Wellness

Lorem ipsum dolor sit amet, ex sed nostro pertinax. Aeque placerat ne eum.

Latest Posts

  Sorry, no posts matched your criteria.

facebook instagram twitter

Locatie onafhankelijk werken: waar moet je beginnen?

locatie onafhankelijk werken

Werken waar je maar wilt, klinkt voor velen als de ideale levensstijl. Locatie onafhankelijk werken geeft je de vrijheid om te reizen. Zolang je een redelijke internetverbinding hebt, kun je jouw werk doen. Of dit nou vanuit je eigen woonkamer is of dat hippe koffietentje op Bali. Hoe begin je met locatie afhankelijk werken en wat komt er allemaal bij kijken? We vertellen je onze ervaring in dit blog. 

Locatie onafhankelijk werken wordt ook wel remote werken of werken als digital nomad genoemd. Deze vorm van werken is eigenlijk een levensstijl en wordt steeds populairder. Niet alleen onder jongeren. Je kunt op elke leeftijd kiezen om locatie onafhankelijk te werken. Het enige wat je nodig hebt, is een goede wifi-verbinding en een laptop.


De meeste mensen kiezen voor locatie onafhankelijk werken zodat ze lekker kunnen reizen. Werken op het strand klinkt heerlijk, maar is dat het ook? Je zit meestal tussen mensen die vakantie vieren, geen ideale situatie. Werken tijdens het reizen vergt flink wat discipline. Zeker als je ervoor kiest om je eigen bedrijf te starten. Waar moet je beginnen? Wij helpen je met onderstaande tips op weg.

Wat staat er in dit artikel?

Waarom wil je locatie onafhankelijk werken?

Het antwoord is waarschijnlijk: meer vrijheid. En nog waarschijnlijker: vrijheid om te reizen waar en wanneer je wilt. Op social media lijkt het wel alsof iedereen locatie onafhankelijk werkt, je ziet de mooiste beelden voorbij komen. Ook wij vroegen ons regelmatig af wat voor werk ze dan wel niet deden om zo’n reizende levensstijl te bekostigen. Op onze eerste wereldreis spaarden we flink wat geld, maar dit raakte sneller op dan we dachten. Onze banen hadden we opgezegd, dus er waren geen inkomsten meer. Toch hebben we nog zo’n twee jaar rondgereisd.

Nu doen we het anders. Ik, (Lizette) ben mijn eigen bedrijf gestart en werk inmiddels locatie onafhankelijk als SEO tekstschrijver en content creator. Als we nu reizen, plan ik het meeste werk van tevoren in, ideaal! Leon werkt momenteel nog als zzp stukadoor, maar is de overgang aan het maken naar locatie onafhankelijk werk als dronepiloot en videograaf. Zo’n switch kost natuurlijk tijd en doorzettingsvermogen, maar als je dit echt wilt, gaat het lukken! Blijf focussen op je doelen en neem kleine stapjes, dan kom je er vanzelf. 


Tip:
Maak een moodboard, met bijvoorbeeld de landen waarvandaan je zou willen werken. Hang dit ergens op waar je er dagelijks aan herinnerd wordt. 

locatie onafhankelijk werken

Verdienmodellen om locatie onafhankelijk te werken

Zit je in een vaste baan in loondienst, dan is de meest veilige optie om met jouw werkgever te overleggen of er mogelijkheden zijn om (gedeeltelijk) online te werken. Dit geeft je al wat meer vrijheid. Er zijn banen waar dit gewoon niet mogelijk is, zoals bij een schilder of hovenier. Kun je jouw werk niet vanachter een laptop doen, dan kun je eigen niet locatie onafhankelijk werken. Natuurlijk kun je switchen naar een baan in loondienst waarbij dit wel kan. Callcenter medewerker bijvoorbeeld, kun je overal ter wereld doen. Maar of dit echt leuk werk is…

Eigenlijk wil je doen wat je leuk vindt toch?! Wat ons betreft heb je de meeste vrijheid als ondernemer. Je eigen bedrijf starten op basis van je passie, kennis en vaardigheden. Dit klinkt heel spannend en eng, maar dat valt reuze mee. Het is de investering van je tijd zeker waard. 

Bedenk eens wat voor werkzaamheden je graag locatie onafhankelijk zou willen doen. Wat wordt jouw verdienmodel? Wordt het je eigen webshop of ga je aan de slag als tekstschrijver, websitebouwer, virtual assistant (VA) of social media beheerder? Behalve je tijd verkopen – wat veel ondernemers doen – is het slimmer om je kennis te verkopen in de vorm van online cursussen en e-books. Dit wordt ook wel een passief inkomen genoemd; je steekt eenmalig tijd in een online product en kunt dit vervolgens eindeloos verkopen. 

locatie onafhankelijk werken

Starten met locatie onafhankelijk werken

Oké, je wilt dus locatie onafhankelijk werken. Wat is daar voor nodig? Blijf je voor je huidige werkgever op afstand werken, dan veranderd er vrij weinig. Wissel je van baan, dan moet je misschien een aanvullende cursus of opleiding doen. Maak van tevoren een lijstje wat je moet doen om locatie onafhankelijk werken mogelijk te maken. Heb je besloten om je eigen bedrijf te starten, dan komt er meer bij kijken. Een goede voorbereiding is het halve werk.

Parttime ondernemen

Het voordeel van locatie onafhankelijk werken, is dat je dit overal kunt doen. En op een tijdstip die jou het beste uitkomt. Vind het spannend om meteen de stap te maken naar fulltime ondernemer? Start dan gewoon naast je huidige baan en werk aan je eigen bedrijf in het weekend of avonduren. Je kunt ook en dag minder gaan werken. Zo heb je altijd een vast inkomen en kun je jouw online business rustig uitbouwen. Een voordeel van het starten naast je betaalde baan, is dat je rustig kunt uitzoeken welke werkzaamheden je wel of niet leuk vindt. Parttime ondernemen naast een baan in loondienst is pittig, maar geeft je wel meer financiële zekerheid. 

Wist je dat ik (Lizette) mijn bedrijf ook heb opgestart naast mijn baan in loondienst? Het zijn soms lange dagen, maar als je doet wat je leuk vindt, dan voelt dat heel anders. Het gaf mij juist de rust om te ontdekken wat ik precies wilde doen. 

Fulltime ondernemen

Het is even spannend, maar soms moet je gewoon in het diepe springen en ervoor gaan! Het leven als ondernemer is iets risicovoller – je hebt immers geen vast maandelijks salaris meer – maar je krijgt er enorm veel voor terug. Kijk voordat je begint eens naar vaardigheden die je leuk vind én goed kunt. Natuurlijk moet je dit ook locatie onafhankelijk kunnen doen. Denk bijvoorbeeld eens aan:

 • tekstschrijver / copywriter
 • taaldocent
 • video editor
 • online marketeer
 • social media manager
 • webdesigner
 • virtual assistant

  Meer weten over geld verdienen op reis? Dit zijn de beste digital nomad banen.
koraalrif Bunaken

Een goede voorbereiding

Locatie onafhankelijk werken is makkelijker dan je denkt. Ga je aan de slag als ondernemer, dan is het belangrijk dat je over de juiste skills beschikt. Je gaat werken vanachter een laptop, dus computer skills zijn een plus. Daarnaast is het handig dat je goed wordt in datgene wat je aanbiedt en iedereen vertelt wat je doet. We hebben nog enkele tips:

 • Volg (gratis) workshops
  Vergroot je skills, volg workshops in affiliatie marketing, SEO schrijven, of social media advertising zoals Facebook, TikTok en Instagram. Vele van deze workshops zijn online te volgen, wel zo gemakkelijk! Er zijn Digital Nomads waarbij het creëren/geven van workshops online, hun verdienmodel is.

 • Start met werken In de Cloud
  Werken ‘in de cloud’ is een must als je locatie onafhankelijk wilt zijn. Verplaats je  werkbestanden naar een persoonlijk locatie online, bijvoorbeeld Google Drive of Dropbox. Super handig, want je kunt er dan overal bij. En als je laptop crasht heb je niet meteen een probleem, want alles staat online.

 • Een goede internetverbinding
  Als je met een potentiële opdrachtgever een video-call hebt, wil je geen “frozen” beeld of een haperend gesprek. Zorg daarom dat je op plekken werkt waar je goed internet of wifi hebt. Er zijn online en offline allerlei digital nomads community’s waar je met al je vragen terecht kunt. Ook leuk zijn co-working plekken, daar heb je zowieso altijd goed internet. Andere voordelen van co-working zijn:

  – je ontmoet gelijkgestemde
  – je kunt je netwerk uitbreiden
  – je kunt brainstormen met andere digital nomads 

 • De juiste apparatuur

  Voor locatie onafhankelijk werk heb je hoogstwaarschijnlijk een laptop nodig. En dan wel eentje die redelijk snel is én met voldoende opslag / geheugen. Niet te groot, want je neemt hem mee op reis. Welke moet je kiezen? Wij vinden de Asus modellen erg handig, bijvoorbeeld de Asus Zenbook Flip met 14 inch kantelbaar scherm. Ze zijn goed genoeg om op te werken, maar ook licht genoeg om mee te reizen. Ideaal!

  Wil je ongestoord werken, dan is een headset of oordoppen met noise cancelling handig. Wij gebruiken de Samsung Galaxy Buds Pro en zijn daar erg tevreden mee.

 • VPN  verbinding

Gebruik een VPN-verbinding; hiermee kun je altijd en overal veilig het internet gebruiken. Met een VPN- verbinding voorkom je dat hackers met je mee kunnen kijken. Kijk eens bij NordVPN of Tunnelbear.

 

 • Klanten vinden

  Wij weten nog goed hoe het voelt om die eerste klanten te vinden. Onthoud dat je echt niet meteen overal goed in hoeft te zijn, als je iemand anders kunt helpen is dat al genoeg. Maar waar begin je? Online werk vind je vaak – je raad het al – online! Probeer allereerst eens je eigen netwerk van vrienden, kennissen en familie, wie weet kan iemand jouw hulp goed gebruiken. Promoot jezelf zoveel mogelijk, dit hoeft echt niet zo commercieel, maar gewoon op een leuke, ongedwongen manier. Connect met potentiële klanten op social media zoals LinkedIn of Facebookgroepen. Hier vind je vaak oproepen voor freelance klussen.

  Tip: Maak een portfolio om potentiële opdrachtgevers te laten zien wat jij kunt. Vaak wordt er om voorgaand werk gevraagd. 

co work 2

Werken en reizen: hoe doe je dat?

Locatie onafhankelijk werk geeft je de mogelijkheid om te reizen. In de praktijk is dit soms wat lastig; jij moet werken en anderen vieren vakantie. De verleiding is groot om het werk naast je neer te leggen en lekker naar het strand te gaan. Hoe zorg je voor een goede balans? Iedereen heeft hierin zijn eigen ritme, de één werkt liever in de ochtend en de ander in de avond. Wat voor jou werkt, is even uitproberen. Wij werken het liefst in de ochtend een paar uur, om vervolgens de rest van de dag leuke dingen te doen. Maar soms gaan we ook ’s ochtends op pad en werken later in de middag. Die flexibiliteit van je eigen uren indelen is juist zo fijn! 


Tip:
Schrijf op welke werkzaamheden je gedaan wilt hebben die dag en maak een realistische planning. Focus je vervolgens alleen op je werk. Ben je snel afgeleid, leg je mobiel dan weg en ga op een rustige plek zitten zonder prikkels.

Wil jij ook locatie onafhankelijk werken maar weet je niet goed waar je moet beginnen? Stuur ons gerust een mail of berichtje via ons Instagram account @thesaltybeachbums. We helpen je graag! Meer interessante blogs over locatie onafhankelijk werken vind je hieronder.