Wellness

Lorem ipsum dolor sit amet, ex sed nostro pertinax. Aeque placerat ne eum.

Latest Posts

    Sorry, no posts matched your criteria.

facebook instagram twitter

8 x wilde dieren spotten (gratis) in het prachtige Nieuw-Zeeland!

Orca Kaikoura

Nieuw-Zeeland is een van de beste landen ter wereld om dieren in het wild te spotten. We hebben walvissen, dolfijnen, pinguïns, zeeleeuwen, orka’s, pijlstaartroggen en bedreigde papegaaien en vogels gezien. Vaak moet je veel geld neerleggen voor een bustour, boottocht of begeleide wandeling. En dat is prima om te doen, maar wij houden er gewoon van om op eigen houtje de omgeving te verkennen, voor een meer unieke ervaring. Spreekt dit jou ook aan? In dit blog vind je de meest bijzondere ontmoetingen met dieren in het wild!

In dit blog:

Bijzondere ontmoetingen

In de wildernis van Nieuw-Zeeland is er geen tekort aan fascinerende dieren. Veel dieren komen zelfs alleen voor in Nieuw-Zeeland. Op zoek naar een kiwi? (niet het fruit) Dan moeten we je teleurstellen, ze zijn zeer moeilijk in het wild te vinden. De beste manier om wilde dieren in Nieuw-Zeeland te zien, is in nationale parken. Je kunt natuurlijk ook naar een dierentuin of dierenopvang. Alle hieronder beschreven plekken om dieren in het wild te spotten bevinden zich op het Zuidereiland. Je kunt ook veel wild spotten op het Noordereiland, alleen hebben we veel meer gezien in het zuiden. Op het Noordereiland zagen we vooral veel wildlife in: Bay of Islands (dolfijnen & pinguïns), Coromandel Peninsula, Muriwai Beach (Jan-van-gent kolonie) en Castlepoint (dolfijnen & zeehonden).

zeeleeuwen Nieuw Zeeland

Respecteer de dieren

Tijdens onze zoektocht naar de beste plekken om wildlife in Nieuw Zeeland te spotten, zien we helaas ook veel slechte dingen gebeuren. En dan hebben we het over mensen die te dicht bij dieren komen om selfies te nemen, ze voeren, afval achter te laten of proberen ze aan te raken. Dit is niet alleen slecht voor de dieren, maar het kan ook gevaarlijk zijn voor jou! We delen deze plaatsen omdat een connectie met een dier voor ons één van de mooiste dingen ter wereld is. We hopen dan ook dat iedereen die wildlife wil zien en gaat zoeken, respect toont en de onderstaande “regels” volgt.

Houd afstand; we hebben veel situaties meegemaakt waarin we zo dichtbij waren dat we ze konden aanraken (maar dat deden we dus niet). In deze unieke gevallen ging het om nieuwsgierig dier dat besloot ons te inspecteren en naar ons toe kwam. Als een dier ver weg is, investeer dan in een goede verrekijker of een camera met zoomlens (wij hebben beide).

dolfijn

Dolfijnen en walvissen 

Voer ze niet. Benader ze niet tijdens het zwemmen of kajakken – ze komen naar je toe als ze dat willen. Hun huid is gevoelig, dus raak ze alsjeblieft niet aan. We kunnen bacteriën op hun huid overbrengen waardoor ze ziek worden en doodgaan!

Zeehonden en zeeleeuwen

Houd een minimale afstand van 10 meter aan en blokkeer hun weg naar het water niet. Zeeleeuwen zijn niet bang voor je en kunnen snel bewegen. Pups lekker ongestoord laten spelen.

Pinguïns 

Probeer je te verstoppen zodat pinguïns je niet kunnen zien. Beweeg langzaam en fluister als je in een pinguïngebied bent. Blijf op de paden; benader nooit een nest. Geen flitsfotografie. Breng je hond niet mee, pinguïns ruiken onweerstaanbaar voor honden en ze zullen ze doden.

Bedreigde vogels

Gelukkig zijn vogels vrij om weg te vliegen als ze ons zat zijn. Voer geen vogels om ze dichterbij te lokken, dit zal ze weinig goed doen. De beste manier om vogels te spotten is door stil te zijn en te blijven. Luister naar hun serenades en leer welk lied bij welke vogel hoort. Sommige hebben zeer specifieke geluiden die je snel zult herkennen.

Zeedieren spotten in Kaikoura

Kaikoura is het bruisende centrum van Nieuw-Zeeland om walvissen te spotten, met het hele jaar door waarnemingen van potvissen. Om walvissen te zien moet je waarschijnlijk een boottocht maken. Dat deden we ook, maar vonden het nogal teleurstellend, we volgden een potvis ruim 1,5 uur onder water tot hij 5 minuten boven kwam. Je kon alleen de bovenkant van zijn rug zien en toen hij dook hij weer onder. Begrijp ons niet verkeerd, het is nog steeds mooi om te zien, maar gewoon niet wat we hadden verwacht.

Een zee vol leven

We verbleven meer dan een week in Kaikoura en hebben veel dolfijnen, zeehonden en zelfs drie orka’s gezien! Gewoon vanaf het strand of de rotsachtige kustlijn. Vanwege de Kaikoura-kloof wordt het water dicht bij de kust al snel diep. De wegen in Kaikoura zijn voornamelijk langs de kustlijn, dus houd in de gaten of je onderweg wat ziet. De beste plekken om veel zeeleeuwen te zien zijn bij Point Kean Viewpoint en Ohau Point Look Out.

kaikoura nieuw zeeland
kaikoura walvis
walvis kaikoura

Arthur's Pass

Als je van Christchurch aan de oostkust naar de westkust van het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland rijdt, kom je door Arthur’s Pass. Dit nationale park is de hoogste en meest spectaculaire pas over de Zuidelijke Alpen. In deze hoge bergen en steile kloven leeft de Kea, een ondeugende alpenpapegaai. Het zijn zeer intelligente en brutale vogels. Als je je auto parkeert bij de Otira Viaduct Lookout, zul je ze waarschijnlijk tegenkomen. De meest voorkomende plaats om ze te vinden naast Arthur’s Pass is Milford Sound.

kea papegaai nieuw zeeland
arthur's pass

Cape Kidnappers

Als je enkele van de grootste jan-van-gentkolonies ter wereld wilt zien, ga dan naar Cape Kidnappers, vlakbij Hawke’s Bay. Heb je ooit iets gezien dat eruitzag als een raket die in de oceaan duikt? Dit was waarschijnlijk een jan-van-gent. Deze majestueuze zeevogels duiken in de oceaan naar vis en zijn fascinerend om te zien. Je kunt naar de jan-van-gentkolonie wandelen of een rondleiding volgen.

kuiken

Marlborough Sounds

Marlborough Sounds heeft een scala aan natuurlijke flora en fauna en inheemse vogels, insecten en dieren. Het is een geweldige plek om dolfijnen, kleine blauwe pinguïns, zeehonden en walvissen te zien. Een plek die we echt vredig vonden, is Elaine Bay, verborgen in de Sounds. Er is een kleine camping midden in de natuur, word wakker met het geluid van zingende vogels. Vanaf de steiger kun je pijlstaartroggen, haaien en meer spotten!

tui vogel nieuw zeeland
pijlstaart rog marlborough sounds
marlborough sounds

The Caitlins

Niet veel toeristen gaan helemaal naar het zuiden, naar de Caitlins, aan de zuidkust bij Invercargill. In dit deel van het Zuidereiland kun je veel zeedieren spotten, vooral bij Curio en Porpoise Bay. In de zomer spelen de kleine Hector dolfijnen in de branding en kun je ze vanaf het strand zien. Je kunt zelfs met ze zwemmen als ze dat toestaan. Porpoise Bay is uniek omdat het de enige plek is waar dolfijnen zo dicht bij de kust komen zonder te worden gevoerd. Er leven ongeveer 20 dolfijnen in de baai, die ze gebruiken om hun jongen groot te brengen, te voeden en uit te rusten..

Bijzondere natuurgebieden

Geeloog pinguïns broeden in het gebied rond Curio Bay en pelsrobben en zeeleeuwen worden regelmatig langs de kust in het water gezien. Andere goede plekken om dieren in het wild te zien in de Caitlins zijn Roaring Bay (Nugget Point) en Long Point.

Bijzondere vogels kun je vinden  tijdens alle wandelingen in het bos van The Catlins. Je kunt er Tui, Bellbird, Pauwstaart, Tomtit, Brown Creeper, inheemse duif en de zeldzame Mohua. De meeste vogels zijn te zien rond Catlins Lake, Tahakopa, Waikawa en Haldane.

bellbird

Oamaru & Moeraki

De makkelijkste manier om blauwe pinguïns te zien is in Oamaru. Elke avond komen de dieren trouw naar hun nest vanuit de zee. Er is inmiddels een hele toeristenattractie omheen gebouwd waar je flink voor mag betalen. We snappen dat het geld dat ze vragen voornamelijk wordt gebruikt voor natuurbehoud en onderwijs, maar toch … het is de natuur en we vinden dat de natuur van iedereen is. We zouden niet moeten betalen om die dingen te zien. Wil je de “toeristen show” ontwijken, ga dan naar Moeraki. 

Zeeleeuwenkolonie bij Katiki Point

Katiki Point is adembenemend met oranje zandstranden, rotsen en een ruig stukje oceaan. Er is een enorme zeeleeuwenkolonie en we hebben op deze plek ook een zeldzame geeloog pinguïn gezien. Pinguïns verlaten het nest meestal vroeg in de ochtend en komen laat in de middag / vroege avond terug. Je moet geduld hebben; we hebben bijna twee uur gewacht van 15.30 uur tot 17.30 uur en net toen we op het punt stonden te vertrekken, besloot een pinguïn terug naar huis te komen. Hij stopte met waggelen op nog geen  3 meter bij ons vandaan, we hebben dik een half uur naar dit leuke beestje gekeken. In de tussentijd zijn er prachtige uitzichten, zeevogels en zeeleeuwen in hetzelfde gebied, je zult je in de tussentijd dus niet vervelen. 

zeeleeuwen
geeloog pinguin nieuw zeeland
geeloog pinguin
zeeleeuw zuidereiland

Otago Peninsula, Dunedin

Het schiereiland Otago is de thuisbasis van Nieuw-Zeeland pelsrobben en zeeleeuwen, geeloog- en blauwe pinguïns en de enige albatrossenkolonie op het vasteland. De rit naar het Royal Albatross Centre is erg mooi. Naast het infocentrum is een geweldig uitkijkpunt op het Taiaroa Viewing Platform. Je kijkt uit over de Stille Oceaan en de haven van de stad Dunedin.

Als je geluk hebt, kun je de albatrossen zien vliegen of op hun nesten zien zitten. Er vliegen ook veel meeuwen rond. Net voor het Royal Albatross Centre ligt Pilots Beach waar meestal enkele zeehonden in de zon liggen te ontspannen. Als je de enorme albatrossen van dichtbij wilt zien, moet je een tour boeken. 

otago pensinsula
otago peninsula nieuw zeeland
zeeleeuw otago

Abel Tasman National Park

Dit is het kleinste nationale park van Nieuw-Zeeland maar zeker niet de minste. Het Abel Tasman park heeft baaien met goudkleurig zand, weelderige begroeïng langs de kust, kristalhelder water en een wereldberoemde hike. De beste stranden en baaien waar je wilde dieren kunt spotten, zijn te voet bereikbaar, hoewel het een paar uur tot dagen kan duren. Je hebt een betere kans op het water, dus als je een kajak hebt, is dit de plek om deze te gebruiken! Je kunt ook een kajak ter plaatse huren. We hebben zeehonden, dolfijnen, roggen, inheemse vogels en pinguïns gezien. Behalve dat je veel dieren kunt zien, is de omgeving onwijs mooi. We raden aan om minimaal 2 nachten in Abel Tasman Park te verblijven, al kun je er ook gemakkelijk twee weken vertoeven.

Wharariki Beach

Iets verder ten noorden van Abel Tasman ligt Wharariki Beach (meest noordelijke punt nabij Archway Islands). We ontdekten deze plek door met andere reizigers te praten en besloten die kant op te rijden. Vanaf Marahau, Abel Tasman, is het twee uur rijden. Volg de hoofdweg helemaal tot aan Collingwood & Farewell Spit en vervolgens naar Wharariki Beach waar je kunt parkeren. Volg het pad naar het strand en in ongeveer 20 minuten zie je de zandduinen en de oceaan. Hier spelen zeehondenpups in de rotspoelen. De beste tijd om ze te zien is van december tot april tijdens laagtij.

Abel Tasman nationaal park
zeeleeuw abel tasman
abeltasman
pinguin abel tasman

TIP ♥ – Nieuw-Zeeland is geen goedkoop land, maar staat zeker in onze top 5 van mooiste landen ter wereld. Hoeveel ben je kwijt aan een huurauto, accommodatie, eten en excursies? Helaas hebben we dit zelf niet goed bijgehouden, maar reisbloggers Erik & Judith gelukkig wel. Zo krijg je een idee wat ongeveer de kosten voor een reis naar Nieuw-Zeeland zijn.

Heb jij Nieuw-Zeeland weleens bezocht? En wat vond je ervan? Of staat het nog op je lijst? Mocht je nog meer tips willen of heb je vragen over bepaalde bestemmingen, stuur ons dan gerust een berichtje, we helpen je graag.

Een van de beste boeken om mee te nemen op jouw reis is de Lonely Planet New Zealand. Zo haal je alles uit je reis!