The Salty Beachbums

Ambon, Molukken: ultieme reisgids met de beste tips!

Ambon, Molukken, Indonesië

Ambon is de toegangspoort tot de Molukken, een archipel met meer dan 1000 eilanden. Nog weinig toeristen weten deze regio te vinden, wat het een ideale bestemming maakt voor avonturiers, duikers en natuurliefhebbers. De Molukken (Maluku) liggen in het oosten van Indonesië en staan bekend als de Specerij eilanden. Dit vanwege de eeuwenlange handel in specerijen, zoals nootmuskaat, kruidnagel en foelie. Wil je ook graag naar Ambon in de Molukken? In dit blog delen we onze ervaringen en geven we de beste tips!

In dit blog:

verrekijker

Wat te doen op Ambon

Op het eiland Ambon is genoeg te doen, maar het is niet het mooiste eiland van de Molukken. Ambon stad is altijd druk en chaotisch, daarbuiten vind je verlaten stranden, vissersdorpen, zoetwaterbronnen en slingerende kustwegen. De meeste toeristen verblijven er 1 of 2 nachten en vliegen / varen daarna door naar andere eilanden zoals Seram, Banda of de Kei eilanden. Omdat wij ons visum moesten verlengen op Ambon, bleven we er een week. Met de scooter ontdekten we de leukste plekjes en bezienswaardigheden, die we graag met je delen! 

Ambon kaart

Leuk weetje Je hebt vast weleens van het drankje Pisang Ambon gehoord. Dit is een van oorsprong Nederlandse likeur met felgroene kleur, geïnspireerd door Indonesische ingrediënten. De naam “Pisang” betekent “banaan” in het Indonesisch, en “Ambon” verwijst naar het eiland Ambon, waar Nederland in de koloniale tijd veel was voor de handel.  

Rondwandelen door Ambon stad

Ambon City is de hoofdstad van de provincie Maluku in Indonesië. Het is hier altijd druk met scooters, auto’s en vrachtverkeer. In het centrum ligt een grote haven waar vandaan dagelijks allerlei boten vertrekken. Ambon stad is niet heel interessant qua bezienswaardigheden, maar als je er toch bent, kun je net zo goed even rondwandelen. Jalan AY Patty is een van de belangrijkste straten in Ambon City, hier vind je een allerlei winkels, restaurants en cafés. Ook Jalan Diponegoro is een populaire straat met een mix van moderne en traditionele winkels. Ambon heeft een aantal grote overdekte winkelcentra, zoals het Ambon Plaza en Maluku City Mall (MCM). 

Ambon heeft een rijke geschiedenis en cultuur die teruggaat naar de VOC tijd. Ook Nederland heeft veel handel gedreven met de Molukken. In Ambon stad staat een oud fort, Benteng Nieuw Victoria, dat momenteel gebruikt wordt als legerbasis. Helaas is het niet toegankelijk voor bezoekers. In dezelfde straat staat een historische monument: Monumen Gong Perdamaian Dunia (wereldvredesgong). In de avond is dit monument sfeervol verlicht. Ten zuiden van Ambon stad ligt het Museum Siwalima Provinsi Maluku, waar je van alles te weten komt over de Molukse geschiedenis en tradities. Een entreeticket kost maar 5000 IDR / €0,30. Wandel daarna langs de Pura Siwa Stana Giri, een hindoeïstische tempel. 

strand Ambon
Ambon City

TIP ♥ De straten van Ambon komen pas echt tot leven in de avonden, wanneer het wat koeler is. Als je het niet prettig vindt om in de avond te wandelen, kun je eenvoudig een taxi bestellen via de Grab app op je mobiel. Wij hebben ons geen moment onveilig gevoeld, al is het wel slim om alert te blijven, zoals in elke grote stad. 

Uitkijkpunt over Ambon

Vanaf het centrum van Ambon rijd je in een half uurtje naar het mooiste uitkijkpunt over de Bandazee. Typ op google Maps of Maps.me de plek “Siuwang Paradise” in voor de beste route. De weg hier naartoe is erg mooi. Rijd gewoon de weg af, totdat je niet verder meer kunt. Aan de rechterkant loopt een smal pad omhoog, hier kun je parkeren en verder lopen (zo’n 500 meter), of net zoals ons met de scooter omhoog. De scooter kun je bovenaan gewoon parkeren. Toen wij er waren, was er niemand te bekennen, de plek voelt een beetje verwaarloosd aan. Het uitzicht is daarentegen prachtig! Er staan hier en daar wat bankjes met fotoplekken en een houten platform. We weten niet hoe stevig en betrouwbaar alles nog is, dus pas op waar je staat / loopt. Dit is ook een geweldige plek om de zonsondergang te bekijken. Helaas gaat er geen weg naar de kust, dus moet je dezelfde route weer terug nemen. 

leon scooter ambon
Uitzicht Ambon

Wisata Coral Beach Liang Payer

Ga je op pad met de scooter, dan is dit een mooie plek om te stoppen. Het is even zoeken, want Google Maps is niet heel betrouwbaar en het pad naar deze locatie is niet goed aangegeven. Wisata Coral Beach ligt op privéterrein, je betaald daarom een kleine entreeprijs (10.000 IDR per persoon) en parkeertarief (5.000 voor een scooter). Net als veel andere bezienswaardigheden in Ambon, voelt deze plek verwaarloosd. Waarschijnlijk is er na Covid niets meer aan gedaan en dat is te zien. Gelukkig draait het bij deze plek om de natuur; een kleine zeegrot met kraakhelder water omringd door tropische planten. 

Coral Beach bord Ambon island

Na een korte wandeling over het terrein, kom je bij een trap naar de kust gaat. Hier staan een aantal verwaarloosde gebouwen, die je kunt gebruiken voor de schaduw. Links ligt de zeegrot, je kunt via een trap naar beneden om te zwemmen of snorkelen. Bij eb zijn er  natuurlijke zwempoelen waar je in kunt relaxen. De beste tijd om deze plek te bezoeken, is in de ochtend, wanneer er nog weinig golven staan. 

molukken

Heilige palingen

Op Ambon zijn een er een aantal natuurlijke bronnen met helder water waar enorme palingen leven. Deze palingen – “Morea” genoemd, worden door de Molukkers als heilig beschouwd. Ze zijn ervan overtuigd dat het aanraken ervan geluk brengt. Het voeren en aanraken van de palingen zijn voor zowel locals als toeristen een populaire attractie. In het dorp Waai (een uur ten noorden van Ambon stad) wordt dit behoorlijk uitgebuit; je betaalt parkeerkosten van 10.000 IDR, entree van 5000 IDR en als je de palingen wilt voeren met eieren en vasthouden, mag dat alleen onder begeleiding van een gids / handler. Daar vragen ze 100.000 IDR / 6 euro voor. Ook voor de eieren moet je betalen, 10.000 IDR per ei. Dit lijkt niet zoveel, maar voor lokale begrippen en een ervaring van hooguit 15 minuten is dat het wel. Je kunt natuurlijk ook alleen foto’s maken. De bron ligt midden in een dorp, het water wordt door de omwonenden gebruikt om kleding te wassen, tanden te poetsen, scheren en soms zelfs als drinkwater. Kinderen spelen erin op hete dagen, het is eigenlijk een soort openbaar zwembad. 

Air Wailatu
air Wailatu ambon

TIP ♥ Zoek je net als ons een minder toeristisch alternatief om de palingen te zien? Neem een kijkje bij Air Wailatu, in het dorp Tulehu. Kom niet in het weekend, want dan zit de bron vol spelende kinderen en wassende moeders. De palingen zijn schuw, hoe rustiger hoe beter.  

VOC Fort Benteng Amsterdam

Nederland heeft een nauwe band met Indonesië, al is die niet altijd even positief geweest. In de VOC tijd waren het eerst de Portugezen, en daarna de Nederlanders die forten bouwden op de Molukken. Fort Benteng Amsterdam is er daar één van, en ligt op een uur rijden vanaf Ambon City in het noordwesten van het eiland. Dit fort stamt af uit 1512 en is een van de oudste koloniale gebouwen in Indonesië. Het gebouw is goed onderhouden en heeft een mooi uitzicht op zee. Er is geen toegangsprijs, alleen een vrijwillige donatie. Het fort heeft drie verdiepingen, maar staat grotendeels leeg. Er valt dus niet zoveel te zien, op wat schilderijen na van vissen en het uitzicht. In de buurt liggen enkele kleine cafés en winkel, waaronder een kraampje waar ze kokosijs verkopen (yum!). 

Benteng Ambon
Fort Benteng Ambon

Pantai Liang / Liang Beach

Ambon is niet echt een strandbestemming, andere eilanden in de Molukken zijn daar meer geschikt voor. Een uitzondering daarop is Liang Beach, gelegen in het noordoosten van Ambon. Het witte zandstrand en de vele tinten blauw schitteren je tegemoet. Liang Beach is een fijne plek om te zwemmen of te relaxen. Zwemschoentjes zijn wel handig, hier en daar ligt dood koraal en rotsen. Langs het strand zijn veel leuke fotoplekken gebouwd, zoals een schommel en boomstamzitje. Zoals bij de meeste stranden in de Molukken, betaal je een toegangsprijs om het strand op te mogen (5000 IDR per persoon). Wij gingen niet via de hoofdingang, maar reden door en namen na Restoran Terapung een zijpad. Dit is de exacte locatie.

Liang Beach Ambon Island
Liang Beach Ambon
Liang Beach
Ambon village

Lijkt een excursie naar een onbewoond eiland jou wel wat? Pulau Pombo heeft witte zandstranden, kristalhelder water en is omringd door koraalriffen. Je komt er met een speedboot of vissersboot vanaf de haven in Tulehu. Net zoals op veel plekken in Indonesië, kan aangespoeld afval een probleem zijn op het eiland (en de andere stranden op de Molukken).

Lubang Buaya Morella

Op een uur rijden vanaf Ambon Stad ligt de mooie snorkelplek Lubang Buaya Morella. Deze verscholen baai heeft helder blauw water, koralen en kleurrijke hutjes waar ze eten & drinken verkopen en snorkelspullen verhuren. Parkeer je scooter of auto bovenaan en loop de trap af naar de baai. Ook hier betaal je entree, maar de prijs schijnt nogal te variëren van 3000 – 10.000 IDR per persoon. Er is hier geen strand, je kunt het water in via de houten cabana’s op palen die over het water gebouwd zijn. Onder en naast de hutten groeit koraal, helaas is daarvan veel dood of beschadigd. Toch zwemmen er nog best wat vissen rond, zo zagen we een grote school makrelen, barracuda en een murene. Je kunt eventueel een bootje of kano huren om de baai verder te verkennen. Kom je in de ochtend en op een doordeweekse dag, dan is het lekker rustig! 

ambon scooter rond
Morella Ambon
Ambon Morella
barracuda ambon morella

Air Terjun Waai

De weg naar deze waterval is niet geweldig, maar wel te doen met een scooter. Het is ongeveer een uur rijden vanaf Ambon stad. Het begin van de weg is prima, daarna is het een flink stuk onverharde weg. Onderweg rijd je door lokale dorpen met zwaaiende kinderen, groentetuinen en schattige puppy’s. Aan het einde ligt een soort camping met fotoplekken (Rumah Pohon Waai), dit is ook het startpunt voor de wandeling naar de waterval. Op Google Maps staat dit niet goed aangegeven! Er is zat parkeerplek en er staan ook wat kraampjes / een klein restaurant en enkele aparte bezienswaardigheden zoals een hobbithuisje.

scooter huren ambon
hobbit huis ambon
Rumah Pondok Ambon
Air terjun rumah pondok

De toegangsprijs is 10.000 IDR, hiervan mag je zowel het ‘campingterrein’ op als naar de waterval. Doe dit alleen bij goed weer, want als het net heeft geregend, is pad naar beneden enorm glad. In een kwartiertje wandel je door de dichte jungle naar stromende beek met ijskoud water. Er zijn diepere poelen omringd door rotsen waarin je kunt afkoelen. Om bij de waterval te komen, moet je stroomopwaarts een weg banen door het water en over de keien. Wij waren erg blij met onze drybag, zo hou je belangrijke spullen droog. Niet alleen bij dit soort uitstapjes, maar ook als je onderweg op de scooter ineens overvallen wordt door een bui. 

waterval ambon
air terjun waai

Op het eiland Ambon zijn er meerdere watervallen zoals Air Terjun Waitatiri, en Air Terjun / Wael Mananahu, maar die hebben we niet bezocht. Het is vaak niet duidelijk waar het pad begint of hoe je bij de waterval komt. Wil je graag andere watervallen bezoeken, maar ben je bang dat je verdwaalt, vraag dan een local als gids. 

Duiken in Ambon

Voor de duikers onder ons: Ambon is een hele goede plek om te duiken! Vooral muckduiken zijn populair, waarbij je op de “saaie” zandbodem opzoek gaat naar bijzonder klein zeeleven zoals nudibranch, octopus, zeepaardjes en hengelaarsvissen. Het zeewater rondom Ambon ligt gemiddeld tussen de 26-30°C, een fijne temperatuur om in te duiken. Maar ook als je liever koraalriffen en grotere zeedieren wilt zien, zit je goed op Ambon. Vanaf september tot mei is de zee vaak kalm en het zicht goed. Hieronder een aantal duikcentra / duikresorts waar je terecht kunt, de meeste liggen in het dorp Laha, vlakbij het vliegveld. 

  • Maluku Divers
  • Laha Dive Packer
  • Ambon Blue Rose Divers
  • Ambon Dive Resort
  • Spice Island Divers & Resort
  • Ambon Dive Explore
schorpioenvis ambon
nudibranch ambon
eten logo

Eten op Ambon

Waar je ook komt in Indonesië, het eten is super lekker. Op Ambon in de Molukken is dat niet anders. Klassiekers zoals saté, nasi goreng en gado gado vind je overal op de menukaart. Er is ook geen gebrek aan verse vis, zeevruchten en kipgerechten. Daarnaast staan er langs de weg veel kraampjes waar vers fruit verkocht wordt. Heb je weleens snakefruit (salak), durian, rambutan of soursop, (guanábana) geprobeerd? Vergeet ook niet om een verfrissende, jonge kokosnoot  te bestellen, een goede dorstlesser. Ambon heeft een aantal gerechten typisch voor die regio, zoals Rujak, een fruitsalade met een kruidige saus. Wij zijn ook fan van een soort chips gemaakt van breadfruit (sukun). Ga je uit eten in de Molukken, verwacht dan niet al teveel sfeer of comfortabele zitplekken. Lokale eettentjes zijn simpel, maar het eten smaakt goed! Gemiddeld betaal je 3 tot 6 euro voor een gerecht, en dan heb je een flink bord vol. Hieronder hebben we onze favoriete restaurants in Ambon op een rijtje gezet:

Nasi goreng
sukun breadfruit
  • Backyard Natsepa

    Dit restaurant heeft ons hart gestolen, van de romantische setting in een sfeervolle tuin tot aan het geweldige eten en de vriendelijke familie die deze plek runt. De eigenaar heeft een tijdje in Europa gestudeerd, en dat is terug te zien in het menu. Het werkt iets anders normaal, je moet namelijk vooraf reserveren (via Instagram of Whatsapp) en kiezen uit één van vaste drie gangen menu’s. Zo is er bijvoorbeeld een Italiaans, Mexicaans en Indonesisch menu. Het voelt als finedining, maar dan voor een prima prijs. Ja, het is duurder dan andere restaurants, maar de sfeer en het eten zijn ongelofelijk goed. 

backyard boys ambon
Nachos
  • Crown Resto & Bakery

    In dit Oost-Javaanse restaurant in het centrum van Ambon heb je genoeg keuze uit allerlei gerechten, niet alleen Indonesisch, maar ook Westers. Een aanrader is de ossenstaartsoep. Het interieur is vrij eenvoudig, en van buitenaf ziet het er niet heel gezellig uit, maar het eten is goed. 

  • Rumah Kopi Sibu Sibu

    Koffieliefhebbers opgelet! In dit sfeervolle café moet je echt Rarobang koffie proeven, een lokale koffie dat bestaat uit een mengsel van kruiden en walnoten. Ook de gemberkoffie is verrassend lekker. Naast koffie kun je hier typisch Molukse gerechten (voornamelijk snacks zoals breadfruit) en drinken bestellen. Kom je in de avond? Dan wordt je getrakteerd op livemuziek. 

  • Red Bricks Cafe & Resto Ambon

    Dit is een eigentijds restaurant bovenop een heuvel, je hebt – bij de juiste tafels – een mooi uitzicht over Ambon stad. Ondanks dat de prijzen iets hoger liggen, is het eten wel echt lekker. Voor een drankje betaal je rond de 40.000 IDR, gerechten starten vanaf 55.000 IDR. Onze tip: ananas kokosnoot ijs! 

bed

Overnachten op Ambon

Ambon is een vrij grote stad, je hebt genoeg keuze uit allerlei type accommodaties. Er zijn veel hotels, maar daarvan krijgt de meerderheid niet geweldige beoordelingen. Ook daarbuiten is genoeg aanbod, al zijn dit vooral eenvoudige hotels, guesthouses of homestays. Omdat het (buitenlands) toerisme in Ambon nog in de kinderschoenen staat, zijn er slechts een handjevol middenklasse accommodaties waar je uit kunt kiezen. Luxe accommodaties zijn amper te vinden. Wat de beste plek is om te overnachten voor jou, hangt af hoelang en waarom je naar Ambon gaat. Ben je alleen op doorreis, is een overnachting rondom het vliegveld handig. Wil je een paar dagen relaxen en tours doen, dan is Natsepa Beach een fijne plek. Ga je voornamelijk om te duiken, is een duikresort in het zuiden van Ambon een slimme keuze. Dit zijn onder aanraders:   

RumaRuma Farvet Residence – vanaf € 22 per nacht

Na alle boeking sites te hebben afgespeurd naar een hotel in Ambon stad met een goede prijs-kwaliteit verhouding én goede reviews, kwamen we uit bij RumaRuma Farvet. Dit is een modern hotel ten zuiden van Ambon city. Het ligt aan een vrij drukke weg, gelukkig heb je daar weinig last van. De kamers zijn klein, maar schoon en hebben airco, een bureautje, comfortabel bed en eigen badkamer. Het hotel heeft een klein restaurant, waar je de hele dag eten kunt bestellen. Tegenover het hotel ligt een supermarkt, voor als je bijvoorbeeld snacks of drinkwater wilt kopen. Het vriendelijke personeel spreekt goed Engels en helpt je graag met alles wat je nodig hebt. Wij verbleven hier omdat we ons visum moesten verlengen, dit budgethotel heeft ons echt verrast.  

ambon hotel
rumaruma farvet

The City Hotel – vanaf € 30 per nacht, inclusief ontbijt

Een andere aanrader voor een kort verblijf in Ambon stad is The City Hotel. Ze hebben een goedkope shuttleservice (150.000 IDR) van en naar het vliegveld, erg handig. Het hotel heeft een moderne inrichting, een goed restaurant op het dakterras en schone kamers met comfortabele bedden en fijne douche. Het is niet voor niets één van de meest populaire plekken voor toeristen om te overnachten. Ook dit hotel ligt aan een drukke weg, neem voor de zekerheid oordoppen mee als je een licht slaper bent. Het ‘echte’ centrum van Ambon met alle winkels en restaurants ligt op ongeveer 15 minuten lopen. Niet dat je daarheen hoeft, want het hotel restaurant is erg goed. 

The Natsepa – vanaf € 49 per nacht

De meeste toeristen belanden in dit resort, en we snappen helemaal waarom. The Natsepa is namelijk één van de luxere accommodaties in Ambon. Het ligt op ongeveer 30 minuten rijden van de stad en een uur vanaf de luchthaven. Ben je opzoek naar een fijne plek om te relaxen of een basis voor je uitstapjes op Ambon, dan zit je hier goed. Wij verbleven er een aantal nachten voordat we onze vlucht naar Kuala Lumpur pakten. Relax op een ligbedje, neem een duik in de zee of ga op pad met een scooter. Het (iets verouderde) resort heeft ruime kamers met uitzicht op zee, een groot restaurant, bar, twee zwembaden en een privé strand. Je kunt gebruik maken van de gratis Wifi, verwacht daar alleen niet al teveel van. Doordeweeks is het hier heerlijk rustig, in het weekend komt er wat meer leven in de brouwerij met livemuziek aan het einde middag tot 21.00 uur ’s avonds. Bij de receptie helpen ze je graag met al je wensen, van een huurauto en een transfer naar het vliegveld tot aan tours. Bonus: je mag gratis fietsen lenen!

zwembad natsepa
Ambon Netsepa resort
Natsepa resort Ambon
natsepa hotel

Momoa Michael Guest House – vanaf € 18 per nacht, inclusief eenvoudig ontbijt

In de buurt van het vliegveld van Ambon zitten niet heel veel accommodaties. Heb je een vroege vlucht, dan is het niet heel handig om te overnachten in Ambon stad, aangezien het verkeer daar nogal chaotisch is. De beste optie die we vonden bij de de luchthaven is Michael Guesthouse. Het vliegveld ligt op loopafstand (900 meter,  10 minuten) vanaf zijn huis. Gastheer Michael is erg aardig en maakt graag een praatje. Let op, deze accommodatie is erg basic en bestaat uit 3 slaapkamers met een gedeeld toilet en douche. In de kamer zit een airco, daar betaal je een kleine meerprijs voor als je die wilt gebruiken. Zo niet, dan staat er een ventilator. De prijs is inclusief ontbijt, dat bestaat uit toast met wat fruit. Koffie, thee en water mag je onbeperkt pakken. Verrassend genoeg is de wifi hier stabieler en sneller dan in alle andere hotels waar we verbleven in Ambon. Er is een openbare zitruimte en een klein zitje in de tuin. In de omgeving is weinig te doen, langer dan 1 nacht raden we niet aan. 

vliegtuig reistijd icon

Reizen naar Ambon

Ambon is bereikbaar via Pattimura International Airport / Bandar Udara Internasional Pattimura (AMQ) met regelmatige vluchten vanuit grote steden in Indonesië zoals Makassar, Manado, Sorong en Surabaya. Daarvan worden de meeste vluchten uitgevoerd door Lion Air. Vanaf Jakarta is Citilink Indonesia een goede airline, onderdeel van Garuda Airlines. Wij vlogen via Sorong, in combinatie met een bezoek aan Raja Ampat

Vervoer op Ambon

De goedkoopste manier van reizen op Ambon is per scooter. Dit raden we alleen aan als je vaker op een scooter rijdt, want er zijn amper verkeersregels en meer dan de helft van de locals heeft geen rijbewijs (volgens een local haha). Iets veiliger is een auto huren, of boek een tour langs alle hoogtepunten van het eiland.  Vanaf het vliegveld kun je een taxi bestellen via de Grab app, of vervoer regelen via je accommodatie. Gemiddeld betaal je rond de 200.000 – 250.000 IDR voor een ritje vanaf het vliegveld naar je hotel in Ambon stad (circa 1 uur rijden). In de stad zelf kun je ook Grab gebruiken of zogenaamde ojeks (motortaxi’s). Er rijden ook goedkope minibusjes rond (angkot), maar waar ze allemaal heen gaan en waar ze stoppen, konden wij geen wijs uit worden.

sorong naar Ambon
vlucht ambon naar kuala l
wereldbol

Beste reistijd Ambon

In vergelijking met de rest van Indonesië, zitten de seizoenen van Ambon en de Molukken iets anders in elkaar. Het weer wordt beïnvloed door de Australische moesson, wat zorgt voor een omgekeerd seizoen. Het droge seizoen valt in Ambon van oktober t/m maart, al is er altijd wel kans op een bui. In Ambon is het altijd tropisch warm, met temperaturen tussen de 24°C en 31°C. De luchtvochtigheid is altijd hoog, je voelt benauwd en klam aan. Vooral in het regenseizoen, dat loopt vanaf mei t/m september. Juni, juli en augustus is monsoon seizoen, met kans op hevige regenval en een wilde zee. Wij bezochten Ambon in april (tussenseizoen) en hadden een mix van hele zonnige dagen en dagen met flinke buien. De buien kwamen meestal aan het einde van de middag.

De Molukken worden opgedeeld in drie regio’s: noord, midden en zuid. Voor het midden, waar Ambon, Seram en Banda onder vallen, worden oktober en november gezien als de beste maanden. Niet alleen de regen heeft een invloed op reis naar de Molukken, maar ook de wind. Veel wind betekent een ruige zee, iets wat je liever niet wilt. De westenwind van december t/m februari zorgt voor veel golven en aangespoeld zeewier op de stranden. Van juni tot september staat er soms een flinke bries uit het oosten, maar het kan ook wekenlang kalm zijn. Over het algemeen zijn april en mei ook prima maanden. Conclusie: hou gewoon altijd rekening met een bui, dan kan het alleen maar meevallen.

ambon header

Wil je meer weten over Ambon in de Molukken, of heb je vragen / advies nodig voor één van jouw tropische reizen? Volg ons op InstagramTiktok of Youtube voor nog meer tips en reisinspiratie!

salty beachbums logo

Help ons winnen! 🏆

We zijn genomineerd voor de Dutch Travel Blog Awards, super trots! Hoe gaaf zou het zijn als we winnen, help je ook mee? Onwijs bedankt!