Wellness

Lorem ipsum dolor sit amet, ex sed nostro pertinax. Aeque placerat ne eum.

Latest Posts

    Sorry, no posts matched your criteria.

facebook instagram twitter

Meer reizen door financiële onafhankelijkheid: wat voor jou?

thesaltybeachbums digital nomad

Doen wat je leuk vindt, je eigen tijd indelen en reizen naar de mooiste bestemmingen. Zónder geldzorgen. Het klinkt te mooi om waard te zijn. Maar dat is het niet! Ook jij kunt werken naar een leven waarin je niet afhankelijk bent van geld. Zodat je jouw passies achterna kunt gaan. Méér of vaker kunt reizen. En doen waar je zin in hebt. Omdat het kan. Hoe? Door je levensstijl aan te passen en slim met geld om te gaan. Wij zijn er vorig jaar mee begonnen en delen onze ervaringen in dit blog. 

Wat staat er in dit artikel?

Wat is financiële onafhankelijkheid?

Twee jaar geleden hadden we geen idee wat financiële onafhankelijkheid was. Het leek onbereikbaar. Iets waar veel geld voor nodig is. Of waar je veel leuke dingen voor moet laten. Maar niets is minder waar. Je hebt alles zelf in de hand en beslist zelf welke aanpassingen je doet in jouw levensstijl.

Wanneer ben je financieel onafhankelijk? Makkelijk gezegd, moeten je inkomsten hoger zijn dan je uitgaven of vaste lasten. Alleen dan zonder te werken. Je houdt momenteel waarschijnlijk nog geld over om leuke dingen mee te doen, kleding te kopen etc. Maar dat is het em nu juist. Je MOET blijven werken om geld te verdienen. Stop je met werken, dan zijn je vaste lasten al snel hoger dan je inkomsten (die heb je immers niet als je niet werkt). Je bent financieel onafhankelijk als je passieve inkomsten hebt waarvan je kunt leven zonder te werken. Zo voel je niet meer de druk van ‘moeten werken’. En kun je doen wat je leuk vindt! 

Malapascua eiland

FIRE: Financially Independent, Retire Early

Er zijn steeds meer mensen die vervroegd met pensioen willen. En geef ze eens ongelijk. Wij denken er precies hetzelfde over. Je hele leven hard werken om vervolgens pas op je 67ste met pensioen te gaan klinkt bizar als je erover nadenkt. Het leven is veel te kort om al niet eerder te genieten. FIRE gaat niet perse om eerder stoppen met werken. Vaak draait het om de vrijheid te hebben om te doen wat jij wilt. En waar je gelukkig van wordt. Keuzevrijheid om te reizen, minder te werken, hobby’s te beoefenen of vrijwilligerswerk te doen. 

TIP: wil je leren welke stappen je moet ondernemen voor financiële vrijheid? Janneke vertelt je daar alles over in haar  FIRE masterclass. Wij hebben zelf ook bij haar een cursus gevolgd, erg interessant allemaal!

Spullen maken niet gelukkig

Om financiële onafhankelijkheid te bereiken, doe je gedeeltelijk afstand van materialisme. Want daarvan is bewezen dat het niet gelukkig maakt. Denk daar nog maar eens over na als je in de winkel staat op het punt om iets duurs te kopen 😉 Dat je prima zonder veel spullen kunt, hebben we zelf ervaren tijdens onze wereldreis van twee jaar. We leefden uit onze backpack en sliepen in een campervan. Maakten kampvuren op strand en vingen onze eigen vis die we op de BBQ bereidden. Wandelden door de natuur. En ontmoetten bijzondere en mooie mensen. Wat ons betreft kan daar niets tegenop. Toen kwam het besef dat we niet anders wilden. Ons geluk ligt in het reizen.

minivan nieuw zeeland

Wat is financiële onafhankelijkheid voor jou?

Financiële onafhankelijkheid is voor iedereen anders. Wij geven ons geld vooral uit aan tropische reizen, bijzondere ervaringen, duiken en fotografie. Omdat we daar oprecht heel gelukkig van worden. Jij wilt misschien meer tijd met je gezin doorbrengen, je eigen bedrijf starten of een droom waarmaken. Je kent vast een aantal mensen die veel geld verdienen. Een groot huis, dikke auto voor de deur en altijd in de mooiste kleding: een ‘perfect’ leven. Het lijkt alsof geld geen rol speelt. Maar vaak is niets minder waar. Geld domineert hun leven. Ze moeten blijven werken om deze levensstijl vol te kunnen houden. Want, de vaste lasten stijgen de pan uit. Als je zo leeft, ben je niet financieel onafhankelijk. Je bent een ‘slaaf’ van je eigen leven. 

Begrijp ons niet verkeerd, er is niets mis mee om zo te leven. Alleen nemen wij daar geen genoegen mee. Omdat we er niet gelukkig van worden. Zeg nee tegen torenhoge hypotheken, saaie banen en een leven zonder passie. Begin met het werken naar financiële onafhankelijkheid en ga je dromen achterna!

Reizen zonder geldzorgen

Helaas kost reizen veel geld. Je kunt ervoor kiezen om digital nomad te worden en te werken tijdens het reizen. Dat werkt voor velen prima, maar wij wilden meer. Optimaal genieten van een reis zonder deadlines, meetings en klantgesprekken. Reizen zonder te werken dus. “Leuk, dat wil ik ook wel”, horen we je denken. Goed nieuws, dat kan! Wordt het makkelijk? Waarschijnlijk niet, maar de aanhouder wint. Kan je volgend jaar al stoppen met werken? Dat zou leuk zijn, maar financiële onafhankelijkheid is voor de lange termijn. Gelukkig is er ook veel mogelijk op korte termijn. Kleine aanpassingen maken samen een groot verschil! 

otago peninsula nieuw zeeland
tui vogel nieuw zeeland

Meer reizen met een passief inkomen

Onze focus in de weg naar financiële onafhankelijkheid ligt voornamelijk op een passief inkomen verkrijgen. Je zorgt voor één of meerdere inkomstenbronnen waaruit geld binnenkomt zonder dat je hier voor werkt. Dat gaat natuurlijk niet vanzelf. Je moet zeker aan de bak om dit mogelijk te maken. En je hebt geld nodig om meer geld te kunnen maken. Ook daar moet je voor werken. 

Slim omgaan met geld

Wil je net als ons financieel onafhankelijk worden en met die vrijheid meer reizen? Bewust leven, slim met geld omgaan en alleen kopen wat écht belangrijk is. Start met het verlagen van je vaste lasten en los je schulden zo snel mogelijk af. Met het geld wat je hierdoor overhoud, ga je investeren. Van geld méér geld maken. Wij passen zoveel mogelijk toe om de weg naar financiële onafhankelijkheid te versnellen. Hoe eerder je begint, hoe beter. Tijd is je beste vriend. Ook met een laag inkomen zijn er opties om FIRE te worden. Zoek creatieve manieren om extra geld binnen te krijgen of bespaar door duurzaam te leven. Met onderstaande tips helpen we je graag op weg.

Verminder je uitgaven

Neem je uitgaven patroon eens goed onder de loep. Kijk waar je kunt beginnen met het verlagen van je vaste lasten. En waar je je minder aan kunt uitgeven of op besparen. Heb je abonnementen die je niet of nauwelijks gebruikt, (zoals een sportschool waar je amper heen gaat), zeg deze dan op! Een paar tientjes per maand lijkt niet veel, maar doe dat maar eens keer 5 of 10 jaar. Het is de moeite waard om elk jaar de prijzen te vergelijken van je energieleverancier,  telefoonabonnement en verzekeringen. Geef geen geld uit aan onnodige aankopen: doe bewust boodschappen en koop niet meer dan nodig. Consuminderen!

Verhoog je inkomsten

Door extra geld te verdienen, kun je meer investeren. En gaat de weg naar financiële onafhankelijkheid een stuk sneller. Ben je in loondienst, stap dan met goede argumenten op je werkgever af en vraag om een loonsverhoging. In loondienst zijn er minder mogelijkheden om extra geld te verdienen dan als ondernemer. Wij zijn beide zelfstandige ondernemers (stukadoor en SEO tekstschrijver) omdat je dan zelf alle touwtjes in handen hebt. Een stukje meer vrijheid.

Meer vrijheid met een eigen bedrijf

Lizette is trouwens eerst minder gaan werken bij haar baan in loondienst en heeft daarnaast haar bedrijf gestart. Een veilige optie als je niet meteen in het diepe wilt springen (of net zoals ons een hypotheek nodig had). Als ondernemer krijg je meer inkomsten door je uurtarief te verhogen en gebruik te maken van diverse verdienmodellen. Probeer een passief inkomen te creëren, door bijvoorbeeld affiliatie marketing of een online academy.

P.S. Je kunt ook extra geld verdienen met je hobby, oppassen bij de buren of spullen verkopen via marktplaats.

Lizette Content Creator

Investeer je geld

In het begin is het best lastig om je zuurverdiende centjes niet uit te geven. Je bent nou eenmaal opgegroeid met het motto “geld moet rollen”. Onze hele economie draait om het uitgeven van geld. Helaas aan veel nutteloze dingen. Trap er niet in! Je kunt je geld maar één keer uitgeven. Door geld te besparen en extra geld te verdienen, kun je maandelijks een flink bedrag overhouden. Normaal is het een goed idee om het op de bank te zetten, maar met de negatieve rente van tegenwoordig, levert dit je niets op.

Hoe wel? Investeer in crypto, koop aandelen of beleg in vastgoed. Dat klinkt eng en spannend, maar het valt echt reuze mee. Lees je wel van tevoren in. Zo voorkom je fouten en maak je slimme keuzes. Wij lazen de onderstaande boeken:

Tip: Wed niet op één paard, zet niet al je geld in op de aandelen van één bedrijf, maar kies voor spreiding. Aan beleggen zijn namelijk wel risico’s verbonden.

Maak een berekening

Hoeveel geld heb je nodig om financieel onafhankelijk te zijn? Dat is voor iedereen anders en ligt aan je uitgavenpatroon, gezinssamenstelling en op welke leeftijd je FIRE wilt zijn. Niet iedereen wil heel streng geld besparen, waardoor het iets langzamer gaat. Maar nogmaals, het gaat erom dat jij gelukkig wordt. Wij gaan ook echt nog wel uiteten, een dagje naar de sauna of kopen een nieuwe camera. We willen ook in het ‘nu’ leven en daarvan genieten. 

Hoe reken je uit hoeveel geld je nodig hebt om financieel onafhankelijk te worden? Bij FIRE passen ze de 4% norm toe. 4% rendement op je vermogen zou voldoende moeten zijn om van de rente te kunnen leven. 

Voorbeeld:

Je hebt per maand €1500 aan kosten, in totaal €18.000 per jaar. Hier kun je goed van leven. Doe dit jaarbedrag x 25, je komt dan op €450.000. Zijn jouw maandelijkse uitgaven hoger, dan heb je meer nodig. We gaan uit van een redendement van 4%, dat houdt in dat je elk jaar 18.000 kunt opnemen zonder geld te verliezen. En daarmee heb je financiële onafhankelijkheid bereikt.

Een nieuwe levensstijl

Het is best even wennen om zuiniger en bewuster te leven, maar bedenk dat elk begin moeilijk is. Kleine stappen zijn ook stappen vooruit. Beter dan helemaal niets doen. Trek je niet teveel aan van je omgeving. Door zuinig te leven en geld te besparen, wordt je al snel gezien als vrek of egoïst. Maar jij hebt een doel voor ogen. Lekker op reis zonder zorgen. Doen wat je wilt en genieten van elk moment. Welke aanpassingen hebben wij gedaan aan onze levensstijl?

  • Maandelijke inkomsten en uitgaven in kaart gebracht
  • Boeken gelezen zoals Miljonair met een gewone baan
  • Minder uiteten en meer thuis koken in thema’s
  • Een jaar lang geen nieuwe kleding gekocht
  • Een huis in Friesland gekocht om een lage hypotheek te houden
  • Aan housesitting gedaan om geld te besparen op vakanties
  • Begonnen met beleggen in ETF’s en crypto currency. Leer daar meer over in deze gratis cursus Crypto & Trading Academy
  • Meer genieten van kleine dingen zoals een zonsondergang of een wandeling door de natuur.

Sneller financieel onafhankelijk worden

Heb je de bovenstaande berekening gedaan? Dan vraag je je nu vast af hoe je aan bijna € 450.000 euro gaat komen. Tenzij je de lotto wint, duurt het wel even voordat je dit bedrag in investeringen hebt zitten. De echte fanatiekelingen lukt het om de helft van hun inkomen apart te zetten, terwijl anderen vinden dat ze dan te veel dingen moet laten waar ze gelukkig van worden. En dat is volgens de meeste FIRE aanhangers nu net niet de bedoeling.


Stel dat je elke maand €1000 opzij kunt leggen en investeren, heb je na een jaar toch al €12.000. Je rendement komt daar nog bovenop. Houd je dit vol, dan doe je er ongeveer 30 jaar over om financieel onafhankelijk te zijn. Dat duurt best lang! Je versnelt het proces door meer te sparen (indien mogelijk). Door elke maand het dubbele te investeren, wordt de tijd gehalveerd. In 15 jaar financiële vrijheid bereiken klinkt al een stuk beter niet? Als de FIRE lifestyle ons gedeeltelijk financieel onafhankelijk maakt, dan is dit voor ons ook prima. Lekker op reis!

gouden uur reisfotografie

Lijkt het jou ook wel wat om financieel onafhankelijk te worden? Niet meer te hoeven werken en lekker reizen? Het is een wat langere weg, maar zeker het proberen waard. Wij zijn vorig jaar begonnen en hebben ontzettend veel geleerd. Slim omgaan met geld en geld besparen is zo belangrijk. Op naar de ultieme vrijheid!

Volg voor meer reisinspiratie ons Instagram account @thesaltybeachbums. We ontmoeten graag andere reizigers!