Wellness

Lorem ipsum dolor sit amet, ex sed nostro pertinax. Aeque placerat ne eum.

Latest Posts

  Sorry, no posts matched your criteria.

facebook instagram twitter

Batu Caves in Kuala Lumpur: alles wat je moet weten

batu caves kuala lumpur

De stad Kuala Lumpur heeft een perfecte mix van moderne architectuur en oude culturen. Er is dan ook van alles te zien en te doen. De Batu Caves zijn een gratis bezienswaardigheid en zeker een bezoek waard. Een enorm goudkleurig standbeeld en kleurrijke trap trekken bij aankomst meteen de aandacht. Al snel sta je tussen een wirwar van mensen, apen en duiven. Ietwat chaotisch, maar dat hoort er een beetje bij. Staan de Batu Caves ook op jouw planning en wil je niet voor verassingen komen te staan? Lees dan eerst dit blog. 

In dit blog:

Een bezoek aan de Batu Caves

Een bezoek aan de stad Kuala Lumpur, is niet compleet zonder de Batu Caves gezien te hebben. Dit is de grootste hindoetempel van Maleisië, die extra indruk maakt door de bijzondere ligging in een enorme grot. Wij bezochten de Batu Caves op eigen gelegenheid, omdat het vervoer ernaartoe vrij eenvoudig te regelen is. We beginnen met wat praktische informatie:

 • De Batu Caves zijn open vanaf 06.00 uur ’s ochtends tot 21.00 uur in de avond. Let op, want dit geldt alleen voor de hoofdtempel. Omliggende tempels in hetzelfde complex openen rond 09.00 / 10.00 uur.

 • De Batu Cave tempels zijn een heilige plek. Zonder gepaste kleding kom je er niet in, er wordt vrij streng gecontroleerd bij de ingang van de tempels. Bedek je schouders en benen, dit geldt voor zowel mannen als vrouwen. Het makkelijkste is om zelf iets mee te nemen, zoals een lange broek, lange jurk of sarong. Ter plekke kun je wel een sarong kopen, maar daar rekenen ze ongeveer 15 RM / 3 euro voor.

 • De toegang voor de hoofdtempel (Cathedral Cave) is gratis. De ingang naar deze tempel herken je aan de kleurrijke trap en het enorme gouden beeld van meer dan 40 meter hoog wat ervoor staat (Lord Murugan).

 • Neem voldoende water mee, maar géén eten. Dit omdat er veel hongerige apen rondlopen die jouw eten maar wat graag afpakken. Ze ruiken het in je tas, dus voorkom problemen en neem niets mee naar de tempel. 
gouden standbeeld batu caves
batu caves tempel apen
ingang batu caves
bloemenkrans hindoe tempel

Hindoe tempel

De Batu Caves liggen op ongeveer 15 kilometer ten noorden van de stad Kuala Lumpur. Het is een belangrijke religieuze plek voor Hindoes. Elk jaar reizen er bijna 1,5 miljoen mensen tijdens het Thaipusam festival naar de Batu Caves. Een enorme mensenmassa die hun respect betuigt aan Lord Murugan, de god van de oorlog.

Als je door de ingang loopt vanaf de weg, kom je eerst op een groot plein met  winkeltjes, kleine restaurants en tempels. Alleen al hier kunnen we uren blijven kijken naar de mix van mensen, apen en duiven. Om in de tempel te komen, moet je 272 trappen omhoog. Hier doe je ongeveer een kwartier over, dus het valt wel mee. Het is vooral de hoge luchtvochtigheid en warme temperatuur die het vermoeiend maken. Doe rustig aan en ga de trap op in je eigen tempo. In Maleisië is het normaal om links aan te houden. Gebruik daarom de de twee linker trappen voor omhoog en de twee rechtertrappen (vanaf beneden gezien) voor omlaag. Onderweg zitten er overal apen op en naast de trappen, dus hou je spullen in de gaten. Ze doen meestal niets, maar blijven onvoorspelbaar.

baby aap batu caves
aap met eten

Interessant weetje de trap naar de tempel was niet altijd zo kleurrijk en fotogeniek. Om meer bezoekers aan te trekken, verfde het organisatiecomité van de tempel, de trap in alle kleuren van de regenboog. Dit deden ze vóórdat het plan was goedgekeurd door de Malaysian heritage board, dus eigenlijk illegaal. De kleuren beginnen alweer een beetje te vervagen – logisch als er zoveel mensen overheen lopen – maar het is nog steeds een prachtig gezicht!

Daarnaast zijn er ook plannen om een roltrap te bouwen, speciaal voor ouderen of mensen die slecht er been zijn. De geplande bouw start januari 2025, na het Thaipusam festival.

regenboog trap Batu Caves Maleisie
regenboog trap batu cave

Eeuwenoude kalksteengrot

Eenmaal bovenaan wordt pas duidelijk hoe groot de grot wel niet is. De kalksteengrot schijnt meer dan 400 miljoen jaar oud te zijn, dat is zelfs nog vóór het tijdperk van de dinosaurussen. Links ligt een kleurrijke tempel, hier mag je naar binnen om te kijken en foto’s te maken. Vergeet niet je schoenen uit te doen. Je kunt helemaal doorlopen naar achteren, waar een opening in de grot te zien is en zonlicht doorheen schijnt. Er druipt regelmatig water via de stalactieten naar beneden, waardoor de vloer op sommige plekken nat wordt. Loop voorzichtig om valpartijen te voorkomen. Het gezang van de Hindoes, de trap, de apen en de kolossale grot maken het een bijzonder bezoek. 

Grot tempel Batu
hindoe vrouwen batu caves
tempel batu bidden hindoe
batu caves grot kuala lumpur

Batu Caves tempels

Naast de hoofdtempel liggen er nog een aantal tempels op het terrein, waaronder de Ramayana Cave, Cave Villa en Dark Cave. Wij hebben deze tempels / grotten niet bezocht, maar hebben wel wat informatie verzameld:

 • Ramayana Cave
  Deze grot is open van 09.00 uur tot 18.30 uur. Loop vanaf het plein naar links, totdat je een groot groen standbeeld van de hindoegod Hanuman tegenkomt. Entree is RM 10 per persoon. In de grot wordt het verhaal verteld van de Hindoegoden met kleurrijke beelden en sculpturen. Je krijgt een kijkje in de Indiase mythologie.

 • Dark Cave
  Deze grot is sinds 2019 gesloten. De ingang zit rond de 200-ste traptrede van de kleurrijke trap, die nu afgesloten is met een hek en hangslot. Er zijn geen plannen om deze grot te heropenen. Voorheen kon je met een rondleiding door bijna twee kilometer aan grotten wandelen.

 • Cave Villa
  Deze grot ligt aan de voet van de berg, en is te herkennen aan de loopbrug en de vijver met koikarpers. De grot is open vanaf 08.30 uur tot 17.30 uur. Elk uur wordt er een traditionele dans opgevoerd, dit begint van 10.30 uur. Er is ook wat Idiase kunst te zien. Entree is RM15 / 3 euro per persoon. Wij raden een bezoek af omdat er dieren worden gehouden in kleine hokken die niet goed verzorgd worden. Ze bieden zelfs nog aan om op de foto te gaan met de papegaai, vreselijk!
hindoe tempel beeld
Batu Caves Hindoe tempels KL

*De genoemde prijzen kunnen wat afwijken, zie ze als een richtlijn. Er worden soms andere prijzen gerekend voor buitenlandse toeristen dan voor lokale mensen. 

Vervoer naar de Batu Caves

Zit je in het centrum van Kuala Lumpur, dan kun je eenvoudig met de metro naar de Batu Caves. Vanaf de halte KL Sentral is het de eindbestemming, de rit duurt ongeveer een half uur en kost 5 MYR (retour). De Batu Caves liggen op maar een paar minuten lopen vanaf het station. Bekijk van tevoren de vertrektijden, zodat je onnodig lang staat te wachten. Een andere optie is een Grab taxi boeken via de bijbehorende app op je telefoon. Deze taxi’s zijn betrouwbaar en rekenen een vaste prijs voor de rit. Hou rekening met zo’n 20 tot 25 MYR (4-5 euro) vanaf het centrum naar de Batu Caves. Hoelang je erover doet is afhankelijk van het tijdstip en het verkeer, het is ongeveer een half uur rijden. Voor de terugrit kan het even duren voordat je een Grab taxi hebt, wij stonden zo’n 15 minuten te wachten. Nog steeds prima, probeer een plekje in de schaduw te vinden.

hindoetempel kuala lumpur
Hindoe tempel batu caves

Beste (reis)tijd Batu Caves

De Batu Caves liggen vlakbij Kuala Lumpur, in het westen van Maleisië. Hier krijg je te maken met een tropisch regenwoudklimaat, wat betekent dat het eigenlijk altijd warm en vochtig is, met kans op een bui. De gemiddelde dagtemperatuur ligt boven de 30 graden, in de avond koelt het iets af naar 22-25 graden. De maanden juni t/m augustus worden gezien als de beste reistijd, het is dan meestal zonnig en droog. 

Plan je een bezoek aan de Batu Caves, is het wel fijn als het droog is. Check vooraf de weersvoorspelling. Vaak is de ochtend beter, in de middag valt er sneller een bui. Wil je een regenboogtrap zonder andere toeristen voor die perfecte foto? Zorg dat je er net voor openingstijd bent. Wij kwamen om 08.30 uur aan, toen waren er al wel wat mensen, maar was het nog niet heel druk. Om 10.00 uur stond het hele plein al vol met mensen en waren ook de trappen een stuk drukker. Hoe vroeger, hoe beter dus! Ook vanwege de temperatuur die snel oploopt. Of anders einde middag / begin van de avond, wanneer de laatste zonnestralen op het gouden beeld schijnen. Tot slot: probeer het weekend te vermijden en hou ook rekening met lokale festiviteiten en vakantieperiodes.  

Zijn de Batu Caves een bezoek waard? Wat ons betreft wel. Ja, het is druk. Ja, het is toeristisch. Maar het is een unieke tempel op een bijzondere locatie. Hou je niet van tempels en haat je apen, dan kun je de Batu Caves beter overslaan. Gelukkig zijn er nog veel meer bezienswaardigheden in Kuala Lumpur!

Wil je meer weten over reizen door Maleisië, Kuala Lumpur of heb je vragen of advies nodig voor één van jouw reizen? Volg ons op InstagramTiktok of Youtube voor nog meer tips en reisinspiratie!

Een van de beste boeken om mee te nemen op jouw reis is de Lonely Planet Maleisië. Zo ben je goed voorbereid en haal je alles uit je reis.