Wellness

Lorem ipsum dolor sit amet, ex sed nostro pertinax. Aeque placerat ne eum.

Latest Posts

    Sorry, no posts matched your criteria.

facebook instagram twitter

Post-reisdepressie? 10 manieren om er vanaf te komen!

post reisdepressie

Je hebt een geweldige reis achter de rug, met alleen maar toffe ervaringen. Er zijn weinig dingen die aan het gevoel van reizen kunnen tippen. En dat is nou net het probleem. Het ‘normale’ leven begint weer en na weken of maanden van vakantie lijken alle dagen op elkaar. Dat het vaak koud, grijs of nat is in Nederland helpt ook niet mee. Het liefst spring je meteen weer op het vliegtuig naar een zonnige bestemming. Maar dat gaat niet. Je hebt last van de ‘Travel blues’, iets waar veel reizigers last van hebben, zeker na een lange reis. Hoe voorkom je een post-reisdepressie of hoe verminder je deze gevoelens? Wij delen onze beste tips.

Wat staat er in dit artikel?

Terug in Nederland na een (lange) reis

Ook wij hebben het meegemaakt: Na een wereldreis van twee jaar terugkomen in Nederland en niet goed meer kunnen aarden. Er gaat niets boven dat gevoel van avontuur en vrijheid. Het verschil tussen beide levensstijlen is zo groot, dat het voelt alsof je in een zwart gat terecht komt. Hoe ga je hier mee om? Voor ons was het een nieuw gevoel dat we nog niet eerder hadden. Mensen om ons heen begrepen het niet: “Je hebt twee jaar gereisd, dat is toch lang zat?” of “Ah joh, je kunt toch elk jaar een paar weken op vakantie?”.

Dat er allemaal Covid beperkingen ingevoerd werden nadat we net terug waren, hielp ook niet mee. We hebben het echt moeilijk gehad, maar gelukkig zijn we beiden erg positief ingesteld. Herken je deze gevoelens of krijg je ermee te maken na een toekomstige reis? Lees dan vooral verder, je kunt er namelijk wat aan doen.

reizen nieuw-zeeland
strand picknick

Wat is een post-reisdepressie?

Het klinkt vrij serieus, met het woord depressie erin. En hoewel sommige er licht over denken, een post-reisdepressie is voor veel reizigers erg vervelend. Vaak begint het bij thuiskomst of zelfs al tijdens de laatste dagen van je vakantie. Je voelt je verdrietig, hebt geen motivatie meer en soms ook geen eetlust. Een post-reisdepressie kan je mentaal behoorlijk overhoop gooien. Jouw ‘oude’ leven is niet meer wat je wilt, je kunt je draai niet vinden. Je voelt je onbegrepen en alles is saai of een sleur. Je omgeving heeft na een week of twee jouw reisverhalen wel gehoord, maar jij hebt nog zoveel super gave herinneringen waar je graag over wilt vertellen. Een post-reisdepressie duurt gemiddeld tussen de 2 á 3 dagen tot een paar weken. Heb je het zwaar te pakken, kan het maanden duren.

locatie onafhankelijk werken

Maak van thuiskomen een feestje!

Net als het vertrek, is thuiskomen een belangrijk onderdeel van je reis. Misschien ben je de laatste dagen van je vakantie al wat down door de gedachte dat je terug naar huis moet. Laat je hierdoor niet van pad brengen en geniet ook die laatste dagen van je reis. Blijf actief en leef in het nu. Grote kans dat mensen thuis niet kunnen wachten om je weer te zien (en jij hun), dat is ook een leuk vooruitzicht.

Zorg wat geld achter de hand

Pas naar huis gaan als je helemaal blut bent, is geen goed idee. Je wilt na thuiskomst niet meteen als een gek naar werk moeten zoeken of een plek om te slapen. Spreek daarom met jezelf af om een bedrag op je rekening te houden als buffer. Zo kun je de eerste weken rustig aan doen. Je hebt veel minder last van een post-reisdepressie als je kunt acclimatiseren. Je moet wennen aan het leven dat je had voordat je op reis ging. Neem je tijd om na te denken over wat je wilt, je werk etc. Kun je terecht bij je oude baan of moet je opzoek naar wat nieuws? Heb je nog een huis of huurwoning aangehouden? Je zoekt een stuk relaxter als je nog wat geld achter de hand hebt. Geen geld betekent vaak stress. En door stress maak je verkeerde of te snelle keuzes.

reisdepressie
weekendje weg friesland

Start niet direct met werken of studeren

Dit is gewoon geen goed idee. Duik je meteen weer vol overal in, dan is die roes die je hebt na het reizen in één klap weg! Neem een paar dagen extra vrij. Mocht je deze luxe niet hebben, plan dan je thuiskomst dag op vrijdag. Zo heb je in ieder geval het weekend om te acclimatiseren. Neem de tijd om foto’s uit te zoeken, je backpack uit te pakken en bij te praten met familie en vrienden.

Neem een paar souvenirs mee

Wij kopen eigenlijk nooit echt souvenirs, maar dit kan wel een middel zijn om jouw post-reisdepressie wat te verzachten. Geef ze een mooie plek in je huis, zodat je elke dag even terug denkt aan jouw reis. Dit kunnen natuurlijk ook reisfoto’s zijn die je aan de muur hangt in een mooie collage. Of een geurkaars die je doet denken aan je reis. Ook muziek roept veel herinneringen op. Je hebt vast wel een favoriete playlist van nummer die je luisterde tijdens het reizen. Daar kun je toch alleen maar vrolijk van worden?

Hou je reis mindset vast

Het is lastig om in je ‘reismodus’ te blijven na terugkomst, maar het kan wel. En het helpt ook zeker om een reisdepressie te voorkomen of te verminderen. Probeer om zoveel mogelijk leuke en nieuwe dingen te blijven doen in je vrije tijd. Zo voorkom je die sleur van het dagelijkse leven en routine. Wij zijn bijvoorbeeld veel gaan wandelen, doen regelmatig een koffie of lunch bij leuke tentjes, een weekendje weg en zijn samen begonnen aan een cursus salsa dansen. Er zijn genoeg dingen die je kunt doen om dat reisgevoel vast te houden. Wat dacht je van een bezoek aan botanische tuinen, samen een exotisch gerecht koken of een fijne strandwandeling? Dit zal zeker helpen om even uit je post-reisdip te komen.

noordwijk lunch
post reisdepressie reizen

Deel je foto’s en ervaringen

Natuurlijk heb je in de eerste weken na je vakantie je ervaringen gedeeld met vrienden. Na verloop van tijd geloven ze het wel. Zit je op social media (wie niet tegenwoordig), is dit de ideale manier om gelijkgestemden te vinden en je reisfoto’s en ervaringen te delen. Of maak een fotoboek van je mooiste reisfoto’s. Kun je op die druilerige zondagmiddag even wegdromen.

Speel toerist in eigen land

Mis je het reizen heel erg, maar heb je niet voldoende financiële middelen om er snel weer voor langere tijd op uit te trekken? Geen probleem, ook in eigen land is veel te zien én te doen! Vaak dichterbij dan je denkt. Plan een dagtrip naar stad waar je nog nooit bent geweest, maak een wandeling door een natuurgebied of doe eens een huizenruil met vrienden. Wil je toch liever naar het buitenland, scoor dan een goedkoop vliegtuigticket naar een leuke Europese bestemming. Zo verander je een weekendje weg in een mini-vakantie.

friesland huisjes

Aan de slag met een reisdagboek of blog

Heb jij van jouw avonturen een reisdagboek of reisblog bijgehouden? Je kunt dit gemakkelijk doen via Polarsteps, Waarbenjij.nu of als je het professionelere wilt aanpakken, je eigen website. Je kunt ook je reiservaringen en verhalen delen via social media zoals Facebook of Instagram. Heb je niets van dit alles gedaan onderweg, dan is het een goed moment om je reisverslag te starten. Heerlijk om die herinneringen op te halen, heb je meteen de nodige afleiding.

Help andere reizigers

Tijdens je reis ontmoet je meestal genoeg vriendelijke en behulpzame mensen. Zo kom je aan tips over die ene toffe accommodatie, dat lokale eettentje en de beste stranden. Hoe leuk is het als jij ook zo behulpzaam bent voor de toeristen is je eigen land? Zie je iemand verward en zoekend om zich heen kijken, en zie je duidelijk dat het een toerist is, vraag dan of je kunt helpen. Vind je het leuk om advies te geven, bezoek dan reisforums of Facebook groepen. Jouw kennis is voor veel reizigers wat waard en je krijgt er een goed gevoel van. Ook leuk: help familie of vrienden met het plannen van hun reis. Door jouw tips en ervaringen hebben zij straks een nóg betere vakantie!

Plan een nieuwe reis

Tot slot: Verdring jouw post-reisdepressie door alvast een nieuwe reis te plannen. Maak een lijstje met bestemmingen waar je nog naartoe wilt. Waar ga je als eerste heen? Heb je een bestemming gekozen, dan valt er genoeg uit te zoeken en te plannen. Wat gaat het kosten, welke route, vervoer, excursies etc. Een betere afleiding en een nieuw doel kun je jezelf niet geven.

zwembad sawah indah villa sidemen bali

Heb jij weleens last gehad van gevoelens die lijken op een post-reisdepressie? Hoelang heb je hier last van gehad en wat heb je eraan gedaan? Reizen is geweldig, maar terugkomen van een reis is toch wat minder leuk. Voor ons is dit reisblog een fijn hulpmiddel om te dealen met onze reisblues.

Volg voor meer reisinspiratie ons Instagram account @thesaltybeachbums. We ontmoeten graag andere reizigers! 

P.S. We denken dat je ook onze tips kunt gebruiken in het blog: Hoe plan je een reis? Eenvoudig stappenplan voor jouw volgende avontuur

op wereldreis

Dit artikel bevat affiliate links. Wanneer jij via deze links iets koopt, krijgen wij een klein percentage van jouw aankoop. Jij merkt daar helemaal niks van maar dit helpt ons wel enorm om deze blogs te kunnen blijven schrijven. We zullen nooit producten aanbevelen waar we zelf niet achter staan!