Wellness

Lorem ipsum dolor sit amet, ex sed nostro pertinax. Aeque placerat ne eum.

Latest Posts

    Sorry, no posts matched your criteria.

facebook instagram twitter

Bouwen aan je droomleven: dit reisstel is goed op weg!

droomleven bouwen

Hoe fijn is het als je jouw passie voor reizen kunt delen? Solo reizen heeft zeker voordelen, maar toch is het fijn als je een soulmate hebt die ook zo enthouiast wordt van de wereld rond reizen. Wij zijn inmiddels 11 jaar samen (tijd vliegt!) en krijgen er geen genoeg van. Reis jij liever alleen, met vrienden of partner? Elke week kun je kennis maken met een reislustig persoon of koppel en meer over hun leven te weten komen.

Marlo en Tessa gingen een jaar op wereldreis, daarna waren ze niet meer te stoppen. Reizen is een onderdeel van hun levensstijl geworden. Er staan mooie reizen op de planning, waaronder Bali. Ze delen al hun tips op Instagram en hun reisblog. Nieuwsgierig hoe hun leven er momenteel uitziet en wat de plannen zijn? Lees snel het blog.

Even voorstellen

Wij zijn Marlo en Tessa, beiden 25 jaar en al 9 jaar samen. In de zomer van 2021 zijn wij beiden afgestudeerd aan de Universiteit van Leiden. Marlo zijn passie voor reizen ontstond al vrij vroeg. Hij heeft dan ook een groot deel van zijn studietijd besteed aan het sparen voor een wereldreis. Ik (Tessa) was wat sceptisch en niet helemaal zeker of een wereldreis wel wat voor mij zou zijn. Mijn passie voor reizen ontstond pas tijdens onze wereldreis, die van januari 2022 tot en met januari 2023 duurde. We begonnen onze reis in Midden-Amerika en bezochten daar Panama, Costa Rica, Nicaragua, Guatemala en een klein deel van Mexico. Na een korte tussenstop in Nederland van 10 dagen vlogen we door naar Zuidoost-Azië, waar we Bali, Maleisië, Java, Noord-Vietnam en Thailand bezochten.

droomleven
scooter ritje

Favoriete bestemmingen

Tijdens onze reis zijn we beiden ontzettend fan van Indonesië en Thailand geworden. De cultuur, de lieve mensen en het eten zijn echt dingen waardoor we ons thuis door voelen. Nadat onze reis eindigde, zijn we beiden in Nederland aan het werk gegaan. Tessa werkt momenteel als content specialist bij een onderwijsondersteunend bedrijf en Marlo werkt als data modelleur voor een Nederlandse bank. Daarnaast werken we uiteraard graag aan onze Instagrampagina en blog.

Wat voor type reizigers zijn jullie?

Je zou ons kunnen omschrijven als een soort middenklasse-reizigers. We slapen liever niet in een hostel, maar hoeven ook geen mega luxe. We zijn wel heel erg doe-het-zelvers. Kunnen we iets ook zonder tour bezoeken? Dan proberen we het zelf! Zo hebben we bijvoorbeeld de Bromo en Ijen vulkaan op Java zonder tour bezocht. Het kost je wel wat tijd om alles van tevoren uit te zoeken en het is dan altijd maar de vraag of het ook echt zo makkelijk en goed uitpakt als je hebt gepland. Bij ons is dit gelukkig wel elke keer het geval geweest en het is ons heel goed bevallen om zelf op pad te gaan zonder tourgids. We kiezen hier enerzijds voor om geld te besparen op reis, en anderzijds omdat het een extra kick en voldoening geeft als het uiteindelijk lukt met z’n tweeën. Daarnaast vinden wij het ook belangrijk om overal de tijd te hebben om foto’s, video’s en aantekeningen te kunnen maken. Dit kan niet altijd wanneer je met een tour gaat, dus als we denken iets zonder tour te kunnen doen, dan proberen we het!

bromo vulkaan indonesie
kratermeer indonesie

Wat betreft bestemmingen hebben we niet heel specifiek een richtlijn. Vaak kijken we naar mooie gebieden, natuur vinden we bijvoorbeeld heel belangrijk, luisteren we ook naar verhalen van anderen en kijken we naar het gevoel dat we beiden bij een bestemming hebben. Het ideale land voor ons heeft prachtige natuur, fijne stranden, de mogelijkheid om de drukte op te zoeken, maar je ook terug te kunnen trekken, lieve en behulpzame locals en de mogelijkheid om een afwisseling te maken met wat luxere hotels met zwembad en wat meer basic guesthouses.

Samen op wereldreis

Het idee van een wereldreis komt bij Marlo vandaan. Hij heeft altijd al geweten dat hij graag de wereld wilde zien en dat hij na het behalen van zijn diploma lang op reis wilde gaan. Bij mij (Tessa) lag dat wat anders. Ik was één keer eerder met Marlo en een vriendengroep naar Thailand geweest in 2019, maar verder bleef ik altijd binnen Europa. Het idee van zo’n lange reis naar zulke verre bestemmingen was voor mij dus best wel even wennen, ondanks dat ik Thailand toen al echt geweldig vond.

Voordat we op reis gingen, hebben we het internet afgestruind naar tips over wat we moesten regelen en meenemen. We hadden allebei wel al een backpack, vacuüm zakken en andere accessoires, maar verder geen idee wat we allemaal nog meer mee moesten nemen voor zo’n lange reis. Als we nu weer opnieuw zouden gaan, zouden we ook heel anders inpakken. We hadden veel te veel bij ons en daar loop je alleen maar mee te zeulen. Dat kunnen we niemand aanraden! Hetgeen wat ons de meeste tijd en het meeste geld heeft gekost zijn alle verschillende inentingen die we moesten halen. Voor zo’n verre reis, met niet echt een idee waar je allemaal terecht gaat komen, worden behoorlijk wat inentingen aangeraden. Deze hebben wij ook allemaal gehaald. 

Filipijnen reizen

"De grootste en meest spannende verandering was het opzeggen van onze baan. Dit geeft ineens zoveel vrijheid, maar zorgt ook voor minder zekerheid. Het was voor ons beiden een bijbaan geweest naast het studeren, maar zorgde toch altijd voor een redelijk vast inkomen."

Een dag uit jullie leven op reis

We staan graag op tijd ons bed uit, ergens tussen 07:00 en 08:00 uur. Vervolgens eten we een heerlijk lokaal ontbijtje bij ons verblijf met een kop koffie. Daarna gaan we een uurtje naar de sportschool, en drinken een eiwitshake achteraf. Nadat we hebben gedoucht en omgekleed, gaan we op pad met een scooter om een waterval, ander natuurverschijnsel of culturele bezienswaardigheid te bezoeken. Vaak moet ik (Tessa) Marlo dan weer meeslepen, zodat we ons middagprogramma ook nog redden die dag. We krijgen vaak flink honger van activiteiten, dus daarna gaan we altijd op zoek naar een lekker plekje voor lunch en een goede kop koffie. Het liefst ergens in de natuur met een mooi uitzicht. Na de lunch rijden we door naar een supermarktje voor een drankje en chips. Dit nemen we mee naar het strand, waar we heerlijk in de zon liggen en in de zee zwemmen. We sluiten de dag af met een prachtige zonsondergang, waarna we bij een lokaal restaurantje een avondmaaltijd eten. Hierna gaan we lekker naar de kamer, douchen en op bed een serie kijken of nog wat werken.

tropisch eiland
waterval Bali

Reiscontent maken

Het maken van travel content vinden we echt ontzettend leuk. Het opschrijven van al je tips terwijl je op reis bent en het schieten van de foto’s en video’s is gewoon ontzettend leuk om te doen. Zowel om te kunnen delen met anderen, maar ook voor jezelf om terug te zien. Wel hebben we ons een beetje verkeken op de tijd die erin gaat zitten. Met name in het stukje van het bewerken van de foto’s en video’s en het schrijven en plaatsen van de blogs. Je bent er zo al meerdere dagen per week mee bezig.

Voor- en nadelen van reizen

De grootste voordelen aan reizen die wij hebben ervaren zijn de vrijheid en de afwisseling. Geen dag is of hoeft hetzelfde te zijn en je kunt zelf kiezen wat je elke dag doet. Thuis zit je in een bepaald ritme en zijn heel veel dingen routinematig. Je gaat volledig mee in het 9-5 bestaan. Op reis kunnen wij dit volledig loslaten. Daarnaast voelen wij ons beiden heel goed op reis qua gezondheid. We voelen ons uitgerust en opgeladen. Doordat we ons eigen programma bepalen, kunnen we dit volledig aanpassen aan onze behoeften die dag. De zon, de natuur, de vrijheid en de rust zorgen ervoor dat we allebei lekker in ons vel zitten. Soms is het wat lastig om constant bezig te moeten zijn met uitzoeken waar je gaat slapen of eten bijvoorbeeld. Zeker wanneer je écht lang op reis gaat. Daarnaast vinden wij het heel moeilijk om keuzes te maken tussen bezienswaardigheden en activiteiten.

"Het liefst willen we alles doen en zien, maar dat gaat simpelweg niet. We kunnen onszelf dan wel eens voorbij lopen, door te veel op onze hals te halen. Over een langere periode houd je dat niet vol."

Voor een langere tijd op reis

Met een lange reis heb je echt de tijd om helemaal uit het standaard ritme te stappen, waardoor je er ook heel anders naar gaat kijken. Je bekijkt het letterlijk van een afstandje, ipv dat je er middenin zit. Het verandert echt je kijk op de wereld, wat ook zorgt voor een bepaalde persoonlijke ontwikkeling. Zonder invloed van de standaard maatschappij en je vrienden en familie om je heen, leer je jezelf toch op een andere manier kennen.

Het is wel alleen weggelegd voor mensen die ook daadwerkelijk die routines kunnen loslaten. Afhankelijk van je bestemming zijn er wellicht bepaalde dingen die je daar niet kunt doen of eten. Daarnaast kun je de dagen ook niet altijd voorspellen, en dat maakt het voor ons juist heel leuk. Maar als je snel uitgekeken raakt op een waterval, vulkaan, jungle, etc. dan kan het wellicht gaan vervelen.

Antigua

Bijzondere ontmoeting op reis

Toen we op Bali waren, aten we bij een tentje waar we in gesprek raakten met een jongen die de eigenaresse hielp om haar restaurant wat meer te promoten. Hij stelde ons voor aan de eigenaresse, een Indonesische vrouw op leeftijd. Ze deed ons een beetje denken aan de oma van Marlo, ook Indonesisch van herkomst. Marlo vertelde dat hij kwart Indonesisch was en dat we allebei zo dol zijn op Indonesisch eten. We vroegen haar naar bepaalde gerechten die we in Nederland regelmatig eten en ze was verbaasd dat we lumpurs (rijstrolletjes met kip) kenden en die graag wilden eten. Wij konden ze nergens vinden, maar ze vertelde dat ze op de lokale markt wel te verkrijgen waren. Toen we de volgende dag weer bij haar kwamen om te lunchen, kwam ze aan met een tasje met allemaal lokale snacks, waaronder lumpurs. Super lief! Haar restaurant Finger Lime coffee & eatery is ondertussen van Canggu naar Sanur verhuist. We hopen haar nog eens te zien als we weer naar Bali gaan dit jaar.

Een grappig moment op Bali

Toen we nog niet zo lang in Bali waren, sliepen we in Sanur in een kleinschalig guesthouse. Een man en vrouw waren de eigenaren en ze hadden één iemand in dienst om hen te helpen met het schoonmaken van de kamers: ‘Putu’. Op een gegeven moment liep ik (Tessa) de badkamer in en er zat een enorme spin op de muur. Dus ik snel met m’n broek op m’n enkels de badkamer weer uit naar Marlo om te zeggen dat er een enorme spin zat. Marlo dacht toen: “Ik pak hem wel even”, maar toen hij de spin zag dacht hij: “Hmm misschien toch niet, straks kan hij springen.” Dus wij gingen naar Putu om te zeggen dat er een grote spin in de badkamer zat. Wij dachten op dat moment, dit is hij vast gewend. Hij ziet ze vast vaker en haalt ze met gemak weg. Dus Putu pakte een spuitbus en een plumeau en kwam onze kamer in. Toen hij in de badkamer de spin probeerde te pakken, stonden de zweetdruppels op zijn voorhoofd. Dus wij vroegen nog: “Zie je deze spinnen vaak?” Toen zei hij op een hele beleefde manier: “Nee, gelukkig niet, want ik ben zelf ook heel bang voor grote spinnen.” Het is hem uiteindelijk wel gelukt, haha!

Let’s talk money

Gemiddeld hebben we een budget van €100 per dag op reis. In het ene land zitten we hier wat boven, in het andere land zitten we er wat onder. De vliegtickets is een van onze grootste kostenposten. Zeker de kosten voor lange vluchten kunnen al snel oplopen. Daarnaast slapen wij graag in hotels of guesthouses met privékamers, afhankelijk van het land besteden we hier dus ook een redelijk deel van ons budget aan. Verder heb je het vooral zelf in de hand. Je kiest zelf hoeveel je uitgeeft aan bijvoorbeeld alcohol en uitgaan, de luxe van een hotel, een tour, etc. Naast vliegtickets en hotels besteden wij redelijk veel geld aan eten en koffie, omdat dat iets is waar wij beiden heel blij van worden. De kosten voor onze wereldreis hebben wij volledig betaald van het geld dat we hadden gespaard tijdens onze studies.

bali stranden
bali rijstvelden

Handige reistips

  1.  Vergeet niet bewust te genieten! Ook al maak je een lange reis, het gaat echt snel voorbij. Sta af en toe stil in het moment en geniet heel bewust van wat je allemaal meemaakt. Soms gebeurt er zoveel en wil je zoveel doen en zien dat je misschien vergeet om er ook echt van te genieten

  2. Een bespaartip: pin altijd met je gewone bankpas en zonder conversie. Wanneer je met je creditcard bij de geldautomaat pint, betaal je standaard een transactiebedrag dat veel hoger ligt dan bij een normale bankpas. Vergeet je bankpas ook niet om te schakelen naar wereldwijd, want deze staat vaak standaard op Europa.

  3. Een tip om de mooiste plekjes en hidden gems tegen te komen: bewandel/berijdt niet alleen de standaard paden. Rijd een keer een paadje in tussen de rijstvelden, vraag aan een local wat je nou echt gezien moet hebben, of kijk op Google Maps naar mooie natuurgebieden in de omgeving. Wanneer je afwijkt van de standaard plekken en wegen die de meeste nemen, dan kom je de mooiste plekjes tegen.
waterval costa rica
kratermeer

Plannen voor de toekomst

Het komende jaar staan er wel een aantal vakanties op de planning. Samen met een vriend willen wij dit jaar een reis van een aantal weken door Bali maken. Daarnaast gaan we een aantal dagen naar Ibiza met familie. Tessa gaat met vriendinnen een weekje naar Zakynthos en daarnaast willen we samen ook nog een weekje samen op vakantie naar waarschijnlijk Portugal of Spanje. Voor de lange termijn hebben we wat grotere plannen. We zijn namelijk van plan om een busje te kopen en deze om te bouwen tot een camper. Hiermee willen we uiteindelijk een reis door Europa maken. Dit project zal nog zo’n 2 of 3 jaar duren, maar we kijken er allebei ontzettend naar uit en genieten van het proces!

Ultieme droomleven

Ons ultieme droomleven zou inhouden dat we beide remote zouden kunnen werken, waardoor wij regelmatig op reis kunnen en ondertussen door kunnen werken. Dit is iets wat wij proberen te realiseren, voordat we over een aantal jaren met onze camper vertrekken. We weten nog niet precies hoe dat eruit gaat zien. Het liefst werkt Tessa fulltime aan onze blog en onze Google Maps kaarten. Marlo zou dan misschien 3 dagen werken in de richting van programmeren, websites bouwen, of data modelleren en daarnaast de socials en fotografie doen voor Graduatedtravelers.

zonsondergang

Wat hebben Marlo en Tessa al mooie reizen gemaakt, en wat een super gave plannen staan er in het vooruitzicht. We zien veel gelijke plannen, waaronder een camper ombouwen om door Europa te reizen en beiden remote werken (Leon is zzp stukadoor). Wat zijn jouw reisplannen voor de toekomst?

Benieuwd wie er in het volgende gastblog verschijnt? Houd ons blog in de gaten en volg ons op InstagramTiktok of Youtube voor nog meer tips en reisinspiratie!

Nog meer reisverhalen: