Wellness

Lorem ipsum dolor sit amet, ex sed nostro pertinax. Aeque placerat ne eum.

Latest Posts

    Sorry, no posts matched your criteria.

facebook instagram twitter

Werken in het buitenland: Karin is geëmigreerd naar Singapore!

Gardens By the Bay

Lijkt wonen en werken in een tropisch land jou ook wel wat?
Elke week kun je kennis maken met een reislustig persoon of koppel en krijg je een kijkje in hun leven. Momenteel is reizen nog steeds lastig en we hopen dat er snel verandering in komt. In de tussentijd kun je even wegdromen bij de reisverhalen en foto’s.

Vandaag nemen we een kijkje in het leven van Karin, zij woont nu al 7 jaar in Singapore en werkt als emigratiecoach. Volg haar live op Instagram én op haar website. Benieuwd naar haar avonturen? Lees dan snel verder….

Even voorstellen

Hoi, ik ben Karin, 32 jaar en kom het gezellige Noord-Brabant. Momenteel werk ik als emigratiecoach voor mijn website Kaat Keeps Going. Op de website schrijf ik over emigreren en reizen. Reizen heeft er bij mij altijd al ingezeten. Ik ging vroeger al op vakantie met mijn ouders naar verschillende landen in Europa maar ook Tunesië en een prachtige rondreis door West-Amerika en Hawaii. Daar heb ik zo veel mooie herinneringen aan! Later ging ik alleen met vrienden op vakantie en mijn eerste verre reis zonder ouders ging naar Bali toen ik 21 was.

Ik zei als klein meisje ook altijd al dat ik in het buitenland wilde wonen. In 2014 heb ik samen met mijn man onze koffers ingepakt en zijn we voor zijn studie naar Amerika verhuisd. We hebben vier jaar in Durham, North Carolina gewoond. Een geweldige ervaring om de Amerikaanse cultuur en het leven van dichtbij mee te maken. Vanuit Amerika zijn we direct naar Singapore verhuisd. Hier wonen we inmiddels alweer 3 jaar.

Karin & Willem in Singapore

Wat voor type reizigers zijn jullie?

Oef, wij zijn eigenlijk van alles wat. Groepsreizen hebben sowieso niet onze voorkeur maar soms is het wel handig om met een tour een paar dagen op stap te gaan. Ik zou ons ook geen backpackers noemen: Een echte backpackreis hebben we nog nooit gemaakt. In Amerika maakten we veel roadtrips met onze auto en tent/hotel. Hier in Singapore maken we korte vakanties vaak lange weekendjes weg. Langere reizen zijn maximaal 10 dagen met alleen een handbagagerugzak en als het kan huren we ook een auto. Die vrijheid met een auto vinden we heerlijk. Je kunt overal stoppen als je wat moois ziet en onderweg bij stalletjes eten. Ik heb het idee dat je dan meer van de lokale cultuur en gewoontes kunt zien. Dat vinden we wel belangrijk en we gaan liever niet tussen de toeristen zitten. Als we naar Nederland gaan, gaan we natuurlijk langer en nemen we één koffer mee. Op de terugweg maken we vaak een tussenstop ergens. Bijvoorbeeld India en de Malediven.

Wij zijn ook niet van het plannen. We lezen ons wel in en hebben een idee van wat we willen doen, maar er is zeker flexibiliteit, tenzij het noodzakelijk is om vooruit te boeken. De beste tips krijg je van de locals. We vinden het leuk om steden te bezoeken, maar trekken ook graag de natuur in om te hiken en wildlife te spotten. We houden van duiken en lekker eten. Verder slapen we de ene keer op een camping of hutje en de andere keer in een luxe resort. Wij vinden alles best!

Roadtrip USA Yosemite Falls

Reizen en werken in het buitenland

Toen mijn man klaar was met zijn studie moesten we Amerika verlaten. Ons visum verliep en we konden helaas op geen enkele manier blijven. We wilden niet terug naar Nederland want wonen in het buitenland beviel ons wel. We gingen rondkijken en al snel kwam Singapore naar voren. Het duurde even voordat ik doorhad dat Singapore geen plek is met houten hutjes en rijstvelden maar gewoon een ontwikkelde stad. Iedereen was altijd heel enthousiast over Singapore en we besloten de sprong te wagen en werk te zoeken.

Binnen enkele maanden had mij man werk gevonden op de universiteit hier en dan gaat eigenlijk alles vanzelf. De werkgever regelt al het belangrijke papierwerk waarmee je binnen kunt komen. Natuurlijk moesten we wel zelf huisvesting zoeken, bankrekening regelen, vlucht boeken, inboedel (ver)kopen etc. Er komt veel bij kijken bij een emigratie, maar als alles op zijn plek valt geeft dat een enorm fijn gevoel.

In Singapore tijdens Covid

Singapore is wel heel klein zo met covid. We zitten echt vast in de stad. We kijken uit op Maleisië en enkele eilanden van Indonesië, maar daar mogen we niet naartoe. Ook een reisje naar Nederland gaat niet. Of ja, het mag wel maar bij terugkomst moet je verplicht 3 weken in quarantaine in een hotel wat je zo’n 2.000 euro kost exclusief coronatesten van 120 euro per stuk. Die moet je minimaal 4 keer doen. Je vakantie wordt dan ineens een heel stuk duurder. Ondertussen zit de grens trouwens dicht en kun je wel het land verlaten maar niet meer terug naar binnen. Heel erg vervelend maar een goede gelegenheid om Singapore eens echt te ontdekken.

Een dag uit jullie leven in Singapore

Ik vind dit altijd wel een grappige vraag, want ik heb het idee dat veel mensen denken dat het leven van een emigrant er anders uitziet dan in Nederland. Verrassing, mijn leven is precies hetzelfde! De dagelijkse sleur is hier helaas ook erg aanwezig, alleen een groot voordeel is dat we altijd lekker weer hebben. En palmbomen.

Ik sta meestal op rond half 7, doe een korte meditatie met de zon die door mijn raam opkomt en ga dan vaak sporten. Ik wandel graag bij een atletiekbaan in de wijk samen met andere vroege vogels of ga zwemmen in het 50 meter zwembad van ons appartementencomplex. Daarna koel ik af door ergens rustig te zitten en alvast wat e-mails te beantwoorden. Meteen douchen na het sporten haalt hier niets uit vanwege de hitte in je lichaam. Soms ontbijt ik, soms ook niet en ga dan gewoon aan het werk achter mijn laptop. Ik schrijf blogs voor mijn website of help mensen met vragen over hun emigratie of emigreren in het algemeen. Soms zoek ik een leuk cafeetje op om even uit huis te zijn of ga naar de bibliotheek aan de overkant van de straat.


Voor het avondeten koken we meestal zelf of eten we bij een lokaal hawker center met diverse eetstalletjes. Hier drinken we vaak nog wat koffie of een biertje en praten over onze dag. In de avond spreken we soms af met vrienden, gaan een rondje wandelen of hangen op de bank met een leuke film. In het weekend trekken we er vaak op uit, nu dus alleen in de stad. We gaan ergens wandelen, shoppen of een museum bezoeken bijvoorbeeld.

Waterval in Hawaii Big Island

Voor- en nadelen van het wonen in Singapore

Het grootste voordeel vind ik de zelfontwikkeling die je meemaakt. Je leert zó ontzettend veel, veel meer dan tijdens gewoon reizen. Dan blijf je vaak op de oppervlakte van een bepaalde cultuur. Emigreren is natuurlijk compleet anders. Je moet echt integreren in een nieuwe cultuur en manier van leven. Je komt jezelf regelmatig tegen en dat is mooi om achteraf op terug te kijken. Dat heeft mij wel echt heel veel gebracht.

Nadelen zijn er zeker ook. Heel veel. Natuurlijk het gemis van familie en vrienden. Je kunt niet meteen naar huis als er iets is. Een van de nadelen van wonen in Singapore is dat het moeilijk is om contact te maken met de lokale bevolking. De mensen hier zijn heel vriendelijk maar vrij gesloten en op zichzelf. Niets mis mee natuurlijk, maar vergeleken met Amerika mis ik dat stuk van de integratie wel heel erg.

Een bijzondere ervaring

Een van de engerere dingen die ik meemaakte was op Phuket tijdens het Vegetarian Festival. Klinkt niet heel spannend maar in een tempel in Phuket City kwamen allemaal gelovigen bijeen. Het was megadruk en het duurde dus even voor we ons de tempel in gewurmd hadden. De tempel was versierd met mooie kleuren en de mensen in de tempel droegen allemaal witte kleding. Binnen was het echt een gekkenwerk met allemaal rondrennende personen door de mensenmassa.

Je moest continu aan de kant springen, wat eigenlijk ook helemaal niet kon door de drukte. Iemand vertelde ons dat deze mensen bezeten waren door slechte geesten en je ze dus niet aan mocht raken. Zo zag het er ook uit: Mensen waren ook rare bewegingen aan het maken op de grond of schreeuwden dingen. Er hing een grimmige en zeer onprettige sfeer in de tempel. Helemaal niet feestelijk. We mochten ook geen foto’s of video’s maken wat met het wegnemen van de ziel te maken heeft. Ik vond het heel onprettig en ben dus snel weggegaan.

Ik heb veel mooie ontmoetingen en gesprekken gehad. Bijvoorbeeld dat we in India met onze chauffeur mee naar huis gingen. Zijn vrouw en moeder maakten eten voor ons. Dat vond ik wel apart om eens mee te maken. Vraagt je toch af hoe die mensen leven daar.

Let’s talk money

Ik denk dat wij alles bij elkaar zo’n 2.000 euro kwijt zijn aan de vaste lasten. Eten en boodschappen wisselt heel erg. Het ligt er echt aan wat we die week doen. Thuis koken is duurder dan eten bij hawker centers. Je kunt hier al een vol bord krijgen voor 2 euro, ter vergelijking, de prijs van één blik bonen. Ik denk dat we zo’n 100-150 euro per week kwijt zijn aan boodschappen met enkele keer eten bij een hawker center. Als we uiteten gaan met vrienden ben je voor een gezellig avondje al snel 150 euro kwijt. Drink je daar nog wat biertjes of een wijntje bij dan komt daar zo 50 euro bovenop. Dat laatste geven we dan ook zeker het meeste geld aan uit. Ondertussen weten we wel goede bars en restaurants te vinden met goede aanbiedingen en happy hour. Op deze manier kunnen we toch nog wat besparen.

Reistips voor Singapore

Moet je reizen naar Singore?JA! 100%. Singapore is echt een ontzettend leuke en veelzijdige stad. Veel mensen verblijven hier 1 à 2 dagen alleen voor een overstap. Superhandig en leuk maar veel mensen denken dat ze daarmee ook de stad gezien hebben. Dat is totaal niet waar. Wij weten na 3 jaar nog steeds leuke dingen te ontdekken. Singapore is dus ook echt geschikt voor een tropische city trip voor een week of twee.

Highlights zijn natuurlijk de Marina Bay en Gardens by the Bay. Wandelen door Chinatown, Little India en Kampong Glam moet je ook zeker gedaan hebben. De wijk Katong ziet nog niet veel toeristen maar is zeker een bezoekje waard. Hier vind je hele mooie kleurrijke shophouses van vroeger. Tanjong Pagar is de wijk waar je lekker kunt eten en waar veel gezellige bars zijn. Ook heeft Singapore veel mooie natuurparken die vaak door toeristen overgeslagen worden.

marina Sands Singapore snachts

What’s next?

Wij wonen nog minimaal 2 à 2,5 jaar in Singapore. Wat er daarna gaat gebeuren weet ik niet. Als Singapore nog goed bevalt willen we waarschijnlijk nog wel langer blijven. Willen we dat niet dan moeten we nadenken of we terug naar huis willen of toch nog ergens anders willen gaan wonen, maar daar wil ik me nu nog niet druk over maken, nog gewoon lekker genieten.

Hopelijk kunnen we snel weer leuke vakanties boeken, want dat is toch wel een van de redenen waarom we hier wonen. Waarnaartoe maakt me echt niets meer uit! Voor september hebben we een vakantie naar Nederland gepland. Deze is inmiddels al 2 keer verzet door corona. Hoop echt dat deze door kan gaan.

De beste tips voor andere reizigers

Enkele tips voor je reis naar Singapore is een waterfles meenemen. Je kunt hier in Singapore gewoon water uit de kraan drinken en overal je fles bijvullen. Daarnaast moet je ook papieren zakdoekjes niet vergeten. Alleen in fatsoenlijke restaurants hebben ze servetjes, verder nergens. Singapore mag dan wel een grote stad zijn, maar er is hier ook heel veel cultuur en religie. Bezoek je bepaalde tempels of evenementen dan is het belangrijk dat je jezelf aan de kledingvoorschriften houdt.

Marina Sands Singapore

Hoe ziet jullie droomleven eruit?

Moeilijke vraag. Ik vind dat ik al veel bereikt heb van mijn droomleven: wonen in het buitenland en steeds meer online en locatie onafhankelijk werken. Ik zou wel graag voor onbepaalde tijd op reis willen i.c.m. online werken, maar ook een keer een aantal jaar wonen op een ‘echt’ tropisch eiland (Singapore is dat natuurlijk ook) lijkt me heel gaaf. Ik denk dan meer aan Hawaii of ergens in Polynesië ofzo. Lijkt me tof om in die culturen onder te dompelen en daar over te leren.

Wonen op een tropisch eiland

Wonen op een tropisch eiland is ontzettend moeilijk. Daar heb ik stiekem al eens naar gekeken. Maar wie weet, er zijn natuurlijk veel meer eilanden dan alleen Polynesië. Op het moment leef ik meer in het nu eigenlijk en ben ik niet heel erg bezig met de toekomst of specifiek dromen najagen. Ik heb geleerd om echt van wat ik nu heb te genieten. De tijd gaat zo snel. Het enige waar ik op dit moment hard aan werk is het uitbreiden van mijn bedrijf. Als we na 2,5 jaar besluiten Singapore te verlaten zullen we zeker proberen stappen te zetten naar onze volgende droombestemming.

Sentosa Singapore

Ben jij wel eens in Singapore geweest? Wij hebben er ook alleen een overstap gedaan. Wel de beste luchthaven van heel Azië vinden wij! Ben je van plan snel weer op reis te gaan, heb je vast wat aan ons blog over het vinden van goedkope vliegtickets.

Benieuwd wie er in het volgende gastblog verschijnt? Houd ons blog in de gaten of volg ons op Instagram


Zit jij momenteel ook in het buitenland of op een tropische bestemming en wil je jouw verhaal delen met andere reisgekkies? Stuur ons dan een mailtje en wie weet staat jouw reisverhaal hier ook!