Wellness

Lorem ipsum dolor sit amet, ex sed nostro pertinax. Aeque placerat ne eum.

Latest Posts

    Sorry, no posts matched your criteria.

facebook instagram twitter

De ultieme roadtrip met een zelfgebouwde campervan

roadtrip zelfgebouwde campervan

Lijkt reizen met een zelfgebouwde camper jou wel wat? Velen gingen je voor, want het het blijkt best populair te zijn, zowel in Europa als daarbuiten. 
Elke week kun je kennis maken met een reislustig persoon of koppel en meer over hun leven te weten komen.

Esther en Kay namen een sprong in het diepe en trokken de wereld in voor een lange reis. Tijdens deze wereldreis kochten en verbouwden ze een camper in Nieuw-Zeeland, een unieke ervaring waar ze geen moment spijt van hebben. Inmiddels zijn ze echte experts en delen ze alle informatie en tips op o.a. Instagram en op hun reisblog. Nieuwsgierig geworden? Lees snel het blog.

Even voorstellen

Wij zijn Esther en Kay, avonturiers en oprichters van by NOMADS; het grootste camper bouw blog van Nederland. In april 2018 verruilden wij onze 9-5 baan voor een leefstijl met meer vrijheid waarbij we reizen en werken combineren. Destijds startten we een locatie onafhankelijk marketingbureau en kochten we een enkeltje naar IJsland. Dit mondde uit in een 1,5 jaar durende wereldreis waarbij we naar Canada, Amerika, Cuba, Mexico, Guatemala, Costa Rica, Hawaii, Bali en Nieuw-Zeeland zijn geweest.

Aangezien we van plan waren lange tijd in Nieuw-Zeeland te blijven, besloten we hier zelf een camper te bouwen. Deze klus wisten we in slechts twee weken te klaren, waarna we vijf maanden met onze camper door dit waanzinnige land hebben gereisd. Dit gaf ons het gevoel van ultieme vrijheid!

by nomads zelfgebouwde camper
Nieuw-Zeeland campervan

"Nieuw-Zeeland is onze favoriete bestemming. Dit land biedt namelijk alles: tropische stranden, weelderige regenwouden,ruige bergpieken, denderende watervallen, en imposante fjorden. Daarmee is het de ideale roadtrip bestemming! "

Roadtrip door Europa

Omdat we zoveel positieve reacties kregen over onze zelfbouw camper besloten we hier een gratis e-book en meerdere blogs over te schrijven. Tegelijkertijd deelden we onze reiservaringen en zo ontstond byNOMADS.nl. Sindsdien inspireren wij mensen met het bouwen van hun eigen camper en het maken van ultieme roadtrips over de hele wereld!

Na terugkomst van onze wereldreis besloten we direct weer een camper te bouwen en inmiddels hebben we daarmee al vele mooie landen bezocht: Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, Italië, Zwitserland, Zweden, & Noorwegen. Daarnaast hebben we roadtrips gemaakt door Madeira en Lanzarote en zijn we naar Fins Lapland & Zuid-Afrika geweest. Tevens heeft Kay op jongere leeftijd al een wereldreis gemaakt en bij Esther is reizen er met de paplepel in gegoten.

Zwitserland zelfgebouwde campervan reizen
Madeira roadtrip

Wat voor type reizigers zijn jullie?

De manier van reizen die het dichtst bij ons hart ligt is roadtrips maken. Dit biedt namelijk ongekende vrijheid! We kiezen dus ook bestemmingen die bekendstaan om hun mooie natuur en diversiteit qua landschappen. Tevens hiken we graag door de bergen, dus ook daar kijken we naar. Verder zijn we gek op wildlife- en landschapsfotografie. Wanneer alle ingrediënten aanwezig zijn in 1 land kun je ons niet gelukkiger krijgen!

hawaii
by NOMADS - Hawaii

"In Nieuw-Zeeland stonden we aan een strand gekampeerd. Terwijl we voor onze camper zaten met een glas wijn in de hand en genoten van de ondergaande zon, zagen we een aantal orka’s voorbij zwemmen. Ontzettend gaaf!"

Waarom zelf een camper bouwen?

Reizen met een camper biedt ultieme vrijheid en biedt je de kans om van de gebaande paden te wijken. Bovendien kun je op de mooiste plekken midden in de natuur kamperen. Toen wij aankwamen in Nieuw-Zeeland, hadden we de keuze tussen een camper kopen of er eentje bouwen. Aangezien we al langere tijd droomden over het bouwen van een camper, besloten we de stoute schoenen aan te trekken. Het begon met ons verdiepen in de lokale regelgeving rondom zelfbouwcampers, waarna de zoektocht begon naar een geschikte bus en een plek om de bus te bouwen. Al snel vonden we een bus met relatief weinig kilometers en niet veel later klusten we op de oprit van ons AirBnb adres.

Zwitserland roadtrip campervan
Nieuw-Zeeland roadtrip

Aangezien we nog nooit met een camper hadden gereisd, wisten we niet welke faciliteiten we belangrijk vonden en welke indeling het beste bij ons paste. Zo kozen we voor een bedbank, maar in de praktijk bleek dat elke dag ons bed op te moeten maken en weer af te moeten bouwen niet onze voorkeur had. Ook konden we niet in de bus staan en comfortabel werken. Daarnaast was onze elektriciteitsvoorziening heel basic. Deze learnings hebben we verwerkt in onze huidige zelfbouw camper. Zo hebben we een hoog plafond waarbij we allebei rechtop kunnen staan (Kay is 1,93m), een vast lengtebed, airco, twee extra zitplaatsen en een goede werkplek. Hoewel we er niet permanent in wonen, reizen we er regelmatig mee.

Een dag uit jullie leven op reis

Dit is heel verschillend. De ene dag worden we wakker in onze eigen camper op een prachtig plekje midden in de natuur en de andere dag op een parkeerplaats in de stad. Soms gaan we vroeg uit de veren om foto’s te schieten in de beste lichtcondities of voor een hike, maar er zijn ook dagen waarop we rustig opstarten en daarna gaan werken in de camper.

Nu we een zoontje hebben van ruim 8 maanden, zien onze dagen er sowieso anders uit. Toen hij 3 maanden was hebben we met de camper gereisd, maar nu staat de camper al een tijdje in de winterstalling. De planning is dat we in april weer op pad met de camper. Waarschijnlijk zal alles wat langzamer gaan en laten we ons vooral leiden door de kleine.

bynomads campervan
zwitserland roadtrip europa zelfgebouwde campervan

Voor- en nadelen van reizen met een camper

Reizen met een camper heeft verschillende voordelen:

  1. Je hebt altijd en overal je eigen huis op wielen mee. Zo kun je overal koken, koffie zetten en slapen. Bovendien hoef je niet constant in- en uit te checken en met je bagage te zeulen.

  2. Reizen met een camper biedt ultieme vrijheid. Je kunt gaan en staan waar je wilt en je hebt geen vast reisschema. Zo bepaal je volledig je eigen tempo.

  3. Reizen met een camper is relatief voordelig! Je bespaart namelijk enorm op kosten voor vliegtickets, accommodaties en restaurants.

    Tuurlijk kent vanlife ook minder leuke dingen, zo is de ruimte in een camper beperkt. Hierdoor kan het al snel rommelig worden en je zit op elkaars lip als je met meerdere personen in de camper reist. En soms moet je lang zoeken naar een geschikte slaapplek of locatie waar je je afvalwater kunt legen en schoonwatertanks kunt vullen.

"Hoeveel we gemiddeld uitgeven aan onze camper? Brandstof en verzekering zijn de grootste kostenposten. Koken doen we meestal in de camper, maar soms gaan we uit eten. "

Voor wie is een vanlife geschikt?

Wonen en werken in een camper biedt vrijheid, flexibiliteit en avontuur. Toch raden we deze levensstijl niet iedereen aan. Zo is het minder geschikt voor mensen die behoefte hebben aan veel persoonlijke ruimte of stabiliteit. Leven in een camper betekent namelijk dat je niet altijd weet waar je de volgende nacht doorbrengt. Hecht je waarde aan structuur, dan kan dit stressvol zijn. Tevens is het niet geschikt voor mensen waarvan de baan een vaste locatie vereist.

Voor digitale nomaden en freelancers is deze leefstijl zeker aan te raden. Net als voor avonturiers, natuurliefhebbers en minimalisten. Of gepensioneerden en mensen die niet gebonden zijn aan specifieke verplichtingen. Het is belangrijk om realistisch te zijn over je persoonlijke voorkeuren en levensomstandigheden voordat je deze grote stap neemt.

reizen Nieuw-Zeeland
Corsica campervan

Droom je er al jaren van om een (wereld)reis te maken? Zet dit dan in actie in plaats van te blijven dromen. Begin bijvoorbeeld met sparen, onderzoek de mogelijkheden om je eigen huis te verhuren en op afstand te werken voor je baas. Er is zoveel meer mogelijk dan je denkt. Waar een wil is, is een weg. Dit hebben wij zelf ondervonden!

Hoe ziet jullie droomleven eruit?

Zo’n 6 jaar geleden zijn we onze droom achterna gegaan; meer vrijheid om te reizen. We hebben hard gewerkt om te komen waar we nu zijn; zo hebben we ontelbaar veel uren besteed aan het schrijven van blogs en e-books, het opnemen van video’s en de montage ervan, en het bouwen van een website. Ook hebben we ons eigen gemaakt in de wereld van landschapsfotografie. We hebben alles volledig zelf gedaan; dit is niet alleen ontzettend leerzaam, maar ook heel zinvol. Onze les is dan ook dat alles mogelijk is, zolang je maar in jezelf gelooft.

Eigenlijk leiden we nu ons droomleven! Met de komst van onze zoon is het reizen tijdelijk op een lager pitje gezet, maar we hopen dit weer op te pakken. Er staan nog een aantal bestemmingen in Europa op onze bucketlist, maar we dromen er ook weer van om terug te gaan naar Nieuw-Zeeland en dit te combineren met een bezoek aan Australië. Verder staat Namibië heel hoog op ons lijstje, net als IJsland.

Hawaii uitzicht regenboog

Nou Esther en Kay, jullie hebben het voor elkaar hoor 😉 Bij ons begint het na het lezen van dit blog ook al te kriebelen om een eigen camper te kopen en om te bouwen tot een huisje op wielen. Wist je trouwens dat wij een jaar hebben rondgereisd met een campervan door Nieuw-Zeeland? Wij kozen ervoor om al een volledig omgebouwd minibusje te kopen, zodat we meteen op pad konden. Maar door Europa reizen met een camper lijkt ons ook te gek, wie weet bouwen we Leon zijn “stukadoorsbus” wel een keer om haha!

Benieuwd wie er in het volgende gastblog verschijnt? Houd ons blog in de gaten en volg ons op InstagramTiktok of Youtube voor nog meer tips en reisinspiratie!

Nog meer reisverhalen: