The Salty Beachbums

Housesitting & petsitting: onze ervaringen + handige tips!

petsitting

Tijdens onze wereldreis naar Australië hoorden we voor het eerst van house- en petsitting. Dit is een alternatieve manier van reizen, waarbij je voor een tijdje op iemand zijn huis en/of dier(en) past. Dat klinkt ontzettend leuk, en dat is het vaak ook. Toch komt er best nog wat bij kijken. Lijkt het jouw leuk om eens te proberen? Lees dan eerst dit blog, zodat je veelgemaakte fouten kunt voorkomen en goed voorbereid bent. Petsitting is een geweldige manier om een land te ontdekken en wat geld te besparen. 

In dit blog:

Wat is housesitting?

Bij housesitting pas je op iemands huis terwijl diegene op vakantie is. In ruil daarvoor mag jij gratis in het huis verblijven. Dat kan voor een paar dagen, maar ook voor meerdere weken of zelfs maanden. Vooral bij langere vakanties zoeken mensen iemand die een oogje in het zeil houdt. Je geeft de planten water, houdt het huis schoon en ruimt de post op. Een bewoond huis verkleint de kans op inbraak. Zo kan iemand met een gerust hart op reis. Wat vaker voorkomt, is een huizenruil. Heb je zelf een huis of appartement, kun je dit ook overwegen. Zeker als je woning op een gunstige locatie ligt, zoals in het centrum van Amsterdam of aan de kust. 

TIP ♥De go-to website hiervoor is Trusted housesitters, waar je met handige filters eenvoudig jouw ideale housesit kunt vinden. Als je op dieren past, is het handig om al wat ervaring met honden en/of katten te hebben. Een goed profiel met referenties helpt om sneller matches te vinden. 

Wat is petsitting?

Petsitting kan overal ter wereld, maar de meeste ‘sits’ vind je in Amerika, Engeland, Europa en Australië. In deze regio’s is het vrij normaal om langere reizen te maken waarbij mensen iemand nodig hebben om voor hun huisdier(en) te zorgen. Voor honden en katten is het prettiger om in hun eigen huis te blijven, dan in een kennel of dierenpension. Het dier heeft minder stress en krijgt vaak meer persoonlijke aandacht. Daarnaast scheelt het voor de eigenaar veel geld, en is petsitting een win-win voor beide partijen. Twee weken een hond onderbrengen in een kennel kost al snel €300. Je past vaak op een hond of een kat, of een combinatie van dieren. Die keuze is aan jou, je moet je er wel comfortabel bij voelen, dieren leuk vinden en enige kennis hebben van dierengedrag. Vind je het spannend, probeer dan eerst een adres in Nederland, België of Duitsland. Dan hoef je niet direct een vliegticket te boeken, en rijd je er gewoon heen met de auto of openbaar vervoer. 

petsitting Spanje
Petsitting Nieuw-Zeeland

De voordelen van petsitting

Steeds meer mensen ontdekken petsitting; al krijgen we regelmatig verbaasde blikken als we vertellen dat we tijdens onze vakantie op iemand anders zijn huisdier passen. Er gaat ineens een wereld voor ze open haha! Maar wat hoe is het nu écht om als sitter op pad te gaan? Hieronder delen we een uitgebreid overzicht van de voordelen en nadelen, bekeken vanuit het perspectief van de sitter. 

Gratis accommodatie
Een van de grootste pluspunten van housesitting en petsitting: je krijgt vaak een volledig huis of appartement tot je beschikking, zonder daarvoor te betalen. Dit is niet alleen goedkoper dan hotels of Airbnb, het geeft je ook véél meer comfort en privacy. Denk aan een eigen keuken, tuin, wasmachine, en soms zelfs een zwembad of auto die je mag gebruiken. Je bespaart hiermee al snel hiermee honderden euro’s per week.

Unieke reiservaring
Bij petsitting wordt je meer onderdeel van het lokale leven. Je zit meestal in een normale woonwijk, of misschien wel op een boerderij op het platteland. Je verblijft buiten het toeristengebied en komt op plekken waar je anders niet zo snel heen gaat. Je leert een dorp / land op een andere manier kennen. Zo hebben wij eens een petsit van twee weken gedaan op het Caribische eiland Bonaire. De eigenaren hadden een aparte guesthouse op hun ruime terrein in de heuvels, waar we in mochten verblijven. De lieve hond was erg makkelijk en liep overdag gewoon rond in de grote tuin. Voor ons ideaal, zodat we ook nog een paar uur op pad konden om het eiland te verkennen. We hebben het erg naar ons zin gehad!

Een flinke dosis dierenliefde
Als je – net als ons – gek bent op dieren maar zelf niet de mogelijkheid hebt om er eentje te houden (bijv. door veel reizen, kosten of woonsituatie), is petsitting ideaal. Je krijgt gezelschap van honden, katten of andere huisdieren, zonder de langetermijn verantwoordelijkheid. Het geeft veel voldoening om voor dieren te zorgen, zeker als je een band met ze opbouwt. Zo pasten wij eens op een lammetje + kleine hond, en een andere keer op paarden met veulens. Super schattig! Wel handig als je wat ervaring hebt met de dieren waar je op past, of bereid bent je daarin te verdiepen. 

lammetje petsitting
veulen petsitting

Flexibel en avontuurlijk
Als je locatie-onafhankelijk werkt of flexibel kunt reizen, opent petsitting een wereld aan mogelijkheden. Je kunt van land naar land trekken, meerdere sits achter elkaar doen of juist kiezen voor één langere periode op dezelfde plek. Wij geven de voorkeur aan langere petsits, van minimaal twee weken. 

De nadelen van petsitting

Als sitter krijg je te maken met verantwoordelijkheden, planning en soms ook beperkingen. Honden moeten vaak twee tot drie keer per dag uit, je kunt dan niet een hele dag weg blijven. We horen van andere petsitters weleens ‘horrorverhalen’ van agressieve huisdieren, vieze huizen of last-minute afzeggingen. Via TrustedHousesitters of andere betrouwbare platformen zal dit niet zo snel voorkomen. Maar het is wel goed om te beseffen dat petsitting ook best uitdagend kan zijn. 

Verantwoordelijkheid
Petsitting is voor dierenliefhebbers geweldig, maar het brengt wel een verantwoordelijkheid met zich mee. Je moet een huisdier voeren en aandacht geven, en soms ook medicatie toedienen. Je bent verantwoordelijk voor hun gezondheid, veiligheid en welzijn. Wordt een dier ziek of gebeurt er iets onverwachts? Dan moet jij dit opmerken en juist handelen (eventueel in overleg met de eigenaar). Daarnaast verwachten eigenaren dat je hun huis schoon houdt, de planten water geeft en netjes met alle spullen omgaat. Dat is logisch, maar geeft wel wat extra ‘werk’ tijdens je vakantie.  

Gebonden aan huis
Sommige dieren hebben meer aandacht nodig dan anderen. Zo zijn er honden die lastig alleen kunnen zijn, weet vooraf goed waar je aan begint. Zeker als je zelf geen huisdieren hebt, is het even wennen. Ineens vroeg opstaan om een dier uit te laten of te voeren, zit dan niet in je normale routine. Je moet ook elke dag thuis zijn, een weekendje weg naar een andere stad zit er niet in.

Specifieke vakantieperiode
Eigenaren zoeken naar petsitters voor data die zij op vakantie willen. Dat moet wel lukken met jouw eigen vrije dagen / vakantie. Als remote freelancer gaat dat een stuk makkelijker dan met een kantoorbaan in loondienst. Soms zijn de eigenaren nog flexibel in de exacte reisdata, en kan het in overleg. 

Dieren met een gebruiksaanwijzing
Eigenaren zijn soms niet helemaal eerlijk over het gedrag van hun huisdier. Of ze zijn het zelf al jaren zo gewend, dat het voor hen normaal is geworden. Zo reageerden wij eens op een (nogal vage) oproep via een Facebookgroep voor petsitting voor twee honden. Nadat we via een berichtje meer informatie opvroegen, kwam er een hele waslijst aan instructies. De honden konden niet bij elkaar (maar woonden wel in hetzelfde huis?), en moesten apart uitgelaten worden. De alarmbellen in ons hoofd gingen al rinkelen, dus we hebben vriendelijk gezegd dat dit niet voor ons is. Teveel gedoe. 

Tips voor petsitting

Al onze ervaringen met petsitting waren positief, een goede communicatie is daarin erg belangrijk. Begin eerst met op een rijtje zetten wat je wilt: welke landen, dieren en reisperiode. Hou er rekening mee dat je de verantwoordelijk hebt over iemand zijn huis en dier, wij nemen dat erg serieus. Onze persoonlijke tips voor petsitting: 

  • Tip 1:  Plan een kennismakingsgesprek in
    Om te bepalen of een housesit een goede match is, is een videocall of uitgebreid telefoongesprek een goed idee. In de omschrijving wordt niet altijd alles gezet. Schrijf vooraf belangrijke vragen op, zodat je ze niet vergeet. Denk aan de locatie, waar slaap je, mag je een auto gebruiken, wat verwachten ze precies van je? Zijn de data flexibel of vast? Hoe gedraagt het huisdier zich? 
  • Tip 2: Kies alleen voor petsitting waar jij je comfortabel bij voelt
    Een huisdier op ons bed bijvoorbeeld, vinden wij echt niet fijn. Maar voor sommige eigenaren is dat heel normaal en verwachten dat jij dit ook toelaat. We zien weleens oproepjes voor een sit voor 3-5 honden of 7 katten, dat vinden we echt absurd. Maar misschien word jij er wel heel gelukkig van, zoveel dieren om je heen. Bedenk wel; hoe meer dieren, hoe meer verantwoordelijkheid. 
  • Tip 3:  Hou je aan de afspraken
    Dit geldt natuurlijk voor beide partijen. Eigenaren rekenen erop dat jij de afgesproken data komt, en goed voor hun dier(en) zorgt. Ze willen met een gerust hart op vakantie. Heb je toegezegd om op iemands dier te passen, hou je daar dan ook aan. Loop de kantjes er niet vanaf; beschouw het tijdelijk als jouw huis en jouw huisdier.
  • Tip 4:  Wees eerlijk
    Het klinkt allemaal zo vanzelfsprekend, maar toch gaat het hier vaak mis. Je zit in iemand anders zijn huis, dat is al best spannend voor huiseigenaren. Gaat er per ongeluk iets kapot zoals een bord of vaas? Wees eerlijk en geef dit aan of vervang het kapotte item. Ook met het dier waar je op past, kan er weleens wat misgaan. Als je oppashond ineens in de tuin graaft of de kat zich niet lekker voelt, geef het dan gewoon door. 
  • Tip 5:  Stuur regelmatig updates
    Geen nieuws, is goed nieuws? Vaak wel, maar het is voor eigenaren natuurlijk veel leuker – en geruststellender – als ze af en toe een berichtje krijgen hoe het gaat. Wij sturen meestal twee keer per week een korte update of een paar leuke foto’s via Whatsapp.
catsitting housesitting petsitting
dogsitting, petsitting hond

TrustedHousesitters

Een van makkelijkste manieren om huis- en petsitting te proberen, is via de website TrustedHousesitters. Als sitter krijg je toegang tot duizenden beschikbare sits wereldwijd, van gezellige stadshuizen tot luxe villa’s in het buitenland. Het platform maakt het super makkelijk om contact te leggen met eigenaren, en als je ooit ergens hulp bij nodig hebt, kun je altijd rekenen op hun 24/7 klantenservice. Handig; je kunt ook zoeken via een interactieve wereldkaart. 

Begin eens met een gratis account aanmaken, en kijk of er wat voor je tussen zit. Wil je reageren op een housesit, dan moet je lid worden. Het goedkoopste basic plan is €9,95 per maand, maar dat haal je er na één keer housesitten al snel uit aan kostenbesparing op accommodatie. Meld je via de button hieronder aan, en krijg 12% korting op nieuwe jaarlidmaatschappen met de code 12TRUST. Scheelt je toch weer een paar euro 🙂

Heb je vragen of advies nodig voor één van jouw reizen? Volg ons op Instagram, Tiktok of Youtube voor nog meer tips en reisinspiratie!

E-Book 9-5 naar wereldreiziger

Droom je van méér vrijheid en reizen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Download  dit gratis E-book met 25 tips voor een vrijer leven.

Help ons winnen! 🏆

We zijn genomineerd voor de Dutch Travel Blog Awards, super trots! Hoe gaaf zou het zijn als we winnen, help je ook mee? Onwijs bedankt!