Wellness

Lorem ipsum dolor sit amet, ex sed nostro pertinax. Aeque placerat ne eum.

Latest Posts

    Sorry, no posts matched your criteria.

facebook instagram twitter

De gaafste reisfoto’s met een drone: Zó doe je dat!

reisfoto's drone

De techniek achter fotografie wordt steeds makkelijker en beter. Bijna iedereen met een camera kan zich fotograaf noemen. Op vakantie maak je eenvoudig foto’s met je smartphone, compactcamera of spiegelreflex. Juist omdat zoveel mensen fotograferen op vakantie, is het lastig om er met jouw shot nog uit te springen. Een drone maakt het allemaal net even wat interessanter. Wij geven je de beste tips om jouw drone reisfoto’s eruit te laten springen!

Wat staat er in dit artikel?

Reisfoto’s maken met een drone

Het succes van de drone heeft de wereld van fotografie en video volledig veranderd. Een drone geeft je een andere kijk op de wereld, de beelden zijn uniek. Hierdoor wordt het maken van de tofste reisfoto’s en video’s nog veel leuker. Maar hoe doe je dat dan? Je moet zeker wat vlieguren maken om goed met een drone om te kunnen gaan. Daarnaast is wat verstand van de basis fotografie regels wel handig. Met de onderstaande tips voor drone fotografie ben je in ieder geval goed op weg:

drone reisfoto's cooks

Raak bekend met je drone

Net als bij een nieuwe camera, moet je de tijd nemen om je drone goed te leren kennen. Neem daarom eerst de gebruiksaanwijzing door. Ga je voor de eerste keer vliegen met je drone? Doe dit op een leeg terrein zodat je op een veilige manier vertrouwt kunt raken met de besturing. Wij waren zo slim om dit in onze kleine woonkamer te proberen… geen goed plan. Oefen het opstijgen en het landen een paar keer tot je het onder knie hebt. Kijk desnoods wat instructiefilmpjes op Youtube. Hoe beter je weet om te gaan met je drone, hoe mooier je reisfoto’s worden.

Tip: Op de meeste drones kun je via gps instellingen een ‘home’ instellen. Handig, want daarmee keert je drone automatisch terug als de batterij bijna op is. Ook kun je tijdens het vliegen vaak een ‘home’ knop indrukken, waardoor je drone meteen terugvliegt.

De ideale drone voor op reis

Heb je al een drone of moet je nog kiezen? Ben je op zoek naar een ideale drone voor op reis, dan is de DJI Mavic Air perfect! Wij gebruiken deze drone een aantal jaar en ondanks dat ie (door onze schuld) een aantal keer is gecrasht, functioneert hij nog steeds goed. Zelfs nadat we vol tegen een palmboom vlogen, en de drone 9 meter naar beneden viel, zaten er slechts een paar krasjes op. Het is een lichtgewicht model die je gemakkelijk mee kunt nemen in het vliegtuig en op reis.

dronefoto reizen
DJi Mavic Air

Bereid je goed voor

Er zijn een paar dingen waar je altijd rekening mee moet houden als je gaat vliegen met je drone. Het weer is altijd belangrijk. Verder is het handig als je vooraf weet wat je wilt fotograferen. Kijk op Google Maps voor mooie locaties en check natuurlijk ook even of je daar überhaupt wel mag vliegen met je drone.

Opgeladen accu’s

Het vliegen met een drone vergt flink wat van je batterijen. We raden dan ook aan om minimaal 2 of 3 opgeladen accu’s mee te nemen voordat je gaat vliegen. De meeste accu’s gaan zo’n 20 tot 30 minuten mee. Het zou jammer zijn als je de perfecte foto nog niet hebt kunnen nemen, of je nog meer foto’s wilt nemen en je accu is leeg. Neem een powerbank mee, zodat je ze onderweg kunt opladen als dat nodig is. Laad behalve de accu’s, ook de controller en je mobiel op!

Zeeleeuwen Nieuw ZeelandZeeleeuwen Nieuw Zeeland

Check de weersvoorspellingen

Als je wilt fotograferen met je drone, heb je wel enigszins goed weer nodig. Niet alleen voor de veiligheid, maar ook voor mooiere reisfoto’s natuurlijk! Lijkt het erop dat het gaat regenen of staat er veel wind? Dan kun je beter een andere dag kiezen. Bij veel wind is je drone minder stabiel en moeilijker te besturen. Of wind uiteindelijk invloed heeft op de kwaliteit van de foto’s hangt sterk af van de drone die je hebt. Vooral de lichtere modellen zijn hier gevoelig voor. Vaak zit de camera van de drone bevestigd aan een gimbal, deze corrigeert de bewegingen van de camera die door vliegbewegingen of wind worden veroorzaakt. De gimbal zorgt voor een rustig en stabiel beeld.

Maak een plan

Om de mooiste reisfoto’s te maken met je drone, is het een goed idee om van tevoren een plan te maken. Hoe ga je het precies aanpakken? Welke beelden wil je vastleggen? Welke technieken gebruik je tijdens het vliegen? Schrijf je ideeën op of maak een moodboard. Met een plan worden je foto’s een stuk professioneler en kun je gerichter te werk gaan.

Controleer alle instellingen van je drone

Zorg dat je voordat je gaat vliegen, alle instellingen goed hebt staan. Download vanuit huis de nieuwste versie en updates. Meestal heeft je drone standaardinstellingen die kunt veranderen in een app of controller. Kijk eens naar instellingen als ISO, sluitertijd en witbalans. Hoe je de instellingen zet, hangt vooral af van het weer. Op Youtube vind je genoeg filmpjes hoe je jouw drone het beste kunt instellen.

Drones hebben meestal een interne opslag voor al het beeldmateriaal, maar dit raakt snel vol. Een SD-kaart zit er vaak al bij. Is dit niet geval, raden we zeker aan om er een te kopen. Het is flink balen als jouw foto’s niet meer worden opgeslagen omdat je geheugen vol zit!

cook eilanden

Gebruik de basiskennis van de fotografie

Fotograferen met een drone is heel wat anders dan met je gewone camera. Toch blijft de basiskennis voor het fotograferen met een drone hetzelfde. Ook met een drone is het nog steeds handig om te weten hoe je de juiste belichting krijgt voor een bepaald shot. En welke camera instellingen belangrijk zijn. Deze kennis kun je goed gebruiken tijdens het fotograferen.

Fotografeer in RAW

Wij bewerken al onze reisfoto’s in Adobe Lightroom om het beste eruit te halen. In de nabewerking kun je nog veel ‘foutjes’ corrigeren. Denk bijvoorbeeld aan overbelichting of fletse kleuren. Om de kwaliteit tijdens het bewerken te behouden, fotografeer je het beste in RAW. Dit kun je gewoon instellen bij je drone.

Gebruik een lage ISO-waarde

Bij fotografie en dus ook dronefotografie is licht de belangrijkste factor. Hoe lager je ISO-waarde, hoe minder ruis er op je foto’s komt. Ruis krijg je als de pixels niet genoeg licht opvangen. Een foto kan daardoor onscherp worden en dat wil je natuurlijk niet!

Speel met de EV-instelling

Met de EV-instelling (exposure value) kun je instellen of de foto iets overbelicht of onderbelicht wordt. Breng de EV wat omloog als je merkt dat je foto wat overbelicht is. Vind het instellen van je drone nog wat lastig? Dan kun je met deze instellingen makkelijk de belichting aanpassen.

Een goede beeldcompositie voor de beste reisfoto’s

Om jouw reisfoto’s zo interessant mogelijk te maken, is beeldcompositie belangrijk. Kies vooraf je onderwerp. Dit kan een persoon, huis, dier of landschap zijn. Houd in je achterhoofd wat de foto uniek maakt. Let op dat de horizon altijd recht staat in je foto. Toch niet gelukt? Bij de meeste fotobewerkingsprogramma’s pas je dit gemakkelijk aan.

Speel met de
regel van derden, een compositieregel in de fotografie waar je een afbeelding in negen gelijke vlakken met twee horizontale en twee verticale lijnen verdeeld. Waarschijnlijk beschikt jouw drone ook over een ‘grid overlay’ functie, die je helpt om foto’s met een betere compositie te maken. Let op dat het onderwerp van de foto terechtkomt op een van de snijpunten van de lijnen.

Vlieg niet te hoog

We snappen dat het heel verleidelijk is om direct met je drone direct naar de maximale toegestane hoogte (120 meter) te vliegen. Dit werkt goed als je een tropisch eiland helemaal op de foto wilt krijgen, maar niet als je details wilt vastleggen. Wil je mooie gedetailleerde foto’s, zorg dan dat je niet te hoog vliegt. Of speel met hoogtes om te kijken hoe dit eruit ziet.

bunaken eiland indonesie

Fotografeer met de camera omlaag

Met de camera horizontaal krijg je een groot gedeelte van een landschap erop. Wil je een keer wat anders? Je krijgt verrassende beelden als je de camera helemaal omlaag richt. Zo ziet een dronefoto er ineens heel anders uit. Vooral als er vlakken en patronen in het landschap zijn, kun je unieke foto’s maken. Denk aan bollenvelden, een kasteeltuin of de kustlijn.

Maak gebruik van het licht

Het moment van de dag is van belang bij het fotograferen. Denk aan het ‘gouden uur’, waar je gebruik kunt maken van mooie luchten. Net na zonsopkomst en net voor zonsondergang, is het licht vaak warm. Als het dan niet helemaal bewolkt is, kun je de meest waanzinnige reisfoto’s met je drone maken.

Tip: Je hebt apps zoals ‘GoldenHour’ of ‘MagicHour’, waar je precies ziet of er een mooie zonsopgang of zonsondergang is die dag. En ook handig: Hoe laat of hoe vroeg je daarvoor erop uit moet trekken. De schaduwen in de vroege ochtend zijn echt prachtig!

reiskoppel reisblog
gouden uur reisfotografie

Handige accessoires voor je drone

Een drone op zich is al een vrij prijzige aanschaf, al worden ze wel steeds meer betaalbaar. Er zijn diverse accessoires voor je drone die je helpen om je foto’s nét dat beetje extra te geven. Of om het vliegen makkelijker te maken. Wij nemen altijd een extra setje propellers mee op reis, voor het geval dat. Het is niet de eerste keer dat we ergens in de ‘middle of nowhere’ zitten als er iets kapot gaat. Een goede voorbereiding is het halve werk.

Drone filters voor betere reisfoto’s

Handige drone accessoires zijn de ND-filters, ook wel bekend als grijsfilters. Een ND-filter heeft invloed hoeveel licht er doordringt tot de sensor van je drone. Je vermindert hiermee het licht dat binnenkomt, waardoor je zelf meer invloed hebt op de lichtinstellingen. Vlieg je met je drone vaak over water of op zonnige bestemmingen, dan is een polarisatiefilter aan te raden. Deze wordt gebruikt om reflectie tegen te gaan. Voordeel daarvan is dat de kleuren van je dronefoto’s een stuk beter worden. Je kunt een polarisatiefilter ook gebruiken om de lucht wat donkerder te maken.

Landingpad voor je drone

Het gras maaien met je drone? Dat gebeurt zo’n beetje als je niet gebruik maakt van een landingspad. Ook een ongelijk ondergrond of strand maken het erg lastig om je drone schoon en veilig te laten landen of opstijgen. Voorheen gebruikten we een handdoek, maar een landingspad is veel makkelijker. Zeker als je alleen bent.

Tip: Wist je dat je de meeste kleinere drones gewoon vanuit je handpalm kunt laten opstijgen en landen? Met onze DJI Mavic Air doen we dat bijna altijd, super handig. Zo maakt het namelijk niet uit welke ondergrond er is.

Drone tassen

Koop je een losse drone, dan zit er geen tas bij. Om je drone zo min mogelijk te beschadigen tijdens het reizen, is een goede tas een must. Behalve een normale tas, raden we ook aan om een Lipo bag te kopen. Dit is verplicht als je met je drone mee wilt nemen op reis. De meeste luchtvaartmaatschappijen stellen als eis dat je de accu’s apart vervoert in zo’n brandveilige tas.

aitutaki

Blijf jezelf ontwikkelen

Wil je goed worden in dronefotografie, dan kost dat best wat moeite en tijd. Je moet de besturing onder controle krijgen, de juiste instellingen vinden en goede composities neerzetten. Van het plannen tot aan het bewerken. Wil je blijven groeien en betere reisfoto’s maken met je drone? Lees dan regelmatig artikelen, magazines of kijk Youtube filmpjes. Het is altijd een goed idee om een cursus drone vliegen te doen of misschien is een opleiding tot dronepiloot wat voor jou. Hoeft niet, want je kunt jezelf ook veel aanleren. Zo hebben wij dat ook gedaan. Hoe meer energie en tijd je erin steekt, hoe sneller je resultaat ziet. 

Zoek inspiratie

Wij raden altijd erg geïnspireerd van andere reisfoto’s. Volg eens eens tijdje mensen die veel vliegen en foto’s maken met een drone. Als je inspiratie opdoet bij anderen, kom je zelf ook vaak op nieuwe ideeën. Daarnaast leer je ook veel. Welke technieken er gebruikt worden, wat goede composities zijn en tips speciaal voor jouw type drone. Niet alleen met het maken van dronefoto’s kun je veel leren, ook tijdens het bewerken kun je alle kanten op. Dezelfde foto kan er met een andere bewerking heel anders uit zien. Groei door van anderen te leren. Op naar vele vlieguren!

Heb jij al gave droneshots gemaakt? Een van onze favoriete landen om te vliegen met een drone is Indonesië. Hier mag je bijna overal nog vliegen met je drone. We schreven onlangs ook een blog over de beste tips voor reisfotografie. Check ook ons blog met de allerbeste reisgadgets!


Nog meer reisinpiratie en tips? Volg voor meer reisinspiratie ons Instagram account @thesaltybeachbums. We ontmoeten graag andere reizigers! 

 

P.S. We denken dat je ook onze tips kunt gebruiken in het blog: De leukste cadeaus voor reizigers

Aitutaki island

Dit artikel bevat affiliate links. Wanneer jij via deze links iets koopt, krijgen wij een klein percentage van jouw aankoop. Jij merkt daar helemaal niks van maar dit helpt ons wel enorm om deze blogs te kunnen blijven schrijven. We zullen nooit producten aanbevelen waar we zelf niet achter staan!