Wellness

Lorem ipsum dolor sit amet, ex sed nostro pertinax. Aeque placerat ne eum.

Latest Posts

  Sorry, no posts matched your criteria.

facebook instagram twitter

Leven op het eiland Bonaire: Colette woont er al 9 maanden!

bonaire blogpost foto

Lijkt het jou ook wel wat om voor een paar maanden op een tropisch eiland te wonen? Elke week kun je kennis maken met een reislustig persoon of koppel en krijg je een kijkje in hun leven. Momenteel is reizen nog steeds lastig en we hopen dat er snel verandering in komt. In de tussentijd kun je even wegdromen bij de reisverhalen en foto’s.

Colette woont én werkt alweer bijna 10 maanden op Bonaire. Een heerlijke bestemming om de Nederlandse winter over te slaan! Benieuwd naar haar avonturen? Volg haar reisblog en lees snel verder….

Even voorstellen

Hallo ik ben Colette, dertig jaar oud en woon en werk sinds februari 2021 op het mooie eiland Bonaire. Ik werk momenteel nog in de apotheek, op een zeilboot en ontbijt service op een klein resort. Ik hou heel erg van reizen maar ik ben helaas nog nooit gestart aan mijn grote reis. In 2015 heb ik ook al op Bonaire gewoond en naar 6 maanden weer terug naar Nederland. Ik voelde al snel toen ik weer terug was in Nederland, ik ga nog eens terug! En dat is ook gebeurd, 5 jaar later. Wat ben ik blij weer terug te zijn op Bonaire!

Helaas is het nog niet zover gekomen dat ik echt verder ben gaan reizen. In Europa wel naar verschillende landen geweest maar nooit echt op avontuur. April 2020 zou ik samen met mijn moeder gaan backpacken in Vietnam, maar zoals iedereen weet was corona net in de wereld en mocht deze reis helaas niet doorgaan.

zeilboot bonaire
bonaire eiland

Weer terug naar Bonaire

Gelukkig zit ik nu alweer 9,5 maanden op Bonaire, hier ben ben ik iedere dag nog dankbaar voor. Ik vind het  heel leuk om jullie meer te mogen vertellen over deze prachtige plek. Mijn passie voor reizen is er altijd al geweest, maar gewoon niet het lef gehad dit echt te gaan doen. Eind vorig jaar heb ik even een minder fijne periode in mijn leven gehad en dat heeft mij wel doen beseffen; haal alles uit het leven! Ik ben gestart met die reis die ik altijd al had willen maken.

Mijn lijst van tropische landen waar ik ben geweest, is dus nog niet heel groot. Bonaire en Curaçao in 2015 en nu weer terug op Bonaire. Vanaf februari 2022 wil ik gaan reizen in Zuid-Amerika en wil ik jullie graag meer vertellen over mijn avonturen en belevingen die daar gaan komen.

Wat voor type reiziger ben je?

Heel eerlijk weet ik nog niet precies wat voor reiziger ik ben. Het liefst plan ik wel het begin van mijn reis om even rustig van start te gaan en vanuit daar verder te kijken. Ik merk nu wel tijdens het plannen van mijn reis, dat ik weinig kan boeken. Door corona veranderd alles regelmatig. Mijn plan was om vanuit Bonaire naar Colombia te vliegen, daar van allerlei moois te gaan bekijken, startend in de bergen van Minca. Door te gaan met een zeiltrip vanaf Cartagena naar Panama, via de San Blas eilanden, en uiteindelijk te eindigen in Costa Rica. Maar het wordt voor nu toch meer een last-minute keuze en staat Mexico ook op mijn lijst. Ik ben niet gevaccineerd en heb iets meer beperkingen. Ik ben heel benieuwd waar de reis uiteindelijk heen zal gaan.

Lekker in de natuur

Wat ik wel belangrijk vind aan een bestemming; is de natuur! Ik wil echt de rust van de natuur opzoeken. Waar ik dan ook naar opzoek ga zijn fijne plekken om een retreat te mogen volgen. Een retreat is een plek waar; jezelf terug kan trekken voor zelf onderzoek, de bedoeling is om aan zelfreflectie te doen en hopelijk met nieuwe inzichten verder te gaan.


Ik heb niet echt een groot budget om te besteden en ben ook een reiziger die met weinig veel wil bereiken. En wie weet wel ergens te gaan werken, als dit nodig mocht zijn. Je hebt ook in Zuid-Amerika verschillende ashrams; dit zijn community / groepen waar je ook tot rust kunt komen, door vele activiteiten die wel spiritueel gerelateerd zijn en waar je samen komt en hetzelfde met elkaar deelt. Je helpt dan bijvoorbeeld 4 uur per dag mee op de farm, in ruil daarvoor mag je voor de helft van de kosten verblijven.

Reizen en werken op Bonaire

In 2014 ging mijn moeder naar Bonaire voor een vakantie om vrienden te bezoeken die hier wonen. En om het mooie Bonaire te verkennen. Toen ze terug kwam van Bonaire zei ze: “Co, ik wil je echt niet weg hebben, maar als je dan toch wil reizen, is Bonaire echt iets voor jou.” Bonaire is een fijn eiland. Een goed begin van mijn reis. Ook tijdens corona reis je er makkelijk heen. Nog een voordeel: een baan vinden is niet heel lastig.

Lijkt het je ook leuk om naar Bonaire te gaan? Bedenk dan eerst voor hoelang. Wil je een paar weken naar Bonaire, dan hoef je minder te regelen dan wanneer je langer dan 6 maanden wilt verblijven op het eiland. Je mag 6 maanden wonen en werken op Bonaire zonder je te hoeven uitschrijven uit Nederland en inschrijven op Bonaire. Voor mezelf heb ik de volgende dingen geregeld; een globetrotter verzekering waar de belangrijkste dingen worden gedekt. Als je gaat werken op Bonaire kan je het medische pakket uitschakelen. Je bent dan  basisverzekerd voor zorg. Extra dingen zoals fysiotherapie of tandarts bezoeken zijn altijd voor eigen rekening. Ik ben niet meer verzekerd in Nederland. Mijn auto heb ik uit de wegenbelasting gehaald en de verzekering stopgezet, maar dit is een keuze die iedereen persoonlijk moet maken. Ik mag gelukkig mijn appartement twee jaar onderverhuren vanuit de woningbouw stichting. Zo heb ik de kans om echt uit te zoeken waar ik uiteindelijk wil wonen. Ticket boeken en twee testen (destijds) voor corona verder en je kunt vertrekken naar Bonaire!

regenboog marina bonaire
appartement bonaire reisblog

Langer dan 6 maanden op Bonaire

Wil je uiteindelijk net zo als ik langer dan 6 maanden verblijven op Bonaire? Dan heb je wel even geduld nodig met het regelen van de papieren. Begin op tijd! Het uitschrijven in Nederland is niet zo moeilijk en vaak binnen twee dagen geregeld bij je gemeente. Ik heb de documenten als bijlage gekregen en ook per post op Bonaire. Met alle papieren vanuit Nederland maak je een afspraak bij IND Bonaire. Door corona heb je ongeveer een wachttijd van 1 maand, dus ook al heb je nog niet alles compleet, plan vast een afspraak in. Geduld is nodig bij het wachten voor je afspraak en dan ook daadwerkelijk je papieren in handen te krijgen.

Ik wacht inmiddels al 4 maanden op het document waar ik mijn sedula (ID kaart) kan aanvragen bij Burgerzaken. Ook hier is het verstandig om vooruit alvast een afspraak te plannen. Blijf gewoon mailen en contact zoeken. Voor nu heb ik helaas pech maar in 2015 had ik alles heel snel kunnen regelen. Tijdelijk krijg je wel een sticker in je paspoort. Met deze sticker en een crib-nummer die je kunt aanvragen bij de Belastingdienst Bonaire kun je verder alles gaan regelen zoals; een auto of scooter op eigen naam, je bankrekening, verzekeringen. Indien je voor kortere tijd blijft kan je ook gemakkelijk een scooter huren. Je bent dan wel rond de 200-300 dollar per maand kwijt. Ik woon in een ruime studio waar ik een all-inclusive bedrag betaal voor internet, water gas en stroom. Ik weet niet precies hoe het gaat als je dit los moet regelen.

Een dag uit je leven op Bonaire

Mijn dagen zijn heel wisselend hier op Bonaire, vooral sinds ik minder ben gaan werken in de apotheek. Ik werk nu ook op een zeilboot en doe de ontbijtservice bij een resort. Ik sta meestal vroeg op, uitslapen kan ik niet echt. Ik heb echt een hele leuke studio die gevestigd is op een van de watereilandjes van Bonaire, een mooi uitzicht over het water. Hier start ik mijn dag. In de ochtend pak ik een koffie en mijn dagboek, ga lekker aan het water zitten op de vlonder en begin te schrijven; wat ik die dag ervoor hebt beleeft, hoe ik mezelf voel en ook waar ik dankbaar en trots voor/ op ben. Als er nog tijd over is doe ik nog een paar yoga oefeningen. Ik ben dan omringt door de natuur, mooie vogels die voorbij komen, de vissen die je ziet zwemmen in allerlei kleuren en soms ook een schildpad die even lucht komt happen. Je hoort de mensen op Bonaire langzaam opstarten en de dag beginnen, echt genieten!

zeilen op bonaire
brandaris bonaire

Genieten op Bonaire

In de apotheek werk ik van 08:30 -17:30 uur met  tussendoor 1 uur pauze. Dan ga ik even lekker naar huis. Als ik bij de ontbijtservice werk, is dit altijd een ochtendje van 07:00-12:30. De zeilboot heeft verschillende werktijden. Zodra het kan, ga ik even heerlijk ergens liggen om van de zon te genieten of snorkelen. Het is een eiland waar je super mooi en makkelijk kunt duiken en snorkelen.

Betreft sporten op Bonaire is er van alles te doen, veel watersporten en ook verschillende fitnesscentra. Ik sport zelf bij HFC waar ik dan 2 á 3 keer in de week kickboks lessen volg. Of ik eindig de dag met een heerlijke wandeling: over de boulevard of een van de wandelroutes die aangelegd zijn door de bergen in de natuur. De avond begint vroeg op Bonaire, rond 18:30 uur is het donker. Ik probeer elke dag de zonsondergang te bekijken, want die zijn echt prachtig. Ik sluit de dag af met even een stukje lezen in een mooi levensboek en dan, Drumi dushi (slaap lekker).

Een roadtrip vol avontuur

Grappig, maar toch ook een beetje eng was dat ik alleen op pad ging om een route te wandelen, maar uiteindelijk met de auto ergens vast kwam te zitten. En dat zonder bereik op mijn telefoon. Oeps! dacht ik en wat nu? Ik kon er nog wel om lachen in het begin: “Ja hoor Co, tuurlijk hoe krijg je het voor elkaar”, maar na een tijdje dacht ik: “Oké, wat nu?” Ik had maar één optie en dat was via een boom met veel uitstekende takken proberen mezelf een kant op te krijgen. Nou al bij al is het na een tijd gelukt. Ik dacht heel mijn auto zit vol krassen.. maar gelukkig viel het mee. Tegenwoordig toch maar niet zomaar een onverharde weg inrijden….

Voor- en nadelen van het wonen op Bonaire

Dit is al een beetje verteld in mijn verhaal, Bonaire heeft voor mij vele voordelen maar natuurlijk ook wat nadelen. De nadelen zijn vooral; dat je geduld moet hebben met dingen regelen, je bankpas aanvragen, inschrijven en de Sedula krijgen. Het gaat nog wat meer op de ouderwetse manier en ze zijn nog niet zover in het ontwikkelen van dingen. Maar aan de andere kant geeft dat ook weer zijn charmes van Bonaire. Alles rustig aan, niet haasten of rennen, maar gewoon even een stapje terug doen. Mensen zijn gemoedelijk en groeten elkaar vriendelijk en zijn graag in voor een praatje.


Ik krijg enorm veel rust in mijn lichaam sinds ik woon op Bonaire. Niet te veel plannen, veel mensen met een zelfde verhaal of een ander mooi verhaal waarom ze hier gekomen zijn. Ook de zondagen zijn nog echt dagen dat iedereen zijn rust neemt en samen komt voor een heerlijke BBQ op het strand en hun hele inboedel gewoon mee sjouwen. In 3 woorden rust, genieten en leven!

brandaris beklimmen bonaire
strand bonaire reisblog

Een bijzondere ervaring

Ik was ongeveer 1,5 maand op Bonaire toen we met een onbekend klein clubje gingen zeilen. Vijf mensen waarvan ik er 1 net had leren kennen. Heerlijk een muziekje op en over het mooie blauwe water richting 1000 steps, een hele mooie plek waar je kan snorkelen en duiken en meestal wel schildpadden spot. Na het snorkelen ben ik terug gegaan naar de boot waar ik nog heel even alleen zat en mocht genieten van een hele mooie zonsondergang! Ik was echt aan het genieten en brak even in tranen uit. Ik had mezelf al even niet meer zo gelukkig gevoeld en besefte hoe mooi het leven kan zijn. Dat deed deze boottocht mij echt weer even beseffen. En jaja, daarna heb ik ook nog eens mijn eerste visje mogen vangen (natuurlijk weer terug gedaan in de zee.)

vissen bonaire collette
zonsondergang bonaire boot

Let’s talk money

Money, tja het is niet heel goedkoop om op Bonaire te leven, maar ook zeker niet onmogelijk. De bevolking hier is ook niet rijk en de lonen liggen een stuk lager dan in Nederland. Aan sparen kom ik niet echt toe, maar ik kan prima rond komen. Je hebt verschillende supermarkten met Nederlandse producten die verschillen in prijzen. Een voordeel als je hier woont, je krijgt op veel plekken kortingen en dat kan oplopen tot de helft van de normale kosten. Je hebt bijvoorbeeld het prachtige Washington Slagbaai Nationaal Park, waar je als toerist $40 entree betaald en als local maar $3. 

Wonen op Bonaire

Als je een beroep in de horeca wilt, kom dan gewoon naar het eiland. En maak hier een rondje om te kijken wat je leuk vindt. Er is echt genoeg keuze en wanneer je echt wil je zo een baan hebt. Zelf vind ik een auto echt een stuk fijner als een scooter omdat de wegen niet altijd goed zijn. Sommige plekken zijn ook echt donker ’s avonds en is een auto een stuk veiliger. Op Bonaire 4 sale of andere vergelijkbare facebook pagina’s staan vaak veel auto’s te koop. Heb je vragen kan je deze ook altijd stellen op de facebook pagina; durftevragenbonaire mensen reageren vaak snel. Neem een klamboe mee of koop er hier een want muggen zijn er genoeg op het eiland. 

Gemiddelde kosten per maand op Bonaire:

 • Huur all-in (gas, water, licht & internet) $ 750
 • Uitgaan: $100-200 (vergelijkbaar met Nederland).
 • Verzekering auto: $95 per half jaar.
 • Boodschappen: $270
 • Benzine: $65
 • Telefoon: $10

Als ik naar een strand ga zonder wifi, koop ik soms beltegoed. Ik bel meestal als ik wifi heb via whatsapp of gebruik alleen internet als ik wifi heb. Dit heb je bijna overal en scheelt al iets in de kosten.

Reistips voor Bonaire

Voor jong en oud is het mogelijk hier te wonen. Er zijn veel studenten die hier stage lopen of gezinnen die hierheen vertrekken om het heerlijke leven van Bonaire te beleven. Of gewoon meiden en jongens die alleen even eruit willen voor een tijdje (of toch langer omdat je niet meer weg wil haha). Het is een klein eiland waar niet zoveel mensen leven en je veel kan zien en beleven. Bonaire is een eiland met veel natuur en waar je nog steeds veel plekken hebt waar niemand woont en je dan ook wel eens helemaal alleen bent en je niemand tegen komt. Bonaire heeft ook een gezellig stadje, je hebt daar prima winkels, genaamd Kralendijk. Waar de winkels zijn, wordt ook wel Playa genoemd.

Het eiland rond rijden

Bonaire heeft een noord – en zuidkant, waar beide de natuur heel verschillend is. Noord heeft het mooie nationale park waar je prachtige plekken hebt om te snorkelen of duiken. Maar ook om gewoon te genieten van het super uitzicht en de bergen. Het plaatsje Rincon het oudste stadje van Bonaire waar voornamelijk alleen lokale mensen wonen. En zuid waar je naar Sorobon kunt gaan met de strak blauwe zee en waar veel windsurfers voorbij komen en je wel 15 minuten door het water kan lopen en je nog steeds kan staan. Echt een Caribische mooi plekje om helemaal tot rust te komen of heerlijk te genieten bij een van de Beach bars. Op weg naar het zuiden heb je groot gedeelte zoutvlaktes met roze water.

Aan de andere kant van Sorobon ligt de mangrove, hier kan je heel mooi doorheen kajakken. Dan heb je nog klein Bonaire waar je met de boot of water taxi naar toe kan. Perfect om te te snorkelen of relaxen een wit strand. Bijna in elke grote plas water staan de mooie roze flamingo’s. Verder kom je op straat regelmatig ezels en geiten tegen. Ook zie vaak lekker chill, een leguaan voorbij wandelen of op het rand van het zwembad zitten. Ik kan wel uren door blijven typen over dit eiland. Hou je van rust, zon, zee, strand, dieren en een gemoedelijke sfeer? Boek dat ticket en kom zelf eens kijken.

bonaire boomkip
snorkelen bonaire

De mooiste plekjes op Bonaire

 • Nationaal Park Washington Slagbaai
 • Lokaal tentje Posado Para Mira
 • Sorobon
 • Seru largu
 • Lac cai
 • Klein Bonaire
 • Zout pier
 • Vele snorkel plekken 1000 steps, andrea, tolo, zout pier.
 • Jibe beach bar
 • Mangroves

What’s next?

Mijn volgende avontuur begint februari 2022, dan wil ik naar Zuid-Amerika. Helaas kan ik nog geen vast plan maken omdat corona veel veranderd. Maar mijn idee is Colombia -Panama – Costa Rica. Maar krijg ook veel tips dat Mexico nu goed te doen is en heel leuk! Vanaf mijn reis wil ik graag terug komen op Bonaire om vanuit hier rustig te bekijken wat de reis met mij heeft gedaan. Wil ik verder reizen omdat het mij zo goed is bevallen of weer lekker hier blijven? Ik ben iemand die niet meer te veel vooruit gaat plannen en het leven laat komen zoals het komt. Dat vind ik zo mooi, ik weet gewoon niet waar ik over een tijdje ben. Ik heb alle tijd, geen verplichtingen en hoef voor nu alleen maar rekening te houden met mezelf. Ik hoop wel wat meer erachter te gaan komen wat ik in de toekomst wil gaan doen. Nieuwe inzichten krijgen en de wereld en mezelf even van een andere kant te beleven!

Hoe ziet je droomleven eruit?

Mijn droomleven is nog meer van de wereld zien, alleen of uiteindelijk samen met iemand. Iemand die ook de passie voor reizen heeft en lekker samen ons terug trekken in de natuur en de rust opzoeken. Ik zou graag iets voor mezelf willen beginnen. Een mooie plek in de natuur waar je met groepen samen kunt komen; voor eventueel therapieën op maat, groepswandelingen, vrouwencirkels, gitaar avondjes en nog veel meer thema’s waar mensen samen komen; even weg van de drukte en terug kunnen komen bij zichzelf. Of gewoon even fijn samen zijn en jouw verhaal delen. Misschien gecombineerd met een klein gedeelte wellness en food.

Ik denk dat vrijwel alles haalbaar is als je je droom blijft visualiseren en doorzet. Wanneer je op het juiste pad terecht komt en je niet snel opgeeft, dit zeker kan slagen. Vertrouw op het leven en wanneer je op je doelgericht blijft veel dingen kunnen en mogen ontstaan. Ik hoop dat mijn reis ook inzichten gaan geven hoe ik de toekomst verder in wil gaan delen en hoe ik deze kan gaan bereiken. Ik voel dat er veel mooie dingen te wachten staan!

zonsondergang bonaire

Wij waren onlangs ook nog op Bonaire en vinden het een heel tof eiland! Zeker als je van duiken houdt en zelfstandig op pad wilt. Er volgen snel een aantal blogs over de leukste plekken die je niet mag missen… Wil je graag voor een paar maanden op reis en online je inkomen verdienen? Lees dan eens dit blog

Benieuwd wie er in het volgende gastblog verschijnt? Houd ons blog in de gaten of volg ons op Instagram.


Zit jij momenteel ook in het buitenland of op een tropische bestemming en wil je jouw verhaal delen met andere reisgekkies? Stuur ons dan een mailtje en wie weet staat jouw reisverhaal hier ook!