Wellness

Lorem ipsum dolor sit amet, ex sed nostro pertinax. Aeque placerat ne eum.

Latest Posts

    Sorry, no posts matched your criteria.

facebook instagram twitter

Alles over Bali belly: oorzaken, symptomen en handige tips!

bali belly

Reizen is geweldig, maar ziek zijn op vakantie is een stuk minder leuk. Vooral in tropische landen kan het voorkomen dat je een bacterie of virus binnen krijgt en daardoor een dag of langer in bed of op het toilet doorbrengt. Dit is geen pretje en kan je geplande reisschema flink in de war schoppen. Een veel voorkomende reisziekte is “Bali Belly”, waar je last krijgt van buikkrampen, overgeven en / of diarree. De meeste reizigers die dit oplopen, voelen zich flink beroerd en komen niet verder dan de badkamer van hun accommodatie. Meestal voel je je na een dag alweer wat beter, maar het kan ook langer duren voordat de schadelijke bacteriën uit je lichaam zijn. Hoe kom je er zo snel mogelijk af? In dit blog vertellen we je alles over Bali Belly, onze ervaring en de beste tips. 

In dit blog:

Onze ervaring met Bali Belly

Bali is een populaire toeristische bestemming in Indonesië en trekt jaarlijks veel bezoekers. Vóór de wereldwijde pandemie verwelkomde Bali meer dan 6,3 miljoen buitenlandse toeristen, waaronder zo’n 200.000 Nederlanders. Ook is het eiland de thuisbasis voor veel digitale nomads, die in hun vrije tijd de omgeving verkennen. Wij zijn inmiddels twee keer op Bali geweest en er valt nog genoeg te ontdekken. De eerste keer bleven we op Bali als onderdeel van een korte stop, de twee keer bleven we er ruim drie weken. Leon en ik worden bijna nooit ziek op reis, we inmiddels een aardige weerstand opgebouwd en eten van alles. Toch ontkwamen we er deze keer niet aan. Halverwege de reis zijn we twee dagen flink ziek geweest, de beruchte Bali Belly. 

Erg vervelend, omdat je liever op pad gaat en leuke dingen doen, in plaats van ellendig op bed liggen en op de wc zitten. Hoe we het precies hebben opgelopen, weten we niet. Waarschijnlijk van besmet voedsel, maar het kan van alles zijn. Beiden waren we erg futloos, misselijk en last van onze buik. Na twee dagen voelden we ons gelukkig al wat beter. Wil jij voorkomen dat je last van Bali Belly krijgt, lees dan snel verder.

Wat is Bali belly?

“Bali belly” is een informele term voor een veelvoorkomende  reizigersziekte bij toeristen die naar Bali of andere delen van Indonesië reizen. Het is een infectie in het maag-darmstelsel die wordt veroorzaakt door bacteriën, virussen of parasieten. Vaak wordt dit via voedsel, water of hygiënische omstandigheden overgedragen.

bali belly oorzaken
bali sidemen village

Wist je dat: Bijna 30% van de reizigers symptomen van Bali belly ervaren? Dat is best veel. Het is een ruwe schattig, want niet alle gevallen worden gemeld of geregistreerd. Sommige mensen hebben slechts milde symptomen die niet meteen gelinkt worden aan Bali belly.

De oorzaken van Bali belly

Bali belly wordt meestal veroorzaakt door slechte hygiëne, zoals het eten van besmet voedsel of water, het niet goed wassen van handen en het eten van voedsel dat niet goed is gekookt of bewaard. Het kan ook worden overgedragen door direct contact met geïnfecteerde personen of oppervlakken. Soms komt het gewoon omdat je lichaam niet gewend is aan bepaald eten, je meer alcohol drinkt dan normaal of teveel eet. Je kunt bijvoorbeeld ook last krijgen van je buik als je de hele dag in de hete zon ligt in combinatie met koude biertjes en koud zwembadwater.

te amo eten
samen op reis

De meest voorkomende bacterie die Bali belly veroorzaakt, is E. coli. Leven als een local is geweldig voor een authentieke ervaring, maar niet altijd even slim. Je hebt nou eenmaal niet dezelfde immuniteit opgebouwd als de lokale bevolking. Locals kunnen misschien prima kraanwater drinken zonder daar ziek van te worden, terwijl jij al last krijgt van je buik als het eten daarmee wordt afgespoeld. In sommige landen zijn de hygiëne eisen een stuk minder strikt dan in Nederland, je krijgt dan sneller bacteriën of virussen binnen. 

Bali belly & E. coli

Escherichia coli, ook bekend als E. coli, is een type bacterie dat veel voorkomt in de darmen van mensen en dieren. De meeste variaties van E. coli zijn onschadelijk en spelen een gunstige rol in het spijsverteringssysteem. Het is een misvatting dat alle bacteriën slecht voor je zijn, beter nog; het menselijk lichaam bestaat uit triljoenen bacteriën die je nodig hebt. De slechte versie van E. coli komt voornamelijk voor in voedsel of water dat is verontreinigd met ontlasting. Dat klinkt heel vies, maar dit soort bacteriën zijn snel verspreid. Denk aan het niet handen wassen na toiletbezoek. Al let je zelf goed op je hygiëne, als anderen dit niet doen en bijvoorbeeld jouw eten bereiden, heb je alsnog kans op besmetting. Soms is het lastig te voorkomen!

De symptomen van Bali belly

 De symptomen van Bali belly verschillen per persoon. Hoeveel last je krijgt, hangt grotendeels af van hoe goed je immuunsysteem werkt en hoe sterk je darmflora is. Dit zijn de meest voorkomende symptomen bij Bali belly:

  • buikpijn / buikkrampen
  • diarree
  • opgeblazen gevoel
  • misselijkheid
  • overgeven
  • koorts
  • vermoeidheid

Bali belly voorkomen

Voorkomen is altijd beter genezen. Reis je naar Bali of andere tropische landen, let dan extra goed op hygiëne en doe vooraf wat onderzoek. Zeker als je een gevoelige maag hebt of als je normaal gesproken bepaald voedsel al slecht kan verdragen. Hieronder geven we je een aantal voorzorgsmaatregelen die je helpen om Bali belly te  voorkomen.

Drink veilig water

Speel op safe en drink alleen water uit flessen of water dat is gefilterd, gekookt of behandeld met waterzuiveringstabletten. Vermijd het drinken van kraanwater of ijsblokjes gemaakt van kraanwater. Je hebt in de Filipijnen bijvoorbeeld ijsklontjes die met gebottled water worden gemaakt, deze herken je aan de langwerpige, ovale vorm. Weet je het niet zeker, vraag dan standaard om drankjes zonder ijs. 

bali belly alcohol

Let op je eten

Kies voedsel dat goed gekookt en heet geserveerd wordt. Vermijd rauwe of onvoldoende gekookte voedingsmiddelen, zoals rauwe groenten en fruit die mogelijk zijn gewassen met kraanwater. Wees voorzichtig met het eten van streetfood, vooral als het niet vers wordt bereid. Vermijd ook het eten van ongepasteuriseerde zuivelproducten, zoals schepijs, rauwe melk of kaas.

Was je handen regelmatig

Was je handen regelmatig met zeep en water, vooral voor het eten en na een toiletbezoek. Als water niet beschikbaar is, gebruik dan een desinfecterend middel op basis van alcohol. Probeer hier een gewoonte van te maken, zodat je het niet snel vergeet.

Vermijd onhygiënische omstandigheden

Bij sommige plekken of accommodaties krijg je al het gevoel dat de hygiëne ver te zoeken is. Probeer deze plekken te vermijden om de kans op contact met virussen en bacteriën te vermijden. Gebruik slippers in openbare douches.

Pas op met zwemwater

Vermijd het inslikken van water tijdens het zwemmen, aangezien sommige waterbronnen mogelijk besmet kunnen zijn. Zwem bij voorkeur in schoon en gechloreerd water. Ook tijdens bepaalde festivals, zoals het Songkran Festival (water festival) in Thailand, is het verstandig om op te letten dat je geen water in je mond krijgt. 

Versterk je darmflora met probiotica

Probiotica zijn levende micro-organismen, meestal bacteriën, die gunstige effecten hebben op je gezondheid. Ze worden vaak gebruikt als voedingssupplementen of toegevoegd aan bepaalde voedingsmiddelen zoals yoghurt, om het aantal goede bacteriën in je darmen te verhogen. Hiermee verklein je de kans op Bali belly.

Tips bij Bali belly

Heb je ondanks alle preventieve maatregelen toch Bali belly opgelopen? Probeer dan de onderstaande tips, hiermee kom je er sneller bovenop en verminder je klachten als misselijkheid en buikpijn. 

  • Blijf genoeg drinken
    Bij Bali belly kun je lat hebben van zowel diarree als overgeven; het vocht loopt er letterlijk aan alle kanten uit. Om uitdroging te voorkomen, het is daarom erg belangrijk om voldoende vocht binnen te krijgen. Denk aan water, verse (gember)thee en water van verse kokosnoten (vol elektrolyten). Kombucha of Watermeloen sap met wat zout schijnt ook te helpen. De een zweert bij cola en de ander bij Pocari Sweat, een populaire sportdrank in Azië.

  • Neem rust
    Je lichaam is druk bezig met het verwijderen en ’terugvechten’ tegen schadelijke bacteriën en virussen. Doe niet teveel en rust goed uit, dan herstel je sneller. In veel gevallen kun je ook niet anders 😉

  • Blijf eten
    Dit is waarschijnlijk het laatste waar je aan denkt als je weer naar het toilet rent, maar toch helpt het om te blijven eten. Je wilt je lichaam blijven voorzien van energie. Kies voor voedsel als rijst, bouillon, brood, crackers, banaan of papaya.
bali belly papaya
bali belly rijst
  • Neem eventueel medicatie in
    Wij zijn geen fan van medicatie, maar soms kan het niet anders. Norit is een veelgebruikt medicijn bij de behandeling van diarree. Het actieve ingrediënt in Norit is geactiveerde koolstof; dit bindt giftige stoffen en bacteriën in de darmen, waardoor ze worden geabsorbeerd en uit het lichaam worden verwijderd. Het zorgt er ook voor dat je minder vaak naar de wc moet en je ontlasting minder waterig wordt.

    Een ander medicijn om de symptomen van Bai belly te verminderen is Imodium (loperamide). Dit geneesmiddel vertraagt de darmbeweging, waardoor je minder vaak naar het toilet hoeft en de  consistentie van je ontlasting dikker wordt (leuk praatje dit, maar wel goed om te weten). Loperamide behandelt niet de oorzaak, maar is een tijdelijke symptoomverlichting.


Goed om te weten:
Het kan enkele dagen duren voordat je verlost bent van Bali belly. Kijk het eerst aan en probeer bovenstaande tips. De meeste dokters op Bali geven je direct een antibiotica kuur of een handje met pillen, dit is in veel gevallen helemaal niet nodig. Duurt het langer dan een week of verergeren de symptomen, zoek dan medische hulp. 

We zijn erg benieuwd, ben jij op reis weleens flink ziek geweest? Hoe voelde jij je en wat heb je toen gedaan? Laat het ons hieronder weten in een reactie.

Heb je vragen of advies nodig voor één van jouw reizen? Volg ons op Instagram, Tiktok of Youtube voor nog meer tips en reisinspiratie!

salty beachbums logo