Wellness

Lorem ipsum dolor sit amet, ex sed nostro pertinax. Aeque placerat ne eum.

Latest Posts

    Sorry, no posts matched your criteria.

facebook instagram twitter

8 x waarom je het Komodo Nationaal park moet bezoeken

komodo eilanden

Als we vertellen dat we tijdens onze reis naar Indonesië zijn geweest, horen we vaak: “ohh hoe was je vakantie op Bali”? We snappen helemaal waarom Bali ls eerste opkomt in de gedachten van mensen, want de meeste vluchten gaan via Bali naar Indonesië. Daarnaast wordt het eiland wordt veel gepromoot en trekt een groot aantal bezoekers. Bali is een geweldig eiland, maar Indonesië is zoveel meer dan alleen Bali. Indonesië heeft ons hart gestolen en het Komodo National Park is een van onze favoriete plekken. Elk jaar wordt het populairder, dus ga zo snel mogelijk. Lees verder om te ontdekken waarom wij helemaal fan zijn van de Komodo eilanden!

In dit blog:

Het is vlakbij Bali

Met dagelijkse vluchten vanaf de luchthaven van Denpasar (Bali) en iets meer dan een uur vliegtijd, is het erg makkelijk om de Komodo-eilanden te bezoeken. Vlieg met Nam Air, Garuda Indonesia of Wings Airlines. Een enkeltje kost ongeveer 1.200.000 IDR (€ 75). Je vliegt naar Labuan Bajo op het eiland Flores, vanaf daar is het niet ver van het centrum. Labuan Bajo is een dorpje dat zich voornamelijk focust op boottrips en duikers. Het is perfect als uitvalsbasis voor een bezoek aan Komodo.

labuan bajo flores
labuan bajo
komodo eilanden
labuan bajo indonesie

De onderwaterwereld is te gek

Een van de belangrijkste trekpleisters van het Komodo National Park is de onderwaterwereld. Labuan Bajo en Komodo waren al een tijdje populair bij duikers. Zelfs als je geen duiker bent, is er tijdens het snorkelen veel te zien. Waarschijnlijk kom je dolfijnen, schildpadden en enorme mantaroggen tegen! Naast al het zeeleven is het koraal erg kleurrijk en gezond. Het gebied staat bekend om de sterke stroming die ook grotere wezens zoals walvishaaien, grote vissen en andere haaiensoorten aantrekt.

Als je meer van macro houdt, dan zit je hier ook goed. Het maakt niet uit wat je zoekt, je kunt het allemaal tegenkomen in Komodo National Park. Een week was niet genoeg voor ons, want elke dag is anders en verrassend mooi!

komodo eiland

Je kunt de Komodovaranen zien

Dit is best bijzonder , want deze levende dinosauriërs leven alleen in dit gebied. Het zijn de grootste hagedissen ter wereld en kunnen wel drie meter worden. Overdag liggen ze vooral te rusten, waardoor je met een gids dichtbij in de buurt kunt komen. Vergis je niet, ze zien er groot en traag uit, maar kunnen ineens een sprintje trekken van 20 kilometer per uur. Probeer dat maar eens te ontlopen!

Grappig feitje: Komodovaranen hebben hun naam van het eiland Komodo waar ze wonen, maar er zijn eigenlijk meer varanen op het nabijgelegen eiland Rinca! Omdat het eiland Rinca dichter bij Labuan Bajo ligt en er een grotere kans is om ze te zien, bezoeken de meeste tours dit eiland in plaats van het eiland Komodo.

komodo varaan

Als je van een mooie natuur en ontmoetingen met dieren in het wild houdt, ga dan naar de Galapagos Eilanden. Deze archipel staat hoog op onze bucketlist! Reisblogger Bianca is er al wel geweest en schreef over de bijzondere dieren op de Galapagos Eilanden.

Er zijn roze stranden

Moeten we nog meer zeggen? Wie wil er nou niet op een roze strand lopen?! Behalve ‘Pink Beach’ op het eiland Komodo, zijn er meerdere roze stranden in de buurt. Taka Makassar is een klein eiland met zo’n roze strand. Wist je dat de stranden hun roze kleur krijgen doordat het witte zand gemixt wordt met kleine stukjes rood koraal? We hadden al een voorliefde voor witte stranden, maar roze stranden zijn nog beter!

taka makassar

Duiken, duiken & nog meer duiken

Als je nog nooit hebt gedoken, dan is dit de plek om het te proberen! Het is een geweldige plek om te beginnen met een introductieduik of een hele cursus. Als je je hoofd eenmaal in het water hebt gestopt, dan wil je vast niet anders meer. Een van de beste duikshops zijn Uber Scuba Komodo, IDIVE Komodo en Neren Diving Komodo. We hebben zelf goede ervaringen met Scuba Junkie, zij hebben een eco-resort aan de rand van het Komodo National Park. Je kunt een liveaboard of een kamer in hun resort kiezen en vanuit daar met hun comfortabele boot gaan duiken. Het eten is heerlijk, de sfeer geweldig en het duiken top, wat wil je nog meer? Enkele van de beste duikplekken zijn:

  • Manta Point
  • Batu Bolong
  • Manta Alley
  • Castle Rock
komodo eiland duiken

Bezoek Padar Island

Niet alleen de onderwaterwereld is adembenemend, ook boven water is het erg mooi. Komodo National Park heeft veel eilanden met groene heuvels, omgeven door witte stranden en helder water. Padar Island ligt tussen Rinca en Komodo Island. Omdat het van oorsprong vulkanisch is, zijn er interessante vormen te zien. Padar Island heeft zelfs een wit, zwart en roze strand!

Lopen naar het uitkijkpunt in meer dan 35 graden celcius is een uitdaging, maar de moeite waard. Neem voldoende water, goede schoenen, een zonnebril en zonnebrandcrème mee tijdens de wandeling van ongeveer 30 minuten. Daarna kun je gaan snorkelen of relaxen op het strand. Tours vertrekken dagelijks vanuit Labuan Bajo, maar ook de meeste liveaboards bezoeken Padar Island. De beste reistijd is van april tot juni en september tot november. Afhankelijk van wanneer je het eiland bezoekt, heeft het groene of gele heuvels.

padar eiland
padar eiland indonesie

Overnacht op zee met een liveaboard

Je komt op de mooiste en afgelegen plekken met een liveaboard, een boot waar je tochten mee doet en op slaapt. Wij houden liever de vaste grond onder onze voeten (Lizette is soms zeeziek). Over het algemeen is de zee rondom de Komodo eilanden erg kalm. Of je voor een resort op het vaste land kiest, of een liveaboard, hangt van een aantal dingen af. Een liveaboard is duur en je zit 24/7 op een boot. Je hebt weinig ruimte voor jezelf en zeg maar dag tegen privacy. Als je hier geen probleem mee hebt, dan is een liveaboard fantastisch! Je komt op de gaafste plekken, verborgen baaien en de beste stranden waar de boten van de dagtrips niet komen.

Een ander groot voordeel van slapen op een boot is dat je minder of zelfs geen reistijd hebt naar je duik- en snorkelplekken. Je bent vaak als eerste op locatie! Lekker rondzwemmen zonder andere toeristen is tegenwoordig uniek. Verblijf je op een liveaboard, kun je snorkelen wanneer je maar wilt en heb je elke avond een prachtige sterrenhemel. Het is minder gehaast dan de dagtochten, omdat deze twee uur of langer terug moeten varen. Waar kies jij voor? 

komodo flores indonesie
scuba junkie komodo
scuba junkie komodo flores

Prachtige zonsondergang

Ahh zonsondergangen… we krijgen er nooit genoeg van. Elke avond is er een zonsondergang, maar geen enkele is hetzelfde. De zonsondergangen in Komodo National Park zijn om stil van te worden. De kleuren variëren van fel rood en oranje tot geel en paars; een goed moment om je camera te pakken. Bekijk de zonsondergang vanuit een hangmat met een koud biertje. Beter dan dit wordt het niet!

zonsondergang indonesie

Heb jij de Komodo eilanden weleens bezocht? En wat vond je ervan? Of staat het nog op je lijst? Mocht je nog meer tips willen of heb je vragen over bepaalde bestemmingen, stuur ons dan gerust een berichtje, we helpen je graag.

Een van de beste boeken om mee te nemen op jouw reis is de Lonely Planet Indonesia. Zo haal je alles uit je reis!