Wellness

Lorem ipsum dolor sit amet, ex sed nostro pertinax. Aeque placerat ne eum.

Latest Posts

    Sorry, no posts matched your criteria.

facebook instagram twitter

Fit blijven op vakantie: Maak sporten op reis een eitje!

surfen leon

Reizen is fantastisch, zeker als je voor een paar maanden of misschien zelfs jaren onderweg bent. Wat ons betreft: hoe langer hoe beter. Op ontdekkingstocht in de natuur, relaxen aan het strand, ervaringen delen met medereizigers en genieten van ieder moment. Doordat alles zo lekker ‘go with the flow’ gaat, zit er soms weinig structuur en regelmaat in. Vooral sporten blijkt op reis helaas een iets grotere uitdaging dan thuis….

Na enkele lange reizen hebben we geleerd dat je nóg meer van het reizen kunt genieten als je goed voor jezelf blijft zorgen. Wij doen dit door te investeren in onze gezondheid, sporten, gezond eten en houden onze mindset scherp. Met een 9 tot 5 baan en een leven op een vaste plek, is het vrij makkelijk om een sportroutine op te bouwen en in stand te houden. Op reis ziet je dag er waarschijnlijk elke dag anders uit: andere indeling, tijden en locaties. Je moet steeds weer op zoek naar een nieuwe setting voor je work-outs. Dit geeft je handenvol excuses om het sporten toch maar achterwege te laten.

Wat staat er in dit artikel?

Werken aan je gezondheid op reis

Het goede nieuws is dat het geen verloren zaak is. Het vergt wat doorzettingsvermogen, maar het is zeker mogelijk om vast te houden aan gezonde routines, ook op reis. Misschien lukt het de eerste paar reizen hooguit een paar keer om te sporten, maar als je er aandacht aan blijft geven, zul je zien dat het steeds een beetje makkelijker wordt. Voor alle gedragsveranderingen geldt: heb geduld en geef het tijd. Het lukt niet van de ene op de andere dag!

Ook wij hebben hierin onze weg moeten vinden. We weten als geen ander welke valkuilen je tegen kunt komen: een taartje bij de koffie, even snel een afhaalmaaltijd of elke avond aan het bier omdat het zulk lekker weer is. No worries, we helpen je aan een goede start. In dit blog delen we onze beste tips over fit blijven op reis. Eerst een aantal praktische tips, maar zorg vooral dat je de laatste tip leest, want daar begint het allemaal mee. Wees gewaarschuwd: na het lezen van dit blog heb je geen excuus meer over…

fit op reis
queenstown nieuw zeeland

Routine tijdens het reizen

Ook in een ‘normaal’, dagelijks leven in Nederland, is routine belangrijk als het gaat om fit blijven. Laat het aan deze routine nu juist ontbreken als je op reis bent. Iedere dag is zondag en vaste afspraken heb je waarschijnlijk niet. Toch is het belangrijk om structuur in je dagen te creëren. Dit kun je bijvoorbeeld doen door iedere dag rond dezelfde tijd op te staan en naar bed te gaan, vaste eetmomenten te hebben en, als je werkt, dit ook op vaste tijdstippen te doen. Misschien wil je zelfs vaste werk- en weekenddagen aanhouden. Het klinkt saai, want je wilt juist lekker in het moment leven, maar een vast ritme heeft grote voordelen. Het maakt het makkelijker om je werk los te laten en écht te genieten van je vrije tijd. En het werkt beter om een sportroutine op te bouwen.

Regelmaat en routine op reis

Routine is belangrijker dan je denkt. Als je vaste dagen en tijden uitkiest waarop je gaat sporten, kun je er minder makkelijk omheen. Op de momenten die je voor jezelf hebt vastgesteld, hoef je die discussie ook niet te voeren, want je gaat gewoon. Om een sportroutine op te bouwen, is het natuurlijk goed om voor te bedenken hoe vaak in de week je wilt sporten en welke activiteiten daarin meetellen. Voor de één is een wandeling voldoende, terwijl een ander minimaal een intensieve interval gedaan wil hebben om tevreden te zijn.

Een manier die voor ons persoonlijk goed werkt, is om direct na het opstaan te sporten. Zo geef je jezelf geen ruimte om excuses te bedenken. Hoe langer de dag duurt, hoe groter de kans dat het sporten er toch bij inschiet. Het zal misschien wat moeite kosten om sporten in je ochtendroutine te krijgen, maar als je er eenmaal aan gewend bent is het een geweldige manier om je dag te beginnen. Strand in de buurt? Ga net na zonsopkomst een stuk wandelen op hardlopen. Dan is het nog lekker rustig en niet zo warm.

trappen lopen fit blijven
fietsen op reis

Waar kun je sporten op reis?

Het is natuurlijk een makkelijk excuus: “ik sport niet op reis, want ik weet niet waar ik dat moet doen en ik heb geen materiaal.” Nou, vergeet het maar, met deze tips voor sporten op reis krijg je genoeg inspiratie. Met een beetje creativiteit is er van alles mogelijk. Sterker nog, we delen graag met je hoe fit blijven op reis een perfecte manier kan zijn om in contact te komen met de lokale bevolking en bijzondere reiservaringen op te doen.

Naar een lokale sportschool

Ga op onderzoek uit welke mogelijkheden er zijn en vraag eens rond bij medereizigers of locals. Vaak is er een lokale sportschool waar je tijdens jouw verblijf kunt trainen. Wij hebben eens een 7-daagse gratis proefpas gehad, waar we goed gebruik van hebben gemaakt. Niet ideaal, maar bij de meeste sportscholen kun je een dag komen “proef” sporten. Ook wordt er wel eens gewerkt met rittenkaarten of dag/weekpassen. Blijf je voor een langere tijd op één plek, dan is een abonnement per maand misschien een idee. Leg uit dat je op reis bent en of ze met je willen meedenken.

Meetrainen met de locals

Vraag of je kunt meetrainen met een lokaal team dat jouw sport beoefent. Vaak is dat zowel voor jou als voor de lokale mensen een onvergetelijke culturele uitwisseling. En ja, je zal er even voor uit je comfortzone moeten stappen, maar hé, waren we daar niet voor op reis? Leon doet maar al te graag mee aan een potje voetbal met de locals, daar hoef je de taal niet voor te spreken.

Gebruik de natuur als work-out

Bij sporten denk je misschien meteen aan oefeningen in een sportschool, maar dat hoeft helemaal niet. Het gaat erom dat je voldoende lichaamsbeweging krijgt en op die manier fit blijft. Je hoeft echt geen geld uit te geven aan dure sportmaterialen of een gym. Lange wandelingen of een hike door de natuur zijn perfect als work-out. Je kunt het zo gek maken als je wilt; van een korte wandeling van een half uur tot een flinke dagtocht. Maar ook zandzakken, stenen, boomstammen en trappen zijn een prima oplossing. En wat dacht je van een stadswandeling met een rugzak vol flessen water? Zo makkelijk kan het zijn. Geen excuus meer!

Een andere goede manier op fit te blijven op reis is zwemmen. Dit kan in het zwembad van je hotel, maar nog veel beter is een meer of de zee. Check wel even of zwemmen in de zee veilig is, er kunnen sterke stromingen staan of gevaarlijke dieren zwemmen. Ook snorkelen is een goede manier om fit te blijven. Ga je sporten in de natuur (en de zon), kijk dan wel uit dat je niet verbrandt! Je hebt speciale zonnebrandcrème voor het sporten. Drink genoeg water, vooral in warme tropische landen heb je zo een zonnesteek. Neem bijvoorbeeld deze handige drinkfles mee, zodat je altijd water bij je hebt.

fit blijven op reis

Outdooractiviteiten op je bestemming

Nog veel beter dan YouTube is lekker actief bezig zijn in de buitenlucht! Kijk eens naar verschillende (buitensport)activiteiten op jouw bestemming. Wandelen, rotsklimmen, canyoningen, mountainbiken, surfen, zwemmen, paardrijden, dansen… de mogelijkheden zijn eindeloos. Behalve dat het fantastische (nieuwe) ervaringen oplevert, is het ook een geweldige manier om de omgeving te ontdekken. Dit soort leuke activiteiten voelen vaak niet eens al sporten, maar als een avontuur. En dat terwijl je wel actief bezig bent.

ben lomond hike
Lizette paardrijden op reis
Leon paardrijden
rarotonga hike

Wat kun je gebruiken voor je work-outs?

Ook hiervoor kun je lekker creatief aan de slag. Er zijn heel veel huis, tuin, en keuken attributen die je kunt gebruiken om fit te blijven op reis. Een bekende is twee flessen water gebruiken als gewichtjes, maar je kunt nog veel meer kanten op:

Youtube

Op Youtube is er geen gebrek aan inspiratie filmpjes om fit te blijven, ook op reis. Van alle soorten yoga tot die-hard fitness work-outs, je vindt het er allemaal. Ideaal als je het lastig vindt om zelf sportroutines te bedenken. Het nadenken over ‘wat te doen’ kan vaak al een reden zijn om niet te beginnen, maar bij deze tackel je ook dit excuus. Het enige wat je hoeft te doen is een video aanzetten en aanwijzingen opvolgen. Easy peasy… Werk je al van achter een scherm en wil je niet nog meer uren per dag naar een scherm kijken? Zoek dan video’s van een persoon die je aanspreken en blijf daarbij. Na een tijdje ken je de manier van uitleggen en hoef je alleen nog maar te luisteren.

Sport attributen meenemen op reis

Het is fijn als je een beetje variatie in je trainingsroutine hebt. Sportattributen zoals een fitness elastiek, springtouw en een suspension trainingsset wegen niets en pak je gemakkelijk in. Je kunt ook ter plekke wat aanschaffen, vaak zijn sportattributen in het buitenland goedkoper. Je hoeft dan alleen nog maar een open veld te vinden waar je helemaal los kunt gaan.

Je eigen lichaamsgewicht

Je kunt een heleboel oefeningen doen met niks meer dan je eigen lichaamsgewicht en een paar comfortabele sportschoenen. Wij zijn fan van alle sportschoenen van Nike, maar er zijn ook zat andere fijne merken. Zit je vlakbij een strand, kun je lekker sporten op je blote voeten. Een aantal goede basisoefeningen zijn squats, planking, lunges, push-ups en burpees (ja, die haten wij ook).

the salty beachbums fit blijven
fit blijven op reis lizette

Samen sporten op reis is leuker

Vind je geen gym of team in de buurt waar je mee kunt trainen? Er zijn vast medereizigers die blij zijn als jij een gezamenlijke work-out voorstelt. Waarschijnlijk hebben veel van hen dezelfde struggle hebben met fit blijven op reis. Je kunt perfect elkaars sportbuddy zijn want het is veel leuker om samen te sporten. Maar let op: als anderen afhaken voor een training, dan moet jij natuurlijk wel gewoon doorzetten!

De juiste mindset

Ja, daar is ‘ie dan, die belangrijke laatste tip om fit te blijven op reis. En wat ons betreft de moeilijkste. Je kunt nog zoveel routine, sportlocaties, attributen, YouTube-video’s en sportmaatjes hebben, zonder de juiste mindset en motivatie kom je er niet. Je zal toch zelf naar de gym moeten gaan, je hardloopschoenen moeten aantrekken, of op de play button van die YouTube-video moeten klikken. Hoe jij dit voor elkaar krijgt, is heel persoonlijk. Je moet zelf op onderzoek uit om erachter te komen wat voor jou werkt en hoe jij de motivatie hooghoudt om te gaan sporten. Als je nog niet zoveel ervaring hebt met sporten en het opbouwen van dit soort routines, geef dan vooral niet op.

Fit blijven op reis, zó doe je dat

Met vallen en opstaan en een flinke portie geduld, zul je er zeker achter komen wat voor jou haalbaar en prettig is. Met als resultaat: fit blijven, ook als je lang op reis bent. Om je op weg te helpen, hierbij een paar persoonlijke tips.

  • Bedenk voor jezelf wat jij goed genoeg vindt en blijf realistisch. Hoeveel keer in de week wil jij sporten om tevreden te zijn met jezelf? Wat is haalbaar in combinatie met je andere dagelijkse bezigheden? Welke activiteiten tellen mee als work-out? Zet hierbij niet te hoog in! Beginnen met twee keer per week sporten en merken dat je ruimte en zin hebt voor meer, levert veel positieve motivatie op. Direct van jezelf verwachten dat je vijf keer per week gaat sporten en vervolgens elke week ontevreden zijn omdat je maar vier keer getraind hebt, gaat je niet helpen bij het opbouwen van jouw sportroutine op reis.

  • Zoals bij het opbouwen van iedere routine, moet je in het begin een beetje streng zijn voor jezelf. Het sporten op reis is nog geen routine, dus misschien voelt het nog niet prettig of natuurlijk om daaraan te beginnen. Vooral in het begin is het belangrijk dat je STOPT met nadenken en gewoon gaat doen. Klinkt makkelijk, is het niet. Maar hoe langer je erover nadenkt, hoe groter de weerstand en moeilijker het wordt. Ben je eenmaal een paar trainingen verder en je de voordelen ervan begint te voelen, zul je zien dat het steeds makkelijker wordt.

  • Beloon jezelf. Een sterke mindset en een fit gevoel motiveren om te sporten, maar soms vergeet je even hoe je jezelf zou voelen zonder die routine. Dan kan het helpen om een externe beloning te gebruiken, die voor iedereen anders zal zijn. Je kunt bijvoorbeeld een aparte spaarrekening openen, waarnaar je voor iedere keer dat je bent gaan sporten een bepaald bedrag overmaakt. Als je weet dat je met iedere keer sporten, spaart voor een bijzondere duiktrip, dan wordt het een stuk makkelijker om die hardloopschoenen aan te trekken toch?

  • Ben je gepassioneerd over een bepaalde sport? Kijk af en toe documentaires of filmpjes op YouTube over deze sport en topsporters. Een mooie surffilm kan je helpen herinneren aan dat je NU graag fit wil blijven, om STRAKS topfit te zijn om alles uit je surftrip te kunnen halen.

Heb jij al manieren gevonden om op reis jouw sportroutine in stand te houden en fit te blijven? Ook voor ons blijft sporten op reis een leerproces dat voortdurend in ontwikkeling is. Laat het daarom zeker even weten als je aanvullende tips hebt, daar kunnen we allemaal van leren. Check ook onze tips om meer geld te sparen voor je reizen!

surfen raglan, nieuw zeeland

Dit artikel bevat affiliate links. Wanneer jij via deze links iets koopt, krijgen wij een klein percentage van jouw aankoop. Jij merkt daar helemaal niks van maar dit helpt ons wel enorm om deze blogs te kunnen blijven schrijven. We zullen nooit producten aanbevelen waar we zelf niet achter staan!