Wellness

Lorem ipsum dolor sit amet, ex sed nostro pertinax. Aeque placerat ne eum.

Latest Posts

    Sorry, no posts matched your criteria.

facebook instagram twitter

Reisblogger Soraia telt af naar haar tweede wereldreis!

tweede wereldreis reisblog

Fulltime reizen, over de beste plekjes schrijven & reistips delen en daarmee ook nog een inkomen verdienen. Voor veel mensen klinkt dit onwerkelijk in de oren, maar waarom niet? Ook wij hebben dit doel voor ogen en met ons nog vele andere reisbloggers en travel content creators. Waar moet je beginnen en wat komt er allemaal bij kijken? Elke week kun je kennis maken met een reislustig persoon of koppel en meer over hun leven te weten komen.

De van origine Portugese Soraia heeft met haar vriend ook de droom om fulltime te reizen en hiermee andere mensen te inspireren. Haar eerste wereldreis was in 2016, waar ze 10 maanden de tijd van haar leven had. Dat smaakte naar meer 😉 Momenteel deelt ze al haar avonturen op Instagram en Youtube en is een (vernieuwde) website in de maak.
Nieuwsgierig hoe haar leven eruit ziet en wat haar plannen zijn? Lees snel het blog.

Even voorstellen

Ik ben Soraia, 32 jaartjes jong en kom oorspronkelijk uit Portugal. Je zou denken dat door mijn emigratie achtergrond al direct een passie voor reizen heb, maar niets is minder waar. Dit kwam pas na mijn eerste soloreis, toen ik op mijn 21e besloot om voor een semester in Chicago (VS) te gaan studeren. Daar had ik echt de tijd van mijn leven! Behalve dat je helemaal in een andere cultuur wordt ondergedompeld, ga je ook vaak op pad. Alleen, met de “locals” of andere internationale studenten. Zo zat ik het ene weekend in New York en het andere weekend weer in Seatle. Voor een paar uur reizen draaien de Amerikanen hun hand niet om. Zo heb ik ook geleerd dat het soms echt de moeite waard kan zijn om uren in de bus te zitten. Dit is ook een onderdeel van je reis en avontuur, niet alleen de eindbestemming. Ik droom vaak heerlijk weg als ik naar buiten staar.

Soraia reisblogger
Aruba strand reiskoppel

Mijn eerste wereldreis

Vervolgens heb ik nog een half jaar in Coimbra (Portugal) gezeten, om onder meer mijn scriptie af te ronden. Dat was het moment dat ik mij realiseerde, dat ik nog niet klaar was om fulltime te gaan werken, ik wilde nog heel veel van de wereld zien. Ik besloot om toch fulltime te gaan werken, maar dan enkel om te sparen om op wereldreis te gaan. In november 2016 vertrok ik richting St. Petersburg – het startpunt – om 10 maanden alleen te reizen. Het is één van de mooiste ervaringen ooit en ik had het voor geen goud willen missen. Sindsdien ben ik eigenlijk 24/7 bezig met allerlei mooie bestemmingen die ik nog kan (her)ontdekken. Inmiddels niet meer alleen, maar samen met mijn vriend. Overigens was ik in die 10 maanden nooit echt alleen.

Favoriete landen en bestemmingen

Ik heb al heel wat landen bezocht, voornamelijk in Europa en Azië. Vorig jaar zijn we voor het eerst in Zuid-Amerika geweest, waar we 6 weken door Argentinië en Chili hebben gereisd. Maar ook Noord-Amerika en Oceanië zijn geen onbekende voor mij. Een favoriet land kiezen vind ik erg lastig, mogen het er ook iets meer zijn? In sommige gevallen heeft een land mijn hart gestolen, maar soms ook hele specifieke plekken of juist de mensen. Zo is Sydney mijn lievelingsstad. Mensen zijn daar zo relaxed, het is een prachtige stad aan het strand, je kan er heerlijk eten en ze hebben de leukste festivals, wat wil een mens nog meer?

Sydney stad
streetart

Een ander land waar ik positief verrast door was, was Myanmar. Ik besef mij dat soms landen heel negatief in het nieuws komen, dit geldt ook voor Myanmar. Toch waren de mensen daar super lief, behulpzaam en altijd vrolijk. Het heeft prachtige unieke plekken, maar ook de natuur mocht er wezen. Het was ook een van de weinige landen waar ik vertrok met tranen in mijn ogen. Over unieke bestemmingen gesproken, Vanuatu is zo’n land waar ik graag een keer naar terug ga. Het is een eilandengroep in de pacifische oceaan. Dat zijn meestal al pareltjes van landen, maar nog meer bijzonder, ik heb daar met vriendinnen een actieve vulkaan beklommen en recht in de krater gekeken waar er steeds kleine magma explosies waar te nemen waren.

Een positieve verrassing

Iets wat ik nog wil benoemen, maar momenteel (bijna) niet mogelijk is, is de Transsiberië express. Wat heeft Rusland mij verbaasd zeg! Ik was er in de winter en met de trein reizen door Rusland, is dan net alsof je in de film “Frozen” bent beland. Ik wil me zeker niet mengen in politieke discussies, maar de regeringen en leiders representeren niet de mensen van het land. Soms kunnen mensen je dan positief verrassen en dit was ook zeker het geval in Rusland.

 

algarve portugal
reisblog wereldreis

Portugal is een van mijn favoriete landen, natuurlijk ben ik wat bevooroordeeld. Wie houdt er niet van lekker eten, goeie wijntjes, mooie stranden, lieve mensen, prachtige natuur en toffe steden?

Wat voor type reiziger ben je?

Slowtraveler, is dat een woord? Ik doe het liever rustig aan, dan dat ik alles vooruit plan en afvink van een lijstje. Door langer op een plek te blijven, krijg je beter mee wat er speelt in een land en wat mensen daar bezighoudt. Daarnaast kun je ook meer van de gebaande paden af, wat weer leidt tot meer spontaniteit. Daar hou ik van! Zo ben ik namelijk ook op Vanuatu op de vulkaan beland. Ik begrijp dat dit niet altijd mogelijk is of niet in ieders straatje past. Het werkt wel heel goed voor mij en inmiddels is ook mijn vriend eraan gewend.

Wat ik belangrijk vind bij het kiezen van een bestemming, is dat er genoeg te doen is. Gelukkig is dat bij de meeste landen geen probleem. Ook de prijs speelt mee en verder reis ik niet naar gebieden met conflicten. Veel meer eisen heb ik eigenlijk niet, ik sta voor heel veel open.

USA reizen
Argentinië

Hoe ben je reisblogger geworden?

In Chicago ben ik begonnen met het bijhouden van mijn reisavonturen op “waarbenjij.nu”. Dat vond ik zo leuk, dat ik tijdens mijn wereldreis een website was begonnen “reisfanatica.com”. De reisverhalen werden meer reistips. Ik vond het zonde om er niks meer mee te doen, vandaar dat ik de overstap heb gemaakt naar een algehele reisblog. Ik besloot toen ook om de naam te veranderen naar Travelglows. Nu doe ik het samen met mijn vriend.

Het is nog steeds veel uitvogelen en dat is maar goed ook. Want zo blijf je jezelf ontwikkelen en groeit de reisblog ook. Ik bekijk heel veel tutorials op YouTube, luister podcasts over SEO en tel heel vaak tot 100. Ik ben een geduldig mens, maar niet als het om IT-dingen gaat. Gelukkig is dat allemaal goed gekomen en nu is mijn vriend degene die de website onderhoudt. Ik schrijf de blogposts, bewerk de foto’s en zet de berichten online. Verder struin ik nog vaak door Skillshare (betaalde service), daar staat heel veel nuttige informatie op.

Cuba
Cuba dansen

Wat had je eerder willen weten?

Ik was graag eerder begonnen en doorgegaan met schrijven na mijn Chicago avontuur, maar ik was bang dat ik niks te schrijven had. Dat weerhield mij en ben toen gestopt. Dat is jammer, want ik heb mij laten leiden door mijn angsten. De website hoeft niet perfect te zijn, je SEO hoeft niet meteen op orde te zijn en noem maar op. Als je het leuk vindt, moet je vooral gewoon starten en het gaan doen. Gaandeweg leer je en daar is niks mis mee.

Helaas kan ik nog niet “leven” van mijn reisblog en werk ik bij Rijkswaterstaat als adviseur, ook dat doe ik met plezier.

Een dag uit je leven

Momenteel ben ik in Nederland en heb ik – net als de meeste mensen – een redelijk vaste routine. Tijdens het reizen is dat natuurlijk anders. Rond 06.00 uur gaat de wekker. Ik ben een snoozer, dus het duurt even voordat ik opsta. Ik ga meestal eerst sporten of ik maak een lange wandeling om de dag goed te beginnen. Tegen de tijd dat ik terug ben, is het 07.30 uur. Ik schrijf in mijn ‘five minute journal’ en maak mijn ontbijt. Terwijl ik mijn laptop opstart, zet ik een kopje thee en plaats ik alvast enkele stories op Instagram. Tussen 08.00 en 18.00 uur ben ik aan het werk voor Rijkswaterstaat, waar ik adviseur ben.

In de avonduren werk ik vaak aan mijn blog of mijn YouTube kanaal. Er gaat veel tijd zitten in dingen voorbereiden en alvast “klaarzetten” voordat wij deze publiceren. Rond 19.30 uur maak ik het avondeten, dat mijn vriend en ik gezellig samen opeten. Na het eten ga ik vaak nog even door met waar ik mee bezig was. Daarna is het tijd om te relaxen, zoals een filmpje of serie kijken of ontspannen in bad met een goed boek. Soms spreek ik met vrienden af, maar dat is vaak al eerder op de avond. Rond 23.00 uur ga ik naar bed, mijn vriend en ik spreken dan altijd nog even de dag door. Wij delen ons favoriete moment van de dag met elkaar.

Voor- en nadelen van een wereldreis / fulltime reizen

Een groot voordeel is dat je af bent van al die tijdrovende huishoudelijke klusjes. Dit zeg ik met een knipoog, maar bij de meeste bestemmingen hoef je niet echt schoon te maken. In Azië hoefde ik nooit mijn eigen was te doen, noch te koken. Stiekem eigenlijk heel lekker, een onverwacht presentje. Dit zijn zeker voordelen, maar nu zonder dollen. Het grootste voordeel is dat je met reizen je eigen wereld verbreedt. Door nieuwe culturen op te snuiven leer je dat er zoveel meer te zien en leren valt. Dat mensen vaak bereid zijn om je te helpen op wat voor manier dan ook. Het proeven van nieuwe gerechten is ook heerlijk. Tot slot, de vrijheid. Niks doet me zo vrij voelen als reizen. Leven zonder wekkers, zonder plan en zonder verplichtingen.

Natuurlijk zitten er ook mindere kanten aan het reizen. Zo mis je familie en vrienden en allerlei belangrijke dagen. Ik ben bijvoorbeeld gek op Kerst en vier dat graag met familie. Soms mis je die dingen. Verder ben ik het regelmatig zat om uit een backpack te moeten leven en in dezelfde kleding te moeten rondlopen. Het meeste mis ik nog een “thuis” plek. Een vaste basis.

Latijns-amerika wereldreis
fulltime reizen

Grappige momenten op reis

Een van de leukste dingen die ik heb meegemaakt, was toen ik samen met mijn beste vriendinnetje aan het reizen was in Japan in 2013. Wij waren verdwaald en vroegen aan iemand de weg naar het station. Deze persoon sprak geen Engels en wij spraken geen Japans. Dus we probeerden met handen en voeten te omschrijven waar wij naar toe wilden. Dat zag er hilarisch uit, maar daar bleef het niet bij. Deze meneer begon driftig te zwaaien dat we hem moesten volgen. Heel braaf liepen we achter hem aan naar een afgelegen steegje. Normaal gesproken zouden er  alarmbellen af moeten gaan, maar het voelde allemaal prima. Vervolgens liep hij naar zijn auto en wees dat we moesten instappen. Nog altijd met een vriendelijke lach, dus wij stapten in. Wat hebben wij gelachen in de auto, want ondertussen probeerde de beste man een gesprek aan te knopen. En wij zaten maar te grappen dat we ontvoerd werden, dus het was een vrolijke boel zonder dat we elkaar begrepen. De man heeft ons netjes afgezet bij onze eindbestemming, super aadig!

Een onvergetelijke ervaring

Net voordat de COVID pandemie uitbrak, heb ik voor de tweede keer de Trans-Siberië Express mogen ervaren, maar nu met mijn oma. Mijn oma was toen nog net geen 80 jaar oud. In januari 2020 hebben wij samen dit ongelofelijk mooie avontuur meegemaakt. Mijn oma heeft met mij voor het eerst in haar leven in een hostel geslapen, ze keek haar ogen uit. Tegelijkertijd had ik goede gesprekken met mijn oma en leerde ik haar op deze manier beter kennen. Voor ons beide een belevenis om nooit meer te vergeten. We reisden van Beijing naar St. Petersburg, en zaten enkele dagen zonder bereik in de trein. Pas toen we weer in de ‘bewoonde wereld’ aankwamen, hoorde we dat Beijing volledig op slot was gegaan. Onze reis ging gelukkig gewoon door en dat was maar goed ook. Want wie weet of wij het dan nog hadden kunnen doen? Cliché maar waar: stel niet te vaak dingen uit.

treinreis siberië
transsiberië express

Let’s talk money

Zonder geld is het lastig om te reizen. Het hangt er ook erg vanaf welk land of landen je kiest. Zo is bijvoorbeeld Azië een stuk goedkoper dan Australië. Om je een idee te geven, heb ik een kostenoverzicht gemaakt van een maand reizen in Myanmar:

Transport:  €484 (vliegticket vanuit Auckland + taxi, OV & scooter)
Accommodatie: €255
Bezienswaardigheden & tours: €45 
Eten & drinken: €177 (geen alcohol)
Shopping: €77 (simkaart, souvenirs, toiletartikelen)
Overig: € 90 (visum kosten, fooi, wassen)

Totaal: €1.128

Zoals je kunt zien, zijn de grootste kostenposten transport en accommodatie. Dit is vaak het geval, naar welk land je ook gaat. Wil je geld besparen, probeer dat dat te doen deze kosten. Ook met eten en drinken maak je het zo duur als je zelf wilt. Een cocktail op zijn tijd is lekker, maar meestal blijf ik ver weg van de duurdere drankjes.

Ik vind het ontzettend leuk om mee te gaan met excursies, zoals een food tour bijvoorbeeld. Dat is vaak ook niet heel goedkoop.

Tips voor andere reizigers

Mijn beste tip is om je dromen, passie en hart te volgen. Laat je vooral niet leiden door wat anderen zeggen en vinden. Online staat een schat van informatie, maar het is slim om eerst goed na te denken over wat je precies wilt en je eigen stem te ontdekken. Dat heb ik vooral gevonden in Sydney, waar ik het ultieme vrijheidsgevoel had. Weet je niet precies waar je moet beginnen, ga dan opzoek naar inspiratie. Zo ben ik bijvoorbeeld erg geïnspireerd geraakt van de onderstaande YouTube kanalen:

  • Kara & Nate
  • Flying the Nest
  • The Bucketlist Family
  • Wade and Dani
  • Think Media
  • Nicole and Mico
Iguazu watervallen wereldreis
krokodil zwemmend

Een eigen reisblog beginnen

Ik zou het niet aan iedereen aanraden om een eigen reisblog te beginnen. Reizen moet echt je passie zijn, maar daarnaast moet je ook veel tijd en energie willen steken in het schrijven van blogs, fotografie en het onderhouden van een website + online vindbaarheid. Een passie voor reizen is niet voldoende, maar wel een goed startpunt. Je moet voornamelijk gedreven zijn en doorzettingsvermogen hebben, de rest komt vanzelf wel.

Hoe ziet je droomleven eruit?

Het droomleven dat ik voor ogen heb is fulltime reizen en andere mensen hiermee te kunnen inspireren. Door middel van social media ben ik al begonnen om deze droom werkelijkheid te maken. Wij werken hard om een online inkomen op te bouwen. Met de wereldreis kom ik nog een stap dichter bij mijn droom. We zijn dan ook heel driftig aan het aftellen want over 102 dagen, 21 uur en 48 minuten is het zover 😉 Tijdens de lange reis kan ik nog eens goed nadenken over hoe ik dat verder ga aanpakken. Ik heb al wat plannen, maar die hou ik nog even voor mijzelf.

petra, jordanie

We hopen je weer geïnspireerd te hebben met dit bijzondere verhaal van Soraia en haar mooie reizen. Wil jij ook graag op wereldreis maar weet je niet waar je moet beginnen? Lees dan onze tips hoe je alles uit je wereldreis kunt halen.  

Benieuwd wie er in het volgende gastblog verschijnt? Houd ons blog in de gaten en volg ons op Instagram, Tiktok of Youtube voor nog meer tips en reisinspiratie!

Zit jij momenteel voor een langere tijd in het buitenland of woon je op een tropische bestemming en wil je jouw verhaal delen met andere reisgekkies? Stuur ons dan een mailtje en wie weet staat jouw reisverhaal hier ook!

Nog meer reisverhalen: