Ohh kijk, daar komen er twee tevoorschijn! Met hun guitige oogjes kijken ze ons aan en snuffelen aan onze rugtassen. Een grote glimlach verschijnt op ons gezicht bij het zien van deze schattige diertjes. Ze kruipen bijna op onze schoot, zo gewend zijn ze al aan mensen. We kunnen het niet laten, gewapend met onze GoPro maken we een hilarische selfie met de quokka’s.
In dit blog:
Een watte? Een quokka (spreek uit: kwokka) is een kleine kangaroe soort die alleen voorkomt op Rottnest eiland, gelegen voor de kust van West-Australië. Deze niet-verlegen diertjes zijn de grootste trekpleister om het eiland te bezoeken, zonder selfie met een quokka ben je niet op Rottnest eiland geweest. Behalve de quokka’s heeft Rottnest eiland nog zoveel meer te bieden.
Een waar paradijs
Wist je dat Rottnest eiland zijn naam kreeg van de Nederlandse ontdekkings-reiziger Willem de Vlamingh? Hij zag de quokka’s en dacht het ratten waren, waarna hij het eiland de naam “rattennest” gaf. Rottnest eiland ligt 18 km voor de kust van Perth, iets minder dan een half uur varen met de ferry en je bent er. Aangekomen bij de kleine haven stap je direct vanaf de boot op een fiets, het ideale vervoer op Rottnest eiland. Het eiland is vrij van motorvoertuigen en daardoor heerlijk rustig. Wel moet je verplicht een fietshelm op, dat vinden wij als Nederlanders (en zeer ervaren fietsers) toch een beetje vreemd. Je hoeft in ieder geval niet bang te zijn dat je hoofd verbrand!
Op de fiets het eiland rond
Voordat je aan de fietstour begint, is het verstandig om eten en drinken in te slaan aangezien het 24 kilometer fietsen is, of 18 kilometer als je de kortere route neemt. Met een rugzak, camera en snorkel spullen beginnen we op een rustig tempo te fietsen. Het landschap is vrij heuvelachtig, net alsof je door de duinen fietst. Achter elke bocht wacht er een oogverblindend strand en we kunnen het niet laten om overal even van onze fiets te stappen. Rottnest, door locals liefkozend “Rotto” genoemd, heeft meer dan 60 stranden waar je kunt relaxen, zwemmen of snorkelen. Onze favo spots zijn The Basin, Parakeet Bay, Little Salmon Bay, Parker Point en Little Armstrong Bay.
Beschermd natuurgebied
Parker Point is de eerste stop waar we een duik nemen. Het heldere turquoise water nodigt uit om te snorkelen en we worden al snel verrast door nieuwsgierige vissen. Het is nog best fris maar er valt zoveel te zien dat we zeker een uur in het water blijven. We zien koraal, octopussen en een grote kreeft! Rottnest eiland is een beschermd natuurgebied met meer dan 400 soorten vis, twintig soorten koraal en in het juiste seizoen maak je ook kans om dolfijnen, walvissen en zeeleeuwen te zien. Eenmaal uit het water smeren we ons goed in want de zon is hier genadeloos en er zijn geen bomen voor schaduw.
Ben je fan van eilanden én bijzondere dieren? Bezoek dan ook eens Raymond Island, (300 km ten oosten van Melbourne) waar je koala’s kunt spotten. Wij zijn er zelf niet geweest, maar reisblogger Marcella vertelt je er alles over.
Een andere gave bestemming vol avontuur, natuur & wildlife, vind je in Port Lincon en het nabij gelegen Gawler Ranges NP ( zo’n 7 uur rijden vanaf Adelaide, Zuid-Australië). Spot kangoeroes, koala’s, emoes in de ruige outback. Highlight: zwemmen met zeeleeuwen bij Port Lincon!
Witte zandstranden & zoutmeren
Onderweg naar het volgende paradijselijke strand zien we een slang de weg over kruipen; gelukkig weten we die nog net te ontwijken. De tijd vliegt voorbij en we fietsen terug langs een paar zoutmeren, waarvan er een roze kleurt. Erg apart om te zien en goed moment om de camera erbij te pakken. Het mooiste aan Rottnest Island vinden we dat het nog puur is, er zijn weinig winkels en gebouwen, gewoon één met de natuur. Daarbij is het ook niet super toeristisch, tenzij je in de schoolvakanties gaat natuurlijk. Heel West-Australië is in vergelijking met andere delen nog vrij onontdekt en daar houden wij van! Een dagtocht is eigenlijk te kort, minimaal twee dagen is beter, op deze manier kun je meer genieten van de omgeving en onderweg meer stops maken.
Terug in de haven zien we een paar pelikanen voorbij vliegen, wat een mooie afsluiter van de dag. We kunnen wel zeggen dat Rottnest eiland ons hart heeft gestolen en we kijken er dan ook naar uit om snel terug te keren. Wie houdt er nou niet van witte zandstranden, verborgen baaien en schattige dieren? Rottnest Island: We will be back!
P.s. niet stiekum een quokka in je backpack meenemen heh 😉
Hoe kom je op Rottnest Island?
Goed nieuws: je hoeft geen uren op een boot te zitten voordat je bij Rottnest Island aankomt. Je kunt meerdere malen per dag vertrekken vanuit de havens van Perth, Fremantle en Hillarys Boat Harbour. Houd je van snel en goedkoop, dan is vertrekken vanuit Fremantle de beste optie, in minder dan een half uur zet je voet op het eiland. Ter vergelijking: Vanuit Perth duurt het ongeveer 1,5 uur.
Een retourticket voor de ferry is niet echt goedkoop maar zeker het geld waard. Tenzij je een eigen boot hebt of gaat zwemmen (geen aanrader) is de ferry de enige optie om op het eiland te komen. Wel kun je geld besparen door niet in het weekend te gaan en buiten het hoogseizoen. Win-win, want dan zijn er meteen minder toeristen!
Tip: De zee tussen het vasteland en Rottnest Island kan flink wild worden, zelfs al is het een mooie dag. Vooral in de namiddag komen er meer (hogere) golven waardoor de ferry flink kan gaan deinen. Heb je last van zeeziekte, neem dan even een pilletje in! Leon heeft er nooit last van, maar Lizette neemt ze altijd maar in onder het motto “beter voorkomen, dan genezen”. Ze is fan van natuurlijke tabletten op basis van gember, die kalmeren je maag.
De leukste plek om te slapen
Rottnest Island is niet groot, maar er is genoeg keuze aan accommodaties, allemaal gelegen aan de noord-oostkant van het eiland. Glamping, appartement of toch een luxe hotelkamer? Het kan allemaal!
Voor een kampeerplek betaal je rond de $40 per nacht. Dit is verreweg de goedkoopste optie, want Rottnest is een populaire vakantiebestemming. Een goede middenweg is het huren van een appartement of vakantiehuisje, zoals bij Rottnest Island Authority. Wij verbleven in een ‘standard cabin’ in de wijk North Thompson, een prima plek voor een weekendje weg. Luxere opties vind je bij Hotel Rottnest en Karma Rottnest.
TIP: Heb jij plannen om te gaan backpacken in Australië? Check dan zeker even de informatie blogs van Mirre, bijvoorbeeld over snorkelen in het Great Barrier Reef of zeilen langs de paradijselijke Whitsunday Eilanden.
Beste reistijd voor Rottnest Island
West-Australië heeft een mediterraan klimaat met droge en hete zomers en zachte winters. De beste reistijd is van januari t/m mei en van oktober t/m december, al is niets zo wisselvallig als het weer. Wij bezochten Rottnest Island begin september en hadden temperaturen van 25°C. De jaargetijden van Australië zijn omgekeerd aan die van Nederland, dus september is officieel nog een wintermaand. Een ideale temperatuur om te fietsen en de mooiste plekjes te bezoeken. Het water is dan nog wel redelijk koud, maar je kunt altijd een wetsuit aantrekken. Wij zijn echte ‘diehards’ en gingen gewoon in onze zwemkleding snorkelen!
Lager dan 15°C wordt het in de winter vaak niet, al kan er soms wel een koude wind staan. In de zomermaanden (december t/m februari) vieren de meeste inwoners van Perth hun vakantie op Rottnest, maar heb je wel temperaturen rond de 30°C.
Psssst…. Weet je welk eiland van Australië je ook écht niet mag missen? Fraser Island. Reisblogger Anna schreef een blog over dit grootste zandeiland ter wereld!
Heb jij Rottnest eiland weleens bezocht? En wat vond je ervan? Of staat het nog op je lijst? Mocht je nog meer tips willen of heb je vragen over bepaalde bestemmingen, stuur ons dan gerust een berichtje, we helpen je graag.
Een van de beste boeken om mee te nemen op jouw reis is de Lonely Planet Australia. Zo haal je alles uit je reis!