Wellness

Lorem ipsum dolor sit amet, ex sed nostro pertinax. Aeque placerat ne eum.

Latest Posts

    Sorry, no posts matched your criteria.

facebook instagram twitter

Passie voor reizen: Fotografe Ileenja Marina werkt wereldwijd

spanje reizen

Je dromen achterna gaan en doen wat je leuk vind, klinkt goed toch? Elke week kun je kennis maken met een reislustig persoon of koppel en krijg je een kijkje in hun leven. Lekker even wegdromen bij de reisverhalen en foto’s.

IIeenja Marina is fotografe en woont gedeeltelijk in Spanje & Nederland. Daarnaast reist ze regelmatig de wereld rond. Al op jonge leeftijd ontdekte ze haar passie voor reizen. Benieuwd naar hoe haar leven eruit ziet? Check haar website of neem een kijkje op haar Instagram account en lees snel verder….

Even voorstellen

Hoi, ik ben Ileenja Marina, 28 jaar jong. Al sinds ik mij kan herinneren, heb ik een liefde voor reizen. Op mijn 16e zei ik al dat ik niet heel mijn leven in Nederland wilden blijven wonen. Ik woon nu gedeeltelijk in het mooie Rotterdam & sinds kort ook in het prachtige Spanje aan de Costa Blanca

Mijn passie voor het reizen zat er al vroeg in. Het mooiste aan reizen vind ik nieuwe culturen ontdekken, verbinden met het land en de mensen en op zoek gaan naar de leukste hotspots. Van mijn grote passie fotografie heb ik mijn fulltime job gemaakt, wat ik elke dag met veel liefde doe. Hiervoor reis ik regelmatig naar andere landen. Tropische landen die ik eerder bezocht zijn: Cambodja, Thailand, Curaçao en Zanzibar.

fotograaf illeenja spanje
spanje portret foto

Wat voor type reiziger ben je?

Ik ben een actieve reiziger, ik hou van dingen ondernemen en zien. Ik vind het belangrijk dat er een goede afwisseling is van zowel dingen doen als de mogelijkheid om af en doe een dagje te relaxen. Ik ga vaak van te voren op Pinterest en andere reis blogs een bestemming bekijken en als iets mij aanspreekt dan werk ik het verder uit.

Reizen en werken in Spanje

Ik heb toen ik 17 jaar was, drie maanden stage gelopen in Spanje. Vanaf dit moment is mijn liefde voor Spanje ontstaan. Dit was echter niet alleen voor mij het geval, maar ook voor mijn ouders. Zij zijn vier jaar geleden volledig geëmigreerd naar Spanje en hebben hun huis hier in Nederland verkocht. Het was eerst mijn idee om in december voor drie maanden naar Spanje te gaan, maar dat is uitgelopen tot iets meer permanent. Ik heb ervoor gekozen om in Spanje te wonen en af en toe naar Nederland op en neer te vliegen voor werk, vrienden en familie. 

spanje 1

Een dag uit je leven in Spanje

Wanneer ik wakker wordt met het geluid van de zee op de achtergrond, begin ik met een meditatie vanuit bed. Na de meditatie pak ik een glas water en loop naar de woonkamer, waar ik direct uitzicht heb op de zee. Ik pak mijn schrift waar ik dagelijks in een dagboek in bijhoud en begin te schrijven op het balkon. Heerlijk die geluiden van de zee! Ik schrijf op waar ik dankbaar voor ben en soms ook wat ik voel, ervaar of wat ik heb meegemaakt. Daarna open ik de Duolingo app om minimaal 10-15 minuten Spaans te leren. Pas als ik dit heb gedaan, open ik Social Media en Whatsapp.  Dit doe ik om zo weinig mogelijk ruis in de ochtend te creëren. Een goed begin van de dag!

Het dagelijkse ritme

Na het ontbijt op het balkon (shake met groene thee), pak ik mijn spullen om richting de sportschool te gaan. Vroeger moest ik daar echt niks hebben, maar tegenwoordig wordt ik zelfs blij van sporten. Lekker even mijn energie eruit gooien! Na het sporten maak ik een lekkere lunch, die meestal bestaat uit veel groente gecombineerd met iets als fetakaas. In de middag is het vaak te warm buiten, dan zit ik lekker te werken. Rond 17.00 of 18.00 uur ga ik naar buiten voor een wandeling. Of ik ga naar het strand, waar ik met vrienden volleybal speel en spelletjes doe. In de avond eten we vaak gezamenlijk, drinken een wijntje en doen spelletjes. 

dag in spanje

Voor- en nadelen van het wonen in Spanje

Een van de grootste voordelen van het wonen in Spanje is het klimaat. Doordat het in Spanje bijna altijd lekker weer is, ben je veel meer buiten. Waar ik soms in Nederland nog geeneens 2 uurtjes buiten kom, ben ik in Spanje gemiddeld 4 uur op een dag buiten. Daarnaast heb ik het idee dat je in Spanje minder geleefd wordt en wat meer je eigen leven kunt leven. Natuurlijk is dit voor iedereen verschillend, maar zo ervaar ik dit in ieder geval.

De minder leuke dingen is toch wel het gemis van je vrienden en familie. Maar de momenten dat we elkaar nu zien, zijn hierdoor wel extra special en koester je net even iets meer dan normaal.

spanje kerk
Spanje foto Ileenja Marina

Bijzondere ervaringen op reis

Mijn ouders zijn ook echte reizigers en hebben 2,5 maand door Thailand gereisd. Tijdens mijn reis in Cambodja hebben wij elkaar hier op verschillende plekken ontmoet. Mijn ouders zijn echt een voorbeeld wat betreft de wereld ontdekken. Het is echt super mooi om dit soort herinneringen samen te maken. Momenten die ik de rest van mijn leven met mij meeneem. Daarnaast ontmoet je tijdens het reizen sowieso zoveel mooie, inspirerende mensen. Onvergetelijke momenten!

Op avontuur in Zanzibar

Er gebeuren zoveel leuke & grappige dingen op reis. Zo had ik tijdens mijn reis in Zanzibar een hele mooie connectie met een klein jongetje. Hij wilde mij constant een high five geven en rende me elke keer tegemoet bij aankomst van mijn accommodatie. Tegelijkertijd had ik op Zanzibar ook meteen mijn engste reiservaring; een terugvlucht waarbij we kort na het opstijgen in onweer terecht kwamen!  Uit het niets vielen we meters naar beneden en iedereen begon te schreeuwen. Ik heb geen oog dicht gedaan en constant in spanning gezeten. Dat hoop ik niet nog een keer mee te maken. Gelukkig zijn er veel meer leuke dingen op reis en vergeet je dit soort dingen snel.

Let’s talk money

Op het moment betaal ik nog voor een appartement in Rotterdam waar ik gemiddeld  €700 per maand aan kwijt ben. Daarnaast betaal ik ongeveer €50 euro per week aan eten en drinken in Spanje, maar dit kan ook lager liggen als je thuis kookt. Het leven in Spanje is veel goedkoper dan Nederland. Zo kost een wijntje op het terras €2,50 en ga je al voor €10 lekker uiteten. Ik geef het meeste geld uit aan eten en drinken. Hier maak je mij ook echt gelukkig mee haha! We gaan vaak uiteten of we maken thuis lekkere gerechten.

De sportschool kost € 5 per keer of €40 euro per maand, inclusief groepslessen. Uitgaan maak je zo duur als je zelf wilt. Je hoeft eigenlijk nooit entree te betalen voor clubs en discotheken.

Tip: Bespaar geld door tussen de middag warm te eten. Bij veel Spaanse restaurants een 'menu del dia' (daghap) waarbij je voor een 3-gangen diner soms nog geen €10 betaald!

Reistips voor Spanje

Wonen en werken in Spanje kan ik echt iedereen aanraden. Workaway is ook leuk om te doen in Spanje. Op deze manier leer je lokale mensen kennen en werk je in ruil voor accommodatie en eten. Wat maakt wonen in Spanje zo bijzonder? Voor mij is het de mentaliteit, de omgeving en de manier van leven. Heb je plannen om naar Spanje te komen, raad ik je aan om alvast Spaans te oefenen. Veel Spanjaarden spreken namelijk geen woord Engels. 

Spanje is een ideaal land om alleen rond te reizen. Laat je verwonderen door de prachtige dorpjes, het heerlijke eten en de super fijne sfeer! Waarschuwing: de kans is groot dat je hier niet meer weg wilt 😉

ileenja marina walk
strand spanje costa blanca

What’s next?

Het droomleven dat ik voor ogen heb is veel reizen, mensen inspireren, verbinden en in hun kracht zetten door middel van fotografie en reizen. Elke stap die ik zet, heeft hier al mee te maken. Gewoon doorzetten, ook in de minder goede periodes. Dit zorgt ervoor dat je sterker terug komt. Geef nooit op! Momenteel ben ik bezig met het organiseren van reizen.  Waarheen? Denk aan Spanje, Marrakesh, Bali en Iceland. Er staan nog heel veel andere mooie plekken op het lijstje!

Mijn beste tip: volg altijd je hart! Ik had nooit gedacht dat ik nu al niet meer in Nederland zou wonen, maar het is allemaal niet zo moeilijk als je denkt. Probeer het eerst uit en hak knopen door. Je bent maar één stap verwijderd van een totaal ander leven.

reizen fotograaf

Het is toch fantastisch om te lezen als mensen hun dromen uit laten komen? Opgeven is geen optie! Kriebelt het bij jou ook om te werken en reizen? Of misschien wel te emigreren naar een ander land? Wat houdt je nog tegen? Stuur ons gerust een berichtje om te sparren over jouw ideeën. We connecten graag met andere reizigers. 


Benieuwd wie er in het volgende gastblog verschijnt? Houd ons blog in de gaten of volg ons op Instagram.


Zit jij momenteel ook in het buitenland of op een tropische bestemming en wil je jouw verhaal delen met andere reisgekkies? Stuur ons dan een mailtje en wie weet staat jouw reisverhaal hier ook!