Wellness

Lorem ipsum dolor sit amet, ex sed nostro pertinax. Aeque placerat ne eum.

Latest Posts

    Sorry, no posts matched your criteria.

facebook instagram twitter

Reefsafe zonnebrand: de beste merken voor jou en de zee (2024)

reefsafe zonnebrand

Je bent op vakantie naar een zonnig oord en staat op het punt om je in te smeren met zonnebrand. Maar wat smeer je eigenlijk op je huid? En wat voor effect heeft dat voor jou en het milieu? Helaas zien we de laatste jaren het koraal en zeeleven snel achteruit gaan. Onbewust doen we daar bijna allemaal aan mee als we in het water springen met zonnebrandcrème op. Help de natuur een handje door reefsafe zonnebrand te gebruiken. Wat dat precies is, waar je op moet letten, en welke merken het beste zijn, lees je in dit blog.

In dit blog:

Waarom zonnebrandcrème gebruiken ?

De meeste mensen gebruiken dagelijks zonnebrandcrème, het beschermt je huid tegen de schadelijke effecten van ultraviolette (UV) straling van de zon. Er bestaan twee types:

  • UVA straling
    Ongeveer 95% van alle straling die de aarde bereikt, is UVA. Ze dringen diep door in je huid, zelfs door glas en bewolking heen. Niet alleen in de zomer, maar ook in de andere seizoenen. Blootstelling aan UVA heeft vooral invloed op een snellere veroudering (rimpels, verlies elasticiteit) en het ontwikkelen van huidkanker. 

  • UVB straling
    UVB staat voor “ultraviolet B” en is een stuk minder aanwezig, maar wel intenser.  UVB-stralen zijn erg sterk tijdens de zomermaanden, vooral  rond het middaguur. 
    Deze stralen zijn de belangrijkste oorzaak van verbranding, zonnesteek en schade aan de huidcellen, wat  huidkanker kan veroorzaken.

    Om deze effecten tegen te gaan, wordt er gebruikt gemaakt van een SPF (Sun Protection Factor). SPF 30 geeft bijvoorbeeld aan dat je 30x zolang in de zon kunt blijven zonder te verbranden, dan wanneer je geen zonnebrandcrème zou gebruiken. Als je bijvoorbeeld zonder in te smeren binnen 10 minuten verbrandt, kun je met factor 30 enkele uren in de zon blijven zonder te verbranden. In de praktijk is dit een stuk korter door zwemmen, zweten, sporten en hangt de beschermingstijd ook af van de sterkte van de zon op dat moment en je type huid.  
snorkelen cook eilanden
snorkel Aitutaki

Ingrediënten in zonnebrandcrèmes

Zonnebrandcrème opsmeren is vrij normaal, je wilt natuurlijk niet verbranden. Maar sta je er weleens bij stil wat je eigenlijk op je huid smeert? Je huid is je grootste orgaan en absorbeert bijna alles. Je zou denken dat schadelijke stoffen in zonnebrandcrèmes niet zijn toegestaan, maar niets is minder waar. Ben je er gevoelig voor, dan kun je last krijgen van huidirritatie of allergische reacties. En dat niet alleen, want de meeste zonnebrandcrèmes bevatten ook nog eens ingrediënten die schadelijk zijn voor het milieu, zeeleven en koraalriffen. Zelfs op paradijselijke plekken als Raja Ampat, gaat het koraal hard achteruit omdat er veel snorkelaars zonnebrand opsmeren die bijdragen aan koraalverbleking, koraalsterfte en schade aan zeedieren. Dat is zo zonde!

Schadelijke UV filters

Helaas weten de meeste mensen niet welke zonnebrandmerken geen schadelijke ingrediënten gebruiken. Lees jij weleens de ingrediëntenlijst? En zo ja, heb je dan enig idee wat dit inhoudt? Waarschijnlijk niet en dat is oké, want we vertellen er alles over in dit blog. Dit zijn de meest schadelijke ingrediënten in zonnebrandcrème:

Oxybenzone (Benzophenone-3)
Dit ingrediënt is het meest schadelijke ingrediënt in zonnebrandcrèmes. Het wordt makkelijk door de huid opgenomen en kan huidirritatie en allergische reacties veroorzaken. Ook heeft het hormoon verstorende effecten. De impact hiervan is het grootst bij kinderen. Het is niet alleen schadelijk voor je lichaam, maar ook voor koraalriffen. Onderzoek toont aan dat Oxybenzone de groei en ontwikkeling van koraal verstoort en bijdraagt aan koraalverbleking.

Octinoxate (Ethylhexyl methoxycinnamate)
Net als Oxybenzone, kan ook het ingrediënt Octinoxate zorgen voor allergische reacties en irritatie. Daarnaast heeft het een schadelijk effect op koraalriffen en zeedieren.

Homosalate
Dit ingrediënt is iets minder schadelijk dan de twee bovenstaande, maar kan nog steeds de huid irriteren en allergische reacties veroorzaken bij sommige mensen. Ook heeft het een negatief effect op het milieu, zoals koraalverbleking. 

Octocrylene & avobenzone
Deze ingrediënten in zonnebrandcrèmes worden over het algemeen als veilig beschouwd en de meeste mensen zullen er weinig last van hebben. Toch veroorzaken ze in sommige gevallen huidirritatie en allergische reacties. Vermijd voor de zekerheid zonnebrand met octocrylene en avobenzone.

walvishaai Australië
Rottnest eiland perth

Naast schadelijke zonnebrandcrèmes, dragen ook factoren als massatoerisme, vervuiling en overbevissing mee aan de schade aan koraalriffen. Wil je de natuur een handje helpen, kies dan voor zonnebrandcrèmes die vrij zijn van deze schadelijke ingrediënten. Koop in plaats daarvan zonnebrand met minerale filters zoals zinkoxide of titaniumdioxide.

Verschil tussen reef friendly en reef safe

Ben je van plan om nieuwe zonnebrandcrème te kopen, check dan voor de zekerheid altijd de ingrediëntenlijst. Merken doen er alles aan om hun product te verkopen en gebruiken daarvoor slimme marketingtrucjes. Zo ook met de term ‘reeffriendly’. Als dit op een fles zonnebrand staat, wil dit niet automatisch zeggen dat het geen schade toebrengt aan het rif. Eigenlijk best raar en misleidend!

Er zijn weinig regels om deze termen te gebruiken en fabrikanten kunnen daardoor hun eigen draai geven aan de termen “reef friendly” of “reef safe”. Beide termen worden door elkaar gebruikt, al is er vaak wel een verschil:

  • Reef friendly
    Deze zonnebrandcrèmes bevatten ingrediënten die minder schadelijk zijn voor het koraal en zeeleven. Er kunnen wel chemische filters in zitten die schadelijk zijn voor het rif. Het betekent vooral dat ze bepaalde maatregelen hebben genomen waardoor de zonnebrandcrème minder impact heeft op het milieu.

  • Reef safe
    Deze zonnebrandcrèmes worden speciaal gemaakt met ingrediënten die veilig zijn voor koraalriffen en het zeeleven. Dit betekent vaak automatisch dat ze ook niet schadelijk zijn voor je lichaam.  De ingrediëntenlijst is meestal een stuk korter en bestaat vooral uit minerale filters zoals zinkoxide of titaniumdioxide.
duiken koraal apo eiland
Ibiza bikini zwembad

Wist je dat elk land andere regels heeft wat betreft de schadelijke ingrediënten in zonnebrand? In Europa zijn ze vrij streng, maar in de Verenigde Staten mogen zonnebrandcrème fabrikanten veel hogere concentraties gebruiken. Soms wel tot 3x zoveel! 

Nano zinkoxide & niet-nano zinkoxide

Tijdens onze zoektocht naar natuurlijke, milieuvriendelijke en reefsafe zonnebrandcrèmes, hebben we zelf ook veel geleerd. Zo is er blijkbaar een verschil in zinkoxide, het actieve ingrediënt in veel minerale zonnebrandcrèmes dat de UV-stralen weerkaatst en absorbeert. Denk je goed te zitten met elke minerale zonnebrand, zit er ook daar weer verschil in…

Nano zinkoxide bestaat uit superkleine deeltjes, waardoor ze makkelijker worden opgenomen door je huid en het zeeleven. Het wordt vaak gebruikt omdat het wat transparanter is als je het opsmeert en een ‘witte waas’ vermindert. Bij niet-nano zinkoxide zijn de deeltjes wat groter, dit is beter voor je gezondheid en het milieu. 

De beste reefsafe zonnebrand

Nu je alles weet over de effecten van UV stralingen en de (schadelijke) ingrediënten in zonnebrand, zit je nog met één vraag: Welke zonnebrand moet ik dan wel kopen? Wij gingen op zoek naar de beste zonnebrandmerken zonder schadelijke stoffen voor je huid en het milieu. Koop je één van deze zonnebrandcrèmes, dan kun je met een gerust hart het water induiken zonder koraalriffen te beschadigen. 

Goed om te weten: minerale zonnebrandcrèmes hebben vaak een dikkere textuur, dit smeert niet altijd even lekker en het kan plakkerig of vettig aanvoelen. Ze laten soms een ‘witte waas’ achter op je huid en zijn iets minder waterbestendig dan chemische zonnebrandcrèmes, je moet daardoor wat vaker smeren. 

Stream2sea
Dit is een ontzettend fijn en reefsafe merk die we zelf vaak gebruiken. Ze hebben niet alleen zonnebrandcrème, maar een hele productlijn met shampoo, bodylotion, conditioner en speciale producten voor kinderen. Koop je hier jouw zonnebrand, dan weet je 100% zeker dat je geen schade toebrengt aan koraalriffen.

Badger
Dit zonnebrandmerk staat bekend staat om zijn focus op natuurlijke en biologische ingrediënten. Ze hebben minerale zonnebrandcrèmes op basis van zinkoxide en / of titaniumdioxide zonder schadelijke chemische filters.

Thinksport
Thinksport maakt zonnebrandcrèmes die je huid beschermen zonder chemicaliën die in veel andere merken zitten. Ze gebruiken vooral minerale zonnefilters met zinkoxide. Hun hele productlijn is “reefsafe” en bestaat uit lotions, sprays en sticks, voor volwassenen en kids.!

Blue Lizard 
Dit merk komt uit Australië, waar ze een goede zonbescherming zeker nodig hebben. Ze een breed assortiment aan zonnebrandproducten; of je nu op het strand bent, gaat surfen of gewoon in de stad rondhangt, ze hebben een formule die perfect bij je past. Verkrijgbaar via Amazon. 

Little Urchin
Nog zo’n goed Australisch merk is Little Urchin. Hun Natural Clear Zinc Sunscreen SPF 50+ is vegan en beschermt tegen de UVA en UVB stralingen. Als je op de ingrediëntenlijst kijkt, zie je zinkoxide als het enige actieve ingrediënt. De rest van deze zonnebrandcrème bestaat uit natuurlijke en duurzaam geproduceerde, huidvriendelijke ingrediënten die geschikt zijn voor gebruik op de gevoelige huid. Uiteraard reefsafe, zonder schadelijke stoffen of conserveringsmiddelen. 

Pacifica
Dit zonnebrandmerk staat bekend staat om  zijn natuurlijke, veganistische en diervriendelijke producten. Hun producten bieden een goede bescherming tegen de zon, zonder schadelijke chemicaliën. Ze maken gebruik van krachtige antioxidanten, voedende oliën en andere natuurlijke extracten om de huid te beschermen en te voeden tijdens blootstelling aan de zon. Geschikt voor alle soorten huidtypes, inclusief de gevoelige huid.

Goddess Garden
Goddess Garden is een fijn zonnebrandmerk dat zich onderscheidt door het gebruik van natuurlijke en biologische ingrediënten. Hun producten zijn specifiek ontwerpen voor mensen met gevoelige huidtypes en kinderen (mild en hypoallergeen). Hun assortiment is vrij van schadelijke chemicaliën, parabenen en synthetische geurstoffen, waardoor het een veilige keuze is voor de dagelijkse zonbescherming.

All Good
Hun missie is gebaseerd op het idee dat je goed voor jezelf en voor de planeet moet zorgen, en dat zie je terug in hun zonnebrandproducten. Ze gebruiken biologische ingrediënten en natuurlijke plantaardige oliën van hoge kwaliteit om de huid te voeden en te beschermen tegen de zon. Al hun producten zijn vrij van schadelijke chemicaliën en synthetische toevoegingen.

Suntegrity
Dit bedrijf werd opgericht door een moeder die op zoek was naar veilige en effectieve zonnebrandproducten voor haar dochter. Haar missie was om een productlijn te creëren van goede zonbescherming die de huid verzorgt en vrij is van schadelijke ingrediënten. Hun zonnebrandproducten zijn vrij van chemische UV-filters en bevatten alleen minerale zonnefilters zoals niet-nano zinkoxide. Hiermee vormt er een natuurlijk fysieke barrière op de huid die UV-stralen reflecteert. Hun lotions, gezichtscrèmes en moisturizers zijn geschikt zijn voor dagelijks gebruik. 

Andere zonnebrandmerken die veel genoemd werden door duikers en reizigers met een minimale impact op je gezondheid en het milieu zijn SMPL, Raw Elements, Green People, Babo Botanicals, Solara Suncare en Bare republic gel sunscreen. Ondanks dat we ons best hebben gedaan om alles zo goed mogelijk te controleren qua ingrediënten, blijft het slim om altijd even achterop de fles te kijken. 

TIP ♥ – Wist je dat je meer kunt doen om het koraalrif te beschermen? Inplaats van zonnebrand smeren, kun je beter een UV-shirt aantrekken. 

koraal duiken bonaire
klein bonaire vakantie

*In dit blog staan enkele affiliate links. Als je op een link klikt en iets koopt, verdienen wij een kleine commissie, zonder dat het jou extra kost. Zo kunnen we blijven reizen en onze beste tips en ervaringen met je delen. We adviseren alleen producten die we zelf gebruiken of waar we volledig achter staan. Alvast bedankt voor je steun en het volgen van onze reisavonturen!

Liefs, Lizette & Leon

We hopen dat je met onze aanbevelingen een fijne zonnebrandcrème vindt die goed is voor jou en de natuur.  Weet jij nog een zonnebrand die absoluut in deze lijst moet? Laat het ons hieronder weten in een bericht.

Volg ons op Instagram, Tiktok of Youtube voor nog meer tips en reisinspiratie!

salty beachbums logo