Wellness

Lorem ipsum dolor sit amet, ex sed nostro pertinax. Aeque placerat ne eum.

Latest Posts

    Sorry, no posts matched your criteria.

facebook instagram twitter

Hoe overleef je op een onbewoond tropisch eiland?

aitutaki eiland

Wilson! Wilson! Heb je de film ‘Castaway’ gezien, dan weet je waar we het over hebben. Zo niet, dan moet je hem snel kijken 😉 En zo zijn er nog een paar films en tv-programma’s waar mensen moeten zien te overleven op een onbewoond eiland, zoals Expeditie Robinson en Million Dollar Island. Hoe beland je op een onbewoond eiland? Vaak gaat er iets mis met een boot, slecht weer of een noodlanding met het vliegtuig. De kans dat jou dit overkomt, is natuurlijk niet heel groot. Maar het kan geen kwaad om toch goed voorbereid te zijn. Onthoud deze handige tips voor als je in een soortgelijke situatie terecht komt.

Wat staat er in dit artikel?

Strand je op een onbewoond eiland, dan heb je waarschijnlijk geen survivalspullen in je rugzak. Je moet zien te overleven en hebt geen idee hoelang het duurt voordat je ‘gered’ wordt. Gelukkig hebben de meeste tropische eilanden genoeg te bieden om het even uit te houden. Met de juiste mindset, kennis en creativiteit kom je een heel eind.

strand voetstappen
eiland leven

Gestrand op een onbewoond eiland, wat nu?

We gaan er even vanuit dat je niet vrijwillig op een onbewoond eiland bent beland. Check als eerste je omgeving, zijn er nog meer mensen in jouw buurt? Misschien hebben zij hulp nodig. Wist je dat de kans op overleven op een onbewoond eiland groter is met meerdere mensen dan wanneer je alleen bent?

Misschien moet je naar een onbewoond eiland zwemmen vanaf een zinkende of kapotte boot. Probeer tijdens je zwemtocht naar het strand, zoveel mogelijk materialen te verzamelen die in je buurt rond dobberen. Er kunnen nuttige spullen tussen zitten, die helpen bij het overleven zoals etenswaar, kleding of stukken plastic. Misschien zie je het normaal als rommel, maar kan het nu heel bruikbaar zijn. Neem dus mee wat je kunt.

TIP ♥ – Kijk of je wat roods ziet drijven, dit kan een EHBO-kit zijn!

Maak een schuilplaats

Het weer op een tropisch eiland is verraderlijk. Zo heb je een felle zon, een uur later een halve storm. Om jezelf te beschermen tegen de invloeden van het weer, is een goede schuilplaats erg belangrijk. Hier kun je uitrusten zonder dat je verbrandt. Maak een simpele schuilplaats van bladeren van een palmboom die op de grond liggen. Het beste is om van de grond af te slapen (dus iets erboven, door een verhoging). Dit vanwege insecten en andere dieren die over de grond rondlopen. Zeker als je slaapt, is dit veiliger.

TIP ♥ – Pas op voor palmbomen. Kijk uit malloot, een kokosnoot! Het lijkt een goed idee om je schuilplaats hier op te zetten, maar een vallende kokosnoot kan je fataal worden. De kans is groter dat je door een kokosnoot wordt geraakt, dan dat je wordt gebeten door een haai.

palmbomen eiland

Zoek een waterbron

Door de brandende zon droog je snel uit. Ook door inspanning, zoals het zoeken naar eten of je schuilplaats bouwen, verlies je veel vocht. Het vinden van drinkwater is een must als je wilt overleven op een onbewoond eiland. Zonder water houd je het geen drie dagen uit. Het drinken van zeewater is in ieder geval geen goed idee. Hierdoor droog je alleen maar sneller uit en geeft gezondheidsproblemen. Probeer tijdens een regenbui het water op te vangen. Je kunt ook het dauw van de bladeren drinken.

Vocht in fruit en planten

In het meeste fruit zit ook water. In kokosnoten zit water én vruchtvlees. Ondanks dat je er dus niet teveel onder palmbomen moet staan, zijn de kokosnoten erg handig. Zoek ernaar op de grond, want in een boom klimmen of ze eruit gooien kost teveel energie. Misschien groeit er ook ander fruit zoals bananen, wilde ananas of cocoplum. Dikkere plantenstengels kunnen ook water bevatten. Breek of snij deze in de lengte open. Ziet het vocht er melkachtig of verkleurd uit? Dan kun je het niet drinken. 

tropisch fruit eiland
bananenplant

Maak een SOS signaal

Natuurlijk wil je zo snel mogelijk gered worden. Probeer een signaal af te geven. Een signaal zorgt ervoor dat je locatie sneller achterhaalt wordt door degene die naar je opzoek zijn. Er zijn diversen manieren en woorden om een SOS-signaal te maken:

  • Probeer aandacht te trekken met wapperende kleding, plastic of doeken als je een boot of vliegtuig in de buurt ziet.

  • Maak rook door het verbranden van hout en vochtige bladeren. Vanaf het hoogste punt op het eiland is dit het beste zichtbaar.

  • Gebruik de woorden HELP, SOS en de letter X. De letter X is de internationale letter voor een noodsituatie. Schrijf de woorden in het zand op het strand of zoek stenen en stapel deze op in deze woorden.

Ga op zoek naar eten

Je weet niet hoelang het duurt voordat je gered wordt. Naast een schuilplaats en drinkwater, heb je ook voedsel nodig. Op de meeste tropische eilanden is er helaas geen lopend buffet 😉 Fruit is het makkelijkste om te eten en ook nog lekker. Van de suikers die erin zitten, krijg je de nodige energie. Twijfel je of iets giftig is, wrijf dan eerst het voedsel op je hand. Krijg je geen uitslag of reactie, smeer het dan over je lippen. Geeft ook dit geen reactie, houd het voedsel dan een aantal minuten in je mond en spuug het daarna uit. Gaat dit goed, dan kun je het proberen te eten.

Vissen vangen

Vissen zijn een goede bron van energie, boordevol vetten en eiwitten. Zit je op een onbewoond tropisch eiland, dan ben je omringd door water. Maak hier gebruik van door in het ondiepe water rond het eiland naar vis te zoeken. Probeer vis te vangen met een zelfgemaakte hengel, speer of visnet. Is het je gelukt? Verwijder dan
de ingewanden en schubben van de gevangen vis, met een mes of ander scherp voorwerp. Gril de vis boven een open vuur, maak een vissoep of rooster de vis op hete kolen. Rauwe vis eten kan in principe ook, maar is niet aan te raden omdat je niet weet of de vis schadelijke parasieten en bacteriën bevat. Neem je de gok, kan dit maag-darmklachten, diarree, overgeven en andere infecties veroorzaken. Daar zit je echt niet op te wachten, zeker niet op een onbewoond eiland!

Geen vis te vinden? Ook zeewier kun je vaak eten. Maar dan wel vers uit de zee, niet als het op strand is aangespoeld. Tussen de rotsen is van alles eetbaars te vinden zoals oesters, krabben en zee-egels.

Jagen op dieren

Op een onbewoond eiland kun je dieren eten, denk aan hagedissen, knaagdieren, vogels en insecten. Moet je ze wel eerst zien te vangen natuurlijk. Het is even omschakelen, maar als je maag flink begint te knorren, ziet alles er smakelijk uit. Zet vallen of jaag met zelfgemaakte wapens zoals speren, grote stenen of pijl en boog. Heb je een dier gevangen, moet je het voorbereiden door het te ontvellen, de ingewanden te verwijderen en daarna met water goed af te spoelen. Gaar het vlees boven een vuur, in een bouillon of rooster je gevangen hapje op hete kolen.

rarotonga eiland hagedis

Maak een kampvuur

Om te overleven heb je een kampvuur nodig. Het zorgt voor warmte, licht, houdt wilde dieren op afstand je kunt er je eten op bakken of koken. Het makkelijkste maak je vuur met een vuurstarter, aansteker of waterbestendige lucifers. Gelukkig kun je ook zonder deze tools vuur maken.

Verzamel kleine stukjes hout, droge bladeren en takjes en maak hiervan een klein ‘tipi tentje’. Dit wordt het frame voor je kampvuur. Nu moet je nog iets hebben wat snel vlam vat, dit heet een tondel. Gebruik hiervoor droog gras, de haren van de schil van een kokosnoot of droge bladeren.

Geduld is een schone zaak

Zoek een stokje van zacht hout en maak hier een groef in. Leg de tondel in de groef. Wrijf nu met een hardhouten stokje snel op en neer langs de groef om door wrijving warmte te creëren. Je wilt een vonk krijgen waardoor een vlammetje ontstaat. Zet je eerder gemaakte houten frame over de tondel en blaas zachtjes. Leg er stukken hout op om het vuur groter te maken. Het maken van vuur op deze manier is niet makkelijk, maar de aanhouder wint!

Denk na over eventuele gevaren

Op een tropisch eiland kan van alles rondlopen. Giftige spinnen en slangen, maar misschien ook gevaarlijke roofdieren. Voor je eigen zelfverdediging is het verstandig om altijd een stok of zelfgemaakt speer bij je te hebben. Deze kun je meteen gebruiken om te speervissen, als wandelstok of om fruit mee uit de bomen te krijgen. Zijn er grotten op jouw eiland? Die kun je beter niet in gaan, omdat dit wel eens het huis kan zijn van een wild dier.


Vermijd de diepere wateren in de zee, dit voorkomt een ontmoeting met eventueel aanwezige haaien. Dan heb je natuurlijk nog stekende of bijtende insecten, giftige planten en ander gespuis. Het ziet er misschien paradijselijk uit, maar overleven op een tropisch eiland is geen pretje.

slang tropisch
gele spin tropen
onbewoond eiland

Wacht op hulp

Je schuilplaats is klaar, het kampvuur brandt en je hebt water en voedsel gevonden. Er rest je nog maar een ding: wachten op hulp. Het veiligste wat je kunt doen, is blijven waar je bent en wachten op redding. Blijf doorgaan met de redding signalen uitzenden en de kans is groot dat iemand je vindt.

Concentreer je op overleven

Een goede mindset is super belangrijk om te overleven op een tropisch eiland. Hoe je met alles omgaat en keuzes maakt, hebben een grote invloed op je kans van overleven. Blijf rustig, geconcentreerd en denk logisch na. Raak je in paniek, dan ga je meestal stomme dingen doen. Probeer voldoende rust te krijgen, want vermoeidheid kan zorgen dat je onvoorzichtig wordt. Probeer positief te blijven, dit helpt je om te overleven. Voel je eenzaamheid, ga dansen of zingen!

tropisch eiland bunaken indonesie

Denk na over je volgende stappen

Natuurlijk hoop je dat je SOS-signalen snel opgemerkt worden, maar wat als dit niet gebeurt? Denk daarom na over je volgende stappen. Bedenk wat je kunt doen om jouw situatie te verbeteren. Misschien besluit je om jouw schuilplaats te verbeteren, zodat je nog beter beschermd bent. Waar ligt jouw eiland? Misschien is het bouwen van een vlot om van het eiland af te komen een idee. Dit is eigenlijk alleen een goed idee als je andere eilanden ziet waar je heen kunt varen. De open zee op met een (gammel) vlot, is niet de beste kans om te overleven. Ga je toch de gok wagen, maak dan eerst een paar testvaarten in ondiep water. En zorg voor voldoende eten en drinkwater.

Jouw eigen expeditie Robinson

Voor veel reizigers heeft het ‘back to basic’ leven op een tropisch eiland wel wat. Zo zijn er in Indonesië  en de Filipijnen enkele onbewoonde eilanden waar je voor 1 of meerdere dagen afgezet kunt worden. Ook zijn er reisorganisaties die dit aanbieden (docastaway.com). Wil je meer te weten komen over overleven op een eiland? Lees dan eens de boeken:


Volg voor meer reisinspiratie ons Instagram account @thesaltybeachbums. We ontmoeten graag andere reizigers! 

P.S. We denken dat je ook onze tips kunt gebruiken in het blog: Hoe plan je een reis? Eenvoudig stappenplan voor jouw volgende avontuur

eiland aitutaki

Dit artikel bevat affiliate links. Wanneer jij via deze links iets koopt, krijgen wij een klein percentage van jouw aankoop. Jij merkt daar helemaal niks van maar dit helpt ons wel enorm om deze blogs te kunnen blijven schrijven. We zullen nooit producten aanbevelen waar we zelf niet achter staan!