Hou jij van duiken, snorkelen en relaxen op een bounty eiland in de tropische Filipijnen? Dan zit je helemaal goed op Malaspascua. Ervaar het relaxte eilandleven en de prachtige onderwaterwereld vol met kleurrijke vissen, koraal, zeepaardjes en de bijzondere voshaaien. Heb je nog nooit gedoken, dan is dit een ideale plek om je duikbrevet te halen. Wandel over de kronkelende zandweggetjes, proef vers gevangen vis of maak een praatje met de vriendelijke locals. Wij verbleven er een week en wilden eigenlijk niet meer weg!
De Filipijnen blogs hebben we in samenwerking geschreven met Latoya. Zij verbleef meer dan 2,5 jaar in de Filipijnen op diverse eilanden. Naast onze eigen ervaringen hebben we al haar kennis en tips verwerkt in deze blogs. Latoya’s avonturen en verhalen kun je volgen op Instagram.
In dit blog:
Wat te doen op Malapascua?
Malapascua is een klein eiland dat helemaal in het noordelijke puntje ligt van het grotere eiland Cebu. Er is behalve duiken, snorkelen en relaxen weinig te doen. Maar wat ons betreft is dat juist een pluspunt. Lekker genieten van de witte zandstranden, vriendelijke mensen en de prachtige zee. Haast om ergens te komen moet je niet hebben, want de wegen zijn vrij slecht. Je kunt wandelend het eiland over, wat prima te doen is, maar wel heet met die tropische temperaturen. Een andere optie is om een scooter met chauffeur (habal-habal) te charteren waar je achterop springt (50 PHP). Zo ben je binnen no-time op je bestemming. Hieronder vind je de leukste activiteiten op Malapascua eiland.
Tip: in veel blogs staat nog dat je niet kunt kunnen op Malapascua, maar inmiddels staan er een aantal ATM’s op het eiland. Bijvoorbeeld bij het Blanco Beach Resort, dat vlakbij de pier ligt.
Duiken, duiken en nog eens duiken!
De onderwaterwereld van Malapascua heeft ons enorm verrast. We hebben de afgelopen jaren op de mooiste plekken ter wereld gedoken (o.a. Australië, Egypte, Indonesië & Bonaire). Onwijs gaaf, maar het nadeel daarvan is dat we nu vrij ‘verwend’ zijn wat betreft duikspots. Toch staat Malapascua – en de Filipijnen als geheel – op onze nummer 2 in de lijst van mooiste duikbestemmingen. Stop je hoofd dus zeker onderwater, want anders mis je echt wat! Ook tijdens het snorkelen zie je genoeg. Je loopt zo vanaf het strand het heldere, warme water in. Wij zagen schildpadden, zeeslangen, clownfish, zeepaardjes, nudibranch, inktvissen en allerlei tropische vissen en gezond koraal. Als je gelukt hebt en in het juiste seizoen komt, zie je ook hamerhaaien en mantaroggen.
Tip: zoek je een goede, lokale duikschool, kijk dan eens bij Dan’s dive of Malapascua Thresher Sharks. Allebei een beschikken ze over goede duikspullen, een leuke sfeer en fijne service. Een andere goede duikschool van een Nederlandse eigenaar is Devocean.
Sta oog in oog met zeldzame voshaaien
Je moet er vroeg je bed voor uit én minimaal een Advanced duikbrevet hebben om maximaal 30 meter diep te duiken, maar dan heb je ook wat. Deze haaiensoort van zo’n 6 meter lang leeft normaal gesproken op grote diepte (400 – 500 meter), maar komt vooral in de vroege ochtend richting het zeeoppervlak. De voshaaien zijn eigenlijk altijd wel te zien bij de duikstek Monad Shoal & Kimud Shoal, op circa een uur varen met de boot vanaf Malapascua. Een unieke ervaring die je nooit meer vergeet!
Excursie naar Gato Island
Rondom Malapascua zijn er genoeg mooie plekken om te snorkelen en duiken. Toch is het de moeite waard om Gato Island te bezoeken, één van onze favoriete duikspots. De boottocht duurt zo’n 50 minuten, waarna je aankomt bij een aantal kliffen midden in de oceaan. Je vindt hier zeegrotten, scheepswrakken en veel macroleven zoals kleurrijke naaktslakken (nudibranch). Verder maak je ook kans om zeeslangen, rifhaaien, garnalen en zeepaardjes te zien. Niet alleen tijdens het duiken, maar ook tijdens het snorkelen is er van alles te zien.
Boottrip naar Kalanggaman eiland
Kalanggaman eiland ligt op ongeveer 1,5 tot 2 uur varen vanaf Malapascua. Het langgerekte kleine eiland bestaat uit een zandbank, palmbomen en sinds een tijdje ook basic hutjes en tenten waar je kunt overnachten tegen betaling. Je mag ook je eigen tent meenemen. Verder is er een bar waar je drankjes, snacks en ijsjes verkrijgbaar zijn, toiletten en strandstoelen. De zandbank is trouwens niet continue te zien, dit is afhankelijk van het tij. Bij laag tij komt de zandbank tevoorschijn en bij hoogtij ligt deze onderwater.
Kalanggaman wordt omringt door een smaragdgroene zee en wit zand, een echt paradijs. Meestal bezoek je dit eiland tijdens een dagexcursie, inclusief een BBQ lunch. Dit is te boeken via je accommodatie, een touroperator of duikwinkel. Je komt aan rond 11.00 uur en vaart weer terug rond 17.00 uur. De prijs hiervoor bedraagt rond de 800 PHP (13 euro). Een andere optie is om je eigen privéboot te huren. Eigenlijk is dit alleen maar interessant als je een grote groep mensen hebt om de kosten laag te houden. Houd er rekening mee dat je entree moet betalen om Kalanggaman te bezoeken, dit kost 500 PHP (8 euro). Blijf je overnachten, betaal je 750 PHP (12 euro). Ga kajakken, duiken, snorkelen, zwemmen of chillen op het strand.
Spring van een klif bij Lapus Lapus
Voor de adrenalinejunkies onder ons, is er een toffe plek om van een klif te springen. Lapus Lapus Cliff ligt in het noordoosten van Mapapascua, vanaf hier heb je een goed uitzicht op Lapus Lapus eiland, dat veel gebruikt wordt voor cliff jumping. Er ligt ook een kleine baai, waar je alleen met een boot kunt komen.
Huur een boot om Malapascua te verkennen
Ontdek Malapascua op een unieke manier: per motorboot. Lokale vissers brengen je graag naar de beste plekken en verborgen baaien. Voor 4 uur betaal je ongeveer 1000 PHP (15 euro). Dit is niet per persoon, maar voor de hele boot. Bespaar kosten door zelf nog wat gezellige mensen te regelen die mee willen.
De mooiste stranden van Malapascua
Even ontspannen en niets doen. Lees een goed boek of drink een verfrissend kokosnoot drankje. Luister naar de golven en ritselende palmbladeren. Het fijne van Malapascua is dat het eiland nog niet overspoeld is door toeristen. Zo kan het prima voorkomen dat je een strand bijna voor jezelf hebt. Of met alleen maar locals. De stranden van Malapascua zijn echt oogverblindend mooi, daar heb je geen photoshop voor nodig 😉 Ga je een middagje naar het strand? Neem voor de zekerheid zelf wat eten en drinken mee, want niet overal zijn faciliteiten. Vooral bij de stranden in het noorden en het oosten is dit het geval.
Tip: gebruik een zonnebrandcrème die geen schade toebrengt aan het zeeleven. Wij gebruiken zelf meestal Stream2Sea, Sun Bum of Tropical Sands. De meeste duikwinkels op het eiland hebben ook goede zonnebrandcrème te koop.
Bounty Beach
Na een kort bootritje kom je op dit strand aan (of bij de pier), dat zijn naam zeker eer aandoet. Bounty Beach heeft een met palmbomen omzoomde kustlijn met een wit zandstrand. In het turquoise zeewater liggen de authentieke Filipijnse bangka’s (boten). Vanaf het strand loop je direct tegen een aantal restaurants, kleine resorts en duikwinkels aan. Maak een strandwandeling, ga een hapje eten of relax in een hangmat.
Tip: Plof neer in een van de zitzakken bij Ocean Vida Bar and Restaurant voor ontbijt, lunch of diner Of bestel een kokosnoot en geniet van het uitzicht of neem een verfrissende duik. Dit is ook een goede plek om de zonsondergang te bekijken.
North Beach (Langob)
Dit strand ligt – geen verassing hier – in het noorden van Malapascua. Je ziet hier minder toeristen en meer locals, vooral in het weekend. Het strand is groot en breed, met palmbomen en hier en daar een bootje. Een fijne plek als je wat meer op wilt gaan in het lokale leven. Loop helemaal naar rechts om bij Bantique Beach te komen, het privéstrand van een verlaten resort (zie hieronder).
Er schijnen bij North Beach grote groepen sardines te zwemmen, maar het enige wat wij zagen, was vooral veel zeegras. Ook ligt er – net zoals op heel Malapascua – redelijk war afval op het strand. De stukken voor de resorts en winkeltjes worden schoongehouden, de rest is helaas vervuild. Ondanks het afval is het nog steeds het mooiste strand van Malapascua. De beste plek om te relaxen op een comfortabel ligbedje bij het Avila hotel. Ze serveren hier ook goed eten en lekkere fruitshakes!
Bantigue Beach (Hidden Beach)
Wil je veel privacy en een mooie baai, zet dan koers naar Bantique Beach. Officieel ligt dit strand op privégrond en je moet een soort hekje over om er te komen. We twijfelden eerst, maar onze nieuwsgierigheid nam het al snel over. Via een betonnen trap kom je bij het verlaten resort. Bizar om te zien! Dit resort is verwoest door een tyfoon in 2013 en sindsdien is er niets meer aan gedaan. Zonde, want de locatie is echt geweldig. Wij hebben hier een hele middag gezeten en hadden bijna de hele tijd de baai voor ons alleen. Snorkel het rif, ga op ontdekkingstocht door het vervallen resort of relax op je strandhanddoek.
* Je betaald tegenwoordig 10 pesos entree om het terrein op te mogen. Dit omdat ze het strand schoon willen houden.
Gugma Beach
Net als Bantique Beach, vind je ook hier weinig mensen. Het strand is bereikbaar per boot vanaf het strand of via een smal paadje langs een klif. Een heerlijk strandje in een mooie baai met een paar palmbomen. Zet voor de zekerheid even Google Maps aan of vraag een local. Om te snorkelen is dit niet de beste plek, je ziet vooral zand, stenen en zee-egels.
Guimbitayan Beach
Guimbitayan Beach is een strook zand die zich op het uiterste noordwestelijke punt van Mapalpascua eiland bevindt. Om er te komen, moet je door een door de smalle straatjes van een dorp. Wij vonden het erg interessant om te zien hoe de lokale bevolking leeft. Iedereen is erg vriendelijk en behulpzaam. Het strand zelf is niet het mooiste strand en er liggen soms flink wat boten. Ga je graag buiten de gebaande paden, zet dan dit strand op je lijstje.
Lighthouse Beach
Een mooie plek om de zonsondergang te bekijken? Die vindt je hier, bij Lighthouse Beach. Je kunt ook de vuurtoren zelf bezoeken, al is deze niet makkelijk te vinden. De weg loopt door achtertuinen en langs huisjes de berg op. We deden er even over om het pad te vinden, het beste vraag je een local. Er schijnt ergens een bordje te staan, maar die zie je al snel over het hoofd. Bij de vuurtoren hebben we onze drone de lucht in gegooid om eens goed te omgeving te bekijken van bovenaf.
Lighthouse beach is binnen 10 minuten wandelen te bereiken vanaf North Beach. Bovenop de rotsen staat een kleine bar met uitzicht op zee. Ga lunchen of doe een drankje, de bananenshake is erg lekker. Vanaf het strand snorkel je zo naar een gezonken Japans schip, vraag aan de bareigenaar waar je precies heen moet. Het kan zijn dat de bar gesloten is, neem in dat geval je eigen eten en drinken mee en kijk vanaf hier de zonsondergang.
De leukste eettentjes van Malapascua
Eten is altijd een belangrijk onderdeel van onze reizen. Vooral Leon is een echte bourgondiër die alles wil proeven. De Filipijnen staan niet echt bekend om het goede eten, zeker niet in vergelijking met landen als Thailand en Indonesië. Toch hebben wij prima gegeten, zowel in Malapasqua als andere Filipijnse eilanden. Uit onze ervaring kun je beter lokaal eten en de ‘internationale restaurants’ vermijden. Maar dit gaat niet altijd op. Wil je zeker zijn van een lekkere maaltijd? Check dan van tevoren even Google Maps en lees een aantal reviews. Gemiddeld betaal je voor een maaltijd 3 tot 6 euro. Ben je op vakantie in Malapascua, dan zit je bij deze eettentjes wel goed:
- Ocean Vida Restaurant
Dit moderne restautant is van het Ocean Vida resort, maar je kunt er ook eten als je niet in het resort verblijft. Vanaf bijna elke plek heb je een erg mooi uitzicht over Bounty Beach. Erg goedkoop is het eten niet, maar wel lekker. Ze serveren een mix van Filipijns, Thais en Westerse gerechten. - Amihan Restaurant
Alles wat je van een goed restaurant mag verwachten: een uitgebreid menu lekker eten, goede service en ook nog eens een prachtig uitzicht op Bounty Beach. Ze staan niet voor niets in de top 3 van beste restaurants in Tripadvisor. - Bakhaw Kiwi
Hou je van een gemoedelijke, lokale sfeer, probeer dan deze plek. Je zit niet aan het strand, maar wel in een gezellige tuin. Haast moet je niet hebben, want het kan even duren voordat je eten op tafel staat. Ze maken alles zelf en het smaakt onwijs goed. Kies uit een aantal authentieke lokale Filipino gerechten zoals curry en pompoensoep. Het beste is om vooraf je eten te reserveren. - Ristorante Angelina
Heb je trek in pasta, bruschetta’s of steenovenpizza, dan is dit the place to be. Het menu is uitgebreid en de bediening vriendelijk. Het is niet het goedkoopste restaurant van het eiland, maar het eten is wel goed. Ze hebben ook lekkere koffie. - Villa Sandra
Wil je genieten van een gezellig avondje uit? Dan is Villa Sandra het perfecte plekje. Geniet van de laid-back vibes, regelmatig speelt er een lokale band! - Eric’s KTV Restaurant (momenteel gesloten)
Een verborgen plek op de eerste verdieping van een oude school. Wij kwamen dit ‘restaurant’ toevallig tegen tijdens het wandelen. Er waren geen toeristen, alleen wat kinderen die een potje basketball speelden op het schoolplein. Het eten is goedkoop en super lekker. Toevallig had de eigenaar allemaal puppy’s op dat moment, echt te schattig. Ook staat er een karaoke machine, die regelmatig wordt gebruikt. We zongen zelf ook nog een liedje (lekker vals haha). - De lokale markt
Na de zonsondergang is de markt al in volle gang. Je ziet de rook van de barbecues verschijnen, de verse vis en groentes liggen al klaar en de karaoke sets worden getest. De ideale manier om te genieten van het lokale leven voor een fijne prijs. Dit is ook een goede plek om makkelijk andere reizigers te ontmoeten. - DevoZen Café
Goede, vers gemalen koffie is op de Filipijnen lastig te vinden. DevoZen ligt net achter Bounty Beach en heeft echt onwijs lekkere koffie. Bestel er meteen een chocolate chip cookie bij of een muffin, daar krijg je geen spijt van.
Overnachten op Malapascua
Er zijn voor zo’n klein eiland nog flink wat opties om te overnachten. Kies voor een eenvoudig hutje op het strand (zoals wij), een middenklasse hotelkamer of een luxe verblijf. Wil je zeker weten dat je gewenste accommodatie nog beschikbaar is, boek dan vooraf. Handig om te weten is dat het ‘centrum’ van Malapascua in het zuiden ligt. Daar komt de boot aan en liggen de meeste restaurants en faciliteiten zoals winkels, duikscholen en de lokale markt. Onze aanbevelingen:
- Thresher Cove – ( helaas permanent gesloten)
Wij verbleven een week in Tresher Cove, gelegen in het midden van het eiland aan de oostkant. Het resort richt zich voornamelijk op duikers en heeft dan ook een eigen duikschool. Het eten was super lekker en betaalbaar. Thresher Cove heeft een privé strand, dat je bijna altijd voor jezelf hebt, want de meeste gasten gaan de hele dag duiken. Ze hebben verschillende accommodaties, van een simpel strandhutje tot aan een bungalow met eigen badkamer en airco. Zeker een aanrader! - Malapascua Budget Inn – vanaf € 4 per nacht
Reis je alleen en ben je opzoek naar een fijn hostel? Dit plekje is centraal gelegen met een groot terras beneden en een fijn dakterras boven. De accommodatie biedt diverse tours aan en heeft fijne kamers met bunkbeds die zorgen voor genoeg privacy. - Malapascua Garden Resort – vanaf €22 per nacht
Wil je in de buurt zitten van alle winkels, restaurant en het strand, dan is dit een fijn en betaalbaar resort. De kamers zijn schoon en liggen in een rustige omgeving met tuin. Ook is er een zwembad en een restaurant. - Hippocampus Beach Resort – vanaf € 30 per nacht
Gelegen aan het strand met uitzicht op zee. Ze hebben een gezellige bar die regelmatig live muziek speelt, een duikschool Devocean Divers en een eigen restaurant met internationaal menu. - SLAM’s Garden Dive Resort – vanaf € 31 per nacht
Of je nu gaat duiken of niet, SLAM’s is gewoon erg fijn. De kamers zijn ruim en liggen in een mooie tuin, er is een restaurant en een groot zwembad. Vanaf de pier loop je er binnen een paar minuten heen. Een rustige ligging maar toch alles dichtbij, ideaal! - Angelina Beach – vanaf € 60 per nacht
Een kleinschalig boutique hotel met ruime kamers en vriendelijk personeel. Het hotel ligt zo halverwege het eiland, waardoor je lekker centraal zit. Hun eigen restaurant serveert heerlijk eten. - Tepanee Beach Resort – vanaf € 70 per nacht
Een rustig verblijf op loopafstand van het centrum. Als gast heb je toegang tot een privéstrand met gratis strandstoelen en parasols. De kamers zijn knus en kleurrijk met veel bamboe. Vanaf het strand is het goed snorkelen, daar worden vaak kleine rifhaaien gespot. Dit is de perfecte plek om de zonsondergang te bekijken onder het genot van een drankje en Italiaanse gerechten. - Evolution Dive Resort – vanaf € 116 per nacht
Een favoriete keuze onder duikers. Het resort heeft een restaurant, tropische tuin en comfortabele kamers met een eigen balkon. Het ligt aan Bounty Beach, maar helemaal aan het einde, waardoor je alle rust hebt. Een kamer met airco is aan te raden.
Hoe kom je op Malapascua?
Malapascua ligt in het noordelijke puntje van het eiland Cebu, dat tussen Bohol en Negros ligt. Het is het meest dicht bevolkte eiland van de Filipijnen en ligt zo’n 600 km van de hoofdstad Manilla. Vanaf andere landen of eilanden in de Filipijnen vlieg je naar de internationale luchthaven Cebu Mactan. Je hebt drie opties om op Malapascua te komen:
Optie 1: lokale bus / 260 – 300 PHP
Pak vanaf de luchthaven een taxi of Grab (soort Uber) naar North Terminal. Neem vanaf hier de lokale gele Ceres-bus of een witte Sugbo bus, deze rijdt in zo’n 5 uur naar Maya port. Er zijn airco en non-airco bussen, wij hebben beiden geprobeerd en ze deden er even lang over. Kies voor een vroege bus, want je wilt niet te laat aankomen bij de ferry. Onderweg maakt de bus meerdere stops om wat snacks in te slaan of mensen af te zetten. Je zit gezellig tussen de locals, wij vonden het een leuke ervaring. In de bus zitten raampjes die je kunt openschuiven. Handig om foto’s te maken of als je wat frisse lucht wilt.
Optie 2: minibus / 300 – 350 PHP
Wil je sneller op je bestemming zijn, maar wel wat inleveren op ruimte en comfort, kies dan voor een minibus. Deze vertrekken wanneer ze vol zitten en maken amper stops, waardoor je er bijna net zo snel bent als een taxi.
Optie 3: taxi / 3100 PHP
Boek een taxi. Dit is een comfortabelere en snellere optie, maar vanzelfsprekend ook duurder. Je rijdt in zo’n 4 uur naar de ferry terminal, afhankelijk van het verkeer. Rondom Ceby City is het behoorlijk druk, maar zodra je de stad uit bent, gaat het aardig snel. Je kunt natuurlijk ook een chauffeur regelen via Grab.
Met de ferry naar Malapascua
Vanaf Maya Malapascua Ferry Terminal is het zo’n 45 minuten met de openbare ferry naar Malapascua (200 PHP). De ferry vertrekt 7 dagen per week, tussen 6.30 uur en 16.30 uur. Heb je de laatste boot gemist? Dan is er gelukkig accommodatie in de buurt en kun je de volgende ochtend de eerste boot nemen. Niet ideaal, maar wel handig als back-up plan.
Ondanks dat er vaste vertrektijden zijn, varen ze het liefste pas uit als alle 15 plekken gevuld zijn. Zijn er bijvoorbeeld voor de ferry van 14.00 uur maar 7 passagiers? Dan proberen ze om je ook te laten betalen voor de lege plekken. Trap hier niet in! Zeg heel relax dat je dan wel wacht tot er meer mensen aankomen. Na 5 minuten voeren ze alsnog uit, zonder dat iemand extra had betaald. Proberen kan altijd 😉 Om vervelende situaties te voorkomen, raden we je aan om op tijd bij de ferry terminal te staan. De kans is dan een stuk groter dat er al snel meer mensen bijkomen. Sta je namelijk met twee man om 16.30 uur bij de laatste ferry en is er niemand anders die meegaat, dan varen ze hoogstwaarschijnlijk niet of betaal je de hoofdprijs.
De boottocht zelf was erg mooi en ontspannen op de luidruchtige motor na. Dit hangt wel af van het weer. De tweede keer dat we Malapascua bezochten, stonden er flinke golven (North Monsoon). De lokale ferry zet je af bij de nieuwe pier die in 2019 is gebouwd. Voorheen werd je aan de linkerkant van Bountry Beach afgezet. Sommige resorts bieden een privétransfer aan met een eigen boot. Het voordeel daarvan is dat je vaak direct wordt afgezet bij je accommodatie. Echt nodig is het niet, want alles ligt op loopafstand.
Tip: Vlieg je weer door naar een andere bestemming, doe dit dan niet op dezelfde dag dat je Malapascua verlaat. Het vervoer / weer is soms onvoorspelbaar waardoor je zomaar je vlucht kan missen als je alles te krap plant.
Beste reistijd voor Malapascua
De beste kans op mooi en rustig weer is van januari t/m juni. In deze maanden valt de minste neerslag. Het is dan wel hoogseizoen en daardoor is het wat drukker op het eiland. De warmste maanden zijn december, januari en februari, al is het op Malapascua het hele jaar door lekker tropisch warm.
Tussen juni en oktober heb je meer kans op regen en harde wind. Soms uit het zich alleen in een korte bui in de namiddag. Je kunt dus prima reizen tijdens deze maanden, maar houd wel de weersvoorspellingen in de gaten. In november valt vaak de meeste regen. Wij bezochten Mapalascua de eerste keer begin oktober en dat was prima. Bijna alle dagen waren zonnig en warm. Soms plensde het flink, maar dit was meestal aan het einde van de middag of ‘s nachts. Helemaal oké! De tweede keer reisden we naar Malapascua in maart. Dit hoort een goede maand te zijn, maar er waren veel golven en harde wind. Gelukkig liet de zon zich wel regelmatig zien. Zo zie je maar, het weer is onvoorspelbaar.
Wil je meer weten over Malapascua of heb je vragen of advies nodig voor één van jouw reizen? Volg ons op Instagram voor nog meer tips en reisinspiratie!
Een van de beste boeken om mee te nemen op jouw reis is de Lonely Planet Filipijnen. Zo haal je alles uit je reis!