Wellness

Lorem ipsum dolor sit amet, ex sed nostro pertinax. Aeque placerat ne eum.

Latest Posts

    Sorry, no posts matched your criteria.

facebook instagram twitter

Voor 8 maanden met een zelfgebouwde camper door Europa

zelfgebouwde campervan Europa

Wat doe je als je het liefste veel op reis bent, maar ‘vast’ zit aan werk in loondienst? Juist, je zegt je baan op, je koopt een bus, tovert deze om tot camper en vertrekt vervolgens op een onvergetelijke reis door Europa! Althans, dat is wat veel mensen tegenwoordig doen, een ‘vanlife’ is enorm populair. Elke week kun je kennis maken met een reislustig persoon of koppel en meer over hun leven te weten komen.

Marlou en Peter vertrokken al eens voor 8 maanden en sindsdien willen ze niet meer anders. Af en toe komen ze terug naar Nederland om wat te sparen, en dan hup, weer op pad. Ze delen al hun reisavonturen op Instagram.
Nieuwsgierig hoe hun leven eruit ziet en wat de plannen zijn? Lees snel het blog.

Even voorstellen

Wij zijn Peter (38) en Marlou (33) en de passie voor reizen is ons met de paplepel ingegoten. Onze ouders namen ons van kleins af aan al overal mee naartoe en dat is er nooit meer uitgegaan. Toen wij een paar maanden samen waren, zijn we drie maanden op reis gegaan naar de Galapagos eilanden, Peru, Chili en een stukje Argentinië. Eenmaal thuis merkten wij dat we nog lang niet verzadigd waren, dus na lang wikken en wegen hebben we in januari 2022 beide onze baan opgezegd en drie maanden later zijn we voor 8 maanden gaan reizen met de camper door Europa. Peet vond het bouwen van een camper zo’n gaaf project, dat wij eind vorig jaar (vanuit Marokko) een nieuwe bus hebben gekocht om weer om te kunnen bouwen. Na een paar maandjes in Nederland werken en klussen was het in april hoogtijd om weer weg te gaan. Om alles te kunnen financieren, werken we beiden remote als freelancer. Peter werkt in de finance en Marlou in de HR. 

"Sinds we met de camper reizen, zien we weer hoe mooi, divers en uniek Europa is. Want eerlijk, dit continent heeft alles! Echt een favoriet land hebben we niet, want ieder land heeft weer iets unieks."

reiskoppel fan van freddie
argentinie reizen

Wat voor type reizigers zijn jullie?

Wij zijn actieve reizigers. We kunnen echt genieten van een dag op het strand met een goed boek, maar de dag erna is het vaak wel weer tijd voor actie ;-). Peter surft en beide kitesurfen en skiën wij. Daarnaast vinden we het heerlijk om de berggeit uit te hangen en een lang stuk te hiken in de bergen. Dus waar we ook naar toe gaan, een van deze elementen moet er zeker in zitten. En vaak gaan wij voor een combinatie ervan.

hiken in europa
Surfen op reis
kitesurfen

Remote werken als freelancer

Na 8 maanden reizen zonder werk en dus zonder inkomsten, werd het tijd om weer wat geld binnen te halen. Maar dat is het niet alleen, het is ook fijn om een doel en een ritme te hebben op een dag en om intellectueel geprikkeld te blijven. We werken beiden parttime en proberen vooral in de ochtenden te werken. Op deze manier hebben we heel veel tijd over om te doen waar we echt gelukkig van worden; buiten en actief bezig zijn. Hiervoor hebben wij altijd fulltime gewerkt en moesten we de activiteiten om het werk heen plannen, nu doen we het omgekeerd.

In de loop der jaren hebben wij flink wat kennis en werkervaring opgedaan. Dit heeft ons zeker geholpen om de stap naar freelancer te kunnen maken. En eenmaal de stap gezet, denken wij weleens; waarom hebben wij dit niet eerder gedaan? Maar dat is altijd makkelijk gezegd achteraf ;-).

remote werken campervan

Een dag uit jullie leven op reis

Iedere ochtend, ook in het weekend, gaat om 07.00 uur de wekker. Vaak zijn we al voor de wekker wakker, want we doen het gordijn van het dakraam nooit dicht en worden wakker van het licht. Voor mij (Marlou) start de dag vaak met wat yoga en kracht oefeningen, voor Peter met ademhalingsoefeningen. Slapen we aan zee? Dan duiken we de zee in voor een frisse start, hoe kouder hoe beter. Daarna ontbijten we en gaan we aan het werk.

Zodra we klaar zijn met werken, gaan we lunchen. Daarna gaan we vaak wat ondernemen. Wat precies hangt natuurlijk af van waar we zijn, het weer en de condities. Aangezien we rondreizen in een camper, is reizen een groot onderdeel. Soms staan we iedere dag op een andere plek, soms (vaak als we kunnen kiten) blijven we net zolang tot de wind weer weg is.

Een leven vol vrijheid

‘s Avonds hebben we de keuze; ergens een hapje eten of lekker zelf koken, wat een luxe he? Peter houdt van koken en ik hou ervan om gezond te eten dus vaak kiezen we voor deze optie. Daarna is het tijd voor een videocall met het thuisfront, een spelletje of een serie kijken. Omdat we vaak actief en heel veel buiten zijn, slapen we als een roosje ;-). Sinds we zo leven, bestaat er geen doordeweeks en weekend meer voor ons en dat is echt een heerlijk gevoel. We leven eigenlijk een heel simpel leven en dat bevalt heel goed!

op reis met zelfgebouwde campervan
frisse start op reis

Voor- en nadelen van reizen in een campervan

Het grootste voordeel is dat we een leven leiden zonder stress, we kunnen gaan en staan waar we willen en vooral doen waar we zelf zin in hebben. We zoeken het mooie weer op en leven vooral buiten. En het voordeel met een camper op pad zijn, is dat je letterlijk je huisje bij je hebt. Je eigen bed, wc-tje, keuken en een koelkast gevuld met lekkers. Laatst was Marlou haar familie op bezoek op Kreta en verbleven wij met z’n allen in een huis. Echt een topweek gehad, maar wel veel meer heen en weer rijden om iets te zien en weer terug naar het huis te gaan. Dat zijn we niet meer gewend ;-).

Het nadeel van zo leven is het missen van onze familie en vrienden. We maken daarom af en toe een uitstapje naar Nederland. Het dagelijks zoeken van een (nieuw) slaapplekje of een plek om schoon water te tanken en vuil water te lozen kan soms ook een uitdaging zijn en we kunnen niet uren lang douchen haha.

campervan europa
keuken campervan

Een bijzondere ontmoeting

De gastvrijheid en vriendelijkheid in Marokko. Vorig jaar in Dakhla (Marokko) kwamen we van het water af na een heerlijke kite sessie. Er was een gezinnetje eten aan het maken op een zelfgemaakte barbecue. Het zag er zo lief uit, twee ouders en 3 jonge kindjes, genietend van het eten. Wij stonden op het punt om de kites op te ruimen, maar zij stonden erop om met hen mee te eten. Hoe stom ook, ik twijfelde om dit te doen, want ik wilde de kites opruimen voordat alles nat zou worden. Echt zo’n Nederlandse reactie ;-).

Uiteindelijk toch besloten om de kites te laten voor wat het is en mee te gaan eten. En dat was de juiste keuze. We kregen gegrilde sardientjes, brood en een heerlijke thee. We moesten op een gegeven moment echt aangeven dat we vol zaten, zoveel kregen we voorgeschoteld. Wat ik mooi vond aan deze ervaring is dat mensen die jou totaal niet kennen jou iets aanbieden. Dit zijn wij zo niet gewend vanuit Nederland, waarin de meesten veel meer op zichzelf zijn. Communiceren was lastig, want alleen de oudste zoon van 12 sprak een klein beetje Engels. Maar we hebben inmiddels geleerd dat je overal met handen en voeten uit kunt komen.

marokko kiten
kitesurfen marokko

Een grappige situatie op reis

We waren lekker aan het eten in de camper toen de camper ineens heen en weer bewoog. Wij via het dakraam naar buiten kijken, zagen we allemaal paarden tegen de camper aan staan en (waarschijnlijk) het zout van de buitenkant eraf aan het likken waren. Hilarisch toch? Sta je dan met de camper in de bergen. Het leverde wel wat deuken op, maar die noemen we maar adventure scars 🙂

Let’s talk money

We bekostigen onze reizen met de inkomsten uit ons werk. We hebben onze ‘vaste lasten’ in Nederland, hier zijn we maandelijks een kleine 400 euro aan kwijt, denk aan telefoonrekening, zorgverzekering etc. Reizen met een camper kan je zo duur maken als je zelf wilt. In de Balkan is het heel makkelijk om wild te kamperen, dus slapen we eigenlijk elke avond gratis. We hebben een wc-tje, een douche en zonnepanelen en zijn dus zelfvoorzienend. Om deze reden hebben we geen camping nodig, tenzij we schoon water aan moeten vullen en vuil water moeten legen.

kroatië split
kroatië watervallen campervan

Gemiddelde kosten op reis

We proberen altijd binnen dit budget te blijven. Soms geef je wat meer uit, bijvoorbeeld in Kroatië. De prijzen lagen hier echt hoog voor uiteten en boodschappen doen bijvoorbeeld. In Montenegro, Albanië en Griekenland is dit een heel ander verhaal en een stuk goedkoper. Om je een idee te geven hoeveel we ongeveer uitgeven per maand: 

  • Onderhoud en verzekeringen camper € 180
  • Diesel € 300
  • Tolkosten € 100
  • Boodschappen € 350
  • Uiteten € 250
  • Campings € 50
  • Overig € 200

Gemiddeld liggen de kosten tussen de € 1000 en € 1500, daar komt de € 400 euro van de vaste lasten in Nederland nog bij. Het hangt er helemaal vanaf in welk land je bent en hoe je zelf leeft. 

kamperen Balkan
balkan campervan

Tips voor andere reizigers

Het belangrijkste is dat je doet waar jij gelukkig van wordt. Je hebt tenslotte maar één leven en je hebt geen idee hoelang dit mag duren. Dus als jij dit leest en je wordt hier helemaal blij van, ga ervoor! Droom je hier (allang) van, maar vind je het lastig om de knoop door te hakken en alle zekerheden op te zeggen? “Dreams don’t work, unless you do” is mijn motto. Maar laten we wel wezen, echt niet iedereen vindt het leuk om zoveel weg te zijn van huis en primitief te leven. Want eerlijk is eerlijk, dat is het camperleven wel ;-).

Wij zijn echt positief verrast door de Balkan. De natuur is zo ontzettend mooi, je hebt authentieke stadjes, de mensen zijn lief, lekker eten (ook veel vega!), mooie stranden, stranden waar je kunt kiten.. voor ons is dit echt de ideale combinatie. En laten we Marokko niet vergeten. Hier zijn we vorig jaar geweest en vonden wij echt te gek met een camper! Zoveel moois om te zien, zoveel lieve mensen. Er ging een wereld voor ons open.

remote werken
strand

What's next?

Het plan was om met een camper door Europa te reizen, op zoek naar een plek waar we een huis willen kopen om een kleinschalige B&B op te zetten. Begin dit jaar waren we hier nog niet klaar voor, we hadden nog te weinig gezien en we wilden nog meer reizen. Inmiddels begint het steeds meer te kriebelen om een huis te kopen. Maar ja, dan blijft de vraag: WAAR?! In november keren we (voor even) terug naar Nederland en dan moeten we hier maar eens goed over na gaan denken. De tijd zal het leren. Als we één ding hebben geleerd tijdens onze reizen is go with the flow en volg je gevoel.

Hoe ziet jullie droomleven eruit?

Wij kunnen wel zeggen dat wij ons droomleven leiden. Puur omdat we doen waar we gelukkig van worden en waar we zin in hebben. Natuurlijk willen we dat huis ergens, maar dat komt vanzelf wel een keer op ons pad. We voelen nu de ultieme vrijheid om te gaan en staan waar we willen en om te doen waar we zin in hebben. En het klinkt heel makkelijk, maar volg je gevoel! Ook wij hebben vooral heel lang de nadelen gezien (geen vast inkomen, geen vaste woonplek, al het vertrouwde gedag zeggen), maar achteraf is het alles waard!

zonderondergang algarve

Woehoee! Mogen we even juichen voor mensen zoals Marlou en Peter die gewoon hun droom leven? Worden wij echt heel blij van, want dat gunnen we iedereen. Zelf zijn we er nog niet helemaal, al mogen we zeker niet klagen 😉

Benieuwd wie er in het volgende gastblog verschijnt? Houd ons blog in de gaten en volg ons op InstagramTiktok of Youtube voor nog meer tips en reisinspiratie!

Nog meer reisverhalen: