Wellness

Lorem ipsum dolor sit amet, ex sed nostro pertinax. Aeque placerat ne eum.

Latest Posts

    Sorry, no posts matched your criteria.

facebook instagram twitter

Alles achterlaten en gaan: Samara woont al 6 jaar niet meer in Nederland.

soloreizen

Denk jij er ook weleens aan om je leven helemaal om te gooien? Dat is spannend, maar vaak een kwestie van ‘gewoon doen’. Wij hebben dit zelf ook gedaan en achteraf valt het allemaal reuze mee. Elke week kun je kennis maken met een reislustig persoon of koppel en meer over hun leven te weten komen.

Samara woont al een tijdje niet meer in Nederland en reist solo de wereld rond. Ze vindt duurzaamheid, eco en vegan leven erg belangrijk en is onlangs een eigen bedrijf gestart. 
Neem een kijkje op haar website en Instagram. Nieuwsgierig hoe haar leven eruit ziet en wat de plannen zijn? Lees snel het blog.

Even voorstellen

Mijn naam is Samara, 33 jaar jong, geboren en getogen op het eiland de Hoeksche Waard dat net onder de rook van Rotterdam ligt. Sinds februari 2021 ben ik vegan. Vanaf mijn 17e had ik een vriendje en werkte ik voor een lange tijd zonder passie. Ik voelde me een beetje opgesloten in mijn leven. Na 10 jaar heb ik de moed bij elkaar geraapt om het roer om te gooien; Ik maakte het uit met mijn vriend, heb een working holiday visa aangevraagd voor Canada en ben vertrokken uit Nederland. Inmiddels ben ik zo’n 6 jaar niet meer woonachtig in Nederland. Ik heb een jaar in Canada gewoond, 2 jaar in Manchester en nu bijna 3 jaar in Berlijn.

samara reizen turkije

Passie voor reizen

Mijn passie voor reizen is begonnen door mijn moeder en de zus van mijn moeder. We gingen vaak met z’n drietjes op vakantie en mijn tante maakte vaak verre reizen en zat met volle fasinatie naar haar verhalen te luisteren. Volgens mij was ik 13 jaar toen ik Thailand doorreisde (nu 20 jaar geleden, wow!) en er staat mij nog veel bij hoe lief de mensen waren, hoe interessant ik de Buddha’s vond en hoe pittig het eten was en ik dus bijna niets kon eten.

samara kind
samara bali

Wat voor type reiziger ben je?

Tijdens het wonen in Canada heb ik een hele toffe reise gemaakt in Amerika met een auto en een rooftop tent. Daar heb ik de liefde voor het ‘maar zien waar je terecht komt’ opgelopen. Van kamperen op een parkeerplaats van Walmart tot in de prachtige natuur van Aspen. Van luxe was geen sprake, van jezelf wassen in een rivier tot je kapot schrikken van een beer terwijl je een grote boodschap aan het doen bent. Het is een avontuur die ervoor heeft gezorgd om in mijn eentje naar Bali te reizen voor een maand, waar ik een scooter heb gehuurd en voornamelijk op zoek ben gegaan naar de minder toeristische plekken in het noorden. Toen dat was afgelopen en ik weer terug was in Berlijn, was ik erg rusteloos; ik wilde weer op avontuur!

bali waterval

Het avontuur tegemoet

Binnen twee maanden heb ik mijn 9-5 baan opgezegd en besloot als een echte backpacker de Hippie Trail te volgen. Dit is een route die in de jaren 60 en 70 erg populair was om naar Zuidoost-Azië te reizen zonder te vliegen. Met een rugzak van 25 kilo, slaapplekken vinden via couchsurfing en naar locaties liften, zou dat mijn honger naar avontuur wel moeten stillen. Ik wilde heel graag door Iran, maar helaas werd mijn visa afgewezen; het was te gevaarlijk vanwege protesten die op dat moment plaatsvonden. Ik moest hierdoor mijn hele plan omgooien en besloot naar Sri Lanka te vliegen, een van mijn favoriete landen.

Hoe ben je digital nomad geworden?

Ik wilde tijdens het reizen ‘iets’ vinden waarvoor ik passie had en ook een inkomen mee kon creëren. Het idee was om mijn reis te documenteren, op YouTube te plaatsen en dan wel zien waar het balletje heen rolde. Gaandeweg ben ik erachter gekomen dat het allemaal niet zo makkelijk is, hierdoor heb ik mijn verwachtingen moeten aanpassen.

Eerder had ik al eens een idee om wat te doen met vegan en krullen, iets wat bij mij past. Tijdens het reizen door India wilde ik graag een zijde turban kopen (soort tulband), maar dit is niet milieuvriendelijk en het productieproces is erg wreed. Ik ben hier toen zelf serieus mee aan de slag gegaan. Ik heb een textielfabriek gevonden die 100% bamboe textiel aanbied, en heb daar een lap stof besteld. Met die lap stof ben ik naar een van de vele naaiateliers gegaan en heb een prototype laten maken van een turban, oogmasker, kussensloop, elastiekjes en een pyjama. En zo is Better Be geboren. Er zijn veel gesprekken en processen aan de gang om een mooie lijn op te zetten. Hopelijk gaat de webshop binnen enkele maanden live!

solo reizen blog
zonsondergang Sri Lanka

Wijze levenslessen

Ondanks dat ik nog niet weet of het gaat lopen zoals ik hoop dat het gaat lopen, heb ik al ontzettend veel geleerd en plezier gehad. Ik heb geen moment spijt van mijn baan opzeggen een jaar geleden. Er is totaal geen zekerheid in mijn toekomst maar ik kan altijd terug naar waar ik was een jaar geleden, ja misschien met iets minder budget, maar wat is geld nou echt waard? Ik heb een rugzak vol met herinneringen van belevenissen waarvan de mensen mensen zouden willen dat ze die hadden. Ik raad dan ook iedereen aan om altijd je grootste verlangens te volgens. Dat zal je altijd gelukkig maken.

backpacken sri lanka

Een dag uit je leven op reis

Een van de fijnste tijden heb ik beleefd in Arugam Bay, Sri Lanka. Ik zette hier elke ochtend mijn wekker om 6 uur, zodat ik met zonsopgang kon gaan surfen voor een paar uur. Daarna was het de gewoonte om met andere surfers een ontbijtje te pakken, dat bestaat uit paratha met dal (soort naanbrood) en een kopje thee. Vervolgens ging ik naar een café om daar een aantal uur achter mijn laptop te werken. Rond 16.00 uur sprong ik weer op een surfplank om te surfen tijdens de zonsondergang. Daarna even naar het verblijf om op te frissen, uit te rusten en een heerlijke curry met rijst te eten. Voor mij was Sri Lanka het paradijs en misschien wel de ‘nieuwe’ Bali.

Uiteraard is het niet altijd het paradijs en deal ik ook weleens met eenzaamheid die het soloreizen met zich meebrengt. Ondanks dat ik vaak omringd ben met andere mensen, denk ik dat die eenzaamheid meer komt door het missen van vrienden en familie in Nederland. 

curry india
India nicobar eilanden

Onvergetelijke momenten

Op een dag was ik aan het surfen, toen er op het strand allemaal mensen aan het schreeuwen waren en seinde dat iedereen de zee uit moest. Later kreeg ik te horen dat er een grote krokodil in het water zat! Het schijnt dat deze zoetwater krokodil elk jaar even een tripje door het zoute water maakt en dan weer een heel jaar verdwijnt. Voor veel mensen is dit waarschijnlijk niet zo hilarisch, maar voor mij een bizar moment dat ik nooit meer vergeet.

Een bijzondere ontmoeting op reis

In India heb ik in een hostel een jongen leren kennen die mij uitnodigde om wat tijd bij zijn familie door te brengen. De gastvrijheid en zorgen dat ik niets te kort kom qua eten, is iets waar ik – en de meeste Westerse mensen – nog veel van kan leren. Uiteindelijk ben ik daar meer dan een maand gebleven en ging er een paar kilo zwaarder weg haha.

Let’s talk money

Voor mijn reis had ik een budget van ongeveer 3500 euro. Door te “couchsurfen” en te liften heb je geen grote kosten op het eten en excursies na. Ik trakteer de hosts als bedankje regelmatig op wat leuks of lekkers. In Azië zijn veel dingen een stuk goedkoper, dus je kan langer met je geld doen dan je denkt. Ik heb geen wekelijks budget, omdat het nogal kan verschillen wat ik aan het doen ben. Ik geef alleen geld uit aan dingen die ik écht wil of nodig heb. 

canada winterport

Tips voor andere reizigers

Een jaar in je eentje reizen en vanuit een backpack leven is best intens, dit is niet voor iedereen weggelegd. Toch kan ik het zeker aanraden, want je wordt erg zelfstandig en ik ben flexibeler dan ooit. In het begin sliep ik vaak niet langer dan twee of drie nachten op dezelfde plek. Nu vind ik het fijn om wat langer op één plek te blijven.    

Turkije is een van de meest onderschatte landen. Je denkt bij Turkije vaak aan Marmaris of Istanbul, maar er is zoveel meer dan deze steden. Zo ligt er helemaal in het oosten bijvoorbeeld een enorme krater waar je kunt snowboarden. Het mooie dorp Hatay is ook een aanrader, hier staan prachtige gebouwen en het lokale eten is heerlijk.

"In India kan ik The Andaman & Nicobar Islands aanraden. Deze tropische eilanden zijn nog niet overladen met Westerse toeristen. Op Havelock vind je één van de mooiste stranden van Azië"

Hoe ziet je droomleven eruit?

Ik ben ervan overtuigd dat er een perfecte middenweg is tussen reizen, werk en een thuisbasis. Ik wil graag een leven inrichten waar Berlijn mijn thuis is. Elk jaar wil ik dan 3 of 4 maanden ergens anders wonen. Hoe dat eruit gaat zien, weet ik nog niet precies. Misschien twee maanden op een eiland en daarna nog twee maanden op een andere bestemming. Ik heb nog een hele lijst met plekken die ik graag wil bezoeken en die lijst wordt alleen maar langer!

Mijn droomleven ga ik bereiken door mij meer te focussen op mensen die het beste met mij voorhebben en niet zomaar iedereen volgen en pleasen. Sinds ik 6 jaar geleden uit Nederland ben vertrokken, heb ik nog een handjevol vrienden over en die vriendschappen zijn hechter dan ooit. Zij helpen mij gemotiveerd te blijven wanneer ik het even niet meer ziet zitten of komen met ideeën hoe ik verder kan gaan.

strand India

Wij leerden Samara kennen aan het begin van haar reis, toen ze net haar baan had opgezegd. Heel gaaf om te zien hoe ze in nog geen jaar naar haar droomleven toewerkt. Vaak weet je nog niet hoe of wat, maar zolang je kleine stappen richting je doelen zet, kom je er vanzelf. Ga je dromen achterna, er is meer mogelijk dan je denkt!

Wil je ook graag leven als digital nomad en veel reizen? Lees ons blog: Locatie onafhankelijk werken, waar moet je beginnen


Benieuwd wie er in het volgende gastblog verschijnt? Houd ons blog in de gaten en volg ons op InstagramTiktok of Youtube voor nog meer tips en reisinspiratie!

Nog meer reisverhalen: