Wil je wandelen door de natuur zonder dat je al teveel mensen tegenkomt? Vlakbij Doldersum ligt een mooi natuurreservaat: het Doldersummerveld. Dit gebied is onderdeel van het Drents-Friese Wold, waar je heerlijk kunt wandelen en genieten van de natuur. Sinds we vanuit de randstad naar de grens van Friesland, Drenthe en Overijssel zijn verhuisd, ontdekken we steeds meer de schoonheid van Nederland. In dit blog nemen we je mee op pad door het Doldersummerveld en geven we tips voor de omgeving van Doldersum.
In dit blog:
Waar ligt Doldersum?
Allereerst is het wel handig om te weten waar Doldersum precies ligt. Dit kleine esdorp is onderdeel van de gemeente Westerveld (Drenthe). Het ligt aan de rand van nationaal park Drents-Friese Wold, dichtbij de plaatsen Diever, Wilhelminaoord en Noordwolde. Grotere steden in de buurt zijn Steenwijk, Wolvega en Heerenveen. Doldersum heeft rond de 120 inwoners, ‘het centrum’ ligt bij de kruising tussen de Huenderweg en de Boylerstraat. Er is een kaasboerderij, kleine speeltuin, restaurant en een handjevol B&B’s.
Parkeren bij het Doldersummerveld
De parkeerplaats aan de Huenderweg is klein en heeft maar een aantal ‘parkeerplaatsen’. Lees: plekken langs de kant in het gras waar ruimte is om auto’s neer te zetten. Zoals bijna overal in deze omgeving, kun je gewoon gratis parkeren. Het is vooral drukker in het weekend, tijdens vakanties en op mooie, zonnige dagen. Echt druk wordt het nooit, de omgeving van Doldersum is nog vrij onontdekt. Een andere plek om te parkeren is bij Parkeerplaats Drents Friese Wold, naast Informatiecentrum Huenderhoeve. Hier vind je meer informatie over de wandelroutes en het Doldersummerveld. Of begin met een kopje thee of koffie.
Praktische regels
Om het natuurreservaat te beschermen, zijn er een aantal regels opgesteld:
- Toegang is van zonsopkomst tot zonsondergang.
- Blijf op de wegen en paden.
- Geen toegang voor motorvoertuigen, bromfietsen en ruiters.
- Fietsers alleen toegestaan op de aangewezen fietspaden.
- Honden zijn niet toegestaan in het Doldersummerveld.
- Hou afstand van loslopende runderen en voer / aai deze niet.
Natuurreservaat Doldersum
Het natuurgebied bij Doldersum wordt een vochtig heidegebied genoemd. Hier leven allerlei dieren, waaronder herten, adders, levendbarende hagedissen, libellen en vlinders. In de zomer komen er watervogels af op de kleine meren. Elk seizoen is weer anders, waardoor wandelen in het Doldersummerveld nooit gaat vervelen. Neem je tijd en sta regelmatig stil om te luisteren naar het geritsel van de bladeren, fluiten van de vogels en het zoemen van de bijtjes.
TIP ♥ – Bezoek het Doldersummerveld eind augustus, wanneer de heide paars bloeit. Dit levert extra mooie plaatjes op, zeker tijdens zonsopgang en zonsondergang.
Schotse Hooglanders
Om te voorkomen dat de heide weer veranderd in een bos, worden er door Staatbosbeheer graasdieren ingezet. Naast de schapen, grazen er in de zomer ook Schotse Hooglanders in het Doldersummerveld, bijzondere dieren om te zien. De roodbruine runderen zijn over het algemeen vrij relax, waardoor je aardig dichtbij kunt komen. Toch is het slim om afstand te houden, ze blijven onvoorspelbaar en hebben – zoals je ziet – flinke horens! Zeker in het voorjaar, wanneer ze kalven hebben, moet je wat voorzichtiger zijn.
Weetje: In de winter staan de runderen op een zogenaamde “potstal”, een stal waarin de mest wordt opgepot. Deze mest wordt gebruikt voor de graanakkers en grasvelden van Doldersum.
Wandelroute Doldersummerveld
Een leuke route is een rondje van ongeveer 7 kilometer, daar doe je lopend iets langer dan 1,5 uur over. Maar je kunt ook prima je eigen weg volgen, download voor het gemak van tevoren de app Maps.me. Vanaf de dichtstbijzijnde parkeerplaats loop je het lange geasfalteerde pad op (Lange Drift), dat dwars door de heide gaat. In zo’n 20 minuten (1,5 km) wandel je naar de overkant, de heide verandert hier in bosgebied. Sla hier linksaf en volg het pad tot je bij een meer open zandvlakte komt. Kies weer voor het eerste pad links en volg de navigatie / kaart richting de uitkijktoren van het Doldersummerveld.
Uitkijktoren
Een groot gedeelte van het Doldersummerveld is niet toegankelijk. Dat is een de ene kant jammer, maar wel beter voor het behoud van de natuur. Vanaf de uitkijktoren krijg je een idee hoe dit gebied eruit ziet. Boven op de toren heb je een wijds uitzicht over de heide en de meren. Puur natuur, zonder bebouwing (op de toren zelf na dan). Na de uitkijktoren wandel je richting het dorpscentrum van Doldersum, terug naar het informatiecentrum. Download de route als PDF of kies voor de online versie.
Grenzeloos Doldersum
Na een flinke wandeling verdien je wel wat lekkers. Grenzeloos is een gezellig restaurant in Doldersum met prima eten. Kies voor een plekje op het terras of een tafel in het sfeervolle gebouw. De menukaart heeft genoeg keuze, van een boerentosti en uitsmijter tot aan een pokébowl en vegetarische portobelloburger. De porties zijn royaal en de prijzen redelijk. Wij komen hier dan ook graag!
Overnachten in Doldersum
Doldersum is een prima plek als uitvalsbasis. Naast het Doldersummerveld is er nog veel meer te doen. Het dorp is niet heel groot, maar dat heeft juist zijn charmes. Ideaal als je van een rustige, landelijke omgeving houdt. Stap op de fiets en rijd langs koloniale dorpen, bossen, hunebedden, meren en heide. Dit zijn fijne accommodaties om één of meerdere nachten te verblijven:
Hou je net als ons ook zoveel van reizen en zoek je regelmatig inspiratie en tips? Volg ons op Instagram, Tiktok of Youtube.
Wandelen is heerlijk, goed voor je gezondheid en helemaal gratis. Even opladen in de natuur, met de wind in je haar en de zon in je gezicht. Door bossen, over heide, en langs meren. Inspiratie nodig? Check deze wandelgids Nederland