The Salty Beachbums

De beste manieren om het koraalrif te beschermen

koraalrif raja ampat

Ben jij net als ons ook zo gek op snorkelen en duiken? Tijdens onze reizen, zoeken we altijd de mooiste plekken op met een tropisch onderwaterleven en kleurrijk koraal. Helaas zien we steeds vaker beschadigd koraal of zelfs hele dode stukken. Koraal is erg gevoelig voor veranderingen en groeit soms maar met enkele millimeters per jaar. Met de onderstaande tips kun je bijdragen aan het herstel en behoud van het koraalrif. Jij helpt ook mee toch?

Wat staat er in dit artikel?

Wat is koraal?

Veel mensen denken dat koraal een plant of steen is, maar het zijn toch echt dieren. Hele kleine diertjes, poliepen genoemd. Samen maken ze een skelet van kalk, wat elk jaar een beetje groeit. Alle poliepen samen vormen een kolonie, een stuk koraal. Het koraal werkt samen met microscopisch kleine algen (zoöxanthellen), die leven in het weefsel van het dier. Het koraal biedt bescherming aan de algen, deze geven in ruil daarvoor voedsel. De algen zetten licht om in voedingsstoffen en in kleur. Het koraal heeft de felle kleuren dus te danken aan de algen. Een mooi voorbeeld van hoe de natuur samenwerkt!

koraalrif kreeft

Waar vind je koraalriffen?

De meeste koraalriffen groeien in tropische zeeën. Koraal houdt van een warme temperatuur van gemiddeld 26 graden. Bij deze optimale temperatuur groeien ze het snelst. In zeeën waar het kouder is dan 20 graden zul je niet snel koraal tegenkomen, maar er zijn wat uitzonderingen. Wij hebben het geluk om op de mooiste plekken ter wereld al gedoken en gesnorkeld te hebben. Onze favoriete landen zijn Indonesië, Filipijnen en Egypte. De koraalriffen in deze landen zijn enorm divers, je kijkt er je ogen uit.

Waarom is het koraalrif zo belangrijk?

Een koraalrif is een compleet ecosysteem dat bestaat uit miljoenen kleine diertjes, weekdieren, sponzen en vissen. Er zijn drie verschillende soorten koraalriffen: een kustrif (franjerif), barriererif en atolrif. Het grootste en meest bekende rif is het Great Barrier Reef in het oosten van Australië. Een koraalrif geeft bescherming aan vissen en andere dieren. Daarnaast biedt het veel eten en leggen vissen er hun eieren. Ook functioneert het koraalrif als kustbescherming; een barrière tegen golven.

Behalve dat een koraalrif belangrijk is voor dieren, zijn wereldwijd ook honderden miljoenen mensen afhankelijk van het rif voor hun voedsel of inkomen. Het is een natuurlijke cirkel. Des te meer reden om ervoor te zorgen dat de koraalriffen gezond blijven.

koraalrif Bunaken

Wat zijn de grote bedreigingen voor koraalriffen?

De grootste bedreiging voor het koraal is klimaatverandering. Als de temperatuur van het zeewater stijgt, tast dit de koralen aan. Ook zijn er jaarlijks steeds meer stormen die het koraalrif beschadigen. Andere factoren worden veroorzaakt door menselijk handelen. Denk aan vervuiling, overbevissing en de afvoer van landbouwstoffen. Het koraalrif is een kwetsbaar ecosysteem, waar we voorzichtig mee om moeten gaan.

Zoals je hierboven hebt gelezen, dankt het koraal zijn kleur aan de algen die erin zitten. Het zijn vooral de algen de niet goed tegen een snelle stijging van de watertemperatuur kunnen. Je hebt vast wel eens wit koraal gezien. Dit proces heet verbleking; de algen verlaten het koraal, waardoor de kleur ook weg gaat. Het koraal kan een tijdje zonder de algen, maar duurt dit te lang, dan sterft het koraal. Enorm jammer, want het duurt al zo lang voordat koraal groeit.. Gelukkig is er ook goed nieuws: sommige koraalriffen passen zich snel aan. Laten we de natuur een handje helpen (of beter gezegd: niet tegenwerken)!

Hoe kun je het koraalrif beschermen op reis?

Aan de meeste bedreigingen voor het koraalrif kun je weinig doen. Maar alle beetjes helpen! Er zijn nog genoeg maatregelen die je zelf kunt nemen om de koraalriffen te beschermen. Ga je de volgende keer op reis, houd deze tips dan in je achterhoofd. Of nog beter, vertel het verder aan zoveel mogelijk mensen. Samen kunnen we veel bereiken.

Zonnebrandcrème

Is zonnebrandlotion schadelijk voor het milieu? Beschermt het je huid wel voldoende? Deze vragen komen misschien wel eens bij je op. Veel zonnebrandlotions bevatten ingrediënten zoals oxybenzone, octinoxate, octocrylene. Deze UV-filters kunnen het koraal en zeeleven ernstig beschadigen. Deze stoffen zorgen ervoor dat het koraal verbleekt, het reproduceren stopt en uiteindelijk sterft het koraal. Dit heeft een enorme invloed op het leven en biodiversiteit in de oceaan.

Let daarom bij het kopen van zonnebrand op de labels, buiten de hiervoor genoemde ingrediënten, zou je ook kunnen letten op ingrediënten alcohol, parfum, eucalyptus, palmolie en parabenen. Deze wil je liever niet in je zonnebrand. Buiten dat ze niet goed zijn voor het zeeleven, zijn ze ook niet goed voor je huid. Stream2sea heeft een een hele fijne collectie ‘reefsafe’ zonnebrandlotions. 

Wist je dat: Hawaï sind 2021 alle zonnebrand verbiedt die een gevaar vormt voor het koraal. Goed bezig, we hopen dat er meer landen volgen.

koraalrif snorkelen

Draag een UV-shirt

Uiteraard is de beste manier van bescherming om niet te lang in de zon te zijn – en zeker niet tussen 11:00-14:00 als de zon op zijn felst is. Om te voorkomen dat je zonnebrand in het water terecht komt, kun je kiezen voor een UV shirt of zeer dunne wetsuit. De speciale UV-shirts beschermen vaak tot 50+ UV bescherming en zijn ook nog eens duurzaam.

Raak het koraal niet aan

Wat voor ons zo vanzelfsprekend is, schijnt voor anderen niet zo te zijn. Het verbaast ons nog steeds hoeveel mensen niet weten hoe kwetsbaar koraal is. We zijn tijdens onze reizen regelmatig snorkelaars die vol op het koraal gaan staan omdat ze bijvoorbeeld moe zijn of even willen kijken waar ze zijn. Ongelofelijk. Het kan iedereen overkomen, maar vermijd het (per ongeluk) stoten en aanraken van het rif. Probeer het koraal ook niet op te pakken of af te breken.

Wist je dat als je vuurkoraal aanraakt, je roodheid en blaren kunt krijgen? Houdt dus ten alle tijden je handen bij je, ook bij al het zeeleven. Meeliften met een schildpad of even een dolfijn aaien? Gewoon niet doen, en spreek anderen erop aan als je dit ziet.

schildpad

Anker uit, alleen op zandbodem

Als goede schipper, laat je je eerst informeren waar de koraalriffen zich bevinden. Zo voorkom je vaarschade aan het rif, maar ook aan je boot. Ga niet met je boot voor anker bij een koraalrif. Maak gebruik van een ligplaats, indien deze in de buurt is om aan te meren. Soms zijn er boeien geïnstalleerd dicht bij het rif, zo hoef je geen anker te gebruiken. Indien je toch het anker moet gebruiken, zoek dan naar een zandbodem.

Tip: Ook visnetten, vangstlijnen en vishaken kunnen schade veroorzaken aan het koraalrif. Dit is een reden, waarom het beter is om ergens anders te gaan vissen.

Let op je vinnen tijdens duiken en snorkelen

Iedereen wil op reis van de mooie onderwaterwereld genieten. Toch zijn toeristen één van de grootste veroorzakers van schade aan het koraalrif. Vaak in de opwinding, tijdens het duiken en snorkelen, kan het ongecontroleerd trappelen met de vinnen het koraal beschadigen. Probeer daarom, tijdens het duiken en snorkelen, controle te houden over je benen en vinnen. Relax!

Neem het afval onderwater mee

Een verpakking van een zak chips, een cola flesje of een plastic tas; het hoort allemaal niet in de oceaan. Tijdens het duiken en snorkelen ben je dit vast weleens tegen gekomen onderwater. Neem dit mee waar mogelijk. Probeer dit wel te doen zonder het rif te beschadigen. Veel duikers doen dit al, maar niet ieder duikpak heeft pockets. Zij gebruiken hiervoor de TRSHBG, oftewel Trashbag. Dit is een gave kuit- of heuptas waar je afval in kwijt kunt. Je kunt een TRSHBG bag dragen tijdens het duiken, snorkelen, zwemmen of surfen en je kunt hierbij je handen vrijhouden. De afvaltas heeft een ronde opening, zodat je het afval er makkelijk in stopt. Door de trechtervorm aan de onderkant stroomt het water er weer uit.

koraalrif filipijnen

Wordt vrijwilliger bij een herstelproject voor koraalriffen

Sluit je aan bij een vrijwilligersproject. Help met het herstel van koraalriffen. Het doel van de projecten is vaak om de bedreigde dier- en koraalsoorten in de oceaan te beschermen. De leukste projecten vind je op www.projects-abroad.nl of www.volunteerworld.com. Naast het helpen aan het herstel van het koraalrif, doe je ook veel kennis op over de rol van het marine ecosysteem. Daarnaast bestaat een projectgroep vaak uit een internationaal gezelschap, waardoor het ook nog eens super gezellig is. Grijp je duikbril en ga ervoor!

Leer meer over het koraalrif

Een betere bescherming van het koraalrif begint vaak bij kennis. Leer over biodiversiteit en de rol die koraalriffen spelen in de gezondheid van onze oceaan en wereld. Een koraalrif dient als kraamkamer, schuilplaats en voedselvoorziening voor vissen. Het zwakt de golven af, hierdoor voorkomt het overstroming en het wegspoelen van zand aan de kust, het beschermt diverse kleine eilandjes. Koraalrif filtert ook het water, waardoor dit schoon blijft. Bekijk eens de documentaire Chasing Coral op Netflix.

nemo koraalrif

Spread the word

Wat kun je zelf doen? Praat met familie, vrienden en andere reizigers over het behoud en bescherming van het koraalrif. Praat met de lokale bevolking, soms weten zij ook niet hoe belangrijk het koraalrif is. Luister naar hun kennis van het rif en de zee, maar voorzie ze eventueel ook van informatie. Organiseer eens een beachcleanup, dit kan natuurlijk ook gewoon op een Nederlands strand. Waar je dit ook organiseert, het helpt met het verminderen van de plastic soup in de oceaan.

Wat doe jij om de koraalriffen te beschermen? Het is nooit te laat om te beginnen!
Volg voor meer reisinspiratie ons Instagram account @thesaltybeachbums. We ontmoeten graag andere reizigers! 

P.S. we denken dat je ook onze tips kunt gebruiken om plasticvrij te reizen.
Happy Travels!

koraalrif siquijor

Dit artikel bevat affiliate links. Wanneer jij via deze links iets koopt, krijgen wij een klein percentage van jouw aankoop. Jij merkt daar helemaal niks van maar dit helpt ons wel enorm om deze blogs te kunnen blijven schrijven. We zullen nooit producten aanbevelen waar we zelf niet achter staan!