen doen. Fotograferen met je smartphone in landschap-stand (horizontaal) zorgt voor mooie foto’s op reis. Enige nadeel is dat de meeste social media specifieke afmetingen hebben waardoor je weer beter in de ‘normale’ stand kunt fotograferen. Wist je dat er ook voor video’s toffe functies op zitten zoals hyperlapse, portretvideo, en slowmotion?
De perfecte selfie
Wij zijn geen fan van selfies, maar soms is het gewoon makkelijk om jezelf even snel om de foto te zetten. Fotografeer niet pal van voren, maar draai je gezicht iets naar rechts of links. Ga je met zijn tweeën op de foto? Draai dan naar elkaar toe. Houd voor een goede selfie je telefoon een beetje boven je hoofd, dan heb je geen onderkin en oog je meteen een paar kilo lichter.
Raar maar waar: Volgens onderzoek zijn foto’s van de linkerkant van je gezicht fijner om te zien dan foto’s van de rechterkant. Dat je het maar even weet…
Het bewerken van je reisfoto’s
Al is je camera nog zo goed, elke foto kan wel wat nabewerking gebruiken. Al is het maar om het net iets scherper, opvallender of kleurrijker te krijgen. Dat je foto’s bewerkt, wil echt niet zeggen dat je een geel zandstrand helemaal wit moet maken maar dat kán wel. Hoe jij foto’s bewerkt, hangt helemaal af van jouw stijl en wat je mooi vindt. Persoonlijk vinden wij overbewerkte foto’s niet mooi en passen we vooral de belichting, contrast en bepaalde kleuren wat aan, om de foto’s er meer uit te laten springen. Als je foto’s gaat bewerken, gebruik dan een zo hoog mogelijke resolutie, dit kun je aanpassen in de camera instellingen. Op elke professionele camera kun je foto’s maken in RAW, waarbij er zoveel mogelijk details worden opgeslagen en je dus beter kunt bewerken zonder verlies van kwaliteit.
Presets
Wil voor social media een consistente look van je reisfoto’s in je feed, dan kun je presets gebruiken. Dit zijn opgeslagen instellingen van een fotobewerking. Je kunt ze in Lightroom zelf maken en opslaan, om ze vervolgens bij iedere foto toe te passen. Vaak zijn er een aantal presets nodig, aangezien een strandfoto heel anders is dan een foto in de bergen. Ook als je een preset gebruikt, zal je nog handmatig wat instellen moeten aanpassen voor een optimaal resultaat. Er zijn veel influencers en reisbloggers die hun presets verkopen, zo kun je hun stijl overnemen. Dit kan handig zijn als je zelf niet zo’n held bent in fotobewerking.
Het perfecte (reis)plaatje
Op het internet en in magazines kom je prachtige reisfoto’s tegen, ook Instagram en Pinterest staan er vol mee. Net als elke andere ‘skill’ leer je het beste fotograferen door te doen en te leren van professionals, vakbladen, opleidingen en cursussen. Maak vooral foto’s waar jij blij van wordt, iedereen heeft een andere stijl en vind andere dingen mooi. Houd ook in je achterhoofd dat er op social media enorm veel gefotoshopt wordt, soms lijkt het niet eens meer op de realiteit. Wat ons betreft mogen (reis)foto’s een stuk minder perfect, meer eigen, puur en met een vleugje humor! Houd je van reizen, fotografie en schrijven, dan is het misschien een idee om een reisblog te beginnen.
Ben je benieuwd op welk niveau jouw reisfoto’s zitten, doe dan eens mee aan een fotowedstrijd zoals de Columbus Travel Awards, Lonely Planet Traveller of Zoom.nl. Wie weet staat jouw reisfoto ineens in een blad of win je een leuke prijs.
Tip: De Lonely Planet’s gids voor de reisfotografie is het ultieme handboek voor iedereen die betere reisfoto’s wil maken. Haal het beste uit je camera of leer hoe je geld kunt verdienen met je foto’s.
Veel plezier met het maken van jouw reisfoto’s! Heb jij nog aanvullende reisfotografie tips die andere reizigers ook moeten weten? Deel ze dan hieronder in een reactie. Over reisfoto’s gesproken: kun je leuk schrijven, zit je momenteel in het buitenland én maak je te gekke foto’s? Dan zoek we jou! Elke vrijdag zetten we een reislustig persoon of stel in de spotlights. Sta jij te springen om je verhaal te delen met onze lezers, stuur ons dan een berichtje.
Dit artikel bevat affiliate links. Wanneer jij via deze links iets koopt, krijgen wij een klein percentage van jouw aankoop. Jij merkt daar helemaal niks van maar dit helpt ons wel enorm om deze blogs te kunnen blijven schrijven. We zullen nooit producten aanbevelen waar we zelf niet achter staan!