Wellness

Lorem ipsum dolor sit amet, ex sed nostro pertinax. Aeque placerat ne eum.

Latest Posts

    Sorry, no posts matched your criteria.

facebook instagram twitter

Werken als zelfstandig reisadviseur? Anouk volgt haar passie voor reizen

reisadviseur

Wist jij al vanaf jongs af aan wat je wilde gaan doen en wat je gelukkig maakt? Voor ons is het een flinke zoektocht geweest, maar sommige mensen komen hier al snel achter. Ontzettend fijn als je direct kan toewerken naar je droomleven! Elke week kun je kennis maken met een reislustig persoon of koppel en meer over hun leven te weten komen.

Anouk is nog bezig met haar opleiding Toerisme, maar weet al heel goed wat ze wil: anderen inspireren en droomreizen regelen.
 Samen met haar vriend vertrekt ze in het voorjaar van 2024 richting Azië. Momenteel deelt ze al haar avonturen op Instagram en haar website Globaladventures. Nieuwsgierig hoe haar leven eruit ziet en wat haar plannen zijn? Lees snel het blog.

Even voorstellen

Hi, ik ben Anouk (20 jaar) en start vanaf september aan mijn laatste halfjaar van de opleiding HBO Tourism Management in Rotterdam. Deze opleiding ben ik niet zomaar gaan doen. Mijn passie voor reizen is er echt met de paplepel ingegoten. Samen met mijn ouders en oudere zus heb ik al veel prachtige plekken mogen bezoeken en bijzondere culturen leren kennen. Zo heb ik al veel landen binnen Europa ontdekt, waaronder Noorwegen, Zweden, Italië, Spanje en Portugal. Ook buiten Europa heb ik al diverse landen mogen bewonderen, zoals Costa Rica, Canada, Tanzania en Indonesië.

reisadviseur reizen
reizen toerisme

Daarnaast kan de jaarlijkse wintersportvakantie naar het Oostenrijkse dorp Fiss niet ontbreken in dit lijstje. Ook zonder mijn ouders begin ik steeds meer van de wereld te zien. Zo heb ik na mijn havo-examen een reis gemaakt naar Tanzania, waarbij ik met een groep leeftijdsgenoten vrijwilligerswerk ben gaan doen. Daarnaast heb ik vorig jaar mijn eerste reis richting Azië gemaakt. Samen met mijn vriend heb ik in ruim 3,5 week een prachtige rondreis op Bali gemaakt.

Werken in de reisbranche

Nadat ik het afgelopen half jaar heb gestudeerd in het Noorse wintersportdorp Lillehammer, werk ik momenteel naast mijn studie in de reisbranche. Ik werk voor twee verschillende reisorganisaties en ben daarnaast bezig met het opbouwen van mijn eigen reisblog. Hierdoor kom ik iedere dag in aanraking met de tofste bestemmingen en meest bijzondere reizen. Ik hou ervan om mensen te inspireren en hen te helpen met het uitstippelen van hun droomreis.

Lillehammer, Noorwegen
Lillehammer, Noorwegen reizen

Wat voor type reiziger ben je?

Op reis en trouwens ook thuis houdt ik ervan om actief te zijn. Ik ben niet iemand die graag veel stil zit, maar zo veel mogelijk wil zien van en doen op een bestemming. Een vette hike naar de top van de Batur vulkaan op Bali, snorkelen met wilde dolfijnen op Zanzibar en mountainbiken in de bergen van de Dolomieten, dat zijn de soorten reizen waar je mij voor wakker kunt maken. Vooral de diversiteit van een bestemming spreek mij aan. Een week lang liggen op een strandbedje is niet voor mij weggelegd.


Voor het uitzoeken van een perfecte reis houd ik dan ook rekening met de diversiteit in een gebied of land. Actieve uitjes, zoals mountainbiken, hiken, kajakken of snorkelen vind ik leuk om af te wisselen met culturele activiteiten. Daarnaast mag een beetje tijd en ruimte voor ontspanning natuurlijk ook niet ontbreken. Tijdens mijn rondreis op Bali was dit bijvoorbeeld perfect in evenwicht, toffe excursies zoals surfen, een vulkaan beklimmen, quad rijden en raften werden afgewisseld met een bezoek aan tempels en als afsluiter keihard chillen op de Gili-eilanden.

Bali waterval reisadviseur
Bali quad rijden

Waarom een leven als reisadviseur / blogger?

Reizen is echt mijn passie en nog leuker vind ik het om dit met anderen te delen. Mijn ambitie om als zelfstandig reisadviseur maatwerk droomreizen aan mensen aan te bieden laat nog even op zich wachten vanwege mijn opleiding en de ervaringen die ik eerst zelf op wil doen. Wel hield ik tijdens mijn reizen altijd een dagboekje bij zodat ik dit later altijd nog eens terug kon kijken. Het schrijven over mijn reizen en de bestemmingen die ik bezocht beviel goed, waardoor ik besloot om deze verhalen en ervaringen met anderen te delen.

Starten met ondernemen

Al snel begon ik met het uitwerken van de eerste verhalen met de nodige reistips. Ik maakte mijn eerste website, wat niet meer mijn huidige website is, en zetten het online. Al snel kreeg ik positieve reacties en ik merkte dat ik niet alleen meer plezier kreeg in het schrijven, maar het ook steeds makkelijker en beter ging. Mijn passie voor (reis)fotografie is hierdoor ook gaan groeien en ook hierin ben ik mij gaan ontwikkelen.
Hoewel ik het eerst zag als een leuke hobby, is het steeds meer aan het uitgroeien tot een klein bedrijfje en blijven de doelen en dromen verder rijken. Sinds 2021 sta ik ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en heb ik besloten het serieuzer aan te pakken. Hoewel het groeien van mijn blog tot voor kort nog niet zo snel verliep, merk ik sinds de afgelopen maanden steeds meer leuke connecties begin te krijgen en het meer vorm gaat krijgen. Dit komt vooral doordat ik zelf de stoute schoenen heb aangetrokken en veel mensen, bedrijven en organisaties ben gaan benaderen.

Tanzania reisadviseur
waterval indonesie

Dromen & doelen

Natuurlijk zijn er ook geregeld dingen waar ik tegenaan loop. Zo vind ik het allereerst lastig om mijn doelen en dromen voor mijn reisblog te combineren met school en ander baantjes. Want hoe leuk het ook is en hoeveel plannen ik ook heb voor mijn blog, het kost tijd en geld. Toch zie ik de laatste tijd dat ik meer kansen en groeimogelijkheden creëer, wat erg motiverend werkt en waar ik graag wat extra uurtjes voor inplan. Daarnaast vond ik het erg lastig om een verdienmodel te koppelen aan mijn reisblog. Het inspireren van mensen is juist zo leuk omdat het voor iedereen toegankelijk is. 

"Nu ik steeds meer connecties begin te krijgen, kom ik er ook achter dat het verdienmodel niet perse hoeft te liggen in de geschreven blogs, maar ook via andere wegen mogelijk is."

Een dag uit je leven op reis

Een gemiddelde dag op reis start niet te vroeg, maar ook zeker niet te laat, want we willen natuurlijk van alles doen en zien. Afhankelijk van de planning van die dag, staan we rond 08.00 uur op. Meestal ontbijten we zo rond 08.30 uur, waarna we ons verder klaarmaken en op stap gaan. Op de dag zelf plannen we vaak iets actiefs én relaxed in, zoals een wandeling gevolgd door een heerlijke plons in het zwembad, maar dit kan andersom ook. Dit is ook afhankelijk van de bestemming en type reis. Tijdens een wintersportvakantie zijn we namelijk de hele dag actief totdat we ’s avonds in bed liggen, terwijl ik het in de zomer ook heerlijk vind om af en toe lekker aan het zwembad of strand te liggen.

Voor- en nadelen van reizen

De grootste voordelen van reizen zijn, heel cliché gezegd: het ontdekken van nieuwe plekken, het leren kennen van nieuwe culturen en ontmoeten van anderen mensen. Naast alle bijzondere herinneringen die je tijdens het reizen maakt, heeft het ook nadelen en risico’s. Zo ben ik tijdens mijn reis naar Bali ruim 1,5 week ziek geweest. Dikke pech, maar daardoor wel een domper in de vakantie en een aanslag op je lichaam.

Een bijzondere ontmoeting

Tijdens mijn studiereis naar het Afrikaanse Gambia ben ik een dag op pad geweest met een local. Gedurende deze dag leerden we over elkaars culturen, ontmoette ik zijn familie en leerde ik Gambia van dichtbij kennen. Geen standaard vakantie in strandresorts, maar een echt inkijkje in de lokale cultuur. Ik zal nooit meer vergeten hoe ik met open armen werd ontvangen door de hele familie. Ondanks dat ze zelf slechts weinig hebben leggen ze je als bezoekers echt helemaal in de watten.

Gambia zonsondergang
Gambia reizen

Een onvergetelijke ervaring

Hoewel ik dit verhaal op het moment zelf niet echt heel grappig vond, kan ik er nu wel enorm om lachen en nog steeds met veel verbazing op terugkijken. Na aankomst op Bali ging ik samen met mijn vriend naar onze eerste accommodatie in Canggu. Vanwege de lange reis wilden we op tijd slapen, maar dit werd al snel verstoord door de buren die na een avondje uit terugkwamen bij het hotel. Jolig kwamen er twee personen naast ons binnen. We probeerden onze ogen dicht te doen, maar dit werd ook alweer snel verstoord door kots-, huil- en seksgeluiden. Een iets minder goede eerste indruk van Bali…

Let’s talk money

Reizen kost natuurlijk geld. Zelf probeer ik mijn reisjes altijd ruim vooruit te plannen, zodat ik genoeg tijd heb om veel te werken en sparen. Als voorbeeld mijn reis naar Bali vorig jaar. Samen met mijn vriend heb ik hier ruin 3,5 week rondgereisd. Bij elkaar waren we ongeveer €2.300,- per persoon kwijt met alles erop en eraan. We verbleven hierbij in prima hotels met een eigen slaap- en badkamer en overal een zwembad erbij. Daarnaast hebben we diverse excursies gedaan, zijn we in totaal op zeven verschillende plaatsen geweest en hebben we telkens gebruik gemaakt van privé vervoer. Ik vind het belangrijk om een balans te zoeken tussen comfort en geldbesparing. Vooral in Aziatische landen is dat prima te doen.

Tips voor andere reizigers

Hoewel ik nog niet genoeg verdien met mijn reisblog om er fulltime mee aan de slag te gaan kan ik het anderen zeker aanraden om dit werk ook te doen. Natuurlijk moet je van schrijven houden, telkens op zoek gaan naar nieuwe en originele content en je fotografie skills zijn ook niet geheel onbelangrijk. Ik geloof daarbij echt in het maken van eerlijke content. Geen foto’s die extreem bewerkt zijn, maar gewoon zoals het plaatje op dat moment geschoten is. Naar mijn mening is een gigantisch pakket aan bewerkingsprogramma’s dan ook echt overbodig. Zelfs met een klein tot geen budget kun ook jij starten als reisblogger, zolang je maar een verhaal hebt om te vertellen en reizigers mee te inspireren.

Curacao snorkelen
Gambia chimpansees

What's next?

Vanaf september start ik met mijn afstudeeropdracht en sluit ik in januari 2024 mijn HBO studie af. Tot die tijd ga ik nog hard aan de slag met het uitbreiden van mijn reisblog. Vanaf half maart 2024 stap ik samen met mijn vriend het vliegtuig in richting Azië, waar we gaan rondreizen en onder andere Vietnam, Thailand en de Filipijnen willen bezoeken. Natuurlijk werk ik onderweg aan mijn blog zodat ik anderen reizigers van kersverse reistips kan voorzien. In de toekomst hoop ik mijn reisblog verder uit te breiden door niet alleen als inspiratieplatform te functioneren, maar ook droomreizen van mensen kan verwezenlijken en de zorgen van het uitzoeken, boeken en plannen van de reis uit handen kan nemen.

Hoe ziet je droomleven eruit?

Mijn droomleven bestaat uit een vaste woonplek in Nederland, waarbij ik in een ideaal scenario een prachtige boerderijwoning heb met hierbij een eigen kantoor. Hierin kan ik dan dagelijks aan de slag met het uitzoeken en plannen van droomreizen. Daarnaast wil ik zelf ook na mijn reis volgend jaar geregeld erop uit blijven gaan. Een perfecte balans tussen thuis in Nederland zijn bij vrienden en familie, werken in de leukste branche die er bestaat en zelf (met mijn vriend) erop uit gaan om nieuwe reiservaringen op te doen. Wellicht stom om over jezelf te zeggen, maar ik denk dat ik al aardig goed op weg ben.

bali vulkaan

Het is zo fijn om te lezen dat steeds meer mensen hun hart volgen en dromen achterna gaan. En op welke manier je dat doet, maakt helemaal niet uit. Zolang je maar stappen blijft zetten in de juiste richting, kom je er vanzelf.  Wil jij ook graag werken en reizen combineren, maar weet je niet waar je moet beginnen? Lees dan ons blog over locatie onafhankelijk werken

Benieuwd wie er in het volgende gastblog verschijnt? Houd ons blog in de gaten en volg ons op InstagramTiktok of Youtube voor nog meer tips en reisinspiratie!

Zit jij momenteel voor een langere tijd in het buitenland of woon je op een tropische bestemming en wil je jouw verhaal delen met andere reisgekkies? Stuur ons dan een mailtje en wie weet staat jouw reisverhaal hier ook!

Nog meer reisverhalen: