Opgelicht in het buitenland: De meest voorkomende scams!

scams op reis blogpost foto

Het is je misschien overkomen. Opgelicht worden tijdens je vakantie in het buitenland. Van teveel betalen voor een souvenir tot diefstal van waardevolle spullen uit je tas. Het gebeurt vaak zonder dat je het doorhebt en kan je reisplezier behoorlijk bederven. In het buitenland worden criminelen steeds gehaaider en creatiever in het oplichten van toeristen. Het kan per land verschillen, maar er zijn genoeg scams die wereldwijd hetzelfde zijn. Vele van deze scams worden al jaar en dag gebruikt, je kunt ze dus gemakkelijk herkennen! Wij hebben de meest voorkomende scams voor je op een rijtje gezet.

Wat staat er in dit artikel?

Opgelicht in het buitenland

Als je naar het programma “Oplichters in het buitenland” kijkt, lijkt het alsof je overal wordt opgelicht. Kees van der Spek reist af naar het buitenland om de confrontatie met oplichters aan te gaan. Het gaat er soms heftig aan toe. Hoewel we ons er zeker van bewust zijn dat het gebeurt, staan we er niet teveel bij stil. Ook wij zijn weleens opgelicht of in scams getrapt. Zo hebben we onnodig veel betaald voor een snorkeltour in Mexico en is er geld afgehaald van onze bankrekening na onze vakantie in Griekenland. Inmiddels reizen we al 15 jaar de wereld rond en hebben meer dan 30 landen bezocht. Daar leer je van. De meeste oplichtingspraktijken herkennen we meteen. Trap er niet in en leer scams in het buitenland ook herkennen.

cook eilanden

Een te dure taxirit

Een klassieker. Dit is één van de meest voorkomende manier van oplichting. Na een lange vlucht of busreis wil je zo snel mogelijk naar je hotel. Op dat moment maakt het je niet uit hoeveel de taxirit kost. Je wilt gewoon douchen en naar je bed. Oplichters maken hier gebruik van. Een veelgebruikte smoes is dat de taximeter kapot is. Of ze gebruiken hem niet. Jij hebt geen idee hoever het is naar je accommodatie, dus de chauffeur neemt lekker de toeristische route om meer kilometers te maken. Aan het eind van de rit krijg je een (veel te hoog) bedrag te horen voor je taxirit.

Hoe voorkom dit? Heel simpel. Maak voordat je instapt, een prijsafspraak. Onderhandel met de chauffeur, dit voorkomt onnodige extra kosten. Krijg je geen duidelijk antwoord, stap dan niet in! In sommige landen is het ook slim om te vragen of dit bedrag voor de rit of per persoon geldt. Zoek van tevoren op hoeveel kilometer het is naar je accommodatie en hoeveel dit ongeveer kost. Je kunt natuurlijk ook alvast je vervoer laten regelen door je accommodatie.

TIP ♥ – Een taxi voor de deur van het vliegveld, trein- of busstation is altijd duurder. Loop twee straten verder en probeer daar een taxi te krijgen. Dit scheelt vaak veel geld.

Het hotel is gesloten / volgeboekt

Je wordt minder snel opgelicht als je goed vooronderzoek doet naar je bestemming. Onwetende of onervaren reizigers zijn vaker het slachtoffer van oplichting. Je doet er dus goed aan om vooraf wat praktische zaken op te zoeken. Er zijn vaak scenario’s waar oplichters met elkaar samenwerken. Zo ook bij deze scam. Je taxichauffeur zal aangeven dat het hotel waar je heen wilt, is gesloten of vol zit. Gelukkig weet hij nog wel een veel goedkoper hotel, op een veel betere locatie. We hoeven je waarschijnlijk niet uit te leggen, dat de chauffeur een leuke commissie krijgt als hij nieuwe gasten aan brengt. En jouw hotel? Natuurlijk is deze helemaal niet gesloten. Het is een vals trucje waar reizigers nog steeds intrappen. Zorg dat je het telefoonnummer van je hotel altijd bij de hand hebt. Twijfel je? Bel ze gewoon!

scam buitenland hotel
bali sidemen village

Ritje met een omweg

Jij wilt zo snel mogelijk van A naar B. Jouw chauffeur wil jou de lokale markt laten zien, dat leuke zaakje op de hoek en weet toevallig ook het beste restaurant van de stad te vinden. Gratis omrijden is voor hem geen probleem. Want, jij mag al die leuke souvenir winkeltjes natuurlijk niet missen. Je snapt het al, dit zijn winkels waarbij ze een leuke commissie ontvangen over alles wat jij koopt. Als je de tijd hebt, is zo’n gratis ritje best leuk. Zie je gelijk een ander deel van de stad. Koop je niets, dan zal je chauffeur waarschijnlijk chagrijnig worden en je snel afzetten bij je bestemming. Maak ook hier weer vooraf een prijsafspraak en zeg specifiek dat je zonder stops naar je bestemming wilt.

tuk tuk chauffeur scam
lokaal eten cambodja

Extra kosten bij huur van auto of scooter

In Azië is niets fijner dan met je scooter langs de rijstvelden, stranden en tempels toeren. Of wat dacht je van reizen met een campervan door Nieuw-Zeeland of met de motor door Amerika? Heerlijk die vrijheid! Let wel even op. Check vooraf het hele voertuig op schade. Loop een rondje eromheen én maak altijd foto’s. Ook wanneer de verhuurder zegt dat ze dit al gedaan hebben. Sommige bedrijven willen je namelijk achteraf extra laten betalen door bij inlevering te zeggen dat je schade hebt veroorzaakt. Zorg dat je het voertuig altijd met een volle tank inlevert. Doe je dit niet, dan moet het verhuurbedrijf gaan tanken. Dan betaal je ineens de hoofdprijs voor benzine.

In Mexico hadden we een auto gehuurd via de reisorganisatie waar we gedeeltelijk geboekt hadden. Vervolgens wilde het autoverhuurbedrijf ons ter plekke alsnog laten betalen voor allerlei extra opties zoals een verzekering. Terwijl wij er van overtuigd waren, dat we niets meer hoefden te betalen. Vervelend, want je hebt geen zin in gedoe. Zeker niet op vakantie.

Leon motor reisblog
scooter angkor wat

Geld wisselen

De alom bekende wisseltruc. In sommige landen zoals Indonesië, ben je met een paar honderd euro ineens miljonair (Indonesische Rupia). Buitenlands geld is vooral in het begin wat onwennig. Je weet niet precies hoeveel het waard is en moet continue omrekenen. Je zult op een gegeven moment toch geld moeten pinnen of wisselen. Mocht je door omstandigheden moeten wisselen bij de grens, vraag dan goed wat de wisselkoers is. Deze zal vaak erg slecht zijn. Ken de koers en onderhandel.

Het is handig om vooraf wat geld te bestellen, zodat je in ieder geval iets hebt als je aankomt op je bestemming. Geld wisselen op het vliegveld is iets duurder, maar wel veilig. Oplichters maken maar al te graag misbruik bij het wisselen of teruggeven van geld. Voorkom dit door je tijd te nemen. Tel alles rustig na, kijk goed naar welke briefjes of muntgeld je terug krijgt. We hebben regelmatig meegemaakt dat we achteraf pas merkten dat we te weinig geld terug hadden gekregen. Dan doe je er niets meer aan!

TIP ♥ – gebruik een app op je telefoon. Wij gebruiken de app XE, maar er zijn nog talloze andere waarmee je elke valuta snel kunt omrekenen.

Neem geen gratis spullen aan

Het is iedere reiziger weleens overkomen, tijdens een rondreis door Zuidoost-Azië of met een stedentrip in Europa. Meestal is het een straatverkoper die je een item geeft. Vaak een armbandje die ze om je pols doen of een offermandje die ze in je handen drukken. Pak het niet aan, ook al zeggen ze dat het gratis is. Is er toch iets in je handen gedrukt, of hangt er inderdaad een kitscherig armbandje om je pols? Doe het af, geef het terug en loop weg! Achterna lopen doen ze niet, dit kan ze alleen maar problemen geven. Het lijkt misschien onbeleefd en lomp, maar wel de meest effectieve manier om van ze af te komen.

Pas op voor zakkenrollers

Zakkenrollers zijn overal ter wereld actief. Of het nu op een drukke lokale markt, bij een populaire attractie of bij jouw buurtsuper op de hoek is. Vooral bij hele drukke evenementen zien zakkenrollers vaak hun kans. Hoe ben je zakkenrollers op vakantie te slim af? Bewaar je portemonnee in ieder geval nooit in je kontzak of in een tas zonder rits. Zorg dat je nooit al geld bij je hebt. Wij verspreiden ons geld altijd over een paar plekken. De veiligste plek voor jouw geld onderweg is in een moneybelt. Deze draag je vaak onder je kleding om je middel of je nek. Voor vrouwen is er ook een die je aan een bh kunt vastmaken.

Hoe weet je of iemand op je geld uit is? Het gaat erg snel, maar zakkenrollers zorgen vaak voor afleiding. Een slinkse manier is dat iemand op straat “per ongeluk” tegen je aanbotst. Men verontschuldigd zich, maar tijdens deze handeling raak jij je telefoon of portemonnee kwijt. Wordt je aangesproken op straat door iemand die je waarschuwt voor zakkenrollers? Je checkt daarna vaak automatisch of jouw waardevolle spullen er nog zijn. Jij denkt: “Super dat iemand mij waarschuwt”. Die persoon denkt: “Tof, nu weet ik waar hij zijn telefoon en portemonnee heeft bewaart! Die gaan we straks even rollen.”

Gezellig op de foto

Op reis wordt je vaak gezien als wandelende geldbuidel, zeker in arme landen. Het is dan ook niet zo gek dat mensen van alle kanten geld van je proberen af te troggelen. Want, jij als rijke toerist, kunt best wat missen toch? We moeten soms erg lachen wat mensen allemaal wel niet verzinnen. Zo zijn er in Bali apen die getraind zijn om waardevolle spullen te jatten van nietsvermoedende toeristen.

Wil je op de foto met een local, vraag dan altijd vooraf toestemming. Wel zo netjes, maar ook om te voorkomen dat ze achteraf ineens geld vragen. Foto’s met dieren zoals tijgers, apen en papegaaien raden we altijd af. In het buitenland worden ze 9 van de 10 keer echt niet oké behandeld. Oh, en wil je een foto van jezelf laten maken met je dure spiegelreflexcamera? Geef die niet zomaar uit handen. Voor je het weet, rent diegene er met je camera vandoor…

kinderen raja ampat
dieren scams

Weetje: Sommige volken (o.a. Aboriginals) denken dat als er een foto van hun wordt gemaakt, bij overlijden hun geest achter blijft op aarde. Respecteer iemands keuze om niet op de foto te willen.

Die iets te vriendelijke local

Tijdens je bezoek aan die bezienswaardigheid of gewoon bij dat leuke strandtentje, ontmoet je die amicale, gezellige local of medereiziger. Jullie drinken een paar lekkere biertjes of cocktails. Misschien bestel je er ook wat hapjes bij. Zo gauw je moet betalen, is die persoon ineens verdwenen en blijf jij achter met een hoge rekening. We zeggen niet dat je meteen achterdochtig moet worden bij iedereen die gezellig iets met je wil gaan drinken. Volg je onderbuikgevoel en blijf alert. Drink niet teveel, zodat je nog in de gaten kunt houden wat er om je heen gebeurt.

TIP ♥ – voorkom hoge rekeningen door na ieder hapje of drankje meteen af te rekenen. Zo blijf je niet zitten met een onverwachte hoge rekening die niet in je budget past.

De openbare Wifi-spot

Op veel plekken kun je tegenwoordig meerdere wifi-spots vinden. Super handig, maar blijf hier wel voorzichtig mee. Op openbare plekken waar veel toerisme is, kunnen hackers onbeveiligde Wifi-spots plaatsen. Zonder dat je het doorhebt, geef je deze hackers toegang tot je online accounts en wachtwoorden. Hoe dit voorkomen? Het slimste is om een VPN-verbinding te gebruiken om al je online activiteiten te beveiligen. Worden er in het hotel of dat koffietentje op de hoek, meerdere wifi-spots aangeboden? Vraag dan bij het personeel naar de officiële Wifi-spot. Vaak is deze beveiligd met een wachtwoord.

wifi cafe

Corrupte politieman

We hebben het zelf nog niet meegemaakt, maar genoeg verhalen gehoord. Je wordt aangehouden door een persoon in politie-uniform. Blijkbaar heb je iets verkeerd gedaan, al heb je geen idee wat. Ze verzinnen het ter plekke. Er wordt gedreigd dat als je nu niet contant betaald, je naar het politiebureau moet. Vertrouw je het niet, stel dan voor om mee te gaan naar het bureau. Zijn het nepagenten, dan wordt je ‘fout’ ineens door te vingers gezien.

Scams met kinderen

Helaas spelen kinderen regelmatig een hoofdrol in scams met toeristen. Leon heeft tijdens zijn reis door India genoeg gezien. Ook bij de tempels van Angkor Wat in Cambodja werden we benaderd door kinderen of we iets wilden kopen. Kinderen worden er door hun ouders eropuit gestuurd om geld te verdienen met het verkopen van spullen. Terwijl ze eigenlijk op school horen te zitten. Soms hebben ze geen ouders meer en worden ze gebruikt door andere mensen. Het geld dat ze verdienen, moeten ze direct afgeven. Door iets van ze te kopen, help je de kinderen zelf dus niet! Wil je toch iets voor ze doen, geef ze in plaats van geld wat te eten of drinken.

Meedoen met een onschuldig spelletje

Op straat worden diverse spelletjes gespeeld. Vaak met spelkaarten. Een van de oudste en bekendste scams is balletje-balletje. Er zijn drie bekers en één balletje. Deze gaat onder een van de bekers en vervolgens worden ze verwisseld van plek. Je moet daarna raden onder welke beker het balletje zit. Het werkt zo: ze laten je de eerste ronde winnen, zodat je nog een keer wilt spelen. Je zet extra geld in, en vervolgens verlies je. Je bent al je geld kwijt. Je hoeft niet te denken dat je ze te slim af kunt zijn, want ze spelen altijd vals. Gewoon niet aan beginnen!

Op bezoek in een weeshuis

Het is te erg voor woorden, maar het gebeurt echt. Er worden hele weeshuizen opgezet om geld te verdienen aan toeristen. Het geld dat binnenkomt, gaat naar alles behalve de kinderen. Om het extra zielig te doen lijken, zijn de kinderen en baby’s die betrokken zijn bij deze vorm van scams, vaak gedrogeerd. Onderzoek of er een eerlijk kindertehuis of een project voor straatkinderen is en doneer daar een bedrag aan.

Zie je een moeder met baby op de straat zitten, dan is het super moeilijk om dit te negeren. Maar wees je ervan bewust dat het geld dat je geeft, nooit naar het kind gaat. Zo is er een truc waar ze vragen of je dure babymelkpoeder wilt kopen voor ze. Jij koopt voor veel geld melk, maar direct nadat jij weer bent vertrokken, gaat ze terug naar de winkel. En geeft de melk weer terug en ze deelt het geld met de winkelier.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Zo, na het lezen van dit blog ben je op de ergste scams voorbereid. Vertrouw altijd op je gezonde verstand. Is iets te mooi om waar te zijn? Dan is dit ook meestal zo. Tot slot geven we je nog de volgende tips mee:

  • Doe je aankopen met je creditcard, dan ben je verzekerd tegen fraude.
  • Boek je reizen of excursies via een website waar je over twijfelt? Google naar recensies!
  • Scan vóór vertrek al je officiële documenten in en mail ze naar jezelf.
  • Verdeel contant geld over verschillende tassen en vakken.
  • Vraag altijd een bewijs van betaling als je contant betaalt, vooral bij grotere bedragen.
  • Bescherm inlogcodes bij geldautomaten, in restaurants en op andere openbare plekken.
  • Neem zo min mogelijk waardevolle spullen mee op reis.
  • Stop je spullen in deze rugtas waar het dieven erg moeilijk wordt gemaakt.
bunnan bungalows cambodja

Ben jij weleens opgelicht in het buitenland? Of zag je een scam maar ben je er niet ingetrapt? Ken jij nog bepaalde oplichtingspraktijken die niet in dit blog staan? Laat het ons weten! Zo kunnen andere reizigers er hun voordeel mee doen. 

Volg voor meer reisinspiratie ons Instagram account @thesaltybeachbums. We ontmoeten graag andere reizigers!