Wellness

Lorem ipsum dolor sit amet, ex sed nostro pertinax. Aeque placerat ne eum.

Latest Posts

  Sorry, no posts matched your criteria.

facebook instagram twitter

Washington Slagbaai NP: cactussen, flamingo’s en snorkelen

Washington Slagbaai

Ga je op vakantie naar Bonaire, dan mag je een bezoek aan het Washington Slagbaai National Park zeker niet overslaan. Alleen al door het park heen rijden is een heel avontuur; met een 4×4 auto over kronkelende paden en langs enorme cactussen, ruige kliffen en mooie baaien. Washington Slagbaai is een beschermd natuurgebied, waardoor de kans groot is dat je bijzondere dieren tegenkomt zoals Caribische flamingo’s, felgekleurde parkieten, hagedissen, leguanen, roofvogels en zeeschildpadden. Daarnaast vind je er ook restanten van een rijke culturele geschiedenis. In dit blog geven we je alle informatie, routes en tips die je nodig hebt voor een dag naar het Washington Slagbaai NP. 

In dit blog:

Praktische informatie

We beginnen met praktische informatie die je nodig hebt om je trip naar het Washington Slagbaai park voor te bereiden. Zo haal je alles uit je bezoek en kom je niet voor verassingen te staan. 

Openingstijden
Het park is dagelijks geopend van 8:00 uur tot 17:00 uur. Je hebt tot 14.30 uur toegang tot het park. Check altijd – zeker bij slecht weer of na hevige regenval of het nationale park open is. Het kan zijn dat Washington Slagbaai enkele dagen gesloten is wegens onderhoud of dat sommige routes niet toegankelijk zijn. Let op: het park is tijdelijk van 3 april tot 27 november 2023 op maandag gesloten.

Toegang + ticket
Je kunt er plaatse een los toegangsbewijs kopen voor $20, maar het slimmer om vooraf online een Stinapa Nature Fee Tag te kopen. Deze heb je sowieso nodig als je wilt snorkelen en/of duiken op Bonaire. Je betaalt dan $45, dit is inclusief onbeperkt toegang tot het Washington Slagbaai park. De Stichting Nationale Parken Bonaire (STINAPA Bonaire) zorgt voor het dagelijks beheer van het park.

Stinapa

Let op: De Stinapa Tag is een kalenderjaar geldig. Dus van januari t/m december, ongeacht in welke maand je het ticket koopt. Na de online aanschaf, krijg je een bevestiging per mail met een QR code. Die moet je laten zien bij de ingang van het park, samen een geldig legitimatiebewijs en registratie van het kenteken van je (huur)auto. 

Bezoekerscentrum
Bij de ingang van het Washington Slagbaai park zie je een geel pakhuis, dit is het bezoekerscentrum met een museum, bibliotheek en cadeauwinkel. Je kunt hier ook wat drinken kopen of een hapje eten. Aan de rechterkant van de ingang staat een enorm skelet van een walvis, die helaas ooit voor de kust van Bonaire is overgevaren door een cruiseschip. Vergeet vooral niet om een te kaart van het park mee te nemen met routes en bezienswaardigheden. Echt verdwalen kun je niet, want Washington Slagbaai heeft goed gemarkeerde paden en borden die je de weg wijzen. 

Vervoer in het Washington Slagbaai NP
Je kunt hat nationale park bezoeken als onderdeel van een georganiseerde tour of met een eigen auto. De wegen in het park worden steeds slechter naarmate je verder rijdt, dus een 4×4 terreinwagen is aan te raden. We zagen wel iemand met een Volkswagen Polo rijden, maar kunnen ons niet voorstellen dat dit heel goed is voor je auto. De populaire pick-up trucks zijn ideaal om het park te verkennen, ook als de wegen wat minder goed zijn. Let op: Met een scooter of ander motorvoertuig kom je het Washington Slagbaai park niet in. Wij voelden ons de eerste keer heel stom toen we met een scooter bij de ingang stonden en geweigerd werden 😉

bonaire 4x4
modderweg washington slagbaai

Parkregels

Als bezoeker wil je graag een mooi, schoon en goed onderhouden park. Hier kun je zelf ook aan bijdragen door geen afval achter te laten en alles netjes mee te nemen. Er rijden regelmatig auto’s van STINAPA rondt die het park in een perfecte staat houden (helaas is dat met de wegen lastig). Bezoek je het Washington Slagbaai park, let dan op de volgende regels:

 • Het is verboden om een (kamp)vuur te maken of te BBQ-en. Met uitzondering van Boka Slagbaai, waar speciale BBQ-roosters staan. Let ook op sigaretten en lucifers, die moeten in de daarvoor bestemde prullenbakken.

 • Je mag niet op dieren in het park jagen, vissen is verboden en ook eieren oprapen (van bijvoorbeeld vogels) is niet toegestaan.

 • Zie je een leuke plant in het park voor in je tuin? Helaas, die mag je niet meenemen. Nou staan er vooral veel cactussen, dus dat wordt sowieso een lastig verhaal.

 • Om dieren niet te storen en de rust te bewaren in het Washington Slagbaai park, zijn radio’s of andere geluidsinstallaties verboden. Luister in plaats van muziek naar de fluitende vogels en het geruis van de zee.

 • Een dagje op pad met je trouwe viervoeter is super leuk, maar in het nationale park zijn ze niet welkom. Niet alleen honden, maar ook alle andere (huis)dieren.

 • Het Washington Slagbaai bestaat uit een aantal wegen, maar die zijn niet allemaal toegankelijk voor bezoekers. Blijf op de hoofdwegen zoals staat aangegeven, rijdt niet harder dan 25 km/u (sneller is oncomfortabel en kun je de auto mee beschadigen) en volg het eenrichtingsverkeer.

 • In het park kom je waarschijnlijk dieren tegen zoals flamingo’s, hagedissen en nieuwsgierige vissen. Heel attent als je jouw lunch met ze wilt delen, maar dat mag dus niet. Ze kunnen prima hun eigen eten zoeken en zo voorkom je dat dieren ongewenst gedrag gaan vertonen. Toen wij onder een boom rustig onze broodjes dachten op te eten, kropen de hagedissen bijna over ons heen, zo brutaal 😉

 • Het Washington Slagbaai park ziet er vast geweldig uit vanuit een “birds-eye view”. Helaas zijn drones verboden – eigenlijk op heel Bonaire – dus laat je vliegende camera thuis. TIP ♥Beklim de Brandaris voor het beste uitkijkpunt in het park!
brandaris bonaire uitzicht
vogel brandaris

Routes & bezienswaardigheden

Het Washington Slagbaai National Park is een geweldige plek om te relaxen, te genieten van de natuur en te snorkelen, duiken of zwemmen. Liever wat actiever? Er zijn verschillende wandelpaden die door het park lopen, waar je langs rotsformaties, grotten en kliffen komt. Je vindt er ook een aantal historische bezienswaardigheden, die meer vertellen over de interessante geschiedenis van het park. 

Handig om te weten: Op de kaart staan de meeste bezienswaardigheden in het Papiamentu (de lokale taal), met de onderstaande vertaling begrijp je sneller wat er te zien valt.

– boka = inham, monding
– playa = strand
– ceru = heuvel
– pos = put
– rooi = droge rivierbedding
– tera = aarde

KORTE ROUTE (24 km / 1,5 uur)

Dit is de groene route op de  kaart. Je begint net zoals de gele route, maar slaat na zo’n 15 minuten linksaf om vervolgens midden door het park naar de westkust te rijden. Kies voor de korte route als je snel naar de populaire Wakaya stranden of Boka Slagbaai wilt.

Wil je de Brandaris berg hiken? Ook dan neem je de korte route. Aangezien bijna alle wegen in het park eenrichtingsverkeer zijn, is het niet mogelijk om bijvoorbeeld eerst de Brandaris te beklimmen en daarna iets terug te rijden en de langere route te volgen. Er zit dan niets anders op om het park nogmaals te bezoeken als je alles wilt zien. We raden niet aan om het Washington Slagbaai park twee keer in en uit te rijden op één dag, aangezien de weg vanaf Boka Slagbaai (de laatste stop van beide routes) nogal slecht is. Het is bijna nog een uur terug rijden naar de parkingang / uitgang, via een vrij saai gedeelte van de route. Hieronder vind je alle hoogtepunten en bezienswaardigheden op de korte route in het Washington Slagbaai National Park: 

Brandaris

Een mooie, maar redelijk vermoeiende hike naar het hoogste punt van Bonaire. Na het parkeren van je auto, volg je een wandelroute die steeds steiler en rotsachtiger wordt. De uitzichten zijn echt geweldig! Vertrek vroeg en neem veel water, eten en zonnebrandcrème mee. Een pet of hoed is ook aan te raden, want er is langs de route amper schaduw. 

route brandaris
uitzicht brandaris

Put Bronswinkel

Dit is een ondiepe zoetwaterpoel waar veel vogels leven. Put Bronswinkel is daarom een belangrijk onderdeel van het ecosysteem van Bonaire. Behalve de vogels, vind je er ook andere dieren zoals kikkers, vissen en kleine zoetwaterkreeften.

Playa Funchi en Bisé Morto

Dit zijn kleine strandjes / baaien die vooral gebruikt worden door duikers. Omdat de plekken vrij afgelegen zijn, zie je hier meer vissen en mooi koraal. Op Playa Funchi staat een klein zitje met een parasol voor wat schaduw. Afhankelijk van de windkracht en windrichting, is de zee hier vrij rustig of behoorlijk wild.

Wayaka 1,2 & 3

Deze drie baaien liggen vlakbij bij elkaar en zijn perfect om te relaxen en snorkelen. Parkeer je auto auto boven op de parkeerplaats, trek je snorkelspullen aan en spring het water in. Ondanks dat het meeste koraal op deze plek dood is, zagen we wel een schildpad en grote papegaaivissen. Het mooiste strandje ligt bij Wayaka 2, het beste te bezoeken tijdens eb. In de ochtend heb je nog schaduw van de rotsen, daarna ben je overgeleverd aan de zon. Ga je snorkelen, dan zijn waterschoenen of duikschoentjes echt een must, want er ligt overal scherp koraal. Let op: je kan hier tot 15:30 uur blijven, daarna moet je richting de uitgang rijden om op tijd (voor 17.00 uur) het park uit te rijden. 

TIP ♥ – Op de parkeerplaatsen bij deze stranden lopen regelmatig grote, nieuwsgierige leguanen rond. Een leuk fotomomentje!

leguaan
wakaya 2

Boka Slagbaai

Dit is een mooie locatie met een minder leuke historie. Het is één van de beste plekken in het park om te zwemmen en snorkelen. Bijvoorbeeld naar de oude kanonnen, die op zo’n 10-15 meter liggen vanaf de hoge rots waar mensen het water in springen. Met een beetje geluk zie je een adelaarsrog, murene, barracuda of schildpad. Naast het bezoekerscentrum is dit de enige plek waar faciliteiten aanwezig zijn zoals toiletten en picknicktafels in de schaduw. Vlak achter het strand zit Saliña Slagbaai, waar een grote groep flamingo’s rondloopt. De ideale plek om je dag in het Washington Slagbaai Nationaal Park af te sluiten.

slagbaai bonaire
flamingos bonaire
boka slagbaai

LANGE ROUTE (34 km / 2,5 uur)

Dit is de gele route op de kaart, waarmee je langs de kust rijdt van het Washington Slagbaai NP. Ga je de lange route doen, reken dan zeker een halve dag of langer. De 2,5 uur die ervoor staat is als je in één stuk door rijdt zonder te stoppen. 

Playa & Boka Chikitu

Bewonder de kracht van de ruige oostkust van Bonaire. Hier slaan de golven tegen de kliffen en zie je het zeewater uit zogenaamde ‘blowholes’ spuiten. Zwemmen wordt hier niet aangeraden, daarvoor is het te gevaarlijk. Het witte zandstrand is een fijne plek om te relaxen of te picknicken. Zeeschildpadden leggen regelmatig hun eieren op dit strand, je herkent de nesten aan de gemarkeerde afzettingen. 

Seru Grandi + blowhole

Tijdens de lange route kom je vanzelf langs hoge, kalkstenen rotswanden van bijna 60 meter hoog. Er zijn een aantal kleine ‘grotten’ waar je in kunt kruipen, deze zijn lekker koel. Seru Grandi is een mooie plek om te wandelen en foto’s te maken. Iets verderop wordt het zeewater met een flinke kracht tegen de rotsen geslagen. Bekijk vooraf goed waar je kunt staan zonder nat te worden. Hoe meer wind, hoe groter het effect. 

huurauto bonaire
oostkust bonaire

Boka Kokolishi

Een oase van rust aan de wilde oostkust, tenminste als de golven niet al te hoog zijn. Hier vind je een soort natuurlijk zwembad, waar je in kunt pootje baden. De baai wordt omgeven door hoge kliffen en rotsformaties, waardoor het bijna voelt als een privé strand. Het strand bestaat uit fijne kiezels, die behoorlijk heet worden als de zon er een tijdje op staat. Bovenaan de kliffen heb je uitzicht op de zee en rotsachtige omgeving. De meeste mensen maken hier een foto en rijden daarna verder, waardoor je het strand vaak voor jezelf hebt!

bonaire nationaal park
kokolishi

Pos Mangel

Dit is de tweede zoetwaterbron van het Washington Slagbaai National Park. De perfecte plek voor vogelspotters en natuurliefhebbers. Vanuit de observatiepost zie je allerlei soorten vogels zoals de tropische spotlijster. 

Malmok

Dit is een belangrijke historische en geologische plek. Er staan enkele ruïnes en een vuurtoren waar je omheen kunt lopen. Door de jaren heen zijn de gebouwen vernield door diverse orkanen,  dat blijft bijzonder om te zien. Een fotogenieke locatie in het noorden van het Washington Slagbaai park. 

malmok washington slagbaai bonaire
hagedis bonaire

Boka Bartol, Boka Katuna & Playa Bengé

Dit zijn de noordelijke duikplekken van het nationale park. Op een rustige dag is het geweldig hier, al blijft de entree naar de zee vrij lastig door al het koraal. Ben je geen duiker, dan staan er op de meeste strandjes een tafel en parasol waar je wat kunt eten of genieten van het uitzicht. 

boka
the salty beachbums bonaire

Tussen Playa Bengé en Playa Funchi komen beide routes samen. Je volgt de weg langs een aantal duikplekken richting de Wakaya stranden en Boka Slagbaai. Vervolgens rijdt je via één weg het park weer uit. 

Tips voor een bezoek aan het park

 • De zon op Bonaire is enorm fel en voor je het weet, ben je al verbrand. Smeer je daarom goed in met een reefsafe zonnebrandcrème en gebruik daarnaast een hoed of pet. Tijdens het snorkelen verbrand je nog sneller door de reflectie van het water en het zout. Een UV zwemshirt is dan de ideale oplossing!
 • Neem iets om jezelf mee te bedekken als je toch ineens verbrand bent. Heel vervelend als je schouders al vuurrood zijn en je niets anders bij je hebt om ze te bedekken. Gebruik eventueel een handdoek of neem een luchtige blouse of shirt met lange mouwen mee. 
 • Ga je geen wandelingen doen, kun je prima je slippers aanhouden. Voor hikes en het beklimmen van de Brandaris zijn stevige schoenen of comfortabele sneakers  veel fijner. Op de paden liggen veel scherpe stenen, prikkelbosjes en stukken cactus, niet zo fijn als die door je slippers in je voet steken (we praten uit ervaring)
 • Neem genoeg eten en drinken mee. Het lijkt zo logisch, maar toch hadden we regelmatig een tekort aan flessen drinkwater mee. Zonde als je eerder het park moet verlaten omdat je anders uitdroogt of last krijgt van een zonnesteek. 
 • Breng je eigen snorkeluitrusting mee en vergeet ook niet je camera, het liefst eentje die je ook meteen onderwater kan gebruiken zoals de GoPro of Olympus TG6

Wil je meer weten over het Washington Slagbaai National Park of heb je vragen of advies nodig voor één van jouw aankomende reizen? Volg ons op InstagramTiktok of Youtube voor nog meer tips en reisinspiratie!


P.S.
een van de beste boeken om mee te nemen naar Bonaire is de Lonely Planet Caribbean. Zo haal je alles uit je reis!