Wellness

Lorem ipsum dolor sit amet, ex sed nostro pertinax. Aeque placerat ne eum.

Latest Posts

    Sorry, no posts matched your criteria.

facebook instagram twitter

Peer & Sharon op Wereldreis: een kijkje in hun leven

strand filipijnen

Leuk nieuws! We hebben diverse gastbloggers in de line-up staan die momenteel reizen, werken of wonen in het buitenland. Elke week kun je kennis maken met een reislustig persoon of koppel en krijg je een kijkje in hun leven. Momenteel is reizen nog steeds lastig en we hopen dat er snel verandering in komt. In de tussentijd kun je even wegdromen bij de reisverhalen en foto’s.

Het reiskoppel Sharon & Peer doet de kick-off, en wat voor één! Ze zijn sinds 2020 fulltime gaan reizen en nog steeds onderweg. Je kunt ze live volgen op hun Instagram. Benieuwd naar hun avonturen? Lees dan snel verder….

Even voorstellen

Wij zijn Peer en Sharon! 34 en 32 jaar en op dit moment zijn we met minipensioen. Onze afgelopen jaren in een vogelvlucht: Peer deed de studies bouwkunde en vervolgens vastgoed & makelaardij. Sharon studeerde toerisme en daarna de docentopleiding Frans. Tijdens haar studie woonde ze een tijd in Lyon. Sharon maakte in 2012 een wereldreis met haar beste vriendin en Peer heeft veel reizen gemaakt met zijn matties.

De liefde voor reizen is ontstaan in onze jongere jaren. Samen kochten we in 2015 een appartement in de binnenstad van ’s-Hertogenbosch. We werkten 7 jaar full pull en besloten om in 2018 samen op wereldreis te gaan. Vele goede afspraken met onze werkgevers & een onbetaald verlof verder, vertrokken we voor 7 maanden. Bij thuiskomst wisten we dat dit niet de laatste keer was en in 2020 hebben we het roer omgegooid. We hebben ons appartement verkocht en zijn sinds 2020 fulltime op reis.

Tijdens onze afgelopen reizen hebben we al wat fijne tropische bestemmingen mogen bezoeken: Frans-Polynesië, Galapagos eilanden, Filipijnen, Indonesië, Paaseiland, Australië, La Réunion, Martinique, Guadeloupe, Thailand, Cambodja, Cuba, Brazilië.

peer en sharon x the salty beachbums

Wat voor type reizigers zijn jullie?

Wij kunnen onszelf op dit moment schalen onder de ‘vanlifers’. Maar dit kan zomaar weer veranderen in de backbackers, of eigenlijk flashpackers. Laten we zeggen dat we de tijd gehad hebben om met 10 mensen een kamer te delen. We kunnen heel goed reizen ‘on a budget’, maar krijgen ook heel veel energie van mooie, liefdevolle en bijzondere slaapplekjes.

Tijdens onze vanlife kiezen we onze bestemmingen op veiligheid en faciliteiten. In een camper ben je natuurlijk veel fragieler dan wanneer je in hostels/hotels slaapt. Als wij rondtrekken met onze backpacken, kiezen wij een bestemming op interesses en wat wij uit dit land willen halen.

Waarom op wereldreis?

Corona heeft waarschijnlijk bij de hele wereldbevolking plannen in de war geschopt, dus het is een ‘waste of time’ om hier uitgebreid op in te gaan. Laten we vooropstellen dat we hebben gekeken naar wat wel kan in coronatijd en ons vooral niet laten leiden in wat niet kan. Wij zouden starten in Jordanië om vanuit daar over land naar Saudi-Arabië en Oman te reizen. Om vanuit hier Azië in te trekken en vervolgens naar de Pacific te gaan. Natuurlijk kon dit niet doorgaan. Daarom hebben we ervoor gekozen om een Mercedes Sprinter te kopen en om te laten bouwen tot camper om daarmee eerst Europa te ontdekken.

Waarom dan toch op wereldreis tijdens corona? De keuze was al gemaakt vòòr corona. Ons appartement was al verkocht. En dan kun je twee dingen doen. Wel gaan, of niet gaan. Wij gingen wel. En met deze reden: Onze reis in 2018 was zo mooi en bijzonder. Dit gevoel wilden we heel graag voor een onbepaalde tijd ervaren. Daarom hebben we de keuze gemaakt om niet nogmaals verlof op te nemen, maar om echt met mini-pensioen te gaan.

We zeggen vaak tegen elkaar: “Waarom zouden we wachten tot ons pensioen waarbij de kans groot is dat we het dan niet meer op deze manier kunnen” als we ook tussentijds alvast wat ‘mini’-pensioen op kunnen nemen. We beseffen ons trouwens heel goed dat we mega geluk hebben dat we dit op deze manier samen kunnen doen.

pacific

Een dag uit jullie leven

Wij kiezen voor een dag op Bora Bora in Frans-Polynesië. Bora Bora is zoveel meer dan een honeymoon plek of een once in a lifetime plek. Het is groen, bergachtig, de Polynesische cultuur is overal te vinden, er zijn betaalbare accommodaties en natuurlijk heb je ook de bekende witte stranden en de fantastische blauwe zee!

Wij lenen een fiets van een fantastische Fransman genaamd Gérard (spreek dit even op z’n Frans uit om in de stemming te komen). De zon schijnt full pull en er hangen wat witte wolkjes rond te dwarrelen in de lucht. Om het hele eiland rond te fietsen zal je zo’n 32 km afleggen. We fietsen en stoppen, fietsen en stoppen. Dit herhaalt zich zo’n 30x. Er is te veel moois te zien, er zijn te veel fotogenieke plekjes, er zijn te veel lieve locals die willen kletsen, en er zijn te veel toffe huisjes die ons inspiratie geven voor onze eigen plek (ooit).

Tussendoor nemen we een duik in het azuurblauwe water en we eindigen in de supermarkt om heerlijke hapjes te kopen voor de avond die gaat komen. Met ‘pussypain’ all over, reflecteren we op deze bijzondere dag & proosten we op een nieuwe dag!

reizen bora bora

Voor- en nadelen van reizen

Het grootste voordeel is de vrijheid. We kunnen doen en laten wat we willen en zijn mega bevoorrecht dat we dit kunnen doen. Maar we lopen zeker ook tegen minder leuke dingen aan. We zijn met onze bus naar Zweeds-Lapland gereden. Middenin de winter. En wat hebben we daar genoten. Maar we hebben flink wat uitdagingen gehad om er te komen en vooral om er te blijven. Zo hebben we de garage bezocht vanwege een motorstoring. We hebben een lek weggewerkt. Door de extreme kou zijn de bouten van de zonnepanelen gaan ‘werken’. Deze bouten hebben een nieuw winterjasje gekregen van kit die zich weet te redden in deze temperaturen.

Het is bijna niet te doen om de camper vorstvrij te houden. Dit betekent dat we hebben moeten dealen met bevroren shit. Alles & continue. Van shampoo tot inhoud porta potti, van olie tot wasmiddel, van de waterflessen tot pindakaas. En hetgeen waarvan we nooit hadden kunnen bedenken dat dit überhaupt kon bestaan: onze matrassen zaten weken aan de wand van de camper vastgevroren.

Een flinke verrassing...

We hadden op 31 december 2020 het idee om het oude jaar tof af te sluiten. Mascaratje op, haartjes in de gel en klaar om te shinen met oudjaar in een restaurantje in Umeå, Zweeds Lapland. Na een beperkte voorbereiding en wat verzonden e-mails verder hadden we eindelijk een restaurantje gevonden die nog plek had. Zij blij – wij blij. Het was een chique bedoeling en de avond bestond uit een 5 gangendiner, een wijnarrangement en een ‘sap’ arrangement. Toen de rekening kwam moesten we huilen en lachen tegelijk: €500,-! Vijfhonderfockingeuro!

Onze engste ervaring: we zijn overvallen met een kapmes in Rio, Brazilië.

Bijzondere ontmoeting

Toen wij Iran bezochten hebben we ontzettend veel ontmoetingen gehad die wij niet snel zullen vergeten. Nooit eerder waren we in een land waar de bevolking zo nieuwsgierig naar ons was. Waar onze hoofdactiviteit van de dag ouwehoeren met locals was. Wij hebben zoveel levenslessen meegekregen van deze fantastische mensen. En daarnaast hebben we ontzettend veel geleerd van dit bezoek. Wat een magisch en bijzonder land! Dit is schriftelijk niet uit te leggen. Je moet dit echt zelf ervaren. En nee, Iran is niet gevaarlijk!

iran

Let’s talk money

Wij hebben geen dagbudget. Ook nooit gehad trouwens tijdens onze vorige lange reizen. We hebben ook geen totaalbudget. Wij geven in ieder geval best wat geld uit aan uiteten gaan. Daarnaast besparen we niet op excursies. Als we iets willen doen, doen we dit! Natuurlijk waar mogelijk. Maar wij reizen liever korter, waarbij we er alles uithalen, dan dat we een aantal maanden langer op reis zouden kunnen en we heel erg beperkt zijn in onze activiteiten en/of uitgaven.

Hoe is het leven in een campervan?

Het bevalt ontzettend goed. De vrijheid die we ervaren is enorm. We hebben in de afgelopen 5 maanden alleen Zweden, Noorwegen en de Faeröer eilanden bezocht. Dit betekent dat we langzaam reizen op dit moment. Dit is fantastisch. We nemen echt de tijd om het land en zijn bevolking te leren kennen. Daarnaast is dit de ideale tijd om langzaam te reizen omdat de mogelijkheden beperkter zijn 😉 

Maar er zijn ook genoeg uitdagingen. Je moet elke dag nadenken waar je gaat schijten, je moet nadenken wanneer je de mogelijkheid hebt om te douchen en dan heb ik het pas heel kort aandacht gegeven aan de kou die we hebben moeten trotseren.

School en een studie wegen niet op tegen hetgeen wat je leert tijdens een wereldreis!

What’s next?

Een planning is helaas niet mogelijk nu. Wat we wel weten is dat we nog zo’n 2 tot 3 jaar weg zullen blijven. Ook weten we dat we niet 3 jaar in onze bus blijven reizen maar het willen combineren met verre bestemmingen. We willen nog zo ontzettend veel! Onze dromen zijn eindeloos. Wij willen heel, heel, heel graag naar Antarctica. Maar we willen ook de prachtige moskeeën in Afghanistan bezoeken.

We willen onze camper naar Canada verschepen voor onze vanlife. We willen surfen in Hawaï. We willen vanuit Jordanië over land naar Saoedi-Arabië & Oman reizen. We willen terug naar Frans-Polynesië. En maanden blijven in de Pacific om vele andere eilanden te ontdekken. En we kunnen eigenlijk nog wel even doorgaan…En hopelijk kunnen we dit realiseren door het te combineren met werken onderweg.

scooter filipijnen
fillipijnen sargiao

Hoe ziet jullie droomleven eruit?

Wij leven nu onze droom. Dus ja, dit is absoluut mogelijk. Wij hebben bepaalde keuzes gemaakt in ons leven waardoor wij dit leven nu op deze manier kunnen leiden. We hebben geen kinderen, we hebben ons appartement verkocht en we zijn niet meer verbonden aan werk in Nederland wat niet op afstand gedaan kan worden.

sharon en peer

JUST GO! Maak plannen, stel prioriteiten, maak de juiste keuzes en just go. Dit hoeft niet ver, of lang, maar jaag je reisdromen na!

Zo, het eerste gastblog zit erop. We worden een tikkeltje (lees: heel erg) jaloers als we de verhalen van Sharon & Peer lezen. Benieuwd naar het volgende reisavontuur? Houdt ons blog in de gaten of volg ons op Instagram

Zit jij momenteel ook in het buitenland of op een tropische bestemming en wil je jouw verhaal delen met andere reisgekkies? Stuur ons dan een mailtje en wie weet staat jouw reisverhaal hier ook!