Wellness

Lorem ipsum dolor sit amet, ex sed nostro pertinax. Aeque placerat ne eum.

Latest Posts

  Sorry, no posts matched your criteria.

facebook instagram twitter

Een jaar reizen door Latijns-Amerika als digital nomad

digital nomad Latijns-Amerika

Lijkt het jou ook wel wat om voor een langere periode op reis te gaan? Wij vertrokken in mei 2018 voor 1,5 jaar richting Zuidoost-Azië en Oceanië, een reis waar we nog steeds vaak aan terug denken. Die reiskriebels kwamen bij terugkomst in NL al snel terug, in 2023 gingen we 3 maanden naar de Filipijnen en Thailand. Dit jaar gaan we wéér 3 maanden weg, naar Indonesië. We hebben de smaak aardig te pakken!

Sheila en haar vriend Lucian werkten naar hun droom toe, totdat het zover was; ze verhuurden hun huis en vertrokken voor een jaar naar Latijns-Amerika. Tussendoor werkten ze als digital nomad voor hun eigen online bedrijven. 
Sheila deelt al  haar reismomenten op Youtube en op Instagram. Nieuwsgierig hoe haar leven eruit ziet en wat de plannen zijn? Lees snel het blog.

Even voorstellen

Wij zijn Sheila (33 jaar) en Lucian (34 jaar), we zijn 14 jaar samen en reizen de wereld rond. Als één van ons jarig is, geven we elkaar geen fysiek cadeau maar een ervaring. We hechten namelijk veel meer waarde aan herinneringen dan iets dat je vast kunt houden. We gaan bijvoorbeeld samen een weekend weg of gaan zelfs op vakantie. Hierdoor kregen we al vroeg de smaak van het reizen te pakken en zijn dit nu fulltime gaan doen.

Eind 2022 maakte we één van onze dromen waar. We hadden beide een eigen online bedrijf, we verhuurden ons huis en zijn voor een jaar gaan reizen door Latijns-Amerika als digital nomad. We begonnen in Mexico, toen Costa Rica, Colombia, Argentinië, Chili en zijn geëindigd in het warme Aruba.

mexico
Aruba strand

Mijn favoriete land uit Latijns-Amerika? Dat zijn er twee: Mexico en Colombia. Hier keek ik niet alleen mijn ogen uit in de natuur, maar de cultuur was ook super tof. Lieve en behulpzame mensen, heeeerlijk eten (vooral Colombia), mooie architectuur en veel straatkunst.

Wat voor type reizigers zijn jullie?

Wij zijn absoluut geen budgetreizigers. Zo houden we van comfortabele appartementen voor onszelf met goed internet. We zijn erg op ons privacy gesteld. We hebben dus ook nog nooit in een slaapzaal of dorm geslapen. We zorgen altijd dat we ons eigen slaap- en badkamer hebben. Daarnaast zijn we het liefst wat langer in één land zodat we zo veel mogelijk bijzondere plekken kunnen zien. Meestal hebben we voor een maand een ‘home base’ en gaan we vanuit die plek weekendjes weg. Afwisseling in natuur en cultuur vinden we enorm fijn. Zo kunnen we uren door een leuke stad struinen, geschiedenis opsnuiven, leren over de cultuur, musea bezoeken en de lekkerste gerechten proeven. Maar we worden ook intens blij van een mooie wandeling door de natuur, snorkelen in de zee of bijvoorbeeld zwemmen in een grot, dat we deden in Mexico.

Waarom naar Latijns-Amerika?

Al een lange tijd waren Lucian en ik aan het dromen over een leven als digital nomad. We zochten op internet plekken op die we zouden willen bezoeken, we lazen blogs, we bekeken Youtube video’s en droomden er lekker bij weg. Maar waarom zouden we het bij dromen houden? Wij zijn het type risico – en avontuur personen. Dus hop, we hakten de knoop door, namen een besluit en gingen ervoor. Eigenlijk zouden we de hele wereld wel willen zien, maar de eerste reis werd door Latijns-Amerika.

Online bedrijf

Een paar jaar eerder konden we dit niet doen. Althans niet gemakkelijk. Ik had toen nog mijn eigen bedrijf: Escape Time (een escape room bedrijf). Er werkte personeel dat ik leiding gaf, ik organiseerde blind dates en deed verder alles zelf in het bedrijf. Af en toe een weekje weg, kon nog wel. Maar een jaar lang reizen, bracht toentertijd te veel stress met zich mee. Nu een paar jaar later hebben mijn vriend en ik beide een eigen online bedrijf waarbij het heel gemakkelijk is om remote te kunnen werken. Én fijn dat dat is!!

Leven als digital nomad
costa rica - Latijns-Amerika

"Bedenk op welke manier jij wilt reizen en voor hoelang. Ga je erbij werken? Dan raad ik je aan om minstens 2 weken op één plek te blijven. Op deze manier heb je naast je werk ook de tijd om de locatie te ontdekken en te genieten van al het moois dat de wereld biedt. "

Een dag uit jullie leven op reis

Op woensdagochtend wordt ik wakker door mijn wekker die afgaat om 07.20 uur. Ik blijf nog 10 minuten liggen en ga er dan uit. Ik trek mijn sportkleding aan en loop naar de keuken waar ik eerst een stuk fruit eet. Meestal is dat een kiwi. Maar als we ergens in een tropisch land zijn, is het wellicht een stuk Guanabana of een sappige mango. Dan zet ik een work-outvideo aan. Dit is op Youtube of in een app: een Hiit training en nog wat goede oefeningen zo’n 20 – 30 minuten. Daarna spring ik onder de douche en douche ik koud af (Wim Hof methode). Zodra ik fris en fruitig ben, pak ik mijn ontbijt dat ik de vorige dag al had klaargemaakt, bijvoorbeeld een heerlijke overnight oatmeal. En ondertussen dat ik smul van mijn lekkere ontbijt, lees ik een hoofdstuk uit m’n boek. Meestal is dat een mindset, business, marketing of zelfhulpboek. Van het lezen krijg ik inspiratie en motivatie, een goed begin van de dag. Ik pak mijn laptop en check mijn planning voor die dag en dan ga ik aan de slag.

Auto gehuurd in Aruba

Leuke tours, fotosessies en lekker eten

Rond een uur of 16.00 klap ik m’n laptop dicht en is het tijd om het appartement te verlaten. Er staat een tour door de stad gepland waarbij we ook nog eens heerlijk lokale producten gaan proeven (yummie!). Uiteraard maken we veel leuke foto’s want ik zie overal leuke Instagrammable plekjes die ik niet kan overslaan. Na deze tour, wandelen we zelf nog wat door de stad en zoeken een leuk restaurant uit waar we heerlijk gaan eten.

Zodra ons buikje is gevuld, lopen we richting ons appartement. Eenmaal ‘thuis’ laden we alle foto’s en video’s in de drive, zodat ik ze deze week nog kan gebruiken voor mijn wekelijkse vlog op Youtube en mijn Instagram account. Na een heerlijke dag werken én eropuit te zijn geweest is het tijd om dromenland te bezoeken want morgen staat er weer een toffe dag op ons te wachten.

Voor- en nadelen van reizen

Het leven als digital nomad is echt fantastisch en ik kan het iedereen aanraden. Het grootste voordeel is vrijheid. Het is heerlijk om te kunnen gaan en staan waar je wilt. Te kunnen werken waar en wanneer je wilt. Je ‘gewone’ leven te leven en ondertussen de wereld te ontdekken. Maar ook zitten er een paar nadelen aan. Zo hebben mensen om je heen vaak niet het begrip en denken dat je ‘op vakantie’ bent. Maar niks is minder waar. Want hoewel ik in een warm land zit, met mooi uitzicht en met het zwembad om de hoek, ben ik doordeweeks gewoon keihard aan het werk.

Iets anders waar ik vroeger als ik op vakantie ging enorm van kon genieten, maar nu op reis niet meer, is het plannen. Plannen naar welk land je gaat, wat je wilt zien, hoelang je daar wilt blijven, appartementen en vluchten boeken, uitzoeken welke papieren je nodig hebt en je koffer weer opnieuw inpakken.

Pinguins in Argentinie
Salinas (zoutvelden in Argentinie)

"Heb je een droom om te gaan reizen of te leven als digital nomad? Laat het niet bij dromen, maak een plan en ga ervoor! Ik zeg altijd dat ik liever spijt wil hebben van de dingen die ik gedaan heb, dan van dingen die ik niet heb gedaan. (Niet dat ik spijt heb van het reizen!) "

Een grappig moment in Costa Rica

Er zijn veel grappige momenten geweest op reis. Maar er is er één waar ik vaak aan terugdenk en ook zo uit een animatiefilm kan komen. Samen met Lucian liep ik door het Manuel Antonio park in Costa Rica. Dit park is één van de bekendste nationale parken. De natuur is er prachtig met mooie witte stranden met een helderblauwe zee, een jungle en je kan er veel dieren spotten. Nadat we in de ochtend een tour door het park hadden gehad, zijn we er zelf nog doorheen gaan wandelen. Het park is best groot, maar toch hebben we het hele park gezien.

Op een gegeven moment liepen we onder een tak van een boom waar een aapje in zat. En dat aapje was heel hard bezig om een vrucht uit de boom te krijgen. (Ken je die eekhoorn uit de film Ice Age? Zo zag het eruit). Op een gegeven moment trok het baby aapje ZO hard aan de vrucht dat het op de grond viel en keek gelijk heel verdrietig, maar ook vragend naar beneden. Mijn vriend pakte direct de vrucht van de grond en gaf het aan het aapje dat het met beide pootjes aanpakte en er direct mee weg rende. Het was zo een bijzonder en grappig moment dat ik deze ‘film’ nog vaak in mijn herinnering zal afspelen.

Bijzondere ervaringen en ontmoetingen

We hebben tijdens onze reis door Latijns-Amerika veel bijzondere ervaringen en ontmoetingen gehad die ik nooit meer vergeet! Zo heb ik hele mooie vriendschappen overgehouden tijdens een co-living in San Cristobal, Mexico. Iets wat me ook is bijgebleven, is een boottocht door de Mexicaanse canyon en de mensen die we tijdens deze tour ontmoetten. We werden opgehaald met een busje, om vervolgens naar de canyon toe te rijden. Toen we in instapten was er voorin nog 1 plek naast een koppel vrij en achterin was er nog één over. Ik ging voorin naast het Belgische stel zitten. En gek genoeg had ik direct (en achteraf bleek zij ook) een heel fijn gevoel. Alsof wij wel vrienden zouden kunnen worden. We raakten dan ook direct aan de praat en zijn daarna de hele dag met zijn vieren geweest.

De volgende dag gingen we toevallig alle vier met de bus naar San Cristobal en kwamen elkaar ook nog tegen in de supermarkt, alsof het zo moest zijn. Daarna hebben we nog een paar keer gezellig afgesproken in San Cristobal. Tot op de dag van vandaag hebben we nog steeds heel leuk contact.

Gletsjers Argentinie
Igazu watervallen in Argentinie_Brazilie

Mijn meest bijzondere ervaringen:

 • Dag van de doden (Dia de los Muertos) in Mexico City meegemaakt.
 • Snorkelen in een grot (cenote) in Mexico.
 • Kanoën door lichtgevend plankton in Costa Rica.
 • Er ging een aap op mijn hoofd zitten tijdens een kanotocht door de mangrove in Costa Rica.
 • Een hike van 33 km doen op één dag in 30 graden door het mooie Tayrona park in Colombia.
 • Super mooie gletsjers zien vanaf een boot in Patagonië – Argentinië. Ook viel hier een heel groot stuk ijs vanaf waar zelfs de gids en de kapitein van stonden te kijken.
 • Van 2 meter afstand wilde pinguïns gezien en hun hele avond ritueel mee gemaakt. Dit was ook in Patagonië, Argentinië.
 • Een echte edelsteenmijn gezien waar nog mensen met de hand werkten.
 • De grootste watervallen van Zuid-Amerika van dichtbij zien. De Igazu watervallen liggen op de grens van Brazilië, Argentinië en Paraguay.

Let’s talk money

Aan een reis van een jaar zit natuurlijk een prijskaartje. Per maand houden wij alle kosten bij in een Excel sheet zodat we hier goed overzicht over hebben. De kosten verschillen uiteraard per land, maar het meeste geld gaat naar vliegreizen, accommodaties en eten. We slapen altijd in een twee-persoonskamer met eigen badkamer. Vaak hebben we ons eigen appartement met keuken. In het weekend boeken we meestal een hotel inclusief ontbijt. Verder wisselen we uit eten af met zelf koken in het appartement. Al moet ik wel toegeven dat we in het begin van onze reis bijna elke dag uit eten gingen. Het ligt natuurlijk ook aan het land en de lokale prijzen. Zo kun je in Colombia al uit eten voor €6,- per persoon en ben je in Aruba €30,- kwijt voor een gerecht.

Ons kostenplaatje

Dan heb je nog de kosten voor de activiteiten, die verschillen heel erg per land. De ene keer boeken we veel tours en activiteiten en de andere keer gaan we er zelf meer op uit. Tot slot heb je kosten waar je wellicht niet direct aan denkt zoals verzekeringen, auto- en scooterhuur, e-simkaarten, wasserette etc. Gemiddeld geven we in totaal zo’n €3500 per maand uit. En ja, dat is meer dan we in eerste instantie gedacht hadden. Wij houden ons niet in met bijvoorbeeld activiteiten; als we iets willen doen, dan gaan we er voor.

Cartagena - Colombia
Bacalar - Mexico

"Waar we deze mooie reizen van kunnen betalen? Van de inkomsten van onze eigen online bedrijven: Lucian heeft een eigen bedrijf in IT met een remote team en ik werk vooral als Instagram coach voor ondernemers. "

What's next?

Na een jaar reizen door Latijns-Amerika werd het tijd om terug te keren naar Nederland. Mijn schoonzus én een vriendin waren zwanger en verder waren er wat andere dingen waarvoor we terug wilden. Het was heerlijk om weer thuis te zijn, maar we miste het reizen ook enorm. Dus voor we het wisten stonden er alweer een paar reizen gepland. Momenteel zijn we in Sounio, Griekenland. We hebben dit keer 5 weken door Griekenland gereisd. In 2024 is het plan om veel door Europa te reizen. Er staan nog een aantal plekken op onze bucketlist die we graag willen afstrepen. En eind dit jaar is het plan om minstens 6 maanden door Azië te reizen.

Hoe ziet je droomleven eruit?

Dromen blijf ik altijd, maar ik wil ze ook waarmaken 🙂 Toen ik in 2012 mijn eerste escape room deed in Belgrado (Servië), zei ik direct: “dit wil ik ook”. Een paar jaar later, in 2016, maakte ik die droom waar en opende ik mijn eigen escape room bedrijf: Escape Time. Daarna stond een eigen huis, een online bedrijf én reizen als digital nomad op mijn dromenlijst. Ook dat heb ik waargemaakt.

Mijn ultieme droomleven op dit moment is om aankomende jaren nog steeds te blijven leven als digital nomad en veel te zien van de wereld. Maar stiekem heb ik ook een andere grote droom voor de toekomst. Lucian en ik willen samen namelijk een vakantiepark / co-living starten. Waar en wanneer dit gaat plaatsvinden is nog niet helemaal zeker. Maar dat het er gaat komen… 100%!

Patagonie - Argentinie

Wat een inspirerend verhaal, om niet alleen te dromen, maar deze ook zeker waar te maken. Wij zijn heel benieuwd naar al hun plannen en blijven ze zeker volgen. Wat zijn jouw dromen? Hoe zie jij je toekomst voor je? Alles kan, niets is te gek. Zolang jij er maar voor de volle 100% voor gaat. Precies om die reden zijn wij dit reisblog begonnen, om jou te inspireren meer te reizen, alles uit je leven te halen en je (reis)dromen achterna te gaan!

Benieuwd wie er in het volgende gastblog verschijnt? Houd ons blog in de gaten en volg ons op InstagramTiktok of Youtube voor nog meer tips en reisinspiratie!

Nog meer reisverhalen: