Wellness

Lorem ipsum dolor sit amet, ex sed nostro pertinax. Aeque placerat ne eum.

Latest Posts

    Sorry, no posts matched your criteria.

facebook instagram twitter

Van Kenia tot Madagaskar: Annegien is gek op Afrika!

safari Afrika

Op safari in Afrika staat op de bucketlist van bijna iedere reiziger. Ook wij willen nog eens oog in oog staan met wilde olifanten, luipaarden, leeuwen en neushoorns. Kamperen in de wildernis, meer leren over wildlife en op pad met een 4×4 auto. Lijkt jou dat ook wel wat? Elke week kun je kennis maken met een reislustig persoon of koppel en meer over hun leven te weten komen.

Annegien begon haar reisavonturen in Frankrijk, waar ze vooral op campings werkte. Tijdens haar eerste groepsreis naar Zuid-Afrika, was er geen weg terug: ze wilde méér van Afrika zien! De jaren die volgden bezocht ze landen als Namibië, Kenia, Oeganda en Madagaskar, maar ook een aantal landen in Midden-Amerika en Zuidoost-Azië. Natuur staat hierin bijna altijd centraal.
Ze deelt alle verhalen op haar reisblog en op Instagram. Nieuwsgierig hoe haar leven eruit ziet en wat de plannen zijn? Lees snel het blog.

Even voorstellen

Hallo, ik ben Annegien en ben 44 jaar. Ik kom uit het mooie Middelburg en woon alleen. Als gezin gingen we vaak kamperen in Zuid-Frankrijk. Daar werd ik wel verliefd op ‘La France’. Als klein meisje wilde ik op een camping werken. Uiteindelijk deed ik mbo toerisme en kwam mijn droom uit: stage op een camping in Zuid-Frankrijk. Dat was geweldig! Naast de Franse taal heb ik er veel geleerd. Mijn laatste stage was bij een bungalowpark. Dat werk zag ik me toch niet tot en met mijn pensioen doen. Ik ging verder leren. In 2003 ben ik in de zomervakantie toch nog een keer op een andere camping in Frankrijk gaan werken. Ook weer leuk. In 2004 studeerde ik af en nu werk ik alweer een tijd bij een woningcorporatie als communicatieadviseur. Een organisatie met een sociaal gezicht, wat mij ook erg blij maakt.

Kamperen serengeti Tanzania
Iguazu helikopter

Passie voor reizen

Mijn broer was de reislustige uit ons gezin. Die liep stage in Suriname, ging op reis naar Indonesië en Canada. Ik wilde vooral naar Frankrijk. Al had ik wel 1 droom. Ooit een keer naar het continent Afrika. Dat kwam door alle prachtige natuurdocumentaires van National Geographic en David Attenborough. In 2007 ging ik met een groepsreis ruim twee weken naar Zuid-Afrika. De groepsreis was achteraf gezien voor mij niet helemaal een geschikte organisatie, maar het zorgde er wel voor dat ik veel meer van dat continent wilde zien. Sinds dat jaar ben ik besmet met het reisvirus. Ik heb al best wat landen mogen bezoeken, vooral in Afrika.

Afrika olifant safari
giraffe afrika

Favoriete landen

Elk land heeft zijn charme. Ik vond Namibië fantastisch met de verschillende soorten landschappen en de leegte. De grote trek in Kenia zien was ook een droom die uitkwam. Met vriendinnen reden we in 2022 met gids naar de Masai Mara. Ik had hun overgehaald om mee naar Kenia te gaan. De kans dat we de trek zouden zien, was aanwezig, maar dat we hem ook écht zagen, dat was magisch! Overal waar je keek, zie je gnoes en zebra’s. Kippenvel en ik stond weer eens met tranen in mijn ogen.

Madagaskar is ook een land die ik moet noemen. De vriendelijk bevolking en de enorme afwisseling van landschappen en bijzondere dieren…. Oeganda waar ik oog in oog stond met de gorilla’s en chimpansees. De mooiste ontmoeting met een luipaard in het South Luangwa park in Zambia. Waar we met alleen onze jeep stonden bij een luipaard op slechts een paar meter. Je moet weten dat we net daarvoor al waren uitgestapt om te gaan wandelen, maar we werden getipt door iemand. Sta je daar 150 meter verderop achter een bosje met je jeep. De zon kwam op, prachtig!

Chimpansee close Uganda

"Ook mijn eerste keer Azië maakte indruk, waaronder Sumatra met de mooie landschappen, jungletochten en orang oetans. En Ecuador met de gigantische Andes en de bijzondere Galapagos eilanden."

Wat voor type reiziger ben je?

Ik heb verschillende groepsreizen gemaakt. De belangrijkste reden hiervoor is dat ik single ben. Wel op pad gaan, zonder afhankelijk te zijn of vrienden mee kunnen, maar toch ook de gezelligheid en de mogelijkheid om je ervaringen te delen. Aan die reizen heb ik vrienden over gehouden. Met verschillende van hen ben ik de laatste jaren gaan reizen. Backpackend met zijn tweetjes door Maleisisch Borneo. In 2022 en 2023 met een groep dames naar Kenia en Brazilië gegaan.

Zoals je misschien al ziet aan mijn reizen, is het vooral natuur wat de klok slaat. Dat is voor mij wel belangrijk. Een stad bezoeken is leuk, maar moet niet te lang duren. Ik merk dan ook dat stedentrips me steeds minder trekken. Mooie landschappen waar je kunt wandelen, daar word ik blij van. Nog een extra pluspunt is een bestemming waar ik dieren kan spotten.

Namibie zandduinen
Lemur Madagaskar

Kamperen in de natuur

Een echte backpacker ben ik niet. Ik ga niet helemaal op de bonnefooi ergens naar toe tegen zo laag mogelijke kosten. Er is wel wat geregeld (ik ben een controlfreak). Zeker als we met zijn zessen/zevenen op reis gaan, is het nodig om vooraf de route te hebben. Ik vind het ook leuk om vooraf de boel uit te zoeken. Een reis hoeft voor mij helemaal niet luxe te zijn. Ik hou van kamperen, zeker in natuurparken in Zuid/Oost Afrika. De wilde dieren naast je tent zijn super gaaf. Natuurlijk is het fijn als je daarna een paar nachten in een huisje slaapt met warm water, maar enorm luxe hotels zijn voor mij niet echt weggelegd. Liever kleinschalig en lokaal.

Waarom ben je een reisblog begonnen?

Ik schrijf graag en dacht, laat ik het combineren. Het is een website waarop mijn reisverslagen staan, een soort dagboek van mijn reizen. Misschien dat het anderen helpt bij het plannen van hun reis, voor mij is het een mooi naslagwerk. Daarnaast schrijf ik af en toe een blog over iets wat ik heb meegemaakt op reis, een bestemming die extra indruk op me heeft gemaakt of een opsomming van mooie momenten die me bijblijven. Ik ben met schrijven begonnen, omdat ik het ook leuk vind om andere reisverslagen te lezen. Als ik hier anderen mee inspireer, dan is dat mooi meegenomen. En zo niet, dan heb ik er in elk geval zelf plezier in!

Afrika bootjes
afrika kust

Natuurlijk is het leuk als de website meer groeit, maar ik moet er dan veel meer tijd insteken. En eerlijk is eerlijk, ik werk fulltime en houd me dan liever ’s avonds met andere dingen bezig dan achter een laptop zitten. Vooral in de wintermaanden maak ik meer tijd vrij om te bloggen. Instagram daarentegen vind ik dan wel weer heerlijk om regelmatig op te zitten.

Een grappig moment op reis

Wat me nu te binnenschiet, is dat we ergens in een stadje op Cuba waren. Het begon ineens keihard te regenen, dus dat werd schuilen. Daar stonden we dan met z’n drietjes tegen een muur aangedrukt op een richel voor iemands deur. De eigenaar van het huis hoorde ons praten en keek uit zijn raam. Een verrassing: drie buitenlandse dames voor de deur. Hij vroeg ons naar binnen en gaf gelijk een hele rondleiding door zijn huisje. Met ons gebrekkige Spaans, maar met handen en voeten kregen we een leuk gesprek. Niet lang daarna was het droog en konden we weer verder op stap.

Onvergetelijke reiservaringen

Op Madagaskar woonden we een famadihana bij. Dat is een ritueel waarbij men de doden eert. Ze wikkelen de doden opnieuw in doeken. Het hele dorp wordt uitgenodigd. Muziek, drank, dans. Alles is aanwezig om het te vieren. Het was zeer indrukwekkend.

Madagaskar Famadihana

In Oeganda gingen we op zoek naar chimpansees. Onze gids zag een chimpansee en we moesten rennend door de jungle. Altijd fijn dat je dan “off road” gaat en je balancerend over een smalle boomstronk over de rivier moet lopen. Maar op dat moment was er geen tijd om te treuzelen, want er was een grote kans op het zien van deze aap. De beloning was een chimpansee op slechts een paar meter afstand. De camera maakte overuren. We hoorden hoe hij at, genoten hoe hij ons observeerde, roken zijn scheten. Dit was echt wel een van de hoogtepunten van die reis.

Chimpansee close Uganda

Dichtbij de natuur

Een andere wildlife ontmoeting was op de Galapagos. Snorkelen met zeeleeuwen.” Ja, dacht ik: we zien ze vast van een afstandje.” Ze zwemmen dus gewoon heel dicht onder je door. Wat niet helemaal hielp, was dat de gids nog zei: “je moet wel oppassen voor het mannetje die de baas is.” “Oké bedankt, maar hoe weet ik welke dat is?” 😉

Mijn helikoptervlucht boven de Iguazu watervallen is er ook eentje om nooit te vergeten. Ik ben niet een enorme fan van vliegen, maar ik moest dit gewoon doen. Vanuit de helikopter zo’n uitzicht op de jungle en de grote watervallen is fantastisch. Wat het dan nog extra afmaakt, is de zonsondergang. Ja, dan komen er weer tranen van geluk…..ik huil te vaak tijdens reizen. Gelukkig vaker van het lachen, maar ook van ontroering.

Iguazu watervallen helikopter
Galapagos zeeuleeuw en ik

Let’s talk money

Met mijn vaste baan betaal ik mijn reizen. Ik vind het lastig om precieze getallen te geven. Vliegtickets nemen een flinke hap uit het budget. Heel eerlijk vind ik directe vluchten vaak wel wat belangrijker. Het is comfortabeler en toch een beetje milieuvriendelijker. Voor mij hoeven accommodaties niet luxe te zijn, wel schoon. Zeker niet als we een stad bezoeken. Ik geef liever geld uit aan excursies. Tijdens mijn laatste reis naar de Pantanal in Brazilië gaf ik zo’n € 1400 uit. Dit was voor 7 dagen inclusief maaltijden, vervoer, accommodatie en gids. Heel duur, maar het was het waard. Er was een hele grote kans om jaguars te zien, en dat is gelukt! 

Tips voor andere reizigers

Lees je in waar je naar toegaat. Is het land bijvoorbeeld Islamitisch, pas je dan aan. Ga je naar Kenia, dan vind ik zelf Chyulu hills of Kakemega forest wel een mooie plek om te checken. Zeker als je van hiken houdt, aar is het nog niet erg toeristisch. Ga je naar Borneo en wil je naar Danum Valley? Wij hebben daar bij het research centrum geslapen in plaats van die dure lodge. Ik vond Danum echt nog wel een off the beaten plek.

safari Afrika
flamingos

What's next?

Verrassend genoeg heb ik nog niet heel veel ideeën volgend jaar. Meestal ben ik er al druk mee. Ik weet wel dat ik nog een paar dagen naar IJsland ga met een vriendin in maart. Wij deden stedentrips, maar maken er nu dus een trip met natuur van. Eerste keer IJsland en dan ook nog in de kou….ben erg benieuwd.

Hoe ziet je droomleven eruit?

Alleen maar reizen klinkt prachtig, maar ik ken mezelf. Ik wil ook nog wat terug doen voor de samenleving. Soms gaat door mijn hoofd om eens een paar maanden vrij te nemen om te gaan reizen. Het hoeft geen jaar, maar bijvoorbeeld drie tot zes maanden. Ik hoef niet zoveel mogelijk landen te zien, ik geef de voorkeur aan slow travel. Dan moet ik wel echt een paar jaar minder geld uitgeven aan reizen, en daar gaat het mis…Je weet nooit hoe het leven loopt, dus ik leef liever nu dan later!

olifant Afrika
Sumatra landschap

Na al die prachtige wildlife foto’s van Annegien, krijg je toch meteen de kriebels om een vlucht naar Afrika te boeken? Ook wij houden heel erg van de natuur en zoeken onze bestemmingen daarop uit. Ben jij al naar Afrikaanse landen geweest en wat vond je ervan? 

Benieuwd wie er in het volgende gastblog verschijnt? Houd ons blog in de gaten en volg ons op InstagramTiktok of Youtube voor nog meer tips en reisinspiratie!

Nog meer reisverhalen: