Wellness

Lorem ipsum dolor sit amet, ex sed nostro pertinax. Aeque placerat ne eum.

Latest Posts

  Sorry, no posts matched your criteria.

facebook instagram twitter

Wat is de beste reistijd voor Mexico?

Beste reistijd Mexico

Viva la Mexico! Een veelzijdige bestemming, ideaal voor een rondreis van 3 weken of langer. Een goede combinatie van zee, zee, strand, cultuur en lekker eten. Veel reizigers bezoeken het schiereiland Yucatan, met toeristische plaatsen waaronder Cancun, Playa del Carmen en Tulum. Maar ook andere delen van Mexico, zoals Oaxaca en Baja California winnen snel aan populariteit. Al die streken zorgen voor diverse klimaten, wat de beste reistijd voor jouw vakantie is, hangt grotendeels af welke delen van Mexico je bezoekt en wat je wilt gaan doen. In dit blog vertellen we je alles wat je moeten over het klimaat, weer en de beste reistijd voor Mexico. Vamos! 

*Let op: ondanks alle adviezen is het weer onvoorspelbaar. Je kunt gaan zitten balen als het een dag regent, of je maakt er gewoon het beste van. Die laatste is een beter idee 😉

In dit blog:

Seizoenen in Mexico

Mexico heeft twee seizoenen: het droge seizoen en het regenseizoen. De beste reistijd is tijdens de Nederlandse winter en lente, van december t/m april. Wat ons betreft ideaal! In deze periode maakt het weinig uit waar je heen gaat in Mexico, je hebt een grote kans op een lekker zonnetje, blauwe lucht en temperaturen rond de 30°C. Wij zijn (vooralsnog) alleen in de staat Yucatan geweest in mei. Het weer was toen erg wisselvallig, met helaas meer regen dan we hadden gehoopt. Dit zegt verder weinig, want het klimaat verandert continue en is lastig te voorspellen. December is de drukste maand, vanwege het mooie weer en natuurlijk de feestdagen.

Rond mei / juni begint het regenseizoen, dat loopt tot oktober / november. De meeste regen valt in de middag, plan je eventuele activiteiten daarom in de ochtend. De laatste maanden van het regenseizoen (september & oktober) is er kans op orkanen. Vooral de kustgebieden hebben hier last van, landinwaarts heeft een orkaan minder effect. Is er een orkaan in de buurt, merk je dat vooral aan harde wind en veel regen. Hou de weerberichten in de gaten, dan is er weinig aan de hand.

akumal mexico beste reistijd
Coba

TIP ♥ – Neem een goede regenponcho mee en stop die in je rugzak / daypack. Wordt je tijdens een wandeling overvallen door een bui, blijf je in ieder geval redelijk droog. Het weer kan snel omslaan! Zo begonnen wij aan een klim van een tempel met stralend weer, maar hadden de weg naar beneden (hooguit een half uur later) ineens een hoosbui. En dan kan je helaas nergens schuilen…

Beste reistijd | Yucatan

Met een gemiddelde temperatuur van 25 – 30 graden is het op het schiereiland Yucatan het hele jaar door lekker warm. Ga je het binnenland in, voelt het al snel warmer en vochtiger aan, hier waait helaas geen verkoelende wind. In de avond daalt het kwik tot maximaal 20 graden. Vooral de kustplaatsen zijn populair; tijdens de maanden juli, augustus december en januari liggen de stranden van Playa del Carmen en Tulum vol met toeristen. In maart is Cancún de hotspot voor “Springbreak”, de voorjaarsvakantie voor scholieren in Noord-Amerika. Wil je de meeste drukte vermijden, maar wel goed weer? Ga begin februari naar Yucatan, het kleine eiland Isla Holbox en het meer van Bacalar zijn aanraders!

Het regenseizoen in Cancun loopt van juni t/m september. De temperaturen liggen boven de 30 graden en de luchtvochtigheid schiet omhoog. Het valt wat vaker een tropische bui, maar er zijn ook nog genoeg zonnige dagen. Je kunt dus prima naar Yucatan reizen in het regenseizoen. 

tulum mexico
isla holbox

WEETJE – In sommige maanden kan er (veel) sargassum aanspoelen op de stranden van Yucatan.  Dit is een bruin zeewier dat met de stromingen wordt meegevoerd naar de Mexicaanse kust, vooral tijdens het regenseizoen. Het ziet er niet alleen lelijk uit, maar ook behoorlijk stinken! Zeker na een paar uur in de brandende zon. In Isla Holbox hadden we hier veel last van, de hele kustlijn lag vol dikke pakken zeewier, zelfs tot nog een paar meter in het water. De enige manier om te zwemmen / kajakken, was om erdoorheen te waden.. bleh!

Beste reistijd | Centraal Mexico

Altijd al eens Mexico Stad willen bezoeken? Of de indrukwekkende tempels van Teotihuacan? De beste reistijd voor centraal Mexico is in het voorjaar (maart & april) of het najaar (oktober & november). In deze maanden is het vaak mooi en zonnig weer met comfortabele temperaturen rond de 25 graden. Zo hoef je niet met 35+ graden door de stad te slenteren, wel zo fijn! In de avonden kan het aardig afkoelen, vooral in de hooglanden (800-1600 meter). Hoe hoger je zit, hoe kouder de avonden, dit kan zelfs tot het vriespunt komen. Neem voor de zekerheid een vest of trui mee. 

pyramide midden mexico
guanajuato-mexico

Beste reistijd | Noord-Mexico

Het noorden van Mexico heeft een mild klimaat en kan het hele jaar bezocht worden. Wil je de beste kans op mooi weer, vermijd dan de maanden van juli tot september – het regenseizoen van Mexico. De beste reistijd is van oktober tot januari en van april tot juni. In de maanden februari en maart kan het behoorlijk fris zijn in de hoger gelegen gebieden, met een minimale temperatuur van 5 graden. Prima voor een wat meer actievere vakantie of bezoek aan de koloniale steden. Ook vind je in deze regio een woestijn, koperkloof én kun je migrerende walvissen spotten bij het schiereiland Baja California (tussen oktober en maart). 

loscabos-baja california, mexico
the-basaseachi-cascade-mexico

Beste reistijd | Pacifische kust

Mexico grenst aan twee oceanen: aan de oostkant de Golf van Mexico en aan de westkant de Stille Oceaan. De lange kustlijn trekt in de maanden december t/m april vakantiegangers die houden van zon, zee en strand. De temperaturen liggen iets lager dan de oostkust, maar zijn nog steeds erg aangenaam (tussen de 25 en 30 graden). In het regenseizoen van juni t/m oktober valt er vooral aan het eind van de dag een bui. De luchtvochtigheid neemt toe en de temperaturen schieten omhoog boven de 30 graden. Puerto Vallarta is een populaire stad aan de oostkust, en de op twee na de grootste badplaats van Mexico. Liever wat rustiger? Het zuidelijk gelegen Puerto Escondido is tegenwoordig een relaxte plaats voor backpackers en digital nomads. 

puerto-vallarta-mexico beste reistijd
puerto-escondido-beste reistijd

Festivals in Mexico

Bij een overzicht van de beste reistijd van Mexico, mag een lijst met de beste festivals natuurlijk niet ontbreken. Misschien plan je niet direct je reis alleen voor een festival, maar als je er toch bent in die periode, is het wel erg leuk! Een Mexicaans festival meemaken is een unieke ervaring. Check voor de zekerheid wel de precieze data en details voorafgaand aan je reis. Hieronder vind je de belangrijkste festivals in Mexico:

 • Día de los Reyes Magos / Driekoningen (6 januari 2024)
  Op deze dag wordt gevierd dat de wijzen een ster zagen oprijzen en daarna baby Jezus gingen zoeken. Kinderen mogen de avond ervoor hun  ‘schoen zetten’, een traditie die erg lijkt op ons Sinterklaasfeest. Op deze dag worden er straatfeesten en parades gehouden.
 • Día de la Candelaria (2 februari 2024)
  Dia de la Candelaria is een Mexicaanse feestdag, en het einde van de kerstvakantie.  Familiebezoeken en lekker eten staan op het programma, zoals de ’tamales’, een traditioneel gerecht. Dit zijn gestoomde deegpakketjes gemaakt van maismeel, met een vulling van vlees, groenten of (gedroogd) fruit. Handig om te weten, is dat Dia de la Candelaria heeft in het Engels meerdere benamingen heeft:

  – Candlemas / Candlemass
  – Feast of the Presentation of Jesus Christ
  – Feast of the Purification of the Blessed Virgin Mary
  – Feast of the Holy Encounter
 • Semana Santa / Holy Week (2024)
  Dit festival valt een week voor Pasen en is een hele happening, aangezien 80% van de Mexicanen katholiek is. Niet één dag, maar een hele week zijn er vieringen in het hele land. Hou je van gezelligheid en optochten, dan is dit een goede tijd om Mexico te bezoeken.
 •  Cinco de Mayo (5 mei 2024)
  Op deze dag viert Mexico de overwinning op Frankrijk, in de slag om Puebla. Ondanks dat dit festival groter wordt gevierd in de Verenigde Staten, is toch leuk om mee te maken. Dompel jezelf  een week lang onder in de cultuur, dans en muziek!
 • Guelaguetza Festival (22 & 29 juli 2024)
  De Guelaguetza – spreek uit: geh-la-get-zah – is het beroemdste volksfestival van Oaxaca. Dit jaarlijkse evenement vindt plaats op twee maandagen in midden / eind juli; de precieze data zijn elk jaar anders. Mensen uit alle regio’s komen in Qaxaca samen om hun cultuur te delen via dans, lekker eten en cadeaus.
 • Dia de la Independencia (16 september 2024)
  Dit is de dag waarop het hele land de start van de Mexicaanse onafhankelijkheidsoorlog viert. Mexico verklaarde zich in 1810 onafhankelijk van Spanje, maar pas in 1821 stemde Spanje daar mee in. Verwacht een feestelijke stemming met shows, tentoonstellingen, Mexicaanse muziek en enkele verkleedpartijen.

 • Dia de los Muertes (zaterdag 2 november 2024)
  Deze periode is een herdenking aan overleden voorouders. In plaats van een treurige bedoening, is het één groot feest met parades, kostuums, cadeaus en veel eten en drinken. Niet alleen in Mexico, maar in heel Latijns-Amerika!
beste reistijd mexico dia de los muertos
 • Virgen de Guadalupe (donderdag 12 december 2024)
  De Maagd van Guadalupe is de beschermheilige van Mexico. Op deze datum komen hordes pelgrims naar de Basílica de Nuestra Señora de Guadalupe in Mexico City om hun eer te bewijzen. In andere plaatsen in Mexico wordt het ook gevierd, maar minder uitbundig. 
 • Las Posadas (16-24 december 2024)
  Dit is een van de oudste Mexicaanse kersttradities. Deze viering gaat over het Bijbelse verhaal van Jozef en Maria, en hun lange reis naar Bethlehem om baby Jezus te baren. Mensen versieren de buitenkant van hun huis met groenblijvende planten, mos en papieren lantaarns. Ook worden er spellen gespeeld met kleurrijke piñatas. Daarna volgt Kerstavond (Nochebuena) met nog meer feesten en parades. Met de Kerst gebeurt er niet zoveel; de meeste winkels zijn dicht en iedereen gaat op bezoek bij familie. Feliz Navidad!
tulum beste reistijd mexico

Wat vind jij de beste reistijd voor Mexico? Ben je benieuwd naar onze favoriete plekjes? Volg ons op Instagram voor nog meer tips en reisinspiratie!

Een van de beste boeken om mee te nemen op jouw reis is de Lonely Planet Mexico Zo ben je goed voorbereid en haal je alles uit je reis.