Wellness

Lorem ipsum dolor sit amet, ex sed nostro pertinax. Aeque placerat ne eum.

Latest Posts

    Sorry, no posts matched your criteria.

facebook instagram twitter

Wonen in Malawi: Sabine is een echte wereldreiziger!

safari malawi

Durf jij het aan op alles op te geven en te emigreren naar een ver land? Dat is niet voor iedereen. Elke week kun je kennis maken met een reislustig persoon of koppel en krijg je een kijkje in hun leven. Momenteel is reizen nog steeds lastig en we hopen dat er snel verandering in komt. In de tussentijd kun je even wegdromen bij de reisverhalen en foto’s.

Sabine nam de stap en woont al een tijdje met haar gezin in het  Afrikaanse Malawi.
Benieuwd naar haar avonturen? Volg haar live op Instagram en lees snel verder….

Even voorstellen

Mijn naam is Sabine Rozestraten en ben 55 jaar oud. Mijn ouders hadden in mijn jeugd van verhuizen hun hobby gemaakt en ik ben dan ook regelmatig van school verwisseld. Meestal in Nederland, maar toen ik veertien was besloten ze te emigreren naar Monte-Carlo. Na drie jaar in het kleine, bijzondere prinsendom te hebben gewoond, hadden mijn ouders en zussen het daar helaas wel gezien en zijn we terugverhuisd naar Nederland. Voor mij was het daarentegen geweldig om in een land te wonen waar je bijna het hele jaar buiten kunt zijn en ik wist dan ook zeker dat ik – als ik later groot was – veel zou gaan reizen en in ieder geval in een warm land wilde wonen.

malawi reisblog
Safari-toast Malawi
Safari Zuidafrika

Al meer dan 60 landen bezocht

In 1993, trouwde ik met mijn man Frank en al snel hadden we een heerlijk gezin met vijf kinderen – twee jongens en drie meisjes – en woonden op een stokoude boerderij uit 1723 met een beestenboel bestaande uit honden, katten, en paarden in Kerk-Avezaath. Voor het werk moesten we veel reizen en tot op heden heb ik zo’n zestig landen in de wereld bezocht en Frank zelfs negentig. Al vanaf het moment dat de kinderen jong waren hebben we ze meegenomen op verre reizen, naar onder andere Zuid-Afrika, Canada, Maleisië, Cuba, Jamaica, de Malediven, Vietnam en skiën in Amerika. 

De wereld is net als een boek. En wie niet reist leest slechts één pagina. Het onbekende van het avontuur is dat wat ons aantrekt. En het in contact komen met verschillende culturen heeft onze kijk, en dat van onze kinderen, op het leven op verschillende manieren verbreed.

Wat voor type reiziger ben je?

De manier waarop we reizen is in de loop van de tijd veranderd. Waar we vroeger kant-en-klare reizen boekten, bepalen en regelen we nu alles zelf. Het is belangrijk om je goed in te lezen in de gebieden waar je naar toe gaat, zodat je ook rekening kunt houden met de gebruiken van het land. Onze reis begint dan ook achter de computer met het doorzoeken van diverse reisblogs en -sites. De voorpret is bijna net zo leuk als de reis zelf.

Vissertjes Lake Malawi

Op reis met een camper

In 2004 hebben we een tocht gemaakt met een camper door British Colombia. Ik had een boek met alle campings gekocht en zocht in eerste instantie naar plekken die voorzien waren van alle luxe, zoals een zwembad, elektriciteit, water etc. Totdat we erachter kwamen dat je dan met je camper op een soort parkeerplaats stond met honderden andere campers en dat was niet wat wij wilden.

Op dag twee ben ik gaan kijken naar een camping met als enige luxe een vuur-pit en vanaf dat moment stonden we op de mooiste plekjes aan kolkende rivieren in de wildernis waar er ieder moment een beer voor je neus kon staan. Dat we dan met ons rolletje toiletpapier naar de toiletten moesten lopen was voor ons geen enkel probleem. Bedenk van tevoren dus goed wat je verlangt van je reis!

Skieen in Aspen
Canada reisblog
Canada reizen blog

Emigreren naar Afrika

Afrika heeft altijd een warm plekje gehad in mijn hart. Toen ik 10 jaar oud was kwam mijn familie uit Zuid-Afrika in Nederland wonen. Ik logeerde vaak bij ze en kon geen genoeg krijgen van hun spannende verhalen en foto’s over het land en de dieren. Naarmate ik meer landen bezocht in de hele wereld, bleef Afrika mij toch het meeste boeien. Het landschap, de vriendelijke mensen en de wilde dieren. In augustus 2014 kreeg Frank een baan aangeboden in Lilongwe als CEO van een farmaceutische fabriek. Malawi stond dan wel niet op nr. 1 van onze lijst van Afrikaanse landen, maar we zijn het avontuur direct aangegaan en zijn met drie van onze kinderen en een neef, met ons – hele houwen en hebben – geëmigreerd naar Malawi, “The Warm Heart of Afrika.”

Eigen bedrijf in Malawi

We hebben de afgelopen jaren niet stil gezeten en op dit moment zijn wij de trotse eigenaren van een diagnostische kliniek CMED en we exporteren Moringa, een superfood voor ons familiebedrijf Yamba Health. Onze zoon en schoondochter hebben een bar en een lunchroom in Lilongwe. En waar we eerst niet zeker waren van onze keus, zijn we nu waanzinnig blij met de stap die we genomen hebben. Het prachtige land, met het enorm grote “Lake Malawi” de diverse wildparken en zijn vriendelijke mensen heeft ons helemaal betoverd 🙂

Een dag uit je leven in Afrika

Drie keer in de week begin ik de dag met yoga om half acht bij een vriendin. Na de les volgt een kopje koffie met de laatste roddels. In Lilongwe wonen 1 miljoen mensen, maar toch is het als een dorp en alle expats kennen elkaar. Tot COVID op de proppen kwam, was ik één keer in de twee weken chauffeur voor Joyful Motherhood, een organisatie die zich bezighoudt met de gezondheid van weesbaby’s die verblijven bij familieleden rondom Lilongwe. Op zo’n dag haal ik twee verpleegsters op bij hun kantoor bij het ziekenhuis. Met de wagen volgeladen met Nutrilon melkpoeder, pap, kleertjes en knuffels (gedoneerd door vrienden in NL) bezoeken we de babies maandelijks totdat ze twee jaar zijn.

Joyful Motherhood Malawi
kinderen Malawi reizen

Fotograferen van gezinnen & baby's

Eén van mijn hobby’s is fotograferen en tijdens de bezoeken in de dorpen, maak ik veel foto’s van de baby’s en hun gezinnen, o.a. om meer sponsors te krijgen voor de organisatie, maar ook omdat ik geen genoeg kan krijgen van die geweldige vrolijke gezichtjes van de kinderen in het dorp. Zodra we uit de auto stappen zijn we omringd met mensen. Iedereen wil op de foto en het leukste is nog als ik de camera omdraai en ze zichzelf zien. Het gelach en gejuich is dan niet van de lucht. Soms neem ik ook tennisballen mee en speel dan met de kinderen als de verpleegsters bezig zijn. De meeste dorpen liggen behoorlijk afgelegen en, de zandpaden met gaten, ernaar toe zijn moeilijk te begaan. Zeker in de regentijd, dan komt het wel voor dat je door plassen van bijna een meter hoog moet rijden.

Op pad met het gezin

In de avonden hebben we regelmatig mensen over. Alleen al met ons gezin met aanhang, zijn we met negen personen en het is vaak een dolle boel met spelletjes, muziek en gezellig samen koken, eten en drinken. In het weekend gaan we vaak naar Lake Malawi of kamperen in één van de wildparken in de buurt.


Verder heb ik in het afgelopen jaar een kinderboek geschreven over een gezin dat op (werk)vakantie gaat in Malawi ‘Nyasaland’. Het boek heeft veel foto’s in de vorm van QR-codes die linken naar de Nyasaland_Takulandira Instagram om de kinderen een gevoel krijgen bij het verhaal. Ik ben nu in onderhandeling met African Parks over het gebruik van hun prachtige video’s, ook in de vorm van QR-codes.

Voor- en nadelen van het wonen in Afrika

Het grootste voordeel is het heerlijke weer in Malawi en de fijne plekken waar je in het weekend naartoe kunt gaan. Het is niet altijd makkelijk om met de Malawiaanse bevolking te werken. Ze zijn vrij relaxed en vinden het al snel goed. Het is ook lastig om afspraken te maken. Als je bijv. Om 08.00 uur ergens afspreekt, mag je blij zijn als ze om 08.30 uur komen opdagen. Mijn man heeft vaak bij functies gezeten waarbij de gastheren nog niet aanwezig waren en de zaal zelfs nog moest worden opgebouwd. Ook de opleiding/opvoeding, of het gebrek eraan, kunnen de communicatie lastig maken.

Gebrek aan kennis bij de lokale bevolking

Toen we hier net woonde zag ik een was draaien in de wasmachine op 90 graden. Bleek dat mijn hulp de nieuwe geïmpregneerde stoelhoezen aan het wassen was. Dus ik haar uitgelegd dat ze alleen op 30 graden gewassen mochten worden. De schade viel gelukkig mee, alleen waren de kussens niet meer waterdicht. De week daarop kwam ze naar me toe en zei dat ze alleen 33 kon vinden op de wasmachine. Bleek dat dat de minuten van het wasprogramma waren. Ik heb haar toen met de kraan uitgelegd dat het water als het koud is 0 graden is en op zijn heetst 100 graden en wat het doet met de was.

buitenkeuken Afrika reisblog

Onvergetelijke momenten op reis

Eén van de grappigste momenten van onze reizen was wel op safari in Zuid-Afrika. Terwijl we gestopt waren voor een kopje koffie, vroeg de Ranger aan ons of we een spelletje wilde doen. Hij bukte vervolgens en raapte een paar impala (soort antilope) keutels van de grond en zei: We doen ‘Bokdrolspug’: degene die verder kan spugen dan ik krijgt iets lekkers. De kids (in de leeftijd van vier tot zestien) begonnen natuurlijk te lachen, maar nadat de Ranger ze had verteld dat impala’s alleen maar gras eten en dus hele gezonde poep hebben deden ze allemaal (Frank en ik incluis) hun best om het keuteltje zover mogelijk weg te krijgen. Maar toen het de beurt van de Ranger was zei hij doodleuk: “Je denkt toch zeker niet dat ik gek ben.” Om ons vervolgens keihard uit te lachen.

Communicatie zorgt voor hilarische misverstanden

Het is niet altijd even makkelijk om de Malawianen te begrijpen wat tot hele grappige situaties kan leiden. Voorbeeld is dat mijn zoon Robin een golfles kreeg op de golfbaan. De trainer zei de hele tijd dat hij “light” moest slaan. Robin dus steeds zachter slaan met zijn club totdat hij tegen de trainer zei dat hij echt niet zachter kon slaan. Bleek dat de Malawianen de R en de L omdraaien en dat hij bedoelde dat hij meer naar “rechts” moest slaan. Zo ook de tennistrainer die tegen mij zei dat ik mijn Lacket Back moest doen… dus Racket naar achteren 🙂

Een spannende autorit

Natuurlijk maak je ook minder leuke ervaringen mee. Toen wij net in Malawi woonden, besloten we om één van de prachtige wildparken “Majete” te bezoeken. Via Google Maps hadden we een route gevonden die korter was dan ons verteld was. Bij een politiepost vroegen we of de weg open was en de agent bevestigde dat. Na een uur rijden op een enorme hobbelige weg met grote keien en gaten kregen we een lekke band. Nadat de band verwisseld was besloten we om maar terug te keren en de andere route te volgen.

Een paar minuten nadat we vertrokken waren hoorden we harde tikken aan de achterkant van de auto. Het bleek dat een jongen van een jaar of zeventien grote keien naar onze auto gooide. Eén kei ging door de achterruit en terwijl de kinderen gebukt op de achterbank zaten, reed Frank zo hard als het kon weg in de hoop dat we niet nog een lekke band zouden krijgen. Stoppen, om de jongen aan te spreken op zijn gedrag, was geen goed idee, aangezien er misschien een bende in de bosjes stond te wachten om ons te beroven. Uiteindelijk zijn we bij de eerste grote plaats gestopt om de achterbank (en kinderen) glasvrij te maken en met een raam dichtgemaakt met vuilniszakken hebben we onze reis voortgezet.

De meest bijzondere reiservaring

De grootste droom van mijn man was om naar Antarctica te gaan. Ondanks het feit dat ik een hekel heb aan de kou, besloot ik hem dat jaren geleden cadeau te doen voor zijn vijftigste verjaardag. En tot de dag van vandaag ben ik nog steeds super blij dat we die trip gemaakt hebben. Vanaf Ushaia zijn we met de “National Geographic Explorer” naar het schiereiland gevaren. De eerste twee dagen waren best heftig met dertig meter hoge golven op de “Drake Passage”, maar eenmaal aangekomen bij het eiland was de zeeziekte al snel vergeten.

Ongerepte natuur van Antartica

De prachtige ongerepte natuur met zijn honderdduizenden pinguïns, zeehonden, orka’s en walvissen blijft voor altijd in mijn geheugen gegrift. Twee keer per dag gingen we met zodiacs of kano’s van de boot aan wal of om de grote ijsschotsen in het water te bewonderen en tijdens het varen werden we de hele dag beziggehouden door onderzoekers die ons van alles leerden over het leven op Antarctica. Echt een aanrader voor iedereen. Als grapje hadden we twee pinguïn kostuums meegenomen. Natuurlijk wilde iedereen die van ons lenen. Alleen de “echte” pinguïns hadden er wat moeite mee. Die doken direct het water in.

Antarctica reizen

Let’s talk money

Malawi is in de zeven jaar dat we hier wonen behoorlijk duurder geworden. Met name producten die uit het buitenland ingevoerd worden zijn duur door de hoge belasting die erop zit. Groenten en vlees zijn redelijk goedkoop. Wat betreft vakantie kun je het zo duur maken als je zelf wilt. Zelf rijden in Malawi is heel goed te doen en over het algemeen veilig. Alleen ’s avonds kun je beter niet de weg opgaan, dit in verband met de slechte wegen zonder lampen en auto’s die je tegemoetkomen zonder of met weinig verlichting en mensen en beesten die op de weg lopen. Langs het grote Lake Malawi en bij de wildparken zijn campings waar je goedkoop kunt verblijven. De prijzen van de lodges zijn uiteenlopend van zeer goedkoop tot heel duur.

We raden aan om de medicatie en zelftestjes - die ze hier gebruiken tegen Malaria - mee te nemen als je terug gaat naar bijv. Nederland. Als je in het meer hebt gezwommen, neem dan Praziquantel mee tegen Bilharzia.

Reistips voor Malawi (Afrika)

Voor mensen die van natuurlijke reizen houden in een land waar nog weinig toerisme is, is Malawi een Walhalla. Het land is vrij makkelijk te bereizen met lange wegen van de ene plek naar de volgende. Men rijdt aan de linkerkant van de weg. In de grote plaatsen spreekt men redelijk tot goed Engels, maar in de rest van het land bijna niet. Chechewa is de grootste taal en is zelfs aanwezig op Google Translate. In de afgelopen jaren heeft African Parks enorm geïnvesteerd in o.a. het wild in de wildparken Majete, Liwonde en Nkhotakota. Het floreert dan ook als nooit tevoren. In Majete kun je zelfs de Big 5 zien en in Liwonde kun je behalve gamedrives, ook prachtige riviercruises maken over de Shire River met zijn vele nijlpaarden en krokodillen op de oevers.

Leuk weetje: er wordt gezegd dat Tolkien in Malawi zou zijn geweest daar op de Shire River heeft gevaren. “De Shire” in “Lord of the Rings” zou daarnaar vernoemd zijn. Ook zou hij bij Mount Mulanje zijn geweest en daar komt de naam van de kleine vrolijke mannetjes vandaan. “De hobbits.”

Zebras Sout Luangua Zambia
Zonsondergang Lake Malawi

De hoogtepunten van Malawi

  • Lake Malawi is ongeveer 500km lang en 150km breed. In het prachtige heldere water bevinden zich met name bij het “National Park Lake Malawi” de beroemde veelkleurige cichliden bekend van de aquaria in menig huiskamer in Nederland.
  •  
  • Mount Mulanje is een bergmassief dat door veel toeristen wordt beklommen. De hoogste piek heeft een hoogte van 3.002 meter. Op het plateau kun je in berghutten slapen en mooie tochten maken naar de verschillende watervallen.

  • In Nyika National Park, het grootste Nationale Park van Malawi, waan je je alleen op de wereld. Het is alleen maar te bereiken met 4×4 voertuigen of met een privévliegtuig. Het is gelegen op 2300 meter boven zeeniveau en doet denken aan de schotse hooglanden met glooiende bergen en fantastische vergezichten. Alleen kun je hier olifanten, zebra’s en diverse antilopen tegenkomen.

  • Het is overigens ook goed mogelijk om Malawi te combineren met andere Afrikaanse landen, zoals Zambia of Mozambique. Vanuit Lilongwe is het bijvoorbeeld vijf uur rijden naar South Luangua in Zambia. En dat is inclusief een uur aan de beide grenzen.
Zonsondergang Zambia
Picknick in Boschendal

Hoe ziet je droomleven eruit?

We hopen in de toekomst (lees: circa 5 jaar) met een nog-te-kopen camper of trailer, de wereld over te trekken. Malawi zal in tussenposes onze thuisbasis zijn. Het klimaat in de landen die we gaan bezoeken is belangrijk voor mij en ik zal zeker proberen daar rekening mee te houden in de planning. Net zoals het feit dat we niet ergens naartoe willen als het topdrukte is zoals Ibiza in de zomer. Wel heel gezellig, maar je kunt niet eens een plekje vinden met je handdoek op het strand en je staat sowieso al uren in de file om het strand te bereiken.

De keuken in de camper moet zo groot mogelijk zijn. Frank en ik houden erg van koken en willen daar niet te veel concessies in doen. En verder willen we elektrische fietsen en een kleine “big green egg” meenemen. Al met al een beetje glamping dus. We zijn al volop aan het oriënteren wat betreft campers en trailers die op de markt zijn. Willen we een nieuwe wagen of een tweedehands of eventueel zelfs een bus die we zelf (laten) ombouwen? Daar zijn we nog niet uit. Vooralsnog moeten we eerst nog even sparen 🙂

Frank en ik hebben nu zes continenten gezien. Australië of Nieuw-Zeeland, als zevende, staat dan ook hoog op onze bucketlijst.

Wauw! Heb jij net als ons ook dit blog aan één stuk doorgelezen? Wat ontzettend tof. Ken jij ook zo’n avontuurlijk gezin? Of zou je dit zelf willen? Emigreren of voor lange tijd reizen, begint met een goed plan

Benieuwd wie er in het volgende gastblog verschijnt? Houd ons blog in de gaten of volg ons op Instagram.


Zit jij momenteel ook in het buitenland of op een tropische bestemming en wil je jouw verhaal delen met andere reisgekkies? Stuur ons dan een mailtje en wie weet staat jouw reisverhaal hier ook!