Wellness

Lorem ipsum dolor sit amet, ex sed nostro pertinax. Aeque placerat ne eum.

Latest Posts

    Sorry, no posts matched your criteria.

facebook instagram twitter

GoPro dome split shots: Tips voor de beste reisfoto’s

gopro dome foto reizen

Je ziet ze regelmatig voorbijkomen; gave reisfoto’s waarbij je zowel een gedeelte boven als onderwater ziet. Deze foto’s, ook wel ‘split-level foto’s’ genoemd, springen er echt uit. Maar hoe maak je ze? En hoe zorg je ervoor dat de foto’s worden zoals je in gedachten hebt? Wij hebben al het werk al voor je gedaan en vertellen precies waar je op moet letten. Het is namelijk nog best lastig. Maar met een beetje oefening en onze tips, maak ook jij die bijzondere half onder- en bovenwatershots! 😉

Wat staat er in dit artikel?

Foto’s maken met een GoPro Dome

De makkelijkste manier om half onder, half over shots te maken, is met een GoPro camera en een Domeport. We hebben vooraf onderzoek gedaan naar andere camera’s en opties, maar dit is wat ons betreft de beste manier. Zeker als je al een GoPro camera hebt liggen. In het begin probeerden we de specifieke shots te maken met onze normale onderwatercamera, de Olympus TG 6. Deze camera is een ontzettend fijne allrounder en nemen we altijd mee op reis. We kregen het alleen niet voor elkaar om onze camera juist te laten balanceren op de waterlijn. Zelfs met een hele snelle sluitertijd of burstmodus is het bijna onmogelijk om goede foto’s te krijgen.


Tip:
Haal de beschermhoes van je dome er pas op het laatste moment af. Zo voorkom je dat er vingerafdrukken op komen.

Wat is een Dome Port?

Na wat zoeken op internet, kwamen we erachter dat we een belangrijk onderdeel miste. Een Dome Port. Dit is een halve bol van glas of plastic, die je voor de lens van je camera zet. Het voordeel van glas is dat er minder druppels aan blijven hangen. Nadeel is dat de kans op breken of beschadiging een stuk groter is. Tijdens het reizen minder praktisch.

De Dome Port houdt het water op afstand van de cameralens. De afstand zorgt voor een tof beeld van het onder- en bovenwater leven in één shot. De waterlijn wordt verder van de lens afgeduwd. Hiermee krijg je een groter zicht, zowel onder als bovenwater. Het gebied wat de lens vastlegt, wordt als het ware vergroot. Voor professionele camera’s lopen de prijzen voor zo’n dome port al snel op in de honderden euro’s. En vaak heb je dan ook nog een onderwaterbehuizing nodig. Niet echt budget vriendelijk. De oplossing? Een dome voor je GoPro voor maar een paar tientjes.

gopro dome bali
gopro dome bali zwembad

Voorkom waterdruppels op de GoPro Dome

Waterdruppels op het bovenste gedeelte van je Dome kunnen je foto’s en filmpjes behoorlijk verpesten. Voorkom druppels door wat (milieuvriendelijke) vloeibare zeep over de buitenkant van de Dome te wrijven. Geen zeep bij de hand? Spuug dan op de Dome en wrijf dit erover. Niet heel hygiënisch maar ach, het doet zijn werk. Een andere manier: dompel vlak voor de opname de GoPro Dome vlug onderwater, bepaal de compositie en maak de foto. Het water heeft dan niet zoveel tijd om druppeltjes te vormen op de Dome.

Gebruik anti-condens strips of pads

Niets is zo vervelend als een beslagen Dome! Voorkom dit door anti-condens strips of pads te gebruiken. Zeker als je van plan bent om naar een tropische bestemming te gaan zijn de anti-condens strips geen overbodige luxe! Bewaar je GoPro Dome niet op een te koude plek, want dan heb je eerder kans dat het beslaat.

split shot gopro dome
gopro dome onderwater

Gebruik de waterpaslijn

Vaak zit er aan de achterkant van de GoPro Dome een lijn die aangeeft waar het halverwege punt van de Dome is. Maak gebruik van deze lijn om de shots waterpas te krijgen en om te meten waar het ‘split-level’ van de foto’s zit. Dit is vooral handig als je het scherm van de GoPro niet kunt zien.

Film en fotografeer op rustige dagen

De mooiste shots en video’s maak je in zo helder mogelijk water en op rustige dagen. Door wind en golfslag is het water vaak troebeler door fijne zanddeeltjes. Je foto’s worden hierdoor ook minder helder. Probeer een zonnige dag uit te kiezen. Zonlicht brengt kleuren meer tot leven, zowel onder als boven water. Het is soms wat lastig om de camera te bedienen als deze in de dome zit. Het kleine formaat van een GoPro is vaak een voordeel, maar in dit geval een nadeel.

Tip: Check of er spraakbesturing op jouw GoPro zit (vaak vanaf versie 7). Zet deze aan om met je stem je camera aan te sturen. Super handig!

dolfijnen dome shot

Hou rekening met de zon

Net als bij het fotograferen met een gewone camera, moet je met het gebruik van een Dome ook rekening houden met de zon. Hou de zon achter je! Hierdoor vermindert de gloed op de GoPro Dome. Het maakt de foto’s helderder en kleurrijker. Je voorkomt het terugkaatsen van licht, via de cameralens naar de binnenkant van de koepel van de Dome. Bij fotograferen tegen de zon in, zal het onderwater gedeelte veel donkerder kleuren dan het bovenwater gedeelte. Soms krijg je ook ongewenste schitteringen. Dit zorgt ervoor dat je in je nabewerking meer werk hebt.

Gebruik de breedbeeld modus

Om het beste uit het ‘gesplitste effect’ te halen, fotografeer of film verticaal en in een brede modus. Zorg dat er zowel boven als onder water wat te zien valt. Hou ook rekening met een interessante achtergrond van de bovenste helft van de split-level foto. Bijvoorbeeld palmbomen of een boot, dit voorkomt dat je alleen maar een lege blauwe luchtruimte op je shots hebt. Het leukste is natuurlijk als je er zelf op staat. Maar daarvoor heb je toch vaak iemand anders nodig die de foto maakt.

Gebruik de Time Lapse & Burst modus

Stel de Time Lapse modus in op je GoPro, met de kortste duur. Bij de meeste GoPro’s is dit 0,5 seconden. Er wordt dan iedere halve seconden een foto gemaakt. Op deze manier heb je de meeste kans dat je een goede foto maakt, met de meest schitterende waterlijn. Zelfs als er wat golven zijn.

Behalve de Time Lapse modus, is ook de Burst modus een aanrader. Erg handig als je een actie foto wilt maken van bijvoorbeeld een duik in het water. Stel je GoPro in om in 2 seconden 30 opnamen te maken. Dit lijkt misschien wat veel, maar zo heb je meer kans op de meest perfect getimede shot. De slechtste shots verwijder je gewoon. Deze modus kun je ook perfect gebruiken om een mooie waterlijn te krijgen bij wat meer golven. Bij die 30 shots, zal er vast eentje bij zitten met de ideale waterlijn. Een kwestie van veel foto’s maken en wat geluk hebben!

gopro dome bonaire
gopro 7 dome reisfotografie

Fotografeer in RAW

Een GoPro is een actioncamera. Hij is dus vooral gemaakt om te filmen. Je kunt er prima kwaliteit foto’s mee maken, maar verwacht er niet teveel van. Om zoveel mogelijk kwaliteit in je foto te houden, fotografeer je het beste in RAW. Hiermee slaat de camera alle informatie op waardoor je meer details kunt nabewerken zonder dat er kwaliteit verloren gaat. Onderwater is de kleur toch altijd iets anders. Wij gebruiken het populaire bewerkingsprogramma Lightroom om al onze reisfoto’s te bewerken.

Varieer met de gesplitste lijn

Voor het nemen van de split-level foto’s hoeft de gesplitste lijn niet perse 50/50 te zijn. Gebruik ook eens de 60/40 of zelfs 80/20. Dit is wel een beetje afhankelijk van waar je frame zich bevind. Gebruik hiervoor de tilt van de GoPro. Experimenteer hier maar eens mee. Lekker creatief aan de slag!

Onderhoud van je GoPro Dome

Wil je lang genieten van je GoPro Dome, spoel deze dan meteen goed af met zoet water. Het zoute zeewater vreet aan je Dome, wat kan zorgen voor beschadigingen. De koepel kan op langer termijn minder helder of zelfs wazig worden als het zoute water watervlekken achterlaat. Het zoute water tast ook de afdichting van de GoPro Dome aan als deze niet goed wordt afgespoeld. Hierdoor kun je lekkage krijgen. Zorg dat afdichtingen van de GoPro Dome goed en flexibel blijven. Dit doe je door regelmatig wat siliconensmeermiddel aan te brengen tegen uitdroging.

Vervoer en berg je GoPro-Dome altijd op in een zachte beschermhoes. Die krijg je er meestal bij. Bijna alle Domes zijn van plastic, voordat je het weet zit er een kras op. Een door krassen beschadigde Dome, maakt wazige onscherp uitziende foto’s. Vooral bij zonnig weer. Dat is zonde!

palmbomen gopro dome

Maak jij al foto’s met een Gopro dome? Naast onze drone, vinden we het echt een leuke en creatieve toevoeging aan onze camera apparatuur.   

Op zoek naar meer fotografietips voor op reis? We vertellen je er alles over in dit blog
Misschien vind je ons artikel over hoe je de gaafste reisfoto’s maakt met een drone ook wel interessant!

Volg voor meer reisinspiratie ons Instagram account @thesaltybeachbums. We ontmoeten graag andere reizigers!