Wellness

Lorem ipsum dolor sit amet, ex sed nostro pertinax. Aeque placerat ne eum.

Latest Posts

  Sorry, no posts matched your criteria.

facebook instagram twitter

Tikal: verborgen Maya tempels in de jungle van Guatemala

tikal guatemala

Ga je op vakantie naar Guatemala, dan is Tikal een must-see. Dit indrukkende tempelcomplex was ooit één van de grootste Maya steden in Centraal Amerika. De stad werd toen ‘Yax Mutal’ genoemd. Door de jaren heen zijn de tempels en ruïnes goed bewaard gebleven en staan inmiddels op de UNESCO werelderfgoedlijst. Er wordt gedacht dat zelfs 70% van de tempels nog verborgen ligt in de jungle… Ben jij klaar voor avontuur? 

Ontdek het Tikal National Park, alleen of met een gids. Wandel door de dichtbegroeide jungle, ga op zoek naar apen en papegaaien of beklim een tempel en verbaas je over het uitzicht. Tikal is een magische plek die je zeker niet mag overslaan. Meer weten over Tikal? We delen onze ervaring en tips in dit blog.

In dit blog:

Tikal National Park

Tikal National Park ligt in de noordelijke regio Petén. Je vind er een ongerepte jungle, de mooiste tempels en allerlei dieren zoals slangen, apen en tropische vogels. Aan het begin van het park zit een kleine winkel waar je koffie, water of souvenirs kunt kopen. Het park heeft een oppervlakte van 576 km², je kunt er eindeloos rondwandelen. De paden zijn goed onderhouden en er zijn toiletten aanwezig. Ondanks dat de wandelroutes prima zijn aangegeven, is het wel handig om een kaart te gebruiken. Ga je zonder gids het park in, download de kaart van Guatemala in de app Maps.me. Deze is offline te gebruiken. Of koop een ‘papieren’ kaart voor 20 QEZ. Ontdek de indrukwekkende tempels, luister naar de jungle geluiden en leer meer over de Maya cultuur. 

Openingstijden Tikal

De officiële openingstijden van Tikal zijn van 06:00 uur tot 18:00 uur. Je koopt eenvoudig een ticket (150 QEZ) bij de ingang van het park. Wil je graag de zonsopgang of zonsondergang zien in Tikal, dan moet je daarvoor een apart entree kaartje kopen:

 • zonsopgang entree van 04:30 tot 06.30 uur. 
 • zonsondergang entree van 17.00 tot 20.00 uur

Deze speciale tickets koop je een dag van tevoren voor 100 QEZ bij een touroperator of bij de Banrural bank in Flores. Bij entree buiten de reguliere openingstijden is een gids verplicht (30 QEZ).

Let op: als je zelf je vervoer en ticket regelt én met de zonsopkomst het park in wilt, koop dan de dag ervóór je entreeticket. Er is zo vroeg in de ochtend namelijk nog niemand bij de kaartverkoop. Zonder ticket kom je Tikal niet in en mis je de zonsopgang 🙁

tikal lianen jungle
tikal aapje

TIP ♥ – Wanneer je met een dagticket na 15:00 uur het park in gaat, is het ticket de volgende dag ook nog geldig! 

Een bezoek aan Tikal

In Tikal kun je met gemak de hele dag op ontdekkingstocht. We raden aan om in de ochtend te gaan, omdat het in de middag vaak erg warm en vochtig is. Ga je op avontuur in Tikal? Lees onze handige tips:

 • Vergeet niet een ID-bewijs of paspoort, hier wordt soms naar gevraagd.
 • Neem genoeg eten en drinken mee, want er zijn geen restaurants in het park. Voor 10 QEZ koop je 0,5 liter water bij de ingang van het park.
 • Tikal ligt in de jungle, een goede muggenspray is daarom geen overbodige luxe.
 • Draag goede wandelschoenen, want je loopt en klimt flink wat af. Geen slippers of open sandalen 😉
 • Drones zijn verboden in Tikal. Er zit niets anders op dan de tempels te beklimmen voor een birdseye view. 
 • Wij gaan altijd liever zelf op pad, maar een gids is soms zeker een toegevoegde waarde. Je leert van alles over de Maya’s en vaak weet een gids bijzondere dieren te spotten. 
 • Ga op een doordeweekse dag, niet in het weekend. Na 10.00 uur komen de meeste bussen met toeristen aan. Ontwijk grote groepen door rond het middaguur de minder populaire tempels te bezoeken. 

De tempels van Tikal

De stad Tikal bestond vroeger uit diverse gebouwen zoals paleizen, woningen en tempels. De hoogste tempel is meer dan 60 meter, we vragen ons nog steeds af hoe de Maya’s dit gebouwd hebben. Tikal bestaat uit vijf hoge tempels, die omringd worden door duizenden bouwwerken. De grootste tempels zijn genummerd van 1 t/m 5, maar hebben ook een naam. In een ochtend kun je prima alle grote tempels bezoeken. Er is nog zoveel meer te zien in Tikal, zoals het Plaza Of The Seven Temples. Op dit plein vindt je zeven tempels op rij, drie balvelden en drie paleizen. Bij elkaar opgeteld het getal dertien, een heilig getal in de Maya-cultuur. Ondanks dat het totaal andere bouwstijl is, deed Tikal ons denken aan Angkor Wat in Cambodja. Beide ongelofelijk mooie tempelcomplexen!

map-of-tikal

TIP ♥ – Wil de graag de tempels voor jezelf? Vermijd dan de tijdstippen waarop de grote groepen met gids de tempels bezoeken. Je ontwijkt ook grote groepen mensen door meteen na binnenkomst naar de tempels te lopen die het verste weg liggen. De meeste bezoekers blijven namelijk ‘hangen’ rond de tempels vooraan in het complex. 

I: Temple of the great Jaquar

Hoogte: 47 meter
Beklimmen: nee

De tempel van de grote jaguar oftewel Tempel I, is een van de grootste tempels van Tikal. Deze tempel ligt op het centrale plein, midden in de jungle. Het is één van de eerste tempels die je tegenkomt als je de route volgt. De tempel is niet te beklimmen, maar je kunt er wel helemaal omheen lopen. Wist je dat dit ooit de plek was voor ceremoniële activiteiten van de Maya’s? 

tikal maya ruine

II: Temple of the mask

Hoogte: 38 meter
Beklimmen: ja

Voor het beste uitzicht op het centrale plein beklim je tempel II. Deze tempel staat recht tegenover de temple of the grand jaguar (tempel I) en is daardoor niet te missen. Via een trap loop je naar boven. 

tikal temple 2

III: Temple of the jaquar priest

Hoogte: 55 meter
Beklimmen: nee

Dit is één van de belangrijkste tempels van Tikal, die waarschijnlijk als begraafplaats werd gebruikt. Tempel III staat achter tempel II, niet ver van het centrale plein. Het oude bouwwerk wordt omringd door bomen van honderden jaren oud! Heb je weinig tijd, dan kun je deze tempel ook vanaf een afstand bewonderen. 

 

IV: Temple of the two headed snake

Hoogte: 65 meter
Beklimmen: ja

Dit is de hoogste Mayatempel van Tikal én van Midden-Amerika. Tempel IV is een populaire plek om de zonsopgang te bekijken. Ook overdag is de klim de moeite waard. Waar je vroeger moest klauteren over de stenen, loop je nu gemakkelijk via een houten trap omhoog. Nou ja, gemakkelijk… 
 

Wist je dat deze tempel werd gebruikt als decor voor de film “Star Wars: Episode IV A New Hope”? Deze film is van 1977 en heb je waarschijnlijk niet gezien, maar toch tof dat ze Tikal als filmlocatie hebben gebruikt.

star wars tikal
star wars

TIP ♥ – Beklim deze tempel direct na het openen van het park. Het is dan een stuk koeler en rustiger. Ga je de tempel op voor de zonsopgang? Dan wordt je verwelkomt door het geluid van brulapen en papegaaien. 

tikal maya tempel uitzicht
maya tempel tikal guatemala
tempels tikal jungle guatemala
tempel tikal

V: tempel zonder naam

Hoogte: 57 meter
Beklimmen: ja

Dit is de tweede grootste tempel van Tikal. Vanaf de top heb je een indrukwekkend uitzicht over de boomtoppen. Ook zie je de andere tempels van het Grand Plaza. Tempel nummer 5 heeft vreemd genoeg geen naam. 

tikal temple 5
reisblog

Wat te doen rondom Tikal

Wil je graag de prachtige omgeving van Tikal verkennen? Er is genoeg te doen. Hike een berg, relax aan de waterkant of ontdek de Maya tempels bij Yaxha. 

Archeologische site Yaxha

Ben je voor een langere tijd in Flores, boek dan ook een tour naar Yaxha. Dit park is misschien nog wel mooier dan Tikal én een stuk rustiger. Er zijn tours waar je beide parken kunt combineren. Bijvoorbeeld een tweedaagse tour vanuit Flores. Net als in Tikal, vind je ook in Yaxha de oude Maya tempels, dichte jungle en bijzondere dieren zoals papegaaien, apen, toekans, gieren en neusbeertjes. Hou je ervan om buiten de gebaande paden te reizen, dan is Yaxha zeker een aanrader. 

yaxha

Hike de Biotopo Cerro Cahui

Dit is een 6,5 kilometer lusvormige, uitdagende trail, maar met geweldige uitzichten (mirador). Er is ook een kortere wandeling. Het pad is goed onderhouden met een duidelijke bewegwijzering,  je doet er gemiddeld 3 uur over. Neem genoeg water en insectenspray mee! Het pad loopt op sommige stukken steil omhoog, waarna al snel een super mooi uitzicht volgt. Onderweg is de kans groot dat je allerlei vogels en apen spot. Entree is 40 QEZ.

ARCAS Wildlife Rescue Center

Wij zijn absoluut geen voorstander van dierentuinen, maar dit is een opvangcentrum voor dieren die het slachtoffer zijn geworden van handel. Het doel van de organisatie is om de dieren uiteindelijk weer in het wild vrij te laten. De dieren waarbij dat helaas niet meer lukt, zijn te zien in een soort dierentuin met diverse exposities. Vanaf Flores is het 10 minuten met de boot. Wil je meer impact maken, check dan de vrijwilligersprojecten.

jaguar guatemala

Jorge’s Rope Swing

Soms ren je tijdens het reizen van hot naar her om van alles te zien. Verblijf je in de omgeving van Tikal en heb je tijd over? Relax een middagje aan het water. Er zijn platforms met stoelen, hangmatten, duikplanken en touwschommels. De entreeprijs schijnt nogal te schommelen en ligt ergens tussen de 25 en 50 QEZ. Voor 10 QEZ huur je een binnenband waarmee je op het meer kunt dobberen. Neem je eigen eten / snacks mee en maak plezier op en om het water. Vanaf Flores is het een kort ritje per boot (25 QEZ voor een enkele reis). 

eten op reis

Eten in Tikal

In het Tikal National Park kun je geen eten en drinken kopen, zorg daarom dat je zelf genoeg meeneemt. Net buiten het park liggen Jungle Lodge Tikal en het Jaquar Inn restaurant. Beide serveren ontbijt, lunch en diner. Overnacht je in Flores / Santa Elena, raden we je de onderstaande restaurants aan:

 • Los Amigos Restaurant
  Een leuke en gezellige plek om andere reizigers te ontmoeten. Ze hebben een zeer uitgebreide kaart of je nu voor ontbijt, lunch, borrel of diner komt. Kies uit yoghurt, ei-gerechten, burritos, pokebowls, soepen, salades, hamburgers, pizza’s, visgerechten en snacks voor bij de borrel. Er staan zelfs bitterballen op het menu!

 • Maple & Tocino
  Voor een goede koffie, smoothie of lekker ontbijt moet je hier zijn. Ze zijn open vanaf 07.00 uur. Probeer de wafels of zoete crêpes. Slaap jij graag uit? Begin de dag met een brunch van avocado, ei, een sandwich of soep. Pak een brownie of donut mee voor onderweg.

 • Maracuyá Flores
  Dit restaurant ligt op een schitterende plek, perfect voor het diner. Vanaf het terras heb je een mooi uitzicht op het meer. Kies uit vegetarische gerechten, Aziatische gerechten zoals een curry, maar ook pizza en burgers staan op het menu.

 • Sky bar
  The place to be voor een lekker drankje of tropische cocktail. Rond zonsondergang is het “happy hour”. Er hangt een relaxte sfeer, ondanks dat het vaak druk is. Wil je ook eten, reserveer dan vooraf een tafel, zeker in het weekend.

 • Streetfood
  Wil je vers en lekker eten voor weinig? Het beste streetfood vind je halverwege de brug, bij het park. Vanaf 14.00 uur is het smullen geblazen! 
overnachten op reis

Overnachten in Tikal

De grootste bezienswaardigheid van de omgeving is natuurlijk het Tikal National Park. Hoe dichter je accommodatie bij het park, hoe beter. Helaas komt dat wel met een prijskaartje. De accommodaties aan de rand van het park zijn vaak prijzig in vergelijking met de accommodaties in Flores. Ook ben je afhankelijk van het restaurant op de locatie en zijn er geen winkels in de buurt. Voordeel is wel dat je vroeg het park in kunt, voordat de shuttlebusjes aankomen. Hotels in de buurt zijn Jungle Lodge Hostel, Hotel Jungle Lodge, Tikal Inn en Jaguar Inn.

De meeste reizigers kiezen om in Flores te overnachten, dat op een eiland ligt in het meer van Petén Itzá. Vanaf Flores loop je zo de brug over naar Santa Elena. Wij sliepen ook in Flores, een prima uitvalsbasis voor Tikal. Hieronder wat inspiratie:

 • Hostal Don Cenobio – vanaf €24 per nacht
  Dit hostel ligt in het centrum van Flores. Kies uit een gedeelde slaapzaal of een privékamer met of zonder eigen badkamer. Geniet op het overdekte terras van een schitterend uitzicht over het meer van Petén Itzá.

 • Posado del Cerro – vanaf €38 per nacht
  Zoek je een bijzondere locatie halverwege Flores en Tikal? Dit hotel ligt in El Remate, op 5 km vande  Biotope Cerro Cahui trail. Een prachtige locatie in de jungle én aan het meer. 

 • Amina – vanaf €55 per nacht 
  Gelegen in het centrum van Flores. De kamers liggen aan een mooie tuin met patio, waar je heerlijk kunt zitten. Als je wilt, kun je hier ook een ontbijt bestellen. De eigenaren hebben veel kennis van de omgeving en assisteren je graag met het boeken van tours naar Tikal.

 • Jungle Lodge Tikal – vanaf €125 per nacht
  Overnacht vlakbij het Tikal National Park, midden in de jungle. Een hele toffe plek waar je vanuit het zwembad vaak toekans en apen ziet. Heerlijk in slaap vallen met typische jungle geluiden!

overnachten flores
vervoer reis

Hoe kom je in Tikal

De meeste reizigers bezoeken Tikal vanuit Guatemala City, Antiqua of Flores / Santa Elena. Vanuit Nederland zijn er helaas geen rechtstreekse vluchten naar Guatemala. Inclusief tussenstop (meestal Panama City of Atlanta) vlieg je in ongeveer 18 uur naar Guatemala City. Een retourticket ligt ergens tussen de €500 en €800,  afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij en de duur van de tussenstop. Check voor vliegtickets Skyscanner of Cheaptickets.nl. Heb je een geschikte vlucht gevonden? Boek deze dan rechtstreeks bij de betreffende luchtvaartmaatschappij. 

Vanaf Guatemala City / Antigua

Vanuit Guatemala City gaan er zes shuttle bussen per dag rechtstreeks naar Flores / Santa Elena. Vanuit Antiqua gaan er vier shuttle bussen per dag rechtstreeks naar Flores / Santa Elena. Je bent de hele dag kwijt aan reizen, gemiddeld zo’n 9 á 10 uur. Een ticket voor de shuttlebus kost rond de 50 USD.

Tijd besparen? Vanuit Guatemala City gaan er ook binnenlandse vluchten naar Flores, dat duurt nog geen uur. Reken tussen de 100 en 150 USD voor een enkele reis.

Vanaf Flores / Santa Elena

Vanuit Flores gaan er twee bussen per dag naar Tikal, de meeste reizigers overnachten daarom in deze omgeving. Je kunt rondom Flores het beste een busje boeken bij je accommodatie (80 QEZ) of een georganiseerde dagtocht. Vanuit Flores naar Tikal is het ongeveer 1,5 uur rijden. Ga je op eigen gelegenheid, koop dan een retourticket, dat is goedkoper dan twee losse enkeltjes. De retourdatum bepaal je zelf. 

 

Wil je de zonopkomst zien? Dan zal je midden in de nacht je bed uit moeten. De shuttle busjes voor de dagtour vertrekken rond 09.00 uur en gaan vóór de zonsondergang weer terug. Boek je een zonsondergang tour, vertrek je rond 13.00 uur. De zon gaat onder om 17.00 uur, Tempel IV is daarvoor the place to be!

Vanaf Belize

Wil je vanuit Belize naar Tikal, neem dan vanaf Belize City een rechtstreekse shuttle bus, naar Flores. De reistijd hiervan bedraagt ongeveer 4 tot 6 uur. Houd er rekening mee dat je grens over gaat, halverwege door de douane moet en een $30 exit fee betaald als je Belize uitreist. 

Een andere optie is om met het openbaar vervoer van Belize City naar San Ignacio, Belize te reizen ( 3 uur). Vanaf San Ignacio neem je een shuttlebus, die je in ongeveer 4 uur naar Flores brengt. Let op: er gaat maar één shuttle bus per dag! Voor een enkele reis betaal je tussen de 45 en 60 USD. 

TIP ♥ – geen zin in al dat geregel? Boek gewoon  een tour vanuit San Ignacio naar Tikal. Hoef je niets te doen en scheelt je gestress. 

beste reistijd

Beste reistijd voor Tikal

Guatemala kun je het hele jaar door bezoeken. Tikal wordt omgeven door een dichte jungle, waardoor het vaak warm en vochtig is. De temperaturen zijn tropisch en er is altijd kans op een bui. De beste reistijd voor Tikal is van november tot maart, tijdens het droge seizoen. De temperatuur is dan gemiddeld tussen de 22 en 27 graden. Van december t/m februari is het klimaat het meest aangenaam. Kun je niet zo goed tegen hitte, vermijd dan maart en april.

In de andere maanden (buiten het hoogseizoen) is de kans op een bui groter en neemt de luchtvochtigheid toe. Hierdoor kan een klim naar de top van een tempel behoorlijk pittig zijn. In welke maand je ook gaat, bereid je goed voor. Neem in ieder geval een goede rugtas mee met genoeg water en snacks, muggenspray en een duurzame regenponcho mee. 

uitzicht tikal

Ben jij een echte cultuurliefhebbers en gek op tempels? Over heel de wereld liggen prachtige tempelcomplexen verspreid, zoals Borobudur in Indonesië of  Angkor Wat  in Cambodja. 

Wil je meer weten over Tikal of heb je vragen of advies nodig voor één van jouw reizen? Volg ons op Instagram voor nog meer tips en reisinspiratie!

Een van de beste boeken om mee te nemen op jouw reis is de Lonely Planet Guatemala. Zo ben je goed voorbereid en haal je alles uit je reis.