The Salty Beachbums

Nieuw-Zeeland met een campervan: de ideale reisroute voor het Zuidereiland

reisroute zuidereiland Nieuw Zeeland

Nieuw-Zeeland is een geweldig land om rond te reizen met een auto  of campervan. Houd je van natuur en avontuur, dan is het Zuidereiland een goede keuze. Hier vind je met sneeuw bedekte bergtoppen, glinsterende fjorden, tropische stranden en dichte bossen. Je kunt er eindeloos wandelen, met veel kans op ontmoetingen met zeeleeuwen, dolfijnen en bijzondere vogels. En wat is een betere manier om dit prachtige eiland te verkennen dan met een campervan? Bepaal je eigen reisroute en bezoek de mooiste plekken voor een onvergetelijke ervaring. Wij bezochten het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland voor bijna 6 maanden en delen in dit blog onze reisroute en alle hoogtepunten. 

In tegenstelling tot buurland Australië, zijn de afstanden in Nieuw-Zeeland prima te doen. Toch raden we aan om het rustig aan te reizen en niet van de ene plek naar de andere te racen om alles maar te zien. Heb je bijvoorbeeld 3 weken, kies dan voor alleen het Noordereiland of alleen het Zuidereiland. Heb je meteen een goed excuus om nog eens terug te gaan 😉

In dit blog:

Nieuw-Zeeland reisroute Zuidereiland

Christchurch

We gaan er in dit blog vanuit dat je vliegt op Christchurch, de hoofdstad van het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland, en hier je route begint. Kom je met de ferry vanaf  het Noordereiland, ziet je route er iets anders uit, al raden we – als je genoeg tijd hebt – nog steeds alle onderstaande plekken aan. Christchurch staat bekend als “The Garden City”, je kunt er leuk wandelen door de vele parken en tuinen. Het is een relaxte stad waar we ons al snel thuis voelden. Het is het ideale startpunt om je reisroute voor het Zuidereiland te beginnen. Dit zijn de hoogtepunten van Christchurch:

  • Christchurch Adventure Park
  • Boottocht op de Avon River
  • Christchurch Botanic Gardens
  • Canterbury Museum
  • Willowbank Wildlife Reserve
  • Quake City
  • Akaroa Peninsula

Arthur’s Pass

Vanaf Christchurch gaat er een indrukwekkende route naar de westkust van het Zuidereiland: Arthur’s Pass. De weg loopt dolor de zuidelijke Alpen langs watervallen, bergen en natuurparken. Stop onderweg voor een hike naar de Devils Punchbowl Waterfall. Er zijn hier nog veel meer gave wandelingen, zoals de Bealey Valley Track en de steile klim naar Avalanche Peak. Aan het eind van Arthur’s Pass kom je in Greymouth, aan de westkust. Dit kun je in 3 á 4 rijden zonder al teveel stops, maar dan mis je veel moois. Als je vroeg vanuit Christchurch vertrekt, heb je genoeg tijd om de omgeving te ontdekken zonder hier te overnachten. Wil je meer zien of langere hikes maken, blijf dan slapen in één van de accommodaties in of rondom Arthur’s Pass.

TIP ♥ Stop onderweg bij de Arthurs Pass Scenic LookOut en de Otira Viaduct Lookout, hier zitten vaak brutale Kea’s, een unieke papegaaiensoort die alleen op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland voorkomt. 

arthurs pass vogel
Arthurs Pass

Punaiki

Vanaf Greymouth rijden de meeste toeristen richting het zuiden, naar Hokitika en de gletsjers. Wij raden aan om eerst een uitstap te maken naar de plaats Punakaiki en het Paparoa National Park in het noorden. Het is hooguit een uurtje rijden en zeker de extra kilometers waard. Hier liggen de “Pancake Rocks”, bijzonder gevormde rotsformaties aan de kust. Ook zijn er een aantal blowholes, waar het zeewater doorheen spuit als er hoge golven staan. Maak een wandeling over Punakaiki Beach, bezoek de Punakaiki Swing Bridge of wandel via de Pororari River Tracklangs oeroude bossen en wilde rivieren. Een prachtige plek, zonder al teveel toeristen. Qua weer moet je een beetje geluk hebben, want het regent vrij veel aan de westkust. 

Pancake rocks Punakaiki
Paparoa Track Nieuw Zeeland
Paparoa NP
Punakaiki NZ

Hokitika

Vanaf Greymouth naar Hokitika is maar een half uur rijden langs de kust (37 km). Dit is een kleine kustplaats waar nog best veel te zien is, bijvoorbeeld het Shipwreck Memorial en Hokitika Beach Sign. Het hoogtepunt is de Glow Worm Dell, een magische (gratis!) ervaring waar je honderden gloeiwormen in het bos tegenover het dorp kunt zien. Je kunt het beste in Hokitika blijven slapen, omdat de gloeiwormen pas actief worden als het donker is (na 23.00 uur). Ze zijn erg gevoelig voor licht, dus schijn niet met een zaklamp of mobiel. 

glowworms hokitika

Franz Josef / Fox Glacier

Vanaf Hokitika is het zo’n twee uur rijden naar Franz Jozef en het iets verderop gelegen Fox Glacier. Beide goede plekken voor adrenaline junkies en natuurliefhebbers / wandelaars. De route naar Franz Josef is erg mooi, je rijdt langs meren en snelstromende rivieren. Leuke stops zijn West Coast Tree Top en de Whataroa River Lookout. Het hoogtepunt van Franz Josef is een bezoek aan de gletsjers. Deze trekken helaas steeds verder terug vanwege het warmere klimaat, maar het blijft een prachtige omgeving met dichte bossen, watervallen, bergen en meren. Wandel naar de gletsjers of doe eens gek en neem een helikopter! Neem ook een kijkje bij de Fox Glacier Lookout, Lake Matheson en Gillespies Beach.  

Franz Josef Glacier
Fox Glacier NZ

Wanaka

Volg vanaf de gletsjers de weg naar het dorp Haast, met eventueel een korte stop bij Knights Point Lookout en Ship Creek. Vanaf Haast rijd je naast de felblauwe Haast River landinwaarts naar Wanaka. Op deze route liggen veel bezienswaardigheden die een stop waard zijn zoals:

  • Roaring Billy Falls
  • Haast River Viewpoint
  • Thunder Creek Falls
  • Fantail Falls
  • Blue Pools
  • Lake Hāwea lookout

Wanaka is een vrij toeristisch dorp, vooral vanwege de gunstige ligging aan het Wanaka Lake en enkele nationale parken. Er is hier veel te zien en te doen. Voor een adembenemend uitzicht wandel je naar de Roys Peak Lookout. Een dagje wat minder actief? Bezoek de Wanaka Lavender Farm voor een kopje thee met wat lekkers en geniet van het uitzicht op de tuin. Ga je graag buiten de gebaande paden, dan is Mount Aspiring National Park een aanrader. Vergeet ook niet een foto te maken van de beroemde ‘Wanaka Tree’, die in het meer staat. 

Blue Pools NZ
Lake Hawea richting Glenorchy
Brides Veil waterfall NZ
Lavendelfarm Wanaka

Queenstown

Queenstown is een populaire bestemming voor avonturiers en adrenalinejunkies. Het is hier altijd lekker druk, maar als je wilt, rijd je daar ook binnen een kwartiertje weer uit en sta je midden in de natuur. Vanuit Queenstown kun je allerlei tours doen zoals bungeejumpen, quadrijden, skydiven, paardrijden of de Dart rivier over met een speedboat. Zelf niet zo’n durfal? Rijd naar de Kawarau Bridge Bungy en kijk hoe anderen springen. Leuke uitstapjes in de de buurt zijn: 

  • Ben Lomond Track
  • Queenstown Gardens
  • Glenorchy
  • Skigebieden Coronet Peak en The Remarkables
Queenstown
Glenorchy
Lupine Glenorchy
bungee jump Queenstown
Benmond Hike Queenstown

Te Anau / Milford Sound

Van Queenstown naar Te Anau  is het iets meer dan 2 uur rijden. Dit dorp ligt aan de oevers van Lake Te Anau en is de toegangspoort tot Milford Sound. Je kunt hier kajakken, vissen of een boottochtje maken. Bezoek het Fiordland National Park Visitor Centre om meer te leren over de prachtige omgeving. Een populaire excursie is een boottocht naar de Te Anau Glowworm Caves. Hou je van hiken? Dichtbij Te Anau liggen de Kepler Track en de Routeburn Track. 

Vanuit Te Anau is het iets meer dan 1,5 uur rijden naar Milford Sound. De route is ontzettend mooi! In de buurt ligt de Milford Track, een van de mooiste meerdaagse wandelingen ter wereld. Wil je mee met een boottocht, raden we aan dit vooraf te boeken. Wij hadden een zonnige dag met blauwe lucht, vrij uniek voor deze regio. Vaar langs dramatische fjorden en gigantische watervallen. Onderweg hebben we dolfijnen, zeeleeuwen en pinguïns gespot! 

Te Anau
Milford Sound Nieuw Zeeland

TIP ♥ Er zitten in dit gebied veel ‘sandflies’, kleine mugjes die je bijten en kleine rode, jeukende bultjes achterlaten. Zijn vooral actief bij zonsopgang en zonsondergang, maar ook overdag weten ze je te vinden. Bedenk je huid met kleding en smeer de rest in met een insectenwereld middel. 

waterval Milford Sound
Milford Sound boot

Invercargill

Invercargill ligt in de zuidelijke punt van het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland. De stad heeft een ontspannen sfeer met een interessante geschiedenis. Bezoek Demolition World, een bizarre plek met antiek en historische items. Een andere leuke bezienswaardigheid is het Queens Park, met een klein museum. De omgeving van Invercargill bestaat uit ruige kust, baaien en bosrijke parken. Enkele hoogtepunten van het zuiden: 

  • Gemstone Beach
  • Bluff Hill Lookout
  • Waipapa Point Lighthouse
  • Curio Bay
  • Catlins Forest park
  • Florence Hill Lookout
  • Stewart Island
Caitlins NP
Invercargill Zuidereiland Nieuw Zeeland
Invercargill Nz
Caitlins waterval

Dunedin

Dunedin is een levendige studentenstad met veel Victoriaanse en Edwardiaanse gebouwen. Een goede mix van oud en modern. Wandel door het stadcentrum met boetieks, cafés, musea en kunstgalerijen of bezoek de Dunedin Botanic Garden. Liever in de natuur? Rijd naar het Otago Peninsula, waar je schattige geeloogpinguïns, koningsalbatrossen en zeeleeuwen kunt bewonderen in hun natuurlijke leefomgeving. Vergeet ook Tunnel Beach niet te bezoeken, op 10 minuten ten zuiden van Dunedin. 

Otaga Peninsula
Zeeleeuw pup nieuw-zeeland zuidereiland

Lake Pukaki / Mount Cook

Lake Pukaki en Mount Cook (Aoraki) zijn twee van de meest adembenemende bestemmingen op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland. Het landschap bestaat uit bergen, gletsjers, bloemenvelden en ijsblauwe meren. Lake Pukaki is een goede plek om te wandelen langs de oevers en te genieten van het uitzicht op Mount Cook, de hoogte berg van Nieuw-Zeeland (3.724 meter). In een half uur rijd je via de Mount Cook Road de bergtoppen tegemoet. Dit moet je zeker gezien hebben:

  • Lake Pukaki Viewpoint
  • Lake Pukaki Shoreline Walk
  • Pukaki Boulder
  • Red Tarns Viewpoint
  • Hooker Valley track
  • Kea Point

Lake Tekapo

Op drie kwartier rijden vanaf Lake Pukaki ligt een ander gletsjermeer: Lake Tekapo. Een geweldige plek om sterren te kijken, omdat er amper ‘lichtvervuiling’ is. Je ziet hier de Melkweg, sterrenbeelden en met een beetje geluk de Southern Lights. Een goede plek is de Church of the Good Shepherd, een kerk aan de oever van het meer met uitzicht op de bergen. Zulke gebieden worden “Dark Sky bestemmingen” genoemd.  Kom je eind november naar Lake Tekapo, dan staan hele velden lupines in bloei, een geweldig gezicht. Nog meer bezienswaardigheden en dingen om te doen: 

  • Mount John Universiteitsobservatorium
  • Mt John Summit Circuit Track
  • Mackenzie Alpine Horses
  • Lake Tekapo Lupin Field
  • Tekapo Springs
  • Mt Dobson Ski Area

Kaikoura

Vanaf Lake Tekapo volg je de route weer terug naar Christchurch. Het noorden van het Zuidereiland is echt te mooi om over te slaan, dus plan hier zeker tijd voor in. Vanaf Christchurch naar Kaikoura is het ongeveer 2,5 uur rijden. Een leuke stop voor een koffie is Amberley. Heb je de tijd, maak dan een wandeling over het kiezelstrand.

Kaikoura is één van onze favoriete plekken van het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland. Waarom? Je kunt hier erg goed walvissen en andere zeeedieren spotten zoals orca’s, dolfijnen en zeeleeuwen (Point Kean Viewpoint + Ohau point). En vanaf de kust heb je ook nog eens een geweldig uitzicht op de bergen en groene valleien. Verder kun je wandelen met Llama’s, wat wil je nog meer? 😉

Kaikoura
walvis boottrip Kaikoura
zeeleeuwen vechten
walvis Kaikoura

Marlborough Sounds

Vanaf Kaikoura naar Blenheim is het zo’n twee uur rijden. Deze stad staat bekend om de heerlijke sauvignon blanc wijnen. In de omgeving vind je dan ook veel wijngaarden en wijnproeverijen. Vanaf Blenheim kun je naar Picton, waarvandaan de ferry naar het Noordereiland vertrekt. Maar doe dit niet voordat je de Marlborough Sounds hebt bezocht, die veel lijken op de Noorse fjorden. Rijd naar Havelock en wandel naar Cullen Point Lookout voor een super mooi uitzicht. Stop hier meteen voor lunch en proef de groenlipmosselen, yum! In de Marlborough Sounds kun je wandelen, kajakken, zeilen en vissen. Wil je de Sounds echt ervaren, rijd dan richting Elaine Bay. De smalle weg kronkelt langs diepe fjorden, kleine eilanden en groene heuvels. Een beetje avontuurlijk, maar wat ons betreft helemaal waard. Een stukje natuur dat je nergens anders ziet. Nog beter: wandel de meerdaagse Queen Charlotte Track (71 km). 

Dolfijn Milford Sound
Sounds Nz
Elaine Bay, Marlborough Sounds Nieuw Zeeland

TIP ♥  Bezoek je beide eilanden van Nieuw-Zeeland? Lees dan ook ons blog over de ideale reisroute voor het Noordereiland. 

Abel Tasman National Park

Nog zo’n topper in het noorden van het Zuidereiland is het Abel Tasman National Park. Hier raak je niet uitgekeken, zoveel goudkleurige zandstranden, bijzondere dieren en prachtige natuur. Het doet een beetje tropisch aan, het voelt bijna alsof je niet meer in Nieuw-Zeeland bent. De plaats Marahau ligt het dichtste bij het park en is een goede uitvalsbasis voor dagtochten en wandelingen. Je kunt ook in het Abel Tasman Park overnachten, reserveer vooraf want kampeerplaatsen zijn snel volgeboekt. Met de watertaxi kun je overal snel en gemakkelijk komen, zoals Anchorage Bay en Bark Bay. Je kunt je ook af laat zetten met de watertaxi en een gedeelte terugwandelen langs de kustroute door het National Park. De Abel Tasman Coast track is in totaal 60 km, wij liepen een gedeelte daarvan. Onderweg heb je mooi uitzichten en kun je afkoelen in de baaien. Spot onderweg zeedieren zoals dolfijnen, zeeleeuwen en pinguïns. In de dichtbegroeide bossen leven bijzondere vogelsoorten zoals de Kaka. 

TIP ♥ Verken de omgeving van het Abel Tasman park met een kajak of boek een dagtocht met een zeilboot. 

Abel Tasman hike
Split Rock Abel Tasman
Cape Farwell NZ
grot bij Abel Tasman NP

Heb je genoeg tijd, dan kun je vanaf het Abel Tasman Park nog noordelijker rijden. Hier komen weinig toeristen en heb je veel plekken en stranden voor jezelf. De onderstaande bezienswaardigheden vonden wij erg mooi:

  • The Grove Scenic Reserve
  • Labyrinth Rocks
  • Te Waikoropupu Springs
  • Rawhiti Cave
  • Cape Farewell + Wharariki Beach
beste reistijd

Beste reistijd voor het Zuidereiland

De beste reistijd voor heel Nieuw-Zeeland is van oktober t/m maart, dit is de lente en zomer. Het regent in deze periode niet heel veel en de gemiddelde temperatuur ligt tussen de 15°C en 25°C. In de avond koelt het vaak af. De drukste maanden zijn december en januari, omdat de Nieuw-Zeelanders dan zelf ook vakantie hebben. Wil je op wintersport, dan zijn de maanden juli en augustus het meest geschikt. 

Het Zuidereiland heeft een meer gevarieerd klimaat dan het Noordereiland. Zo heeft de kust een gematigd zeeklimaat, terwijl de alpen een landklimaat hebben. De winters zijn kouder en de zomers koeler in vergelijking met het Noordereiland. Op het Zuidereiland valt meer regen, vooral aan de westkust. Laat dat je niet weerhouden om  het Zuidereiland te bezoeken, want de natuur is overweldigend!

kajak nieuw zeeland

*In dit blog staan enkele affiliate links. Als je op een link klikt en een tour boekt of ticket koopt, verdienen wij een kleine commissie, zonder dat het jou extra kost. Zo kunnen we blijven reizen en onze beste tips en ervaringen met je delen. We adviseren alleen tours die we zelf ook hebben gedaan of waar we achter staan. Alvast bedankt voor je steun en het volgen van onze reisavonturen!

Liefs, Lizette & Leon

Wil je meer weten over het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland of heb je vragen of advies nodig voor één van jouw reizen? Volg ons op InstagramTiktok of Youtube voor nog meer tips en reisinspiratie!

Een van de beste boeken om mee te nemen op jouw reis is de Lonely Planet Nieuw-Zeeland. Zo ben je goed voorbereid en haal je alles uit je reis.