Wellness

Lorem ipsum dolor sit amet, ex sed nostro pertinax. Aeque placerat ne eum.

Latest Posts

    Sorry, no posts matched your criteria.

facebook instagram twitter

Bedwants beten op reis: tips om ze te voorkomen en behandelen

bedwants beet afbeelding

Reizen naar tropische oorden is heerlijk, maar helaas krijg je al die ‘creepy crawlers’ zoals spinnen, kakkerlakken, duizendpoten, enorme kevers, irritante muggen en bedwantsen er gratis bij. De meeste insecten komen ‘s nachts tevoorschijn als jij lekker aan het slapen bent. Op zich geen probleem, alleen sommige insecten hebben het op jouw bloed gemunt. Wakker worden met één of meerdere muggenbulten is waarschijnlijk erg herkenbaar, maar ben je ook weleens gebeten door bedwantsen (bedbugs in het Engels)? In dit blog leer je hoe jij bedwants beten kunt herkennen, voorkomen en behandelen. Zo kun je met een gerust hart gaan slapen en genieten van je reis.

In dit blog:

Onze ervaring met bedwants beten

Het is eigenlijk verbazingwekkend dat Leon en ik nooit eerder bedwants beten hebben gehad, aangezien we vaak naar tropische landen reizen en in allerlei soorten accommodaties slapen. We hadden wel van bedwantsen gehoord; regelmatig kwamen er verhalen voorbij dat er in een bepaald hostel bedwantsen zaten. Zelf hadden we dit nog nooit meegemaakt, totdat ik (Lizette) tijdens onze laatste rondreis door de Filipijnen – na een nacht slapen – ineens onder de rode, hevig jeukende bultjes zat. Vooral op mijn rug en borstkas, de plekken waar ik het dichtst met mijn huid op het bed lag.

Zodra je eraan krabbelt, zwellen de bultjes op en raken ze nog meer geïrriteerd, niet doen dus. Ik heb nog kort getwijfeld of het geen mug was, maar kwam er al snel achter dat het bedwants beten waren. Leon slaapt altijd met een t-shirt aan (yup, zelfs in de tropen), waardoor hij gelukkig gespaard was gebleven. De jeuk vind ik persoonlijk erger dan een muggenbult en het duurde ook langer voordat de bultjes weg waren. Geen pretje en dat wil je graag voorkomen. Hoe? Lees snel verder.

Wist je dat:  Bedwantsen meestal worden verspreid door reizigers, bagage, tweedehands meubels, kleding en andere objecten? Zo verspreiden ze zich snel binnen een gebouw, gemeenschappelijke ruimte of kamer en zelfs tussen plaatsen en landen.

Wat zijn bedwantsen?

Bedwantsen – ook wel bedbugs genoemd – zijn kleine, platte, ovale insecten die zich voeden met bloed van mensen en dieren. Deze insecten zijn meestal bruin van kleur, maar kunnen rood worden na het voeden. Jonge bedwantsen, ook wel nimfen genoemd, zijn kleiner en lichter van kleur. Ze zijn vooral ’s nachts actief en verstoppen zich overdag in kieren en spleten in matrassen, meubels, vloeren en muren. Het is een vervelende parasiet die je liever niet tegenkomt tijdens het reizen.

Bedwants beten zijn een veelvoorkomend probleem bij reizigers en leiden vaak tot jeukende en geïrriteerde huiduitslag. Bedwantsen komen wereldwijd voor en worden vooral aangetroffen in grote steden waar veel reizigers zich verzamelen en slapen. Van een bedwants beet merk je bijna niets, omdat bedwantsen een verdovende stof inspuiten om pijn en jeuk te verminderen. Omdat ze erg klein zijn (volwassen exemplaar = 4-5 mm), is het lastig om ze te vinden en kun je ze snel verwarren met bijvoorbeeld kleine torretjes. Weet je eenmaal hoe bedwantsen en bedwants beten eruit zien, herken je ze al snel. Ze hebben zes poten, antennes en geen vleugels, dus gelukkig kunnen ze niet vliegen.

bedbugs
bedwants beten

Wist je dat: bedwantsen zich enorm snel voortplanten? Vrouwtjes leggen tot wel 500 eitjes in hun leven. De eitjes zijn super klein (1 millimeter) en worden vaak in spleten en naden gelegd. Na ongeveer 1 tot 2 weken komen de eitjes uit en worden nimfen geboren. Nimfen ondergaan verschillende vervellingen voordat ze volwassen bedwantsen worden. Hoe snel ze groeien hangt af van de omgevingsomstandigheden en de hoeveelheid voedsel.

Hoe herken je bedwants beten?

Net als bij muggenbulten, reageert iedereen anders op bedwants beten. Vaak leiden beten tot ongemak, jeuk, irritatie en in sommige gevallen allergische reacties, slaapproblemen en angstgevoelens. Gelukkig dragen deze insecten geen ziektes over en zijn ze verder niet gevaarlijk. Het komt regelmatig voor dat je pas enkele dagen na de beten een reactie krijgt. Hieraan kun je bedwants beten herkennen:

  • Rode, jeukende bultjes na het slapen
    Bedwants beten veroorzaken vaak rode bultjes op de huid die erg jeuken. Deze beten lijken soms op muggenbeten, maar ze hebben meestal een iets andere vorm en patroon. Bedwants beten zitten vaak op zich op armen, benen, nek, gezicht en rug.

  • Groepering / patroon van bultjes
    Bedwants beten hebben vaak de neiging om in groepjes, zigzagpatroon of een lijn te verschijnen. Dit komt doordat bedwantsen helaas meerdere keren bijten tijdens één voedingssessie. In tegenstelling tot muggenbeten hebben bedwants beten meestal geen centrale bult in het midden. Ze zien er vaak wel rood en opgezwollen uit.
bedwants beten rug
Bedwants beten
muggenbulten
Muggen beten

Denk je dat je bent gebeten door bedwantsen? Controleer dan de slaapkamer op tekenen zoals uitwerpselen, kleine bloedvlekjes op beddengoed of matrassen, en een zoete, muffe geur. Je kunt ook zoeken naar levende bedwantsen, bijvoorbeeld tussen spleten in het matras.

Zó gaat een bedwants te werk

Bedwantsen drinken je bloed wanneer je slaapt en daar hebben ze een goede tactiek voor, zodat je er niets van merkt. In de nachten kruipen ze uit hun schuilplaatsen en kruipen ze naar hun nietsvermoedende gastheer. Wanneer ze een goed plekje hebben gevonden, bijten / boren bedwantsen door de huid heen. Vervolgens scheiden ze speeksel af, dat een verdovende en anti-stollende werking heeft. Zo kan de bedwants ongemerkt jouw bloed drinken, dit duurt een paar minuten. Helaas blijft het vaak niet bij één keer 🙁 Zitten ze vol, dan trekken ze zich terug in hun schuilplaats, waar ze zich verbergen en voortplanten.

Bedwants beten voorkomen

Nu je weet wat bedwantsen precies zijn en hoe ze te werk gaan, wil je natuurlijk voorkomen dat je gebeten wordt. Hieronder geven we een aantal handige tips om de kans op bedwants beten te verminderen. Denk je dat er bedwantsen in je kamer zitten, geef dit dan meteen door aan de receptie of management. Hoe sneller er wat aan wordt gedaan, des te kleiner de kans is dat er een hele bedwantsen invasie ontstaat. 

Controleer je slaapplek

Of je nu in een hotel, hostel of vakantiehuis verblijft, inspecteer de kamer eerst grondig op tekenen van bedwantsen voordat je je bagage uitpakt. Check het matras, beddengoed, meubels en scheuren in de muren op levende insecten, uitwerpselen of andere tekenen van besmetting.

Houd je bagage schoon

Tijdens reizen is het belangrijk om je bagage schoon en vrij van bedwantsen te houden. Gebruik bij voorkeur harde koffers of tassen in plaats van stoffen, omdat bedwantsen zich gemakkelijker in stoffen kunnen verstoppen. Bewaar je bagage niet direct op de grond of op bed, maar gebruik een bagagerek of plaats je koffer op een verhoogd oppervlak. Hierdoor is het moeilijker voor bedwantsen om in je bagage te kruipen. 

TIP ♥ – Verpak je kleding en andere items in afsluitbare plastic zakken om te voorkomen dat bedwantsen erin kruipen. Laat schone was in de plastic ‘waszakken’ zitten en pak deze niet uit, maar stop ze met plastic tas en al in je backpack of koffer. 

Was je kleding op hoge temperaturen

Denk je dat je in contact bent gekomen met bedwantsen?  Was dan onmiddellijk al je kleding  – ook items die je niet hebt gedragen – op de hoogste temperatuur, dit dood alle bedwantsen. Doe dit niet alleen tijdens je reis, maar ook bij terugkomst. Het laatste waar je op zit te wachten, is het meenemen van bedwantsen in je eigen huis! Let wel op de wasvoorschriften per kledingstuk, als je alles op 90 graden wast, heb je straks alleen nog maar naveltruitjes en korte broeken 😉

bedbugs backpack
bedbugs bed

Bedwants beten behandelen

Ben je ondanks de bovenstaande maatregelen nog steeds gebeten? Dat is flinke pech en erg vervelend, maar niets aan te doen. Maak je er niet te druk om en probeer om zo min mogelijk te krabben. We verzamelden een aantal tips die  je helpen om het ongemak te verminderen en de genezing de versnellen. Voor je het weet, ben je er weer vanaf en kun je weer genieten van je reis!

  • IJsklontjes to the rescue
    Verminder de jeuk en zwelling door de bedwants beten te koelen met een koud compres of ijsklontjes voor zo’n 10 – 15 minuten.

  • Aloë vera
    De kalmerende eigenschappen van aloë vera geven verlichting bij jeuk en huidirritatie. Heb je toevallig een aloë vera plant in de buurt, snijd dan het blad open en dep het verse sap op de beten. Wat ook goed werkt, is een aloë vera gel, die je in de meeste drogisterijen in het buitenland wel kunt kopen.

  • Tea tree olie
    Wij nemen altijd een klein flesje mee op reis. Tea tree olie staat bekend om zijn antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen. Verdun een paar druppels tea tree olie in olijfolie of kokosolie, en breng het voorzichtig aan op de beten.

    Wij gebruiken het liefst natuurlijke middelen om de jeuk te verminderen, maar je kunt ook medische zalfjes halen zoals deze anti-jeuk creme Wat je ook gebruikt om de symtomen van bedwants beten te verlichten, je lichaam heeft tijd nodig om te genezen. Als de symptomen aanhouden of verergeren, zoek dan een dokter op.  

Misvattingen over bedwantsen

Tot slot willen je graag nog informeren over enkele veelvoorkomende misvattingen die bestaan over bedwantsen en webwants beten. Er gaan namelijk flinke horrorverhalen rond onder backpackers haha. 

Misvatting: Bedwantsen zijn alleen te vinden in bedden.
Hoewel bedden een favoriete schuilplaats zijn voor bedwantsen vanwege de nabijheid van potentiële voedselbronnen (zoals jij), komen ze ook voor in meubels, zoals banken, stoelen, kasten en zelfs elektronische apparaten. Ze verspreiden zich gemakkelijk naar verschillende delen van een huis of gebouw.

Misvatting: Bedwantsen komen alleen voor op vieze plekken.
Bedwantsen hebben niets te maken met de hygiëne in een ruimte en komen zowel voor in schone als vuile omgevingen. Ze kunnen dus zowel in een hostel zitten als in een 5-sterren resort. Omdat hostels gedeelde slaapplekken hebben en veel bezochte ontmoetingsplekken zijn, is de kans wel groter dat bedwantsen zich hier sneller verspreiden. 

Misvatting: Bedwantsen leven alleen in tropische landen.
Nope, ze komen overal ter wereld voor, van de Verenigde Staten en Canada tot aan Australië en Duitsland. Ook in Nederland zijn er gevallen van bedwantsen bekend, vooral in accommodaties waar veel mensen verblijven in de grotere steden. 

Misvatting: Bedwantsen zijn niet te zien met het blote oog.
Bedwantsen zijn kleine insecten, ongeveer zo groot als een kleine (platte) rijstkorrel. Het is moeilijk om ze met het blote oog te zien, maar niet onmogelijk als je weet waar je naar zoekt. 

Misvatting: Bedwantsen kunnen vliegen of springen.
Gelukkig niet zeg, dat zou er nog eens moeten bijkomen 😉 Bedwantsen bewegen zich voornamelijk door zich te verstoppen in bagage, kleding en andere items. Ze reizen vaak ongemerkt mee met mensen van de ene naar de andere plaats. Zie je iets springen of vliegen, dan is het dus géén bedwants. 

We zijn erg benieuwd, ben jij weleens gebeten door bedwantsen? Of heb je na het lezen van dit blog ineens een ‘aha’ moment? Laat het ons hieronder weten in een reactie.

Heb je vragen of advies nodig voor één van jouw reizen? Volg ons op Instagram, Tiktok of Youtube voor nog meer tips en reisinspiratie!

salty beachbums logo