Wellness

Lorem ipsum dolor sit amet, ex sed nostro pertinax. Aeque placerat ne eum.

Latest Posts

  Sorry, no posts matched your criteria.

facebook instagram twitter

Muggen bulten op reis voorkomen en verlichten: de beste tips!

muggen bulten

Muggen (Mosquitoes in het Engels) zijn misschien wel de meest irritante insecten die er bestaan. Reis je graag naar tropische, warme bestemmingen, dan krijg je er gegarandeerd mee te maken. Waar je het ene moment lekker in je hangmat ligt en geniet van de zonsondergang, wordt je het volgende moment helemaal lek gestoken. Vaak merk je het te laat en ben je paar jeukende muggen bulten rijker. Naast de jeuk, ziet het er ook niet echt charmant uit. Je kunt aardig onzeker worden van benen vol met muggen bulten. En dan is er nog de horror van een mug op je slaapkamer… om gek van te worden!

Gelukkig zijn er een hoop oplossingen om muggen op afstand te houden. In dit blog vertellen we waarom een mug steekt, hoe die zijn slachtoffers vindt en wat je kunt doen om muggen bulten te voorkomen en behandelen. Zo ga je goed voorbereid op reis en heb je zo min mogelijk last van die vervelende bloedzuigers.

In dit blog:

Hoe vindt een mug zijn slachtoffer?

Voor de duidelijkheid: muggen bijten niet, maar steken. Het zijn alleen de vrouwelijke muggen die steken, ze hebben bloed nodig voor de ontwikkeling van hun eieren. Muggen vinden hun slachtoffers door gebruik te maken van verschillende zintuigen en signalen (dit verschilt per muggensoort):

 • Geur
  Muggen hebben een sterk reukvermogen. zo kunnen ze bijvoorbeeld koolstofdioxide (CO2) detecteren, dat wordt uitgeademd door ademhaling, zweet en lichaamsgeur. Sommige geuren trekken muggen aan, terwijl andere juist afstotend werken zoals citrus, lavendel, eucalyptus en citronella. 

 • Lichaamswarmte
  Muggen kunnen warmte detecteren. Mensen en dieren met een hogere lichaamstemperatuur zijn vaak aantrekkelijker zijn voor muggen.

 • Beweging
  Muggen worden vaak aangetrokken door snelle bewegingen. Ook kunnen ze  trillingen en luchtstromen waarnemen. Zit je dicht bij een mug, dan weet ie jou feilloos te vinden.

 • Kleur
  Muggen worden soms aangetrokken door donkere en felle kleuren, vooral donkerblauw en zwart. Deze kleuren vallen voor muggen op tegen de achtergrond, waardoor ze er naartoe getrokken worden.
muggen bulten reis
muggenbulten

Ongemak door muggen bulten

Muggen gaan gericht te werk om jouw bloed te drinken. Allereerst zoeken ze een geschikte plek om te steken, vaak zijn dit onbedekte lichaamsdelen zoals handen, armen, voeten, enkels en nek. Vervolgens doorboren ze de huid met hun monddelen, een dunne buis. Tijdens het steken injecteert de mug speeksel in de huid, wat helpt om het bloed vloeibaar te houden en de kans op stolling te verminderen. Dit speeksel bevat eiwitten waar het immuunsysteem op reageert in de vorm van jeuk, zwelling en roodheid: een muggenbult. Door de jeuk ben je geneigd om te krabben, maar dit maakt het alleen maar erger. Als je pech hebt, krijg je een allergische reactie op het speeksel van de mug, in de vorm van extra zwelling, huiduitslag, blaren, ademhalingsproblemen of ontstekingen.

Zeker in vochtige, tropische gebieden is het belangrijk om van je muggen bulten af te blijven. Krab je per ongeluk je huid open, kan dit leiden tot bacteriële infecties. En we spreken uit ervaring, want dit is precies wat mij (Lizette) is overkomen in Indonesië. Ik was gestoken door een mug aan de bovenkant van mijn linkervoet en heb dit in mijn slaap tot bloedens aan toe opengekrabd. “Niets aan de hand” dacht ik, totdat mijn linkervoet een dag later helemaal opgezwollen was en vol met pus zat. Uiteindelijk heb ik een antibiotica kuur gehad en werd mijn voet weer normaal. 

muggen bulten ontstoken voet bali
ontstoken voet muggen bulten

Wist je dat: muggen een voorkeur hebben voor bepaalde bloedgroepen? Mensen met bloedgroep O kunnen bijvoorbeeld aantrekkelijker zijn voor muggen dan mensen met bloedgroep A of B. Dus als je vaak gestoken wordt, kun je misschien je bloedgroep de schuld geven 😉

Ziektes overgebracht door muggen

Muggen zitten overal ter wereld. Er zijn meer dan duizenden soorten muggen, die er allemaal anders uitzien en anders gedragen. Elke soort heeft zijn eigen voorkeuren voor leefgebieden, gastheren en broedplaatsen, en ze kunnen verschillende tijden van de dag actief zijn. Niet elke mug steekt mensen, sommige hebben de voorkeur voor dieren, plantsappen of nectar. Bepaalde muggensoorten brengen – soms dodelijke – ziektes over zoals dengue, gele koorts, het zikavirus en malaria. Malaria komt vooral in Afrika voor en ongerepte delen van zuidoost Azië. Andere ziektes die overgebracht worden door muggen, komen meestal in tropische landen voor zoals Brazilië, Mexico, Thailand en de Filipijnen. Laat je er niet van weerhouden om deze landen te bezoeken, want de kans is niet enorm groot dat je besmet wordt, zeker niet met de juist maatregelen.

Reis je naar tropische bestemmingen, lees je dan altijd goed in. Ik (Lizette) heeft een aantal jaar geleden dengue / knokkelkoorts opgelopen in het noorden van Australië. Ik heb toen een aantal dagen flink ziek op bed gelegen, dacht dat het een griepje was. Na vier dagen voelde ik me weer wat beter en was al snel de oude. Gelukkig zijn we verder niet ziek geworden van muggen, maar wel heel veel keer gestoken. Het hoort een beetje bij het reizen helaas, we hebben het geaccepteerd.

Muggen bulten op reis voorkomen

Nu je weet meer weet over muggen en hoe ze te werk gaan, wil je natuurlijk voorkomen dat je gestoken wordt. Hier zijn enkele nuttige tips en adviezen om muggen bulten op reis te voorkomen:

Controleer je accommodatie

Voordat je ergens verblijft, controleer of er horren en muskietennetten aanwezig zijn. Zorg ervoor dat er geen openingen zijn waar muggen doorheen kunnen glippen. Zet eventueel alvast een citronella geurkaars of een muggenspiraal aan op het balkon, woonkamer of slaapkamer. 

Gebruik ventilatoren of zet de airco aan

Muggen zijn zwakke vliegers en houden niet van de kou. De luchtstroom zorgt ervoor dat ze lastig bij je kunnen komen. Vind je – net als ons – slapen in de airco niet zo fijn, zet dan een ventilator aan om muggen op afstand te houden. De meeste kamers hebben die optie, vraag anders bij de receptie een ventilator. 

Draag beschermende kleding

Ook al is het op tropische bestemmingen bloedheet, je huid bedekken met kleding is wel effectief als je muggen bulten op reis wilt voorkomen. Draag tijdens de ‘piekuren’ van de mug lange mouwen, lange broeken, sokken en gesloten schoenen. Lichtgekleurde kleding helpt ook, omdat muggen vaak aangetrokken worden door donkere kleuren. Tegenwoordig 

Gebruik insectenwerende middelen

De meeste sprays of lotions die insecten afweren, ruiken erg sterk en smeer je liever niet op je huid. Soms is het niet anders, zeker in gebieden waar veel muggen voorkomen. Breng in dit geval een insectenwerend middel aan op je onbedekte huid. Denk ook aan je voeten, enkels en nek, want daar steken muggen maar al te graag. In veel muggensprays zit DEET, dat je een paar uur beschermd, afhankelijk van de concentratie. Dit (chemische) middel verstoort het reukvermogen van insecten. Op veel tropische bestemmingen zijn er ook muggen overdag actief. Smeer je dan eerst in met  zonnebrandcrème en daarna de DEET. 

TIP ♥ – Maak zelf een muggenspray met essentiële oliën. Onderaan dit blog vind je de benodigdheden. 

Slaap onder een klamboe / mosquitennet

Gebruik een muskietennet of klamboe om te voorkomen dat muggen ’s nachts bij je kunnen komen. Zorg ervoor dat het net goed is opgehangen en de openingen goed zijn afgesloten. Neem er voor de zekerheid eentje mee op reis en bescherm jezelf tegen irritant gezoem, jeukende muggen bulten en verzeker jezelf van een fijne nachtrust.

Vermijd muggen piekmomenten

Muggen zijn over het algemeen het meest actief tijdens de zonsopkomst en zonsondergang. Probeer op deze momenten binnen te blijven of neem extra voorzorgsmaatregelen, zoals het dragen van beschermende kleding en het aanbrengen van insectenwerende middelen.

Blijf uit de buurt van stilstaand water

Muggen leggen eitjes in stilstaand water, dus probeer uit de buurt te blijven bij gebieden met stilstaand water, zoals moerassen, vijvers of plassen. Water kan zich ook ophopen in bloempotten, emmers of regentonnen. 

Wees voorzichtig met lekkere geurtjes

Voordat je uiteten gaat nog even dat lekkere luchtje opdoen? Misschien is dat toch niet zo’n goed idee, want muggen worden aangetrokken door sterke geuren, zoals parfums, haarproducten en geparfumeerde lotions. Ben je in een gebied of land met veel muggen, hou daar dan rekening mee. 

De beste tips bij muggen bulten

Geen van bovenstaande tips geven 100 % garantie, het kan dus altijd voorkomen dat je alsnog gestoken wordt. Merk je dat ze je toch te pakken hebben gehad? Probeer dan onderstaande tips om het ongemak van muggen bulten te verlichten: 

 • Maak de muggenbult schoon
  Was de gestoken plek voorzichtig met water en milde zeep. Dep het daarna voorzichtig droog met een schone handdoek.

 • Zorg voor verkoeling
  Leg voor zo’n 10 á 15 minuten een koud kompres, ijszak of ijsklontjes op de muggen bulten. Dit helpt om zwelling en jeuk te verminderen. Wikkel het ijs of koude kompres in een dunne (thee)doek om bevriezing of irritatie van de huid te voorkomen.

 • Gebruik verlichtende zalfjes / natuurlijke middelen
  Er zijn allerlei middeltje die helpen om jeuk en irritatie door muggen bulten te verminderen zoals Calamine lotion of hydrocortison crème. Een natuurlijke optie (en onze voorkeur) is aloë vera gel. Breng een laagje op de muggenbult aan en herhaal regelmatig. Andere natuurlijke middelen met een  verzachtende werking zijn Tea tree olie, kamille en honing.

  TIP ♥ – Het staat vooral bekend als middel tegen spierpijn, maar tijgerbalsem werkt vaak ook goed om jeuk en irritatie van muggenbeten te verminderen (de witte variant, niet de rode). Zeker het proberen waard!

Zelf natuurlijke muggenspray maken

Maak zelf een muggenspray met natuurlijke ingrediënten. Dit heb je nodig:

 • 60 ml water
 • 60 ml witch hazel (toverhazelaar) of 70% isopropylalcohol
 • 30 druppels essentiële olie van citronella
 • 15 druppels essentiële olie van lavendel
 • 15 druppels essentiële olie van eucalyptus


Instructies:
Neem een lege sprayfles van ongeveer 120 ml en vul voor de helft met water. Voeg daarna alle ingrediënten toe, sluit het flesje goed af en schud het mengsel door elkaar.  

Goed om te weten: 
Zelfgemaakte muggensprays zijn soms minder effectief dan de sprays die DEET bevatten. De effectiviteit is o.a. afhankelijk van de concentratie van de essentiële oliën. Het is een goed idee om een klein beetje van de spray op een stukje huid te testen. Hiermee controleer je of er irritatie ontstaat, wel handig om te weten voordat je het op grote delen van het lichaam aanbrengt.

Heb jij nou echt DE oplossing om muggen bulten te voorkomen of verlichten? Help andere reizigers en laat het ons hieronder weten in een reactie.


Heb je vragen of advies nodig voor één van jouw reizen? Volg ons op Instagram, Tiktok of Youtube voor nog meer tips en reisinspiratie!

salty beachbums logo