Wellness

Lorem ipsum dolor sit amet, ex sed nostro pertinax. Aeque placerat ne eum.

Latest Posts

    Sorry, no posts matched your criteria.

facebook instagram twitter

Europa door met de camper: Liesbeth is locatie onafhankelijk!

europa reizen campervan

Gaan en staan waar je wilt, maar ook geld verdienen. Een populaire levensstijl! Elke week kun je kennis maken met een reislustig persoon of koppel en krijg je een kijkje in hun leven. Momenteel is (ver) reizen nog steeds lastig en hopen we dat er snel verandering in komt. In de tussentijd kun je even wegdromen bij de leukste reisverhalen en foto’s.

Liesbeth en haar gezin reizen al een tijdje rond in hun campervan. Een heerlijk vrij leven. Benieuwd naar hoe ze dat doen? Volg ze live op Instagram
of de website en lees snel verder….

Even voorstellen

Ik stel me even aan je voor: mijn naam is Liesbeth Uithol (44). Moeder van twee kinderen (Djenn 19 en Leff 13), vriendin van Ronald (45) en ondernemer. Ik ben al jaren ondernemer en heb heel veel verschillende bedrijven gehad; van grote successen tot dikke missers: allemaal heel leerzaam. Na een lange relatie koos ik voor vrijheid. Ik wilde graag meer vrijheid en mijn huwelijk was daarin stap 1. Toen ik single moeder was, eigenaar van een succesvolle Personal Training studio had ik me voorgenomen dat reizen mijn leven ging worden. In een camper. Ik vond het gewoon ‘stom’ dat ik zo weinig verplaatste: ik ben toch geen boom?!

ronald en liesbeth
Liesbeth en Ronald

Waar een wil is, is een weg

Hoe ik dat precies ging realiseren, wist ik nog niet zo goed. Maar dat ik het ging realiseren, dat was een feit. Mijn kinderen verklaarden mij voor gek: ‘Hoe denk je dat te gaan doen dan?” Ik wist het nog niet, maar had vertrouwen. Na een aantal jaren een strak plan volgen was het zover: ik was volledig locatie onafhankelijk. Het maakte nu niet meer uit waar ik zou leven. Deze keuzevrijheid was wat ik voor ogen had. Ik had nooit de ambitie de wereld in zijn geheel te zien, maar wilde wel meer zien. Inmiddels is het grootste deel van Europa bezocht met onze camper. En we zijn nog maar net begonnen.

Wat voor type reizigers zijn jullie?

Wij geven de voorkeur aan slowtravel. Rustig aan genieten van een gebied. Niet teveel kilometers maken op een dag en ook niet iedere dag weg ‘moeten’. Ook door mijn werk is wat structuur prettig en verplaatsen kost tijd. Wij genieten van een omgeving en gaan door als we daar zin in hebben. Dat is zo lekker van een camper. Ik heb dan ook niet echt een ‘doel’ als het gaat om de reizen. Ik geef de voorkeur aan de zon; dat wel. Maar ik ‘zoek’ nooit echt bestemmingen; we ontmoeten ze gewoon.

kamperen campervan
loactie onafhankelijk werken

Hoe ben je als vanlifer begonnen?

Wij startten gewoon omdat we geen reden hadden om niet te starten. De vraag ‘Waarom niet?’ Speelt een grote rol in mijn leven. Als ik daar geen goede reden op heb, dan mag ik er voor gaan. Zo was het ook met het bezichtigen van campers en het starten van de reis. We waren op slag verliefd op Oliver, onze huidige camper. We hebben nog wel wat andere campers bezocht, maar het mocht niet baten: Oliver was voor ons bestemd. En wij voor hem, zo blijkt nu. We vertrokken februari 2021 toen Covid heel hot was…. Niet echt een lekkere timing. Maar we dachten:’ We zien wel hoe ver we komen…’ En dat was best ver. We bezochten 9 landen.

Reizen en werken in het buitenland

Voor mij is het allergrootste voordeel het gevoel dat je ‘in charge’ bent over jouw leven. Het gaat niet eens om het reizen, maar om de keuzevrijheid. Je mag het zelf weten, wat je wilt in jouw leven. Dat is goud waard. Het ervaren van andere culturen, mooie steden en dorpen en meer van de wereld zien is zo waardevol. Het zorgt dat ik voel dat ik lééf. En dat is mijn doel van het leven: léven. De zon is een groot voordeel: het maakt gelukkig. De andere talen, het realiseren dat je slechts een klein onderdeel bent van die grote wereld: ik hou ervan.

Het werken onderweg maakt dat ik zingeving ervaar. Het is geen vakantie; het is een levensstijl voor ons. Wij voelen ons voldaan aan het eind van de dag en genieten hiervan. Natuurlijk zijn er nadelen: het missen van geliefden, niets is vanzelfsprekend, alles duurt lang, als het regent hebben we twee natte stinkhonden in een kleine ruimte, structuur ontbreekt en soms versta je geen mens. Maar juist die zelfgekozen struggles maakt dat ik geniet van die vrijheid.

vanlife rondreizen spanje

Een dag uit jullie leven in Spanje

Omdat ik werk terwijl ik reis is het iedere dag een uitdaging om niet verleid te worden door cocktails, tapas en mooie wandelingen. Structuur is niet aanwezig; dat dien ik mijzelf op te leggen. Ik werk procesmatig en mijn kernprocessen zijn heilig: er gaat geen dag voorbij dat ik die niet doen. Ik doe ze altijd. Hoe dan ook. Ik start daar de dag mee. De wekker gaat om 07.00 uur en dan open ik mijn gordijn om te kijken waar we ook alweer staan; vaak weet ik het echt even niet. Ik start dan met mijn kernprocessen; ik doe dat liggend in mijn bed, op mijn telefoon. Mijn vriend ligt dan lekker naast mij en wordt langzaam wakker. De honden gaan bewegen en willen graag naar buiten. Grappig wel dat de belangrijkste taken liggend op bed plaatsvinden. Ik behaal mijn doelen hiermee. Who needs an office anyway?? haha!

Op verkenning in de omgeving

Dan gaan we wandelen en de omgeving ontdekken. Vervolgens heb ik vaak een aantal calls met klanten gepland staan. Ik werk maximaal 4 uur per dag en vrijwel altijd slechts één dagdeel. We hebben dan dus tijd zat om te verplaatsen als we dat willen of lekker te gaan ontdekken en genieten. We fietsen graag in de omgeving en crossen ook met heel veel plezier op onze motor door nieuwe steden: geweldige manier om sneller te verplaatsen dan op de fiets. ’S middags lekker nog wat sporten, wandelen, klussen of barretjes en terrasjes bezoeken: de wereld heeft zoveel moois te ontdekken en dat doen we veelvuldig.

Liesbeth motor
freedomcamping

Bijzondere ervaringen op reis

Reizen met mijn vriendje is een groot feest: die gast is heel grappig. Dus iedere dag wel wat leuks! Meestal komen we niet meer bij van het lachen als we op onmogelijke plekken belanden. Denk aan heel smalle straatjes met onze vrachtwagen of met vieze worsten thuiskomen terwijl je eigenlijk kaas bestelde. Enge dingen hebben we gelukkig nog niet echt meegemaakt. Het engste vind ik vaak als we op heel steile stukken zitten en Ronald kijkt ‘serieus’; dan ben ik bang dat Oliver ermee stopt. Maar dat slaat nergens op, dus is wat onnozele angst. 

We hebben twee grote honden bij ons die ons bewaken (maar echt: kom niet zomaar in de buurt…..) en we zijn beiden niet bang aangelegd. Ronald zijn uiterlijk helpt wellicht ook….. haha

Een onvergetelijke ontmoeting

Wij ontmoetten Familie Dingen onderweg, redelijk vroeg in onze reis. Wij bleven contact houden en zijn elkaar heel vaak gaan opzoeken onderweg. Zelden zulke fijne mensen gezien waar we echt mee kunnen reizen. Zo kwamen zij speciaal voor ons naar Ljubljana. Wij waren klaar daar, dus zij appten: ‘Wij zijn zo bij jullie; leuk hè?” En wij appten: ’Heel leuk, maar we gaan weg…..We zien elkaar van de week!” En dat was gewoon goed. Niets moest, alles kon met elkaar. Met hen gaan we de reis naar China maken!

liesbeth nomaddness in my bus
rondreis Spanje

Let’s talk money

Hoe je ook leeft, je hebt altijd kosten. Wij rekenen gemiddeld €10,- per nacht voor verblijfskosten. Onze camper is zelfvoorzienend, dus we kunnen ‘vrij’ staan. En dat wisselen we af met camperplaatsen en campings. Warme douches zijn soms dik geld waard….Verder hebben we een goede verzekering voor onze camper; zodat we geholpen worden als we pech hebben. Omdat wij een vrachtwagen hebben, zijn de kosten hiervan wat hoger dan ‘normaal’. Wij betalen €600,- per jaar. Ook de wegenbelasting is wat hoger voor ons ‘gevaarte’; wij hebben daar €150,- per maand aan kosten aan. Onze grootste kostenpost is Oliver zelf. Maar hij verdient iedere cent…..

kamperen europa

Uitgaven op reis

Ons uitgave patroon is op reis niet heel anders dan ‘thuis’. We eten af en toe buiten de deur, maar vaak ook gewoon in de camper. Dat kun je uiteraard zo gek maken als je zelf wilt. Doordat we de honden hebben doen we niet zo veel georganiseerde excursies; de honden zijn dan te lang alleen. Daarnaast gaan we graag zelf op onderzoek uit. Tolwegen zijn te vermijden, maar dat scheelt vaak weer wat brandstof. Ook de brandstofkosten zijn uiteraard afhankelijk van hoe vaak je verplaatst. We tankten ooit voor €1,- en ook voor €2,- per liter….

What’s next?

In de nabije toekomst zullen wij een over land reis naar China maken met onze camper. Een heel bijzondere reis waar we onwijs naar uitkijken. Na die reis zien we wel wat we dan willen. Maar ik vermoed dat dat ‘hoppen’ wordt tussen Spanje, Nederland , Slovenië en onze kamperreizen. We willen graag in alle drie de landen een huis bezitten en daartussen ‘kamperen’. In Spanje hebben we reeds een mooie locatie welke ook verhuurd wordt. In Nederland huren we nu een huis, maar zullen we ook gaan kopen. En in Slovenië willen we een stuk grond kopen om daar een containerwoning op te bouwen.

Best veel ‘bezit’ voor iemand die niet graag ‘vastzit’. Maar het is all part of the plan: locatie onafhankelijk zijn en bouwen aan onze missie: zoveel mogelijk mensen helpen en inspireren alles uit hun leven te halen. Hoe lang we nog zullen reizen? Zolang als we willen. En door de afwisseling in de diverse landen houden we dit nog wel even vol. 🙂

locatie onafhankelijk werken
camperen met de motor

De beste tips voor andere reizigers

Er zijn veel mensen die moeten niet denken aan de manier waarop wij leven. In een camper met twee honden en meer onderweg dan op één vaste plek. Voor mij is het een droomleven. De eerder genoemde keuzevrijheid is onbetaalbaar. Steeds weer kunnen reizen waar we heen gaan, is fijn. Als je ook maar een vezel in jouw lijf hebt die dit graag zou willen: ga ervoor. Het is alle moeite waard! Bereid je goed voor en creëer een missievol locatie onafhankelijk inkomen waardoor je er een levensstijl van kunt maken en niet slechts een reis. Creëer momentum en neem de tijd om dat inkomen uit te bouwen. 

Maak een goed plan

Vaak overschatten we wat we in een maand kunnen realiseren. En onderschatten we wat we in een jaar kunnen doen. Dat is niet anders wanneer je een nieuw leven gaat opbouwen. Neem daar de tijd voor. Maak een goed plan. Een goed plan hoef je alleen maar te volgen. Creëer momentum: benut de tijd die je hebt voordat je jouw droom gerealiseerd wilt hebben. Onderschat de kracht van die tijd niet. En onderschat de waarde van continuïteit niet. Iedere dag wint het van een keer heel veel. Dus bouw iedere dag een beetje aan jouw nieuwe leven. Zodat het daadwerkelijk gerealiseerd wordt. Door jou.

europa campervan reizen

Hoe ziet je droomleven eruit?

Ik leef mijn droom reeds. Ik kies iedere dag mijn eigen beperkingen, en ervaar daardoor extreme vrijheid. Ik heb nooit zo lang een idee: ik maak er al snel een plan van. Een goed plan hoef je alleen maar te volgen en dan wordt de droom jouw werkelijkheid. Het doel van het leven is leven. Dus leef.

In mijn boek ‘Reizen, Werken & Opvoeden: Te Gek of Gekkenwerk’ deel ik de inzichten, tips, ervaringen en kennis die je nodig hebt om jouw droom te realiseren. Waardevol voor iedere die graag meer Vrijheid zou ervaren.

boek nomadness in my bus
vanlife spanje

Ontzettend gaaf dat Liesbeth ervoor kiest om haar leven te leven zoals zij dat wil! Lijkt dit jou ook wel wat, maar weet je niet precies waar je moet beginnen? Lees dan eens het boek van Liesbeth. 

Benieuwd wie er in het volgende gastblog verschijnt? Houd ons blog in de gaten of volg ons op Instagram.


Zit jij momenteel ook in het buitenland of op een tropische bestemming en wil je jouw verhaal delen met andere reisgekkies? Stuur ons dan een mailtje en wie weet staat jouw reisverhaal hier ook!