Wellness

Lorem ipsum dolor sit amet, ex sed nostro pertinax. Aeque placerat ne eum.

Latest Posts

    Sorry, no posts matched your criteria.

facebook instagram twitter

Werken in reisbranche: van luxe touroperator tot docent

reisbranche

Alweer 12 jaar geleden studeerde ik (Lizette) af aan een toeristische management opleiding. Klaar voor een carrière in de reisbranche! Dat duurde niet lang, want ik had al snel meer behoefte aan vrijheid. En heel eerlijk; de salarissen vielen me ook tegen. Toch vond ik mijn weg weer terug, o.a. met dit reisblog. Iets met een reisverslaving waar je niet meer vanaf komt 😉 Elke week kun je kennis maken met een reislustig persoon of koppel en meer over hun leven te weten komen.

Annemarie ontdekte al op jonge leeftijd haar passie voor reizen, het duurde dan ook niet lang voordat ze terecht kwam in de reisbranche. Na werkervaring opgedaan te hebben bij diverse touroperators, begon ze haar eigen bedrijf in luxe reizen, een droom die uitkwam. Inmiddels werkt ze als docent op een toeristische opleiding, en reist ze nog steeds regelmatig naar toffe bestemmingen. Ze deelt al haar reismomenten op Instagram en het reisblog. Nieuwsgierig hoe haar leven er momenteel uitziet en wat de plannen zijn? Lees snel het blog.

Even voorstellen

Mijn naam is Annemarie van Klaveren en ben 44 jaar. De passie voor het reizen is bij mij al op jonge leeftijd ontstaan, toen ik met mijn ouders regelmatig met het vliegtuig op vakantie ging naar Spanje. Dat vond ik allemaal al heel interessant, wat daar allemaal bij kwam kijken om dat te organiseren. Vanaf dat moment wist ik dat ik hiermee iets op professioneel gebied wilde gaan doen. Aanvankelijk wilde ik luchtverkeersleider of piloot worden, maar ik was onvoldoende technisch onderlegd. Dus uiteindelijk heb ik verder gezocht en gekeken welke studies op HBO- of WO-niveau op het gebied van toerisme bestonden. Al snel kwam ik uit bij de NHTV (Nationale Hogeschool voor Toerisme en Verkeer) in Breda, destijds dé toeristische opleiding van Nederland. Daar heb ik 4 jaar Management Toerisme gestudeerd. In het tweede jaar heb ik de richting van ‘Uitgaand Toerisme en Reisorganisatie’ gekozen, omdat daar mijn hart lag.

annemarie travelwords
alhambra spanje

Luxe maatwerkreizen

Na mijn studie heb ik 12 jaar in verschillende functies bij diverse touroperators in Nederland gewerkt. Zo ben ik o.a. Sales Manager en Product Manager geweest. Bij mijn laatste werkgever was ik eindverantwoordelijk voor de hele commerciële tak van het bedrijf. In 2015 ben ik samen met een oud-collega een eigen touroperator gestart, gespecialiseerd in luxe maatwerkreizen over de hele wereld. Hierdoor kreeg ik nóg meer creatieve vrijheid en de mogelijkheid om nóg meer te reizen. In totaal heb ik rond de 60 landen bezocht, waarvan in Europa sommige wel meer dan tien keer. Spanje is en blijft mijn Europese favoriet en buiten Europa is dat Zuid-Afrika. Beide landen hebben een geweldige cultuur en ik houd van de mensen.

Van touroperator naar docent

De Corona-tijd was als ondernemer heel erg zwaar. Vooral die eerste maanden hadden wij natuurlijk geen idee hoe lang het allemaal zou gaan duren. Dit leverde enorm veel stress op. In juni 2020 kwam er via een vriendin van mij die bij Hogeschool Inholland in Rotterdam werkt een mooie kans langs als Docent Toeristisch Ondernemen bij de opleiding Tourism Management. Ik had bij haar al eerder een paar keer een gastcollege gegeven, dus ik was al bekend met de hogeschool. Daarom heb ik ook geen moment getwijfeld om te solliciteren. Een beslissing waarvan ik tot op de dag van vandaag nog geen moment spijt heb gehad. Het is heel leuk om mijn kennis en ervaring met de jongere generatie te kunnen delen. Ook mag ik een paar keer op studiereis, dus op reisgebied kom ik ook niets tekort. Mijn touroperator is vorig jaar opgeheven en mijn volledige focus ligt nu op mijn baan als docent, leercoach, stagebegeleider, onderwijsontwikkelaar, coördinator met nog vele andere taken.

luxe maatwerkreizen travelwords

Wat voor type reiziger ben je?

Ik ben wel echt een luxe reiziger. Luxe zit ‘m wat mij betreft niet in het aantal sterren dat op de gevel van een hotel staat, maar meer in kleine dingen. Ik heb bijvoorbeeld een voorkeur voor boutique hotels, waar je nog echt als gast wordt gezien. Zoals mijn moeder altijd zei: “Wij willen het op vakantie niet slechter hebben dan thuis”. Dus geen kamperen voor mij, tenzij het een comfortabele lodgetent is. Ik hou van ‘slow travel’, dus niet van hot naar her jakkeren. In het verleden heb ik dan ook meerdere roadtrips gemaakt. Soms zat het schema dan zo strak in elkaar, dat ik na een week mijn foto’s moest terugkijken om te bedenken wat ik ook alweer allemaal had gedaan. Dat is echt verleden tijd!

boutique hotel

Qua bestemmingen heb ik een brede smaak. Vooral in de zomer moet het er in ieder geval mooi weer zijn. Verder moet er genoeg te doen en te zien zijn. Het liefst wissel ik een paar dagen relaxen af met een dagje erop uit. Maar ik hou ook van stedentrips en dan zoveel mogelijk zien.

Waarom ben je begonnen met je reisbloggen?

Op de website van mijn touroperator had ik al een groot aantal reisverhalen geschreven. Om de connectie met het toeristische werkveld te behouden en mijn liefde voor schrijven en fotografie te combineren, kwam ik bij het idee van Travel Words uit. Ik schrijf met name over luxe bestemmingen en accommodaties, over de hele wereld. Mijn doelgroep is dan ook de reiziger die nét iets meer aan zijn reis wil uitgeven om wat meer comfort te krijgen.

kroatie
luxe reizen zwembad

Een dag uit jouw leven op reis

Als het een zomervakantie is, sowieso eerst rustig opstaan. Ik ben geen vroege vogel. Dan een heerlijk ontbijtje in het hotel, het liefst buiten op het terras. Dat is voor mij het ultieme vakantiegevoel. Dan even een korte wandeling en ergens een kop koffie drinken. Terug naar het hotel voor een paar uurtjes strand of zwembad en lunchen, met hetzelfde patroon in de middag. ’s Avonds lekker ergens eten.

Als het een actievere dag is dan ga ik er graag met een huurauto op uit. Zoals je al wel zult verwachten, zoek ik natuurlijk alles van tevoren uit. Dus ik weet al precies wat ik op die dag wil zien/bezoeken. Dat kan variëren van een mooi strand tot een bijzonder monument of een gezellig dorpje.

zwembad
strand reisbranche

Voor- en nadelen van reizen

Ik heb met name door mijn werk veel gereisd. Het leukste daarvan vind het contact met mensen van over de hele wereld. Een mooi voorbeeld is dat ik een paar jaar geleden op een beurs was in Tokyo, Japan. Op de beurs zelf waren maar twee andere Nederlandse dames aanwezig. Na afloop gingen bijna alle deelnemers nog mee op studiereizen naar diverse bestemmingen in het land. Ik zat in een groep van 33 personen uit 17 verschillende landen. Echt een onvergetelijke ervaring! Met een aantal van hen heb ik nog steeds contact.

Maar reizen brengt uiteraard soms ook minder leuke dingen met zich mee. Vooral zakelijke trips zijn echt niet zo leuk als zij lijken. Je maakt hele lange dagen, de hele dag sociaal moeten doen, hangen op luchthavens, jetlags, veel alleen op reis waardoor je je ervaringen niet kunt delen etc. Dit deel ik ook altijd eerlijk met mijn studenten, om hen een zo realistisch mogelijk beeld van de toeristische branche te geven.

"Als je de kans hebt om te reizen, doe het dan vooral! Het verrijkt je leven. En boek vooral vroeg. Reizen wordt, ook buiten het hoogseizoen, steeds duurder. Dat zal de komende jaren alleen nog maar erger worden."

Bijzondere ervaringen op reis

Dat zijn er zoveel! Bijvoorbeeld meerdere keren op safari in Afrika (wat ik dit jaar weer ga doen!), een helikoptervlucht boven de Grand Canyon, een bezoek aan de Iguazú-watervallen en een huskytour in Fins Lapland. Maar ik vond het ook bijzonder dat ik in 2022 les mocht geven aan Kroatische toerisme studenten op de Universiteit van Split. Tijdens die reis was ik – samen met mijn collega – tevens uitgenodigd om een presentatie aan de burgemeester van die stad te komen geven. Dat zijn ervaringen die ik nooit meer zal vergeten.

safari Zuid-Afrika
Fins lapland
iguazu watervallen
grand canyon

Een grappig moment

Ik denk meteen aan een karaoke-avond in Kyoto, Japan. Echt een hilarische avond. Ik ben niet zo van het zingen, maar als je in hét karaoke-land bent, mag dat natuurlijk niet ontbreken. Tijdens mijn studiereis in Japan ging ik met een Amerikaan, een Ier, een Brit en een Italiaanse uit mijn groep naar een echte karaokebar. Wij huurden voor twee uur een cabin met onbeperkt bier en hebben de grootste lol gehad. Na een halfuur kwamen er ineens nog twee andere dames bij, die in een cabin naast ons zaten en ons zo hard hadden horen zingen. Prachtig om te zien hoe muziek mensen van over de hele wereld verenigd.

Let’s talk money

Mijn maandelijkse kosten om een reisblog te onderhouden, zijn laag. Ik betaal alleen voor het beheer van mijn website. Momenteel is vooral de tijd die erin gaat zitten erg kostbaar. Denk daarbij aan het schrijven van blogs en met name ook het beheer van mijn social media kanalen (vooral Instagram).

Qua reiskosten verschilt het heel erg per bestemming. Het meeste geld geef ik uit aan vliegtickets en accommodaties. Door mijn netwerk kan ik zo hier en daar wel wat regelen, dus dat scheelt weer wat in de kosten.

dubai strand
dubai

"Ik ga door met mijn kennis en ervaringen delen, zowel op de hogeschool als via mijn blog. Daarnaast heb ik al één freelance opdracht voor een hotel in Griekenland mogen doen. Het zou leuk zijn als er vaker van dat soort klussen zouden langskomen."

Hoe ziet jouw droomleven eruit?

Ik ben heel gelukkig met het leven dat ik nu leid. Mijn droom is om samen met mijn vriend ooit een huis in Zuid-Spanje te kopen. Eerst voor de vakanties en ‘later als wij groot zijn’ voor de helft van het jaar. Zoals eerder gezegd, ben ik dol op Spanje. Het is niet zo ver weg, dus je kunt nog eens makkelijk heen en weer.

Qua reizen heb ik dus al zoveel mogen zien, maar heb ik nog één ultieme droom… een keer in een overwater villa (huisje op palen) op de Malediven overnachten.

tropisch strand

Werken in de reisbranche is super leuk, maar er komt natuurlijk veel meer bij kijken dan leuke reisjes maken 😉 Een baan als stewardess of reisleider wordt vaak geromantiseerd en kan in de praktijk tegenvallen. Niet iedereen kan tegen de soms erg lange werkdagen, veel van huis zijn en het 24/7 paraat staan. Toch is het voor veel mensen een droombaan!

Wil je meer vrijheid, dan is ondernemen misschien wat voor jou. Daar komt ook veel bij kijken, maar als je kiest voor locatie-onafhankelijk werk, kun je reizen en werken combineren. Jaarlijks kiezen steeds meer mensen voor een leven als digital nomad, we hebben dit zelf ook een tijdje geprobeerd. 

Benieuwd wie er in het volgende gastblog verschijnt? Houd ons blog in de gaten en volg ons op InstagramTiktok of Youtube voor nog meer tips en reisinspiratie!

Nog meer reisverhalen: